Välj en sida

Bäst i test: Bästa fågelskrämman 2024

Inlägget innehåller annonslänkar.

När man vill ha sina grönsaksodlingar, äppelträd och jordgubbar ifred från hungriga fåglar är det bra att få lite hjälp med att hålla dom borta. Fågelskrämmor är ett utmärkt hjälpmedel för att skrämma iväg fåglarna både från trädgårdar, stadsmiljöer och båthamnar.

Vi visar här de 6 bästa fågelskrämmorna just nu. Fågelskrämmor i form av stående, sittande och flygande varianter i olika storlekar, utseende och prisklasser.

6 fina fågelskrämmor

sovorm-long-dragon

Flygande fågelskrämma med siluett av en stor rovfågel. Fäst den på en medföljande 5 meter hög mast och låt den flyga omkring med sitt naturtrogna rörelsemönster i vinden. Perfekt för att vakta odlingar, byggnader eller båthamnen.

sovorm-long-dragon

Om du inte bara vill skrämma fåglar utan även hela grannskapet har du här en fågelskrämma som gör att ingen kommer våga gå i närheten. Med rödlysande ögon, ett skräckinjagande skratt och en mun som rör på sig blir fågelskrämman nästan kännas levande död. Det är inte bara en praktisk fågelskrämma utan även en dekoration som passar vid exempelvis Halloweeen. 

Denna stående fågelskrämma är batteridriven och har ett mått på 45 x 30 x 95 cm.

sovorm-long-dragon

Stilig fågelskrämma i form av en uggla som skrämmer iväg oinbjudna gäster i trädgården. Ugglan är konstruerad så att den rör på huvudet i vinden samtidigt som ögonen reflekterar i ljuset. Ugglan går att placera i princip vart som helst då man kan fylla den med någon vikt, exempelvis sand, och ställa den på valfri plan yta.

sovorm-long-dragon

Nu får du i fortsättningen ha dina jordgubbar och äpplen ifred! En fin fågelskrämma i form av en flygande fågel som hjälper till att vakta både hus och trädgård. Fågeln är väldigt verklighetstrogen mycket på grund av sin design och material i polyeten.

sovorm-long-dragon

På större ytor när det inte räcker med en fågelskrämma då kan det vara bra att dubbla upp och använda sig av två stycken istället. Dessa fågelskrämmor ser ut som två stora rovfåglar som vaktar området. Fäst dom på den medföljande masten och du kommer garanterat få ha dina odlingar ifred!

sovorm-long-dragon

En svan i naturlig storlek som går lika bra att placera på land som i vatten. Det är med andra ord en flytande fågelskrämma som kan vakta dammen om du så vill. Eller varför inte blanda nytta med nöje och använd den som vacker trädgårdsdekoration samtidigt som den vaktar tomten.

Vad är en fågelskrämma?

Fågelskrämmor används för att skrämma bort fåglar från områden där man inte vill att fåglarna ska vistas. Det är vanligt att använda fågelskrämmor i trädgårdslandet eller i äppelträdet för att skydda sina växter, odlingar och frukter från fåglarna. 

Fågelskrämman finns i olika utseenden, storlekar och med olika funktioner för att kunna anpassa fågelskrämma efter den plats som fåglarna ska hållas borta från. 

I trädgårdsmiljö är det vanligt med den klassiska människoliknande fågelskrämman medans det i stadsmiljö är mer förekommande med fågelskrämmor som liknar flygande rovfåglar.

SE OCKSÅ: BÄSTA HOPFÄLLBARA SKRINDA

När ska man använda fågelskrämmor?

Fåglar och fågelsång hör både våren och sommaren till och visst är det ett trevligt vårtecken när fåglarna börjar kvittra på morgonkvisten. Då vet man att vintermörkret är på väg bort och att vi går mot ljusare tider. 

Men det är inte alltid som fåglarna uppskattas – och framför allt inte om de börjar förstöra våra utemöbler eller äta upp grönsaksodlingen. 

Att springa och jaga fåglarna hela dagen är inte ett alternativ, utan då behöver man hjälp av något som håller fåglarna borta. Exempelvis en fågelskrämma. 

Fågelskrämman kan användas för att hålla fåglarna borta både från grönsakslandet och hustaken beroende på hur och vart du vill hålla fåglarna borta. Stör dom dig utanför kontorsfönstret? Eller ät dom kanske upp jordgubbarna för dig? Oavsett vad är fågelskrämman en bra hjälpreda för att hålla de oinbjudna gästerna borta.

Olika varianter att välja på

För att kunna använda sig av fågelskrämmor på ett effektivt sätt både i stads- och lantmiljö finns det olika varianter att välja på för att kunna anpassa sig efter behov. Vi går igenom några av de vanligaste alternativen här.

Stående fågelskrämma

Den stående, ofta skräckinjagande, fågelskrämman håller både fåglarna och grannen borta från trädgårdslandet. Det är den mest klassiska varianten och det är inte allt för sällan man även ser dessa typer av fågelskrämmor som skräckfigurer i skräckfilmer. 

Flygande fågelskrämma

Den flygande fågelskrämman är väldigt effektiv och fungerar lika bra i stadsmiljö som ute på landet. Det är en typ av drake som ser ut som, och rör sig, som en rovfågel. Draken är fäst med ett snöre på en pinne och är konstruerad så att vinden får den att röra sig precis som en stor fågel vilket håller de riktiga fåglarna borta. 

