Välj en sida

Pussel 1000 bitar

Att lägga pussel är verkligen något man aldrig kan bli för gammal för att göra. Ofta börjar vi pussla i väldigt tidig ålder, då med några få bitar och enkla motiv givetvis, men som vi sedan kan fortsätta göra även i vuxen ålder bara det att vi höjer svårighetsgraden. Pussel 1000 bitar är en liten mellannivå. Här behöver du varken vara proffs eller nybörjare utan det finns något för alla. Vi visar 6 stycken olika 1000-bitars pussel här som passar både barn och vuxna. 

Pussel 1000 bitar – vi jämför:

Inlägget innehåller annonslänkar.

Stockholm Rooftops

1000 bitar

Kul motiv

68 x 48 cm 

Uppblåsbar soffa blå

High Quality Collection Milan

1000 bitar

Gjort i Italien

69 x 50 cm

Kittens in the barn

1000 bitar

Gulligt kattmotiv

68 x 59 cm

Anne Stokes Drake

1000 bitar 

För hela familjen

69 x 50 cm

amazon
Uppblåsbar soffa blå

Disney Lady & Lufsen

1000 bitar

Populärt Disney-motiv

70 x 50 cm

Pokémon Challange

1000 bitar

Klurigt motiv

70 x 50 cm 

Pussel 1000 bitar går att hitta framförallt på butiker som har mycket produkter inom hem och hushåll, men även olika leksaksbutiker givetvis. Det brukar ofta gå att sortera på dem olika sidorna efter antal pusselbitar så du snabbt och enkelt kan hitta pussel på 1000-bitar eller andra typer av pussel som passar just dig. 

Stockholm Rooftops – Ett pussel för storstadsälskaren

Produktbeskrivning 

Ett pussel i 1000 bitar från Kylskåpspoesi med ett motiv över takåsarna i Stockholms innerstad. Pusslet passar perfekt still storstadsbon som har tröttnat på att pussla natut- och djurmotiv.

Det färdiglagda pusslet blir 68 x 48 cm.

» Mer information om soffan hittar du här.

High Quality Collection Milan – Tar dig till Italien för en stund

Produktbeskrivning 

Ett pussel från Italien på 1000 bitar som mestadels är gjort i återvunnet material passar perfekt till den miljömedvetna. Här är det fokus på detaljer och svårighetsgraden anses som medel. 

Det färdiglagda pusslet mäter 69 x 50 cm. 

» Mer information om soffan hittar du här.

Kittens in the barn – Gulligare pussel får man leta efter

Produktbeskrivning 

För kattälskaren finns här ett riktigt gulligt kattpussel som får vilken hårding som helst att smälta. Ett 1000-bitars kattpussel passar hela familjen då både motivet och svårighetsgraden passar både barn och vuxna utmärkt.

Färdiglagt pussel mäter 68 x 59 cm.

» Mer information om soffan hittar du här.

Anne Stokes Drake – Passar för hela familjen

Produktbeskrivning 

För den fantasyintresserade finns här ett riktigt grymt och familjevänligt 1000-bitars pussel. Motivet är skapat från Anne Stokes som är en känd fantasykonstnär och pusslet är från Clementoni.

Färdiglagt pussel är 69 x 50 cm stort.

» Mer information om soffan hittar du här.

Disney Lady & Lufsen – Motiv från den populära filmen

Produktbeskrivning 

Disneymotiiv är väldigt populärt på pussel och här har vi ytterligare en variant. Lady och Lufsen som äter spaghetti och köttbullar på Tonys restaurang är ett av dem allra mest klassiska Disney-ögonblicken. 

Färdiglagt pussel är 70 x 50 cm. 

» Mer information om soffan hittar du här.

Pokémon Challange – Klurigt pussel med mycket intryck

Produktbeskrivning 

Pokémon är väldigt populärt bland den yngre målgruppen och här finns en riktig utmaning för just den. Detta 1000-bitars pussel från Challange har ett väldigt detaljerat Pokémonmotiv som kräver sin koncentration för att lösas. 

70 x 50 cm stort blir det färdiglagda pusslet. 

» Mer information om soffan hittar du här.

Pussel – en hobby eller ett avkopplande tidsfördriv?

Vissa saker man gör kan ibland vara svåra att avgöra –  gör jag det här för att fördriva tiden eller har det blivit en hobby? Pussel är en sådan grej!

Många man pratar med lägger lite pussel då och då, men kan egentligen inte riktigt sätta fingret på varför. Vissa tycker det är det roligaste som finns att få sitta och pilla och klura med pusselbitarna i timmar, medan andra tröttnar efter tjugo minuter men ändå alltid vill ha ett pussel i gång för att ha något att göra.

Den förstnämnde, som tagit pusselläggandet ett steg längre och gjort detta till en hobby, kommer förmodligen lösa ett pussel 1000 bitar på bara några timmar medan den sistnämnde kan jobba med ett 1000-bitars pussel i månader.

Det bästa med pussel är att det inte är någon tävling och att man tar precis så lång tid på sig som man vill. Så oavsett om man ser pussel som en hobby eller som ett avkopplande tidsfördriv så finns det något för alla och vem vet.. Ett avkopplande tidsfördriv kan ju med tiden växa fram till en hobby. Det ena utesluter inte det andra.

Däremot är pussel bra för alla och något som varenda en borde ägna sig lite åt och då. Enligt en tysk studie från 2019 på 100 vuxna personer över 50 år visade det sig att pusslande kan vara ”en skyddande faktor mot kognitivt åldrande”. I studien menar man även att hjärnan tränas väldigt bra. Både kort- och långtidsminnet tränas, man blir mindre stressad och pussel hjälper verkligen många att bli avslappnade och kan ”stänga av” på ett helt annat sätt. Pussel kan motverka de skadliga effekterna av kronisk stress på nervcellerna i hjärnan menar forskarna i studien.

Pussel 1000 bitar – Motivet avgör svårighetsgraden

Svårighetsgraden när det gäller pussel 1000 bitar och pussel över lag är motivet avgörande. Enfärgade motiv, motiv med väldigt mycket små detaljer eller abstrakta motiv är exempel på pussel som ofta är relativt svårlösta. Är du en rutinerad pusselläggare vet du precis vad vi pratar om.

Ett 1000-bitars pussel är för den duktige pusselläggaren förmodligen alldeles för enkelt oavsett motiv. För att växla svårighetsgraden ytterligare är det pussel med kanske 3000+ bitar som gäller då.

För den mindre rutinerade pusselläggaren är pussel 1000 bitar alldeles lagom. Förmodligen kommer det inte vara allt för lätt att lösa, samtidigt som det inte är för svårt för att ta flera veckor.

Motivet är alltså det du ska fokusera på när du väljer ett pussel i 1000 bitar för att kunna uppskatta ungefär hur svårt och hur lång tid pusslet kommer ta att lösa. Som tur är finns det nästan obegränsat med pussel på marknaden så man får alltid nya chanser om valet skulle bli fel.

Vad är pussel egentligen?

Pussel är en mängd olikformade bitar som man ska försöka få att passa ihop med varandra så det till slut blir en färdig bild. Ända sedan minst år 1766 då det första kända pusslet gjordes i syfte för att lära barn geografi har människan ägnat sig åt denna aktivitet.

Pusselbitarna är gjorda i trä eller papp och består av in- och ut-pluggar. Pluggarna är gjorda för att passa i en annan pusselbits in- eller ut-plugg och så passar man bit för bit för att bygga ihop pusslet i sin helhet.

Olika typer av pussel
Det finns olika typer av pussel. Vi har i den här artikeln fokuserat på pussel med 1000 bitar men det finns massor av olika varianter vad gäller antal bitar, former eller motiv. Det klassiska pusslet består av ett bild som ska pusslas ihop men det finns flera olika varianter av pussel att lösa:

  • Bildpussel
  • 3D-pussel
  • Digitala pussel
  • Mekaniska pussel
  • Ordpussel
  • Logisktpussel

Som du ser finns det en mängd olika varianter så har man länge använt sig av en och samma variant kan det vara roligt att testa någon ny.

Svenskans ”pussel” är från engelskans puzzle vilket betyder ”förbrylla”.

5 tips – så blir du bra på att lägga pussel

För att bli en effektivare pusselläggare finns det några bra knep att använda sig av. Vi ger 5 tips på hur du blir bättre på att lägga pussel. 

1. Sortera bitarna

Börja med att sortera pusselbitarna efter färg och/eller delar av motivet. Ska du till exempel lägga ett pussel på en bil så kan du se på flera pusselbitar vilka som tillhör däcken, taket osv. Sortera alltså upp bitarna och gör små grupper som du sedan kan utgå från. 

