Välj en sida

25 roliga sällskapsspel för barn 2024

Att samlas hela familjen kring köksbordet och spela sällskapsspel istället för att titta på tv eller stirra i telefonen hela kvällarna är ett skönt avbrott från all skärmtid som både barn och vuxna utsätter sig själva för nu för tiden. Att hitta en gemensam aktivitet som både barn och vuxna tycker är roligt är inte alltid det lättaste men ett roligt sällskapspel för barn som även vuxna tycker är roligt att spela kan vara lösningen på det problemet. 

Inlägget innehåller annonslänkar.

25 roliga sällskapsspel för barn 2024

Det spelar ingen roll om du har en liten teaterapa, professor eller kanske en liten sångfågel där hemma. Det finns roliga sällskapsspel för barn som passar alla. Vi har samlat dem bästa och roligaste sällskapsspelen för barn 2024. Spelen är från de allra yngsta barnen till de barnen som snart kan börja ge sig på riktiga vuxenspel istället.

1. Kurragömma i Safari-Parken

Årets barnspel 2020! Ge er in i vildmarken, på med upptäckarglasögonen och hitta dom små fina djuren i safari-parken. Här gäller det att vara före sina motspelare för att vinna djurfigurer och tillslut hela spelet. Ett roligt sällskapsspel för hela familjen.

Från: 4 år
Spelare: 2-4 st
Tid: Ca 20 minuter

2. Djungel

Vem tar sig först igenom djungeln tempelruin och når skatten? I sällskapsspelet Djungel stöter man på tigrar, apor och ormar i ett spännande djungeläventyr samtidigt som det är full tävling om vem som hinner först till skatten och därmed vinner spelet. Djungel är ett tärningsspel som passar hela familjen. Vem blir kvällens Tarzan?

Från: 7 år
Spelare: 2-4 st
Tid: Ca 20 minuter

3. Bajsspelet

Först till toaletten vinner! Bajsspelet är ett roligt spel för hela familjen som inkluderar pruttljud och andra tokigheter under spelets gång som leder fram till mycket skratt både bland barn och vuxna. Välj bajskorv och låt detta skitroliga sällskapsspel för barn börja. 

Från: 3 år
Spelare: 2-8 st
Tid: Ca 20 minuter

4. Labyrint 2.0

Ett roligt labyrintspel där det gäller att tänka till och överlista olika hinder för att ta sig igenom labyrinten. Labyrint 2.0 är en uppföljare till Labyrint och det går att kombinera dessa två spel för ännu klurigare utmaningar. 

Från: 6 år
Spelare: 2-4 st
Tid: Ca 60 minuter

5. GAF

Ett roligt spel för de allra yngsta som är trötta på tärnings- och kortspel. Här gäller det att fånga så många bollar som möjligt med hjälp av krokodilen och den som fångar flest bollar vinner. Men det är inte så lätt som det ser ut, bollarna rör på sig. 

Från: 3 år
Spelare: 2-4 st
Tid: Ca 5 minuter

6. Frozen 2 

Ett klassiskt memoryspel för alla tjejer och killar där ute som älskar Frost. Frozen 2 är ett spel med mycket fina bilder från filmen. Memory är ett roligt spel för barn och hela familjen där barnen faktiskt oftast är mycket bättre än dem vuxna, eller?

Från: 4 år
Spelare: 2-5 st
Tid: Ca 20 minuter

7. Babblarna (Kan-du-göra-spelet)

Babblarna är ett roligt spel för de absolut minsta barnen. Här går det att anpassa svårighetsgraden i takt med barnets utveckling. Härma ljud, rörelser, ord och sjung roliga sånger. Babblarna inkluderar massor av kreativa delar som barnen älskar. 

Från: 2 år
Spelare: 2-4 st
Tid: Ca 20 minuter

8. Fiaspel

Inte bara ett väldigt roligt utan även också ett vackert Fiaspel från NEO. Fiaspel är kanske ett av våra allra äldsta och mest klassiska sällskapsspel och det håller fortfarande än idag. Alla barn, vuxna och allt däremellan älskar Fia. Lägg till ”knuff”-regeln också för ännu mer tävling. 

Från: 3 år
Spelare: 2-4 st
Tid: Ca 20 minuter

9. Babblarna (Sol-och-regn-spelet)

Ytterligare ett lärorikt spel från Babblarna som passar de allra yngsta familjemedlemarna. Här får någon vuxen eller ett äldra barn vara med och stötta samtidigt som barnen tränar på ord, färger eller helt enkelt bara flyger som ett bi. 

