Välj en sida

25 roliga saker till trädgården 2023

Finns det något bättre än när sommaren i Sverige visar sig från sin bästa sida och det går att spendera hela dagarna och kvällarna i trädgården istället för i soffan framför tv:n? Förmodligen inte. Men vad finns det då att göra och vilka saker till trädgården får man absolut inte missa? Vi har hittat 25 roliga saker till trädgården för både vuxna och barn.

Inlägget innehåller annonslänkar.

25 roliga saker till trädgården 2023

Sommaren närmar sig med stormsteg och snart kan vi sitta ute hela kvällarna utan att behöva frysa. Många tycker att sommaren är den absolut bästa årstiden på året och vi är beredda att hålla med. För att krydda sommaren 2022 lite extra är det kul att hitta nya saker att kunna göra i trädgården tillsammans med familj och vänner. Vi har listat 25 roliga saker till trädgården som både barn och vuxna har nytta av.

1. Soluppvärmd utedusch

Det är risk att semestern får spenderas i trädgården i år också och vad passar då bättre än en soluppvärmd utedusch som du kan svalka dig under vid varma sommardagar. Väldigt praktisk och enkel att montera, behållaren rymmer 20 liter vatten som du kan reglera temperaturen på efter önskemål.

2. Hängkoja

Hängkojan är en rolig sak till trädgården och ett måste för alla chillare. Kojan rymmer en vuxen eller två barn och får vi en sådan där riktig skit sommar i år så fungerar hängkojan lika bra att ha inomhus. Kryp in i kojan och läs en bok när du vill ha lite egentid!

3. Fjärillsholk

Gör din trädgård till rena rama fjärillsparken! Med en fjärillsholk lockar du till dig fjärillarna på sommaren samtidigt som du ger dem ett hem under vintertid. Många djur och insekter vill vi mota bort från trädgården men fjärillarna är alltid välkomna. 

4. Fyrdubbel vattenglidbana

Klara, färdiga, gå! Med en fyrdubbel vattenglidbana kommer tävlingarna avlösa varandra. Vattenglidbanan är en av många roliga saker till trädgården som barnen kan roa sig själva med. Glidbanan har inbyggda vattenspridare och en splashpool i slutet för skön landning.

5. Gigantisk vattenspridare

Att ha en enorm rosa elefant i trädgården är väl alla barns högsta dröm? Okej, kanske inte, men en gigantisk elefant som sprutar vatten från snablen under varma sommardagar är åtminstonde något som alla barn uppskattar. En rolig sak till trädgården som kommer få grannarna att under vad det är för husdjur ni skaffat egentligen.

6. Jättestort ordspel

Lägg ifrån er mobiltelefonerna och stäng av tv:n! I sommar är det ordspel på menyn istället och gör det ännu roligare genom att spela med jättestora bokstäver i trädgården. Vem är egentligen familjens ordmästare? Ett roligt trädgårdsspel för 2-4 personer. 

Läs också: Uppblåsbar soffa

7. Upplockare för fallfrukt

Håll trädgården fin och ren i sommar och låt inte gammal fallfrukt förstöra stämmningen. Det är så klart inte en jätterolig syssla men skiten måste göras och då kan man ju ändå försöka underlätta det så mycket som möjligt. En ergonomisk upplockare för fallfrukt gör den tråkiga aktiviteten lite roligare i alla fall.

8. Grilltång med termometer

Så fort en liten solstråle visar sig så åker varenda grill fram i villakvarteren. Alla ska grilla! Helst hela tiden. Nu finns det en riktigt smart grilltång med inbyggd termometer så köttet blir så där perfekt som du annars bara får på en bra restaurang. 

9. Floating Golf

Träna upp dina golf-skills med en flytande gräsmatta för poolen. Mattan går även att använda på gräsmattan så du behöver nödvändigtvis inte ha en pool för att ha kul med Floating Golf. Medföljer bollar som flytter på vattnet. En rolig sak till trädgården för både nybörjare och proffs.

