Välj en sida

25 roliga och smarta saker till bilen 2024

Roliga och smarta saker till bilen kan vara den avgörande faktorn om ni kommer vara sams hela bilresan eller om det blir skilsmässa strax efter ni passerat Gävle. Batterier laddas ur, godispapper överallt och det finns ingenstans att ställa Cola-burken så du ställer den på instrumentbrädan så länge. En tvärnit senare och det är totalt kaos. Vi går igenom några roliga och smarta saker till bilen här så du slipper den där mardrömmen.  

smarta saker till bil

Inlägget innehåller annonslänkar.

25 roliga och smarta saker till bilen 2023

Det finns oftast väldigt mycket smarta lösningar i bilarna nu för tiden men många gånger är det något som saknas och som det behöver kompletteras med för att få till den där sista pusselbiten. Bilsemestern blir extra trevlig om det finns smarta förvaringsfickor, sköna sovkuddar eller teknik som underlättar livet.

Vi har samlat 25 roliga och smarta saker till bilen som du garanterat kommer ha nytta av!

1. Androidbaserad backspegel

Nu är det dags att även ta backspegeln in i den digitala världen. En androidbaserad backspel med backkamera, GPS, Wifi och filmkamera gör att backspegeln har magiska egenskaper som är väldigt användbara och kommer ta ditt bilkörande till nästa nivå.

2. Trippel USB-superladdare

Långa bilresor med barnen, ja, då går det åt batteri båd på surfplattan och telefonen. En trippel USB-laddare är en smart sak till bilen och de långa bilresorna under svemestern för att hålla alla enheter fulladdade hela vägen.

3. Taktält till bilen

Är hotellen på din favoritsemesterort fullbokade i sommar? Inga problem. Sov på biltaket istället. Medan du kör är inte tältet högre än en vanlig takbox. När det sedan är dags att sova fäller du upp tältet, sen är det bara krypa in och känna dig som Karlsson På Biltaket hela natten. 

4. Bilstolsficka

Du vet när man tappar ner något mellan bilstolen och växellådan OCH DET ÄR HELT OMÖJLIGT ATT NÅ DET?!
Alla har vi varit med om det någon gång. Nu finns det en smart lösning för att slippa det, en bilstolsficka. Smart förvaring samtidigt som den täpper till det där odugliga hålet som vi alla hatar.

5. Uppblåsbar resekudde

En ny typ av resekudde som tar bilsovandet till helt nya nivåer. Risken finns att du aldrig vill vakna igen. Glöm den klassiska nack-kudden. Det här är det nya!

6. Magnetiskt mobilfäste

Magnetiskt och roterbart mobilfäste som gör det mycket lättare att åka efter GPS eller byta låt om det skulle råka komma på något som låter riktigt illa. Monteras enkelt med en gummiklämma sen är det bara tuta och köra!

7. Nyckelhittare

Nu behöver du aldrig mer tappa bort bilnyckeln och komma försent till viktiga möten. Med hjälp av mobiltelefonen och en stark ljudsignal kommer du hitta nycklarna blixtsnabbt när dom är ute på vift.

8. Bilstol för hund

Självklart måste också hunden ha en egen stol i bilen. Spänn fast hundbilstolen kring nackstödet antingen i passagerarsätet eller i baksätet, sen är det bara trycka plattan i mattan och ge hunden en åktur den sent kommer att glömma.

9. Mikrofiberduk för vindrutan

Se till att hålla rutorna rena både in- och utsidan. Med ledat huvud och ett fodral som kan användas som isskrapa är det här den enda smarta saken till bilen du behöver när det kommer till att snygga till rutorna både invändigt och utvändigt. 

10. Dörrsteg

Är du kort i rocken eller helt enkelt bara vill ha lite extra längd när det är dags att lasta in skidorna i takboxen så är ett dörrsteg en smart lösning som kommer att underlätta.

11. Multi-mugghållare

En smart multi-mugghållare att sätta i den ordinarie mugghållaren för att få fler mugghållare helt enkelt. Mycket mugghållare nu.. Men du fattar grej. 

12. Bilbältskudde

Med hjälp av kardborrband fäster du den här smarta kudden kring bilbältet och ger nacke och huvud ett skönt stöd under hela bilresan. Perfekt för han eller hon som älskar sova bort hela bilresan istället för att spana ut genom bilfönstret.