Från: 2 år
Spelare: 2-4 st
Tid: Ca 20 minuter

10. Risk Junior

Nu finns det klassiska sällskapsspelet Risk även i en variant för barn. Har du själv spelat Risk så vet du hur roligt och spännande det kan vara och det här är en bra variant för de yngre att lära sig det ”riktiga” Risk så ni kan ta en ordentligt match sen. Risk Junior är ett roligt sällskapsspel för de lite äldre barnen men passar även dem vuxna väldigt bra.

Från: 5 år
Spelare: 2-4 st
Tid: Ca 45 minuter

11. Barn Yatzy

Byt ut siffrorna mot färger istället och vi har ett superkul Yatzy-spel för barn. Precis som i den riktiga varianten gäller det att få par, triss, yatzy osv. Ett av många rolig sällskapsspel för barn och hela familjen.

Från: 5 år
Spelare: 2-6 st
Tid: Ca 30 minuter

12. På 5 Sekunder (Junior)

På 5 sekunder är ett fartfyllt sällskapsspel där det gäller att vara riktigt snabbtänkt. Att säga tre saker som är gula eller tre djur som har lång svans är kanske inte jättesvårt. Men hur svårt är det att göra det på max 5 sekunder?  

Från: 6 år
Spelare: 3-6 st
Tid: Ca 20 minuter

13. Ubongo

Ubongo är en blandning mellan pussel och sällskapsspel för barn och vuxna där man kan anpassa svårighetsgraden beroende på vilka som spelar. Lös det kluriga Ubongo-pusslet snabbast för att vinna juveler. Den som har flest juveler vid spelets slut vinner. 

Från: 8 år
Spelare: 2-4 st
Tid: Ca 40 minuter

14. Med Andra Ord (Junior)

Du känner säkert igen vuxenvarianten på Med Andra Ord där det gäller att förklara ordet för sin lagkompis utan att säga själva ordet. I barnvarianten är ord utbytta till bilder istället men förutom det är upplägget ungefär lika. Ett väldigt roligt sällskapsspel för barn som passar perfekt vid kalas eller andra bjudningar. 

Från: 5 år
Spelare: 4-8 st
Tid: Ca 20 minuter

15. Pang På!

Ett charaderspel för barn som garanterat kommer leda till många roliga skratt och stunder tillsammans. I sällskapsspelet Pang På ska man beskriva ord med hjälp av rörelser och ljud. Det är helt förbjudet att prata! Vem är familjens bästa teaterapa?

Från: 4 år
Spelare: 3-5 st
Tid: Ca 20 minuter

16. Pippi Sjörövarspel (Fem spel i ett)

Alla barn älskar Pippi Långstrump och här kommer Pippi med ett sällskapsspel för barn där man får fem olika spel i ett. Fia, Domino, Plockepinn, Matador och Sjörövar-Pippi är de fem olika spelen som hela familjen kan spela tillsammans. Perfekt för resan eller för den som snabbt tröttnar på att spela ett och samma spel om och om igen. 

Från: 3 år
Spelare: Varierar
Tid: Varierar

17. Pippi Tjolahopp (Aktivitetsspel)

Upp och tjolahoppa! Pipps roliga aktivitetsspel är ingenting för latmaskar utan här gäller det att röra på sig för att vinna Pippibrickorna. Hoppa som en sprattelgubbe, snurra på ett ben eller sjung refrängen i Pippi-sången för vinna brickornaoch tillslut hela spelet. Ett kul sällskapsspel för barn som passar perfekt till barnkalaset. 

Från: 4 år
Spelare: 2-4 st
Tid: Ca 20 minuter

18. Quiznödig (Barn)

Över 200 roliga och tokiga sant eller falskt-frågor för barn som kommer ge både en och två ögonöppnare. Ett väldigt enkelt spel där den som svarar flest rätt vinner helt och enkelt!

Från: 8 år
Spelare: 2-12 st
Tid: 15-45 minuter

19. Bermuda Pirates

Med hjälp av endast ett finger ska spelarna skjuta sitt fartyg framför sig för att nå skatten. Men passa dig för virvelströmmarna (som uppstår med hjälp av magneter) så inte båten sjunker. Först till fyra olika skatter vinner! 

Från: 7 år
Spelare: 2-4 st
Tid: Ca 20 minuter

20. Lilla Tjuv & Polis 

En riktig klassiker bland sällskapsspel är Tjuv & Polis och nu finns det även en upplaga för de allra yngsta. Jaga tjuvarna och sätt dem i fängelset innan de begår allt för många brott, kom bara ihåg vilka som är snälla och vilka som faktiskt förtjänar sin plats i finkan. Lilla Tjuv & Polis är ett av många roliga sällskapsspel för barn som engagerar hela familjen.

Från: 4 år
Spelare: 2-4 st
Tid: Ca 60 minuter

21. 112 Vi Hjälper

Ett lärorikt memoryspel för barn där barnen kommer lära sig allt om räddningstjänsten. 112 Vi Hjälper är ett klassiskt memoryspel för de yngre barnen där man definitvit blandar nytta med nöje.

Från: 4 år
Spelare: 2-8 st
Tid: Ca 20 minuter

22. Jenga

Jenga blandar spänning, skicklighet, tur och precision på samma gång. Spelet börjar lite försiktigt så alla ska bli varma i kläderna, men ju längre spelet går så blir det svårare och svårare att peta ut en träkloss samtidigt som tornet inte får falla. Kul spel för hela familjen!

Från: 6 år
Spelare: 1+
Tid: Ca 10 minuter

23. The Game Of Life (Svenska)

Ett kul äventyrsspel där allt kan hända! Välj mellan olika yrken, planera in en semester, starta familj och skaffa husdjur eller ta andra våghalsiga beslut som påverkar din livsresa genom spelet. Här är en svensk variant på det populära spelet The Game Of Life. 

Från: 8 år
Spelare: 2-4 st
Tid: Ca 60 minuter

24. Jag är.. Alias (Junior)

På med pannbandet, välj ett kort och sedan ska du lista ut vad som gömmer sig på ditt kort med hjälp av ledtrådarna du får av de andra spelarna. Vissa gånger kanske du är Robin Hood, andra gånger en spindel, på ditt kort kan det alltså vara allt mellan himmel och jord. 

Från: 5 år
Spelare: 2-6 st
Tid: Ca 20 minuter

25. Jakten På Den Försvunna Diamanten

De klassiska och roliga sällskapsspelet för barn som håller år efter år efter år. Hitta den stora diamanten men passa dig för rövare längs vägen, dem kan plundra dig på allt du äger. 

Från: 6 år
Spelare: 2-5 st
Tid: Ca 45 minuter

Roliga sällskapsspel för barn 2024 – mer än bara underhållning?

Roliga sällskapsspel för barn, kan det vara mer än bara underhållning och ett kul tidsfördriv? Självklart är det så! Sällskapsspel för barn kan även vara omedvetna och roliga kunskapskällor för barnen också.

Att få barnen självmant sätta sig ner och försöka lära sig saker är sällan nyckeln till framgång. Dem kommer tröttna efter max fem minuter. Att däremot plocka fram ett enkelt och roligt sällskapsspel för barn kan faktiskt vara väldigt lärorikt och det ger mer betydligt mer än bara kul underhållning.

Det finns några tydliga exempel på lärorika sällskapsspel för barn som Quiznödig eller 112 Vi Hjälper där mycket av syftet är just att kombinera underhållning med inlärning. Men även klassiska spel som Yatzy eller Plockepinn kan vara väldigt lärorika om man låter barnen försöka räkna själva och fundera hur dom smartast ska göra nästa drag. Sällskapsspel för barn handlar många gånger om tur, men dem spelen som inte enbart förlitar sig på turen kan barnen lära sig massor av även fast dem själva inte tänker på det.

Roliga sällskapsspel för barn är verkligen så mycket mer än bara några minuters underhållning. Förmodligen är det även ett av dem allra bästa sätten för barnen att lära sig nya saker på som dem samtidigt tycker är väldigt roligt.

När börjar barn tycka det är roligt med sällskapsspel?

Barn gör saker som dom tycker är roliga och tycker dom inte någonting är roligt så märks det ganska snabbt. Att spela sällskapsspel tillsammans med sina barn brukar många gånger innefatta bägge delarna. Det brukar börja väldigt bra och barnen är entusiastiska och nyfikna, men efter 10-15 minuter brukar tålamodet börja tryta och det är roligare att leka med spelpjäsen än att spela själva spelet. Ju äldre barnet blir, ju bättre tålamod brukar han eller hon få och det kommer då gå bättre och bättre att spela roliga sällskapsspel tillsammans med barnen.

Att försöka sätta en ålder på exakt när barn börjar gilla sällskapsspel är jättesvårt då det är högt individuellt, däremot brukar det börja märka väldigt väl. Många gånger har barnen spelat något sällskapsspel på förskolan som du kommer få återberättat, det är ofta ett tecken på att dem gjort något under dagen som barnet verkligen gillar.

Barn tycker det är roligt med sällskapsspel redan vid 4-5 årsåldern, men då har dem sällan tålamod att spela klart hela spelet. Testa dig fram vilka typer av spel som barnet tycker är roligt för att få dem ännu mer intresserade så kommer både du och barnet hitta ett roligt sällskapsspel för barn som ni båda kan ha kul med från start till mål.

Vilka typer av sällskapspel tycker inte barn är roliga?