10. Ekorrmatare

Locka till dig ekorrarna och spana när dom gnager i sig nötter och frön från ekorrmataren. Fäst ekorrmataren på ett träd eller husknuten och gör trädgården till en djurpark i sommar! 

11. Uppblåsbar projektorduk

Med viss risk för att grannarna behöver ringa störningsjouren när Sverige avgör EM-finalen i fotboll så är det ändå värt det. Att kunna njuta av sport eller film under bar himmel en ljummen sommarkväll måste alla testa!

12. Nummerkubb

Det klassiska kubbspelet känner alla till men här finns en utvecklad variant som mer kan liknas vid bowling. Försök pricka rätt med spelets enda kastpinne för att bli kung på festen i sommar. Ett roligt trädgårdsspel som passar både vuxna och barn. 

13. LED-lampa med högtalare

En vattentålig LED-lampa med högtalare är en smart sak att ha på verandabordet i sommar när mörkret börjar krypa sig på. Den flammande lampan bidrar till en mysig stämmning och med rätt låt i högtalaren vet man aldrig vart kvällen kan sluta. 

14. Potatiskruka

Är inte du heller någon hejare i odlingslandet men ändå vill ha lite färskpotatis till midsommar? Vi vet precis hur det är. Med en smidig potatiskruka kan du hur enkelt som helst odla din alldeles egna potatis och samtidigt tjuvtitta hur det går lite då och då. 

15. Expanderande vattenslang

En vattenslang som inte kan trassla sig och blir tre gånger så stor när den fylls med vatten kanske låter för bra för att vara sant men så är det inte, här är den! Vattenslangen är 10 meter men blir hela 30 meter när den fylls med vatten. Smart va?

16. Bärbar säckhållare

Underlätta trädgårdsarbetet och gör det lite roligare i sommar med hjälp av en bärbar säckhållare. Det här är en sådan där grej som du behöver fast inte vet om det själv än. Det kommer aldrig ha varit så roligt att räfsa löv förut!

17. Hänggunga

Hänggungan är ytterligare en av många roliga saker till trädgården som barnen kommer att uppskatta. Fäst hänggungan i ett träd eller någon annanstans där den passar bra sen kommer du inte se röken av barnen förrän du ropar att det är glass.

18. Getingskrämma

Lite tidigare i inlägget välkomnade vi fjärillarna till trädgården, det gör vi däremot inte med getingarna. En getingskrämma håller getingarna på minst 6 meters radie så du får ha både tårtan och saftglaset i fred i sommar.

19. Frisbeegolf set

Frisebeegolf har blivit en allt mer populär sommaraktivitet både bland ungdomar och vuxna. Nu kan ni ha en egen frisebeegolf-tävling i trädgården. Må bäste familjemedlem vinna! 

20. Flaggstångsmopp

Börjar din vita flaggstång mer och mer se ut som en enormt stor salt pinne istället? Då har vi lösningen här. En flaggstångsmopp hissar du upp och gör rent stången ändå upp till toppen. Efter 5 minuter med moppen kommer flaggstången se ut som ny igen. 

21. Vattenspridarlimbo

En väldigt rolig trädgårdslek för barn och för alla vuxna som älskar att bryta ryggen, vattenspridarlimbo! Anslut till trädgårdsslangen och låt limbotävlingen börja. 

22. Portabel trädgårdslampa

En stor, kraftfull, vattentät och portabel LED-lampa som du både kan slå ner i marken eller hänga upp i ett träd kommer lysa upp den allra mörkaste sommarkväll. Se till att ha en mysig belysning under hela kvällen ända fram till dess att solen går upp igen. 

23. Kylbrunn

En kall öl? Ja, tack. Gräv ett hål i marken och skicka ner ett par burkar så riskerar du inte att ölen serveras varm till fotbollen i sommar. Medan sambon är och drar upp några morötter i trädgårdslandet skördar du dina godsaker på annat håll.

24. Bärbälte

Att plocka vinbär, krusbär eller hallon har aldrig varit enklare med detta supersmarta bärbälte. Med båda händerna fria kan du plocka dubbelt så snabbt. Helt otroligt. 