13. Uppblåsbar bälteskudde

En smidig och smart sak till bilen är den uppblåsbara bälteskudden som är väldigt lätt att ta med sig på utflykten i skolan, taxiresan på semestern eller bara ha som reserv om du skulle behöva skjutsa fler barn samtidigt.

Läs också: Uppblåsbar vattenpark 

14. Påskrokar

Häng upp väskan eller otypliga matkassar istället för att lägga allt i baksätet. Krokarna är lätta att fästa i nackstödet och håller för ca 15 kg.

15. Discoboll för bilen

En rolig sak till bilen när mörkret kryper sig på är en discoboll för att liva upp stämningen lite där ute på vägarna. Fäst på vindrutan, sedan kommer discobollen reagera på musiken du spelar. Fränt!

16. Bildekaler

Bildekaler, en riktig klassiker när det gäller roliga saker till bilen. Här är inga uttyck eller citat för blyga, det är bara smälla på med allt du tycker är kul!

17. Promilletestare

Ta det säkra före det osäkra och ha alltid en promilletestare i bilen. Du vet hur det kan vara dagen efter en riktigt hård fest. Man vill bara hem och slänga sig på soffan så fort det går, men det är verkligen inte värt att chansa och sätta sig alldeles för tidigt i bilen. Istället blir man kvar en dag extra.. Eller så har man en promilletestare i bilen och  EXAKT när det är dags att rulla hemåt igen.

18. Bilmadrass

Drömmen när det vankas road trip, en bilmadrass! Det har aldrig varit skönare att sova i baksätet. Du kan dessutom använda madrassen i parken eller vid badstranden. Smart!

19. GPS Spårsändare

Är du rädd att någon ska sno bilen för dig? Koppla på en smart GPS spårsändare så har du koll på exakt vart bilen är och rör sig. Inga tjuvar och banditer ska gå säkra längre!

20. Förvaringsfickor

En av många smarta saker till bilen 2021 är praktiska förvaringsfickor. Smarta förvaringsfickor som hängs över nackstödet är perfekt när du ska åka med familjen till badstranden eller på andra äventyr som kräver lite ordning och struktur.

21. Smart spolrör

Snygga till bilen med ett smart spolrör som du kopplar till trädgårdsslangen. Fälgar, vindrutan och taket kommer aldrig ha varit renare. Du kan förmodligen spegla dig i lacken när du är klar. Praktiskt!

22. Bil-papperskorgen Henry

Brukar du också få ägna helgerna åt att ta reda på gammalt godispapper i baksätet? Du är inte ensam, men det får vara slut med det nu. Henry löser problemet och han går att anpassa storleksmässigt precis så som man själv vill. 

23. iPadhållare med fickor

Med en iPadhållare kommer baksätet förvandlas till en hemmabio! Okej, inte riktigt så storslaget kanske men det är ändå en smart sak till bilen som hjälper barnen att inte få gamnacke lagom tills ni är framme.

24. Bluetoothadapter

Ut med AUX-kabeln, in med bluetoothadaptern. Smarta saker till bilen 2021 ska inte ha sladd, det är trådlöst som gäller nu. Streama din favoritmusik rakt in i bilhögtalarna och sjung för fulla muggar så bilen bredvid dig vid rödljuset undrar vad f*n det är som händer egentligen. 

25. Doftgranar

Tillsammans med bildekalerna är doftgranarna de mest klassiska prylarna till bilen och som funnits med i snart 600 år känns det som. Nya varianter avlöser varandra och visst är det trevligt när det luktar lite gott i bilen endå.

Vad är smarta saker till bilen?

Ja, vad är egentligen smarta saker till bilen? Smarta saker till bilen är dels saker som fyller en bra funktion som inte redan finns i bilen, dels saker med smarta lösningar som passar just dig. Det du tycker är en smart pryl till bilen kanske någon annan tycker är helt dum och onödig.

Smarta saker till bilen fyller alltså en funktion som gör att bilåkningen blir lite bättre och det kan vara allt från smarta förvaringsfickor till registreringsskyltar med inbyggd backkamera. Alla med små barn vet hur mycket extra förvaringsfickor kan betyda då man slipper fulla baksätet i böcker, ritblock, surfplattor och godispapper utspridda precis överallt och alla i storstan som dagligen måste fickparