Välj en sida

Bästa regntunna 2024: 5 snygga regntunnor

Inlägget innehåller annonslänkar.

Regntunnan är en mycket bra investering för dig som vill spara både tid och pengar. Genom att samla regnvatten som du sedan kan använda för vattning i trädgården är både ett snabbt och billigt sätt att vattna din odling på. Det går dessutom att koppla på anslutningsset för helautomatisk vattning vilket gör att vattningen sköter sig helt själv! 

Regntunnor är ofta förknippade med den där klassiska blåa regnvattentunnan som du säkert haft själv eller sett i grannens trädgård. Men det finns betydligt snyggare regntunnor än så och här visar vi 5 regntunnor som kommer förgylla trädgården i sommar. 

Det finns regntunnor i trä, plast och andra material som är bra att på förvara vatten under lite längre tid. Storlek, design och funktion (som exempelvis kran) är andra saker som kan skilja de olika regntunnorna åt.

5 snygga regntunnor

sovorm-long-dragon

Med inspiration från en gammal whiskytunna kommer denna snygga regnvattentunna garanterat förgylla trädgården lite extra. Med sin kapacitet på 120 liter så passar den utmärkt för medelstora trädgårdar. Den praktiska kranen nedtill gör det lätt att fylla vattenkannan eller skurhinken. 

Regntunnan har ett låsbart lock och ett material i UV-behandlad polyeten.

sovorm-long-dragon

En mycket vacker trätunna som inte bara är ett fint hantverkutan även en väldigt användbar tunna att samla vatten i. Tunnan är tillverkad i hartsrik furu så det är mer miljövänligt val än plasttunnorna. Här medföljer även ett lock, men det finns liknande varianter utan lock om du hellre skulle föredra det. 

Tunnan rymmer 60 liter och passar den lilla trädgården eller altanen. 

sovorm-long-dragon

En stor regntunna med kran som rymmer hela 168 liter. Tunna har en snygg design som passar alla trädgårdar. Den går att ställa på marken eller monteras i väggen med medföljande tillbehör. 

Material i UV-behandlad polyeten och färgen är antracit.

sovorm-long-dragon

Superstor vattentunna som rymmer hela 300 liter. Med sin smarta design nedtill kan du enkelt placera vattenkannan för påfyllning. Fot ingår, kran ingår och lock ingår. 

Tunnan är tillverkad i PP-plast.

sovorm-long-dragon

Denna stora regntunna har det mesta som behövs för att uppfylla alla behov som behövs vid uppsamling och använding av regnvatten. Ett barnsäkert lock, anslutning till stuprör och kran för avtappning samt en kapacitet på hela 200 liter. Du kan med andra ord vattna hela trädgårdslandet. 

Vad är en regnvattentunna?

En regnvattentunna används för att samla regnvatten som sedan kan användas i trädgården. Genom att samla regnvatten så behöver man inte använda det dyrbara dricksvatten till bevattning av blommor och grönsaker. 

Regntunnor finns i mängd olika storlekar, designer och utformningar så det finns olika regntunnor för olika behov. Har du en väldigt stor trädgård är naturligtvis en stor regntunna att föredra medan den lilla trädgården förmodligen klarar sig alldeles utmärkt med en mindre variant. 

De flesta regnvattentunnorna är tillverkade i trä eller plast och har en smart kran i botten som gör det enkelt att tappa ur vattnet från tunnan. Regntunnor ställs ofta mot husväggen i närheten av en stupränna för att förutom samla vatten även skydda huset mot vattenskador.

SE OCKSÅ: BÄSTA FÅGELSKRÄMMORNA

När behöver man använda en regntunna?

Ja, när behöver man egentligen använda en regntunna? Det finns flera fördelar med att använda regnvatten vid olika tillfällen och några av dem ska vi gå igenom här. 

  • Sparsamt vattenanvändande – När du vill vara sparsam med ditt vattenanvändande vid exempelvis biltvätt eller när det är dags att städa uppfarten så går regnvattnet alldeles utmärkt att använda. Det är ett bra sätt att spara in på litervis med vatten. Miljövänligt och billigt!

  • Bra för växter – Vissa växter, exempelvis lök, gillar inte alls klorerat vatten och mår mycket bättre av naturligt regnvatten. Det får löken att växa och må bättre. Du kan med andra ord få bättre resultat på dina odlingar med hjälp av regnvatten istället för kranvatten.

  • Skyddar huset – Regntunnorna är även ett bra skydd för huset så inte mängder av vatten rinner mot husgrunden när det är oväder ute. Genom att styra ner stora delar av vatten i tunnan kan du därifrån, via exempelvis en slang, fortsätta leda vattnen bort från huset. 

Bor du i villa eller radhus så finns det egentligen inga nackdelar med att inte använda sig av en regnvattentunna. Istället för att låta vattnet försvinna ner i marken är det bättre ta hand om det och använda det där det verkligen behövs. 

 

Solcellsdriven automatbevattningen för helautomatisk vattning

För att göra din trädgård till ett eget litet vattenverk kan du ansluta regntunnan till en smart solcellsdriven bevattning som tömmer tunnan och vattnar dina växter automatiskt. Du behöver med andra ord inte lyfta ett finger för att blommarna ska få de vatten som dom behöver.

Har du tidigare oroat dig för hur blommorna, grönsakslandet eller gräsmattan ska klara den varma sommaren om du åker bort några veckor så är den solcellsdrivna bevattningen att mycket bra alternativ. Här låter du vädret styra bevattningen. 

Du kan läsa mer om hur den helautomatiska vattningen via regnvattentunnan går till här.

Det bästa är att använda automatiskt vattning till delar av trädgården för att helt och hållet kunna fokusera mer på det som du tycker är roligt. Självklart kan man behöva komplettera eller hålla lite koll på vattningen under säsongen men i det stora hela så är väldigt mycket automatiserat med hjälp av solcellerna.

Läs även: Bästa plockare för fallfrukt

Var köper man de bästa regnvattentunnorna?

Det går att köpa regntunnor lite överallt men vill du ha en extra snygg regntunna med lite finesser som kanske till och med blir en del av trädgårdsdekorationer så behöver du kika på butiker som tagit in regntunnor som även har ett designtänk. 

De bästa regntunnorna tycker vi man hittar på: 

Hus och Hemma

Wexthuset

Granngården 

Här finns det flera snygga regntunnor som inte bara är bra på att samla vatten utan de gör även att trädgården får ett lyft till skillnad mot många andra regnvattentunnor som mest sänker standarden på trädgården.

Bra att tänka på

Att köpa en ny regnvattentunna kräver lite omtanke då det inte är något man gärna springer och köper inför varje säsong. Med största sannolikhet kommer du förmodligen använda regntunnan i många år framöver och då är det bra om det blir rätt. Här är det viktigaste sakerna att tänka på: 

Storlek 

Bestäm direkt om det är en stor regntunna eller en liten regntunna som du vill ha. Vårt tips är alltid att gå på lite större modell än du kanske tänkt eftersom regntunnan fylls snabbare än man tror. Det kan förstås vara så att du vill ha fler regntunnor utspridda på lite olika ställen runt trädgården och då kan flera mindre modeller vara ett bra alternativ så de blir lite mer dolda. 

Kran 

En regntunna med kran är väldigt bra för att enkelt kunna tvätta av händerna eller skölja av de nyskördade morötterna. Beroende på vad du tänkt använda regnvattentunnan till så är det bra att tänka på att en regntunna med kran kan utöka användningsområdet ytterligare. 

Design

Skaffar du en mindre fin regntunna kommer du snart ångra dig eftersom du kommer se den stå där i trädgården vecka ut och vecka in. Designen är viktig (även om man kanske inte kan tro det) för att bli riktigt nöjd med sitt köp. Köp en fin regntunna som smälter in snyggt med övrig trädgårdsdekoration.

Ett ekonomiskt och miljövänligt val

Vi har tidigare varit inne på det men det är värt att nämna igen – regnvattentunnan är både ett ekonomiskt och miljövänligt val och i den tid vi lever nu så borde det vara självklart för alla hushåll med trädgård att samla regnvatten i en tunna. 

Nya miljöfrågor dyker upp på tapeten varje dag och allt man kan göra för att välja miljösmarta val ska man helst göra. Att samla regnvatten i en tunna är ingen större uppoffring, däremot gör det gott för miljön. Och plånboken. 

Även om vatten inte är något jättedyr utgift i de svenska hushållen så blir det ändå en rejäl slant man sparar efter ett par år om man använder regnvatten så som man kan och ska göra. 

För din skull, och för miljöns skull så är regntunnan ett självklart val om du bor i hus med trädgård. Har du inte haft någon regntunna tidigare så kommer du snabbt så fördelarna så fort du skaffar en.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en regntunna?

Regntunnor kan variera väldigt mycket i pris beroende på storlek, funktion och design. En billig regntunna kan kosta runt 300 kronor medan de dyrare varianterna kan kosta kring 3.500 kronor – 4.500 kronor.

Vilken är den bästa regnvattentunnan?

Efter att vi jämfört regntunnor vad gäller pris, omdömen, design och storlek så tycker vi att den bästa regntunnan just nu är Nature Regntunna med trälook 120L 50,5×66 cm brun.

Hur mycket rymmer regntunnor?

Det finns både små och stora regnvattenrunnor. De små regntunnorna har en kapacitet kring 50 liter medan de stora regnvattentunnorna kan klara 1.500 liter vatten.