25. Fristående terassvärmare

En grym terassvärmare kan vara räddningen under kyliga sommarkvällar. Visst är det tråkigt när man behöver gå in och umgås sista timmarna för att det är för kallt ute istället för att kunna sitta kvar på terassen ett par timmar till? Här har du den. Lösningen.

Roliga saker till trädgården – ett bra sätt att umgås

Att vi umgås mer och mer digitalt via mobiltelefon och dator har knappast undkommit någon, men det är samtidigt få som gillar den utveckling som varit de sista åren. Även om barn tjatar ibland om att få spela spel på mobilen eller slappa framför tv:n så vill de helst av allt bara umgås med hela familjen. Problemet är att familjen sällan tar sig tid för att umgås ”på riktigt”.

Vi har i andra inlägg skrivit om sällskaspelspel för vuxna och sällskapsspel för barn där just sällskapsspelen är ett bra sätt att umgås utan telefoner eller datorer och nu är det trädgårdens tur att dra sitt strå till stacken.

Roliga saker till trädgården som hela familjen gillar kan vara lite klurigt att hitta beroende på vilka åldrar barnen är så ett tips är att testa sig lite fram för att se vad som funkar. Mycket av de vattenleksaker till trädgården som finns på marknaden är anpassade efter barn och då kan det vara svårt för de vuxna att del ta del i den typen av lekar. Trädgårdsspel är däremot en riktigt klassiker som de allra flesta tycker är kul och det passar utmärkt att barn och vuxna spelar mot varandra samtidigt.

Tiderna förändras – mer tid i trädgården är att räkna med

I och med coronas inträde i våra liv kommer förmodligen resandet förändras även efter det att pandemin är över. Det kommer förmodligen bli mindre resande och mer tid hemma i Sverige och i våra bostäder och trädgårdar. Vi tror att marknaden för ny smarta, uppfinningsrika och roliga saker till trädgården kommer att explodera mycket på grund av att vi kommer spendera så mycket mer tid i trädgården nu än tidigare.

Eftersom tiderna med högsta sannorlikhet kommer förändras och vi blir mer och mer hemma tror vi tillverkarna av trädgårdsprylar kommer inse att vi dels är beredda att lägga lite mer pengar på saker till trädgården eftersom vi kommer ha mer tid använda dem nu än tidigare, men också att vi kommer ha ett behov av att ha mycket olika saker att variera med och därav ett ökat utbud.

Marknaden för trädgårdsprylar närmsta åren är väldigt spännande och det ska bli kul att se vad för innovativa och nya roliga saker till trädgården det finns om några år.

Läs också: Bästa regntunnorna 

Smarta prylar till trädgården

Förutom roliga saker till trädgården så finns det en hel del smarta saker till trädgården också. Smarta prylar till trädgården är sådana där fiffiga lösningar som underlättar svåra, enkla och tråkiga trädgårdsarbeten eller helt enkelt bra bidrar till en bättre stämning ute i trädgården och runt altanen.

Smarta saker till trädgården kan vara allt från bärbälte till flaggstångsmoppen och väldigt mycket av de smarta lösningarna till trädgården står svenska innovatörer för. Mer om vilka smarta svenska innovationer det finns både när det gäller trädgård men även andra områden kan du se här.

Sammanfattning

Roliga saker till trädgården handlar mycket om att hitta saker som gör att vi kan umgås mer med varandra än våra digitala enheter som tar upp alldeles för mycket tid. Roliga, eller kanske mer smarta saker till trädgården tycker vi också handlar mycket om saker som underlättar exemplevis trädgårdsarbetet. Sysslan i sig behöver inte vara särskilt rolig, men produkten är ett bra hjälpmedel som gör att den tråkiga sysslan blir lite roligare.

Har du inte hittat några roliga saker till trädgården som passar dig här så är utbudet på nätet väldigt stort. Gör några fler sökningar och du kommer garanterat hitta något som passar dig och det du letar efter.

Lycka till!