Hur långt är ett snöre? Vilket eller vilka typer av sällskapsspel ditt barn inte tycker är roligt är så klart omöjligt att svara på eftersom det är högst individuellt. Däremot märks det i regel relativt tidigt även om intressen givetvis kan förändras med åren. Vi har i alla fall sammanställt fyra punkter som över lag gör att barn inte tycker att spelet är roligt:

  • För svåra spel – Spel som är alldeles för svåra kommer barnen tröttna på väldigt snabbt då han eller hon inte kommer förstå hur man ska göra eller vad spelet går ut på. För svåra spel har även en tendens att aldrig få en andra chans. Har barnet en gång upplevt spelet som rörigt och svårt så är chansen stor att han eller hon inte vill testa spela det igen även om barnet nu har åldern inne.

 

  • För lätta spel – Att spela för lätta sällskapsspel med barnen kommer inte heller vara uppskattat. För lätta spel som inte stimulerar barnet alls kommer precis som med för svåra få svårt att hålla barnet fokuserad från start till mål så här gäller det att hitta en balans som passar barnet bra.

 

  • Fel typ av spel – Som sagt brukar man märka relativt tidigt om barnet gillar tärningsspel, quiz-spel eller kanske charader för att nä,na några exempel. Att försöka spela ett typ av spel som barnet inte uppskattar kommer vara lönlöst. Låt barnen själva hitta dem typer av sällskapsspel som passar dem bäst.

 

  • Spel som tar för lång tid – Tålamod är sällan barnens största styrka. Hellre att spelet tar lite för kort tid så man kan spela två gånger än att spela ett helt marathon. Spel som tar för lång tid kommer förmodligen mest ligga nerpackat i lådan efter första försöket.

Hur viktigt är det att följa den rekommenderade åldern?

Vi har tidigare varit inne på att det är viktigt att inte köpa ett för svårt eller ett för lätt sällskapsspel till barn då dem lätta kan tröttna när något är för svårt eller alldeles för lätt. Här kan den rekommenderade åldern på spelet ge en fingervisning om svårighetsgraden även om den absolut inte säger allt.

Vi har exempelvis i vårt inlägg ”Roliga sällskapsspel för vuxna” med spel som har en rekommenderad ålder ”Från 8 år”. Skulle man stirra sig blind på åldern ”8” så har spelet inte mycket i kategorin ”vuxna sällskapsspel” att göra. Däremot är speltillverkarna många gånger ganska fula när dem sätter åldern ”Från” då det oftast inte alls är ett spel för 8-åringar, kanske snarare 15+, även om spelet inte är barnförbjudet och kan spelas av 8-åringar. Dock finns det inte en enda 8-åring som skulle tycka spelet är roligt. Vi tror ni förstår vad vi menar.

Så, är det då viktigt att följa den rekommenderade åldern på sällskapsspel för barn?

Ja, när det gäller sällskapsspel för barn så är ofta ett bättre mått att gå efter än när det gäller sällskapspel för vuxna. Spel med en rekommenderad ålder 8-12 år kommer inte en femåring tycka är roligt. Spelet för förmodligen utformat och anpassat minst för vad en åttaåring ska klara av och dem kraven går givetvis inte ha på en femåring.

Så när det gäller roliga sällskapsspel för barn är den rekommenderade åldern en bra siffra att utgå från även om det inte är hugget sten att det passar just ditt barn som är i det åldersspannet.

Bra att tänka på när du köper roliga sällskapsspel för barn 2024

  • Tänk på att det inte bara är barnet som spelet är tänkt för som ska spela spelet. Han eller hon måste också ha någon att spela med och förmodligen är det med dig. Försök hitta ett spel som du också kan tycka är roligt att fördriva tiden lite med.
  • Finns det äldre eller yngre syskon i hushållet kan det vara bra att försöka hitta något som passar alla, alternativt ett spel som inte går ur tiden så dem yngre syskonen kan använda spelet när åldern är inne. Sällskapsspel har sällan ett bäst före datum så många spel går att spela år efter år efter år.
  • Variera sällskapsspelen lite. Även om ditt barn gillar en viss typ av spel så finns det massor av olika varianter att välja på så spelen upplevs helt olika varandra. Att ha alldeles för många snarlika spel kommer göra att barnet direkt får en favorit bland dessa och många spel kommer bli oanvända. Variation är bra så barnen kan välja det spel för dagen som dem känner mest för.

Sammanfattning

Det finns massor av roliga sällskapsspel för barn där ute som både är lärorika, svåra, lätta, kluriga, konstiga och allt däremellan. Letar man runt lite på nätet så finns det alltid ett spel som passar just för stunden. Sällskapsspel för barn är en väldigt bra källa för lärande och inte enbart något barnen behöver göra i underhållande syfte.

Brädspel för barn är också något som kan ta lite fokus från all skärmtid som barnen ägnar sig åt nu för tiden, och det är nog inte en enda förälder där ute som skulle uppbleva det som något negativt.