2. Kanterna

Börja med ramen, alltså kantbitarna. Eftersom kantbitarna är dem enda som har en helt rak sida utan in- eller ut-plugg så är det lätt att se vilka som hör dit. Du får dels bort några pusselbitar så det blir lättare att få en översikt över de kvarvarande, men även en bild över hur stort pusslet kommer bli.

3. Pussla efter färg/motiv

Lägg därefter pusslet efter färg eller motiv och se till att göra klart den delen innan du går vidare till nästa del. Om du ser på motivbilden att himlen är ljusblå till exempel kan du, utifrån sorteringen på steg 1, enkelt lägga klart himlen helt innan du antar nästa del. 

4. Fokusera på formen

Försök lär dig att ”se” på bitarna om dem kommer att passa innan du testar den, på så vis slipper du testa flera gånger innan du hittar rätt.

5. Öva

Precis som med allt annat så ger övning färdighet. Ett pussel på 1000-bitar kommer vara lite klurigt första gången. Allt eftersom du blir bättre och bättre kan du även öka svårighetsgraden och till slut kommer du sitta där med 3000+ bitars pussel och klara det på några kvällar. Öva, öva, öva!

Pussel 1000 bitar – sammanfattning

Pussel ska vara kul! Oavsett vilket typ av pussel, vilket motiv det är eller hur många bitar du väljer att lägga så ska det vara roligt att pussla. Tröttnar du efter halva pusslet, ta en paus och gör något annat en stund.

Hur svårt pusslet kommer vara avgörs mycket på vilket motiv du väljer. Ett enfärgat motiv kommer exempelvis vara betydligt svårare än ett motiv med tydliga indelningar.

För att underlätta ditt pusslande så börja med att sortera ut bitarna efter färg och lägg därefter först kantbitarna, bygg ramen. Jobba sedan ihop del för del och fokusera på bitarnas form för att lära dig se vilka bitar som passar ihop med varandra utan att du behöver testa varje, det spar massor av tid.

Vill du bli riktigt duktig på att lägga pussel är det övning som gäller. Det är svårt att teoretiskt lära sig hur man lägger pussel bäst. Det går att få lite tips men sedan är det upp till dig hur du löser dina pussel bäst.

Hoppas du hittat några bra pussel 1000 bitar som passar just dig och att du fått några värdefulla tips på köpet. Lycka till med pusslandet.

Läs också: Uppblåsbar soffa

Köpguide – bra att tänka på innan du köper pussel 1000 bitar

0

Motivet

Att vi människor drar oss till saker vi tycker är kul och som vi uppskattar är ingen nytt. Tycker vi en låt är bra så lyssnar vi gärna på den flera gånger per dagar. Detsamma gäller pussel. Har vi valt ett motiv med omsorg som vi faktiskt tycker är fint och som vi gillar kommer pusslandet bli mycket roligare. Vi har flera gånger hört nära och bekanta som börjat lagt pussel på 1000 bitar men fastnat efter 500 bitar. Dels för att pusslet var svårt och dels för att ”motivet var tråkigt”. Ett tråkigt motiv är ett dåligt argument för att inte fullfölja pusslet. Se därför till att köp ett pussel med ett motiv som du faktiskt gillar och inte bara ta ett pussel i förbi farten. Vi har också tidigare varit inne på att det delvis är motivet som avgör svårighetsgraden. Fundera därför på hur svårt och hur lång tid ungefär du vill att pusslet ska ta. Välj därefter noga ut det motiv som passar dina förväntningar bäst.

Storleken

Pussel med 1000 bitar kan variera i storlek och det gäller att du får plats med pusslet där du tänkt vara när det är dags att lägga pussel. En liten tankevurpa som många gör är att dem tror att antalet bitar på pusslet avgör storleken på hela pusslet. Det är förstås delvis sant, men inte helt och hållet. Hur stort pusslet kommer att bli, alltså vilket mått pusslet kommer ha när det är färdiglagt, avgörs dels på antalet bitar men också beroende på hur stor varje bit är. En miss är att börja lägga pusslet direkt på ett bord som du efter hand märker kommer vara för litet. Pusslet kan då bli svårt att flytta om du exempelvis inte lagt det på en pusselmatta. Se därför till att kolla upp storleken på pusslet innan du köper det. Måtten brukar stå i beskrivningen.

Typ av pussel

Bildpusslet är ju det absolut vanligaste pusslet och det som 9 av 10 personer brukar lägga. Med största sannolikhet är det även ett bildpussel på 1000 bitar du letar efter och se då till att ha koll på vilket typ av pussel det är du köper så det inte blir fel. Är du uppmärksam på vilket pussel du väljer så går det inte att ta fel, det står väldigt tydligt på framsidan om det exempelvis skulle vara ett 3D-pussel. Däremot kan det vara så att man klickar hem ett annat typ av pussel än det man tänkt om man är lite ofokuserad eftersom nu för tiden finns så många olika varianter att välja på.

Kvaliteten

Bristande kvalitet ett 1000-bitars pussel kan göra vem som helst galen. Det finns många skräckexempel där bitarna är dåligt urskurna, vinda och väldigt mjuka och svårjobbade. Att avgöra kvaliteten på pusslet inte man bestämmer sig för att köpa det kan vara lite lurigt, men det finns några knep. Först och främst är det bra att söka runt på internet och leta efter recensioner. Har flera personer kommenterat att pusslet har bristande kvalitet kan du räkna med att det är så. Det är väldigt få som ens går in och recenserar pussel, det gör vi oftast bara om vi är väldigt besvikna. Ett annat tips är att pussel i trä oftast håller en bättre kvalité än pussel i plast. Så vill du ha oddsen på din sida att pusslet är bra, välj ett träpussel. Sista tipset är en riktig klassiker och det är att man får ofta vad man betalar för. Lägg några kronor extra istället för att ta det billigaste 1000-bitars pusslet du hittar. Du kommer tjäna på det i längden.

Vanliga frågor om pussel 1000 bitar

Hur lång tid tar det att lägga ett 1000-bitars pussel?

Hur lång tid det tar att lägga ett pussel på 1000 bitar är väldigt olika och högst individuellt. Dels beror det på vilken erfarenhet du har men också vilket typ av motiv du valt. Det kan skilja väldigt mycket i tid beroende på svårighetsgrad och kunskap. Men en fingervisning är väl att iallfall räkna med 2-4 timmar för att lägga klart ett 1000-bitars pussel men som sagt är det ett par faktorer som kan påverka detta både upp och ner. 

Hur blir man bra på att lägga pussel?

Övning ger färdighet och det är det absolut bästa tipset vi kan ge för att du ska bli en bra pusslare. ÖVA! Vi har högre upp i inlägget gått igenom 5 bra tips på hur du blir bra på att lägga pussel. Läs igenom dom fem punkterna och försök verkligen följa dem nästa gång du ska lägga pussel så ska du se vilken skilland det kommer göra. 

Ett annat bra tips som vi inte gick igenom tidigare i texten är att försöka nätverka och hitta likasinnade. Har du inga i din närhet som gillar pussel lika mycket som du är internet en fantastisk plats att hitta nya pusselvänner på. Facebook eller olika forum är två exempel på platser där du kan hitta andra pusselintresserade människor på. Att utbyta tips och idéer med andra är ofta ett väldigt lyckat koncept för framgång. 

Kan barn lägga pussel på 1000 bitar?

Ja, barn kan självklart lägga ett 1000-bitars pussel men oftast behöver dem lite hjälp från någon vuxen. Dels kan det vara lite för svårt ibland, men sen är det ju också väldigt tålamodskrävande och det är inte alltid barnens starka sida. Vi har längre upp i artikeln visat några pussel med disneymotiv som passar alldeles utmärkt för barn i alla åldrar. Se till att välja ett motiv som barnet känner igen så kommer han eller hon tycka att pusslandet blir mycket roligare. 

Hur flyttar man på ett pussel?

Det bästa tipset är att se till att lägga pusslet på någonting när man bygger det. Exakt vad man lägger det på spelar inte jättestor roll så länge det är stabilt och har en bra yta att pussla på. Det finns specifika pusselmattor som är väldigt bra att använda. Pusselmattorna gör att det är enkelt att rulla ihop och lägga bort pusslet när man inte använder det. Ett annat tips är att klippa sönder en gammal flyttkartong eller använda någon bordsskiva/tilläggsskiva som man kanske inte använder. Det viktigaste för att kunna flytta runt på ett pussel är alltså att lägga det på någon som är enkelt att flytta på samtidigt som det är bra yta att pussla på.