De flygande fågelskrämmorna går att fästa på hustak eller i träd vilket gör att den kommer väldigt högt upp i luften och nära fåglarna på ett helt annat sätt än de övriga varianterna. Mycket effektiv och bra fågelskrämma. 

Sittande och flytande fågelskrämmor

Den tredje och fjärde varianten är de sittande- och flytande fågelskrämmorna. Dom här går att sätta på staketstolpar, balkongräcke eller på gäststugan. De flytande varianterna går att ha både på land eller i poolen.

Välbehövliga funktioner

Vissa fåglar är smartare än vi människor tror och om fågelskrämman bara står där, utan att varken ge ifrån sig rörelser eller ljud kan effekten börja avta mer och mer. Fåglarna kommer börja närma sig lite mer för varje dag och tillslut inser till och med dom att det bara är en docka. Därför behövs några välbehövliga funktioner för att fågelskrämmorna långsiktigt ska fungera. 

Flera av fågelskrämmorna idag har bra funktioner både vad gäller rörelse och ljud. Ugglan är ovanför kan vrida på huvudet och den stora stående varelsen kan både få rödlysande ögon, skratta ondskefullt och röra på munnen. 

De flygande fågelskrämmorna har en funktion i sig genom att vinden ger dom rörelse och det finns även vissa med effektiva ljudeffekter. 

Alla dessa olika funktioner behövs för att fågelskrämmorna ska fungera på lång sikt så det är bra att se till så det fågelskrämman åtminstone kan göra något som fåglarna uppfattar som levande.

Fågelskrämma för balkong, altan och uterum

Det är inte bara äpplen, bär och grönsaker som är bra att hålla fåglarna borta från. Även balkongen, altanen och uterummet kan vara skönt att få ha ifred. Det är främst fågelspill på utemöbler eller matkrig på altanen man vill undvika ifall man råkat glömt kvar något över natten. 

En fågelskrämma för balkongen kan vara en smart och lönsam investering för att inte behöva byta ut eller tvätta dynorna titt som tätt. Det kan också vara skönt om fåglarna inte kommer alltför nära när du vill ta en tupplur på balkongen. 

De sittande fågelskrämmorna är att rekommendera för balkong, altan och uterum. De kan även fungera som en fin trädgårdsdekoration så här kan man blanda nytta med nöje.

Här hittar du de bästa fågelskrämmorna

Utbudet av fågelskrämmor är tyvärr inte jättestort så valmöjligheterna är något begränsade. Däremot är variationen av olika typer helt okej så det går att hitta något som passar just dig och dina behov för att hålla fåglarna på avstånd. 

Bästa utbudet av fågelskrämmor tycker vi att Granngården har. 

Granngården har fågelskrämmor i alla de tidigare nämnda alternativ så där finns något för alla. Snabb leverans och bra kundservice så har du några övriga frågor gällande Granngårdens fågelskrämmor rekommenderar vi att du tar kontakt med dom via mejl eller telefon.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en fågelskrämma?

Priset på fågelskrämmor varierar en hel del och det är allt från storlek och material till vilka funktioner den har som påverkar priset. De enklaste och billiga fågelskrämmorna kostar ca 150 kr medan de större och lite mer avancerade alternativen kostar kring 1000 kr. 

Det går alltså hitta både billiga fågelskrämmor och lite dyrare alternativ, men vilken som faktiskt är bäst avgörs inte på priset utan det skiljer sig från situation till situation.

Vilken storlek ska man ha?

Vilken storlek som behövs för att hålla fåglarna borta beror delvis på vilka fåglar det är som stör dig. Över lag kan man säga att ju större fåglar, ju större fågelskrämma behövas. Men det behöver inte alltid vara så. Ibland måste man testa sig fram för att se vad som fungerar.

Vart ska fågelskrämman placeras för bästa resultat?

För att du ska få ut önskad effekt av fågelskrämman bör den placeras så trovärdigt som möjligt, annars finns det risk för att fåglarna genomskådar dig. Använder du dig exempelvis av den uggla-liknande fågelskrämman bör den placeras på hög höjd där ugglor i vanliga fall håller till. 

Se även till att flytta lite på fågelskrämman då och då för att göra fåglarna ännu mer rädda och förvirrade.

Får man placera en fågelskämma vart som helst?

Nej, det är inte tillåtet att placera fågelskrämmor på andra platser än sin egen mark. Det är alltså inte tillåtet att placera en fågelskrämma utan tillstånd på klippkanten för att slippa de hungriga fiskmåsarna.

Kan fågelskrämmor användas året om?

Ja, fågelskrämmor går bra att använda året om. Däremot är det ofta inte nödvändigt under vintertid. Har du en stående fågelskrämma som sitter fast i marken kan det vara bara att låta den vila medans det är tjäle i marken och ta fram den när våren närmar sig igen.

Så genomfördes bäst i test-listan av fågelskrämmor

  • Vi börjar med att leta runt bland olika onlinebutiker för att först och främst se vilka som har fågelskrämmor i sitt sortiment. Därefter väljer vi ut de fågelskrämmor vi tycker uppfyller de kriterier som vi har vad gäller exempelvis funktioner, design och pris.

  • Vi försöker sedan hitta kundrecensioner och betyg för att se hur tidigare köpare upplevt produkten och på så vis få en bättre helhet av produkten. Har en produkt fått flera dåliga recensioner platser den givetvis inte på listan.

  • Till sist sammanställs en bäst i test-lista för att besökare snabbt och enkelt ska hitta de enligt oss bästa fågelskrämmorna just nu och på så vis öka chansen till ett lyckat köp.