Välj en sida

Bäst i test: Bästa plockare för fallfrukt 2024

Inlägget innehåller annonslänkar.

En plockare för fallfrukt är ett perfekt hjälpmedel för att hålla trädgården fin nu när hösten kryper på och äpplena börjar lossna från träden. Men vilken upplockare för fallfrukt är bäst, vad bör man tänka på och hur fungerar egentligen en plockare för fallfrukt?

Vi går igenom dessa frågor samt visar våra favoriter som kommer underlätta höststädningen i trädgården.

Bästa plockare för fallfrukt

sovorm-long-dragon

Med det långa ergonomiska handtaget är denna plockare för fallfrukt väldigt enkel att använda. Det är bara att rulla upplockaren några vändor över frukten så samlas de i korgen på ett kick. Plockaren har plats för ca 8-12 normalstora äpplen. Du tömmer sedan enkelt korgen med det medföljande stativet.

Upplockaren kan även användas för att plocka upp kottar, leksaker eller andra föremål.

sovorm-long-dragon

En praktisk fruktsamlare med en smart spadfunktion som gör att du kommer åt äpplen eller andra föremål där det kan vara lite svårt att komma åt. Upplockaren tömms via en sidoöppning som man kommer åt utan att behöva böja sig ned eller använda andra hjälpmedel.

Även denna upplockare kan användas för mer än bara fallfrukt, exempelvis golfbollar eller kottar.

Vad är en plockare för fallfrukt?

En plockare för fallfrukt är ett trädgårdsredskap som gör det enkelt att samla äpplen, plommon och andra frukter eller föremål från marken utan att behöva böja sig ner. Med hjälp av de långa handtaget når man frukten från stående position och samlar frukten i en behållare som sedan töms när den blir full. 

Upplockare kan användas till mer än bara fallfrukt. Det går även bra att samla upp exempelvis kottar eller golfbollar med hjälp av plockaren så den har ett större användningsområde än enbart fallfrukt. 

Storleken på plockare för fallfrukt kan variera, allt från hur mycket som går att samla utan att plockare behöver tömmas till hur stora föremål som plockaren klarar av att ta upp. Längden på skaftet kan också variera vilket avgör hur bra räckvidd upplockaren har.

SE OCKSÅ: BÄSTA FÅGELSKRÄMMORNA

Varför använda en plockare för fallfrukt?

Det finns flera fördelar med att använda sig av plockare för fallfrukt då den underlättar trädgårdsarbetet på många vis men genom att ta hand om fallfrukten får man även flera positiva följdeffekter. Vi går igenom några av dom här. 

 

Användbar frukt

Fallfrukt kan låta lite tråkigt och det är lätt att associera till övermogen eller rutten frukt, men så behöver det inte alls vara. Även fast äpplena, plommonen eller någon annan frukt fallit till marken så kan frukten många gånger fortfarande användas. Ibland räcker det att skölja av frukten och äta den som den är. Annars går det ofta bra att använda den i bakning, matlagning eller att för att göra must på. 

 

Håller oönskade djur borta

Fallfrukt kan locka till sig både små oönskade kryp som mördarsniglar och larver men också större djur som exempelvis vildsvin. Alla dessa djur som kan vara ute efter din frukt är inte alltid bra för trädgården. De kan skada både gräsmattan och andra växter som du har i trädgården vilket man så klart helst vill ha i fred. 

 

Bra för kompost 

Att samla sin frukt och lägga den på komposten är bra både för trädgården, komposten och miljön över lag. Frukt (utan tjockare skal som ex apelsin och citron) förmultnar väldigt bra och ger bra näring till komposten som helhet.

fallfrukt-äpple

Bra att tänka på när du skaffar en upplockare för trädgården

För att upplockaren till trädgården ska bli så användbar som möjligt så är det viktigt att det blir rätt och att upplockaren uppfyller de behov som du eftersträvar. Här är några bra saker att tänka på innan du bestämmer dig. 

Storlek 

Storleken på de olika upplockarna kan variera och har du väldigt mycket fallfrukt på tomten så är självklart en större variant att föredra. Storleken kan både handla om kapaciteten på uppsamlingskorgen men också längden på plockaren skaft.

Användarvänlig 

Ergonomiskt handtag, vikt, enkelhet i att plocka upp och tömma frukt samt justerbart skaft är några exempel på funktioner som är viktigt för användarvänligheten. En användarvänlig plockare är A och O för att den ska användas överhuvudtaget. Är några av dessa funktioner väldigt viktiga för dig så se till så plockaren har dessa, eller någon av dessa egenskaper att erbjuda.  

Betyg och recensioner 

En av fördelarna med att handla online är att det är väldigt enkelt att se vad tidigare köpare tycker och tänker om produkten. Försök hitta betyg och recensioner från tidigare köpare för att se hur dom har upplevt produkten

Snygga till trädgården och underlätta höststädningen

När sommaren börjar ta slut och löven börjar falla blir trädgården snabbt att se mindre och mindre trevlig ut. Löv, fallfrukt, kvistar och grenar ligger huller om buller och det är dags att ta tag i höststädningen! 

Den klassiska krattan är så klart ett självklart hjälpmedel att ta till, däremot är upplockaren inte lika given – än. Att ha en praktisk plockare för frukt, pinnar eller andra saker som du enkelt vill städa undan kommer tillsammans med krattan att underlätta höststädningen rejält. 

Inga fler ryggskott eller oåtkomliga utrymmen, med en plockare för trädgården kommer du kunna sköta trädgårdsarbetet ergonomiskt och med hjälp av de långa skaftet kommer man åt även långt in i buskar eller under huset. 

Plockaren kommer bli lika given som krattan när det är dags att snygga till trädgården framöver. Efter några användningar kommer du ha fått in rätt teknik så det går supersnabbt att både plocka upp fallfrukten och tömma korgen på upplockaren.

Bra present till trädgårdsintresserad

Det kanske finns andra i din närhet som också gillar att ha ordning och reda i trädgården?

För den trädgårdsintresserade är plockare för fallfrukt en utmärkt present. Det är tyvärr ett sällsynt trädgårdsredskap men ett ack så användbart hjälpmedel för den som väl hittat det. 

Upplockaren är en unik present som du definitivt kommer vara ensam om. Som sagt har plockaren ett brett användningsområde och fungerar inte enbart för fallfrukt även om det är det primära syftet. Kottar och små leksaker går också bra att samla upp vilket kan vara bra för småbarnsfamiljen.

Fler presenter till trädgårdsintresserad hittar du här.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en plockare för fallfrukt?

Priset på plockare för fallfrukt kan skilja lite från modell till modell men de flesta upplockare kostar mellan 500 kronor  – 700 kronor. Priset kan variera beroende på storlek, funktioner och material.

Vilken är den bästa plockaren för fallfrukt?

Efter att ha jämfört flera olika plockare för fallfrukt vad gäller funktion, pris och andra delar så tycker vi att den bästa upplockaren för fallfrukt är denna ergonomiska plockare med medföljande stativ som gör det enkelt att tämma korgen och på så vis kunna arbeta på ett effektivt sätt.

Vilken räckvidd har upplockare för trädgården?

Längden på de olika plockarna för trädgården skiljer sig lite men de kortaste upplockarna brukar ha en räckvidd på ca 1 meter medan de lite längre har en räckvidd på 1.2 – 1.5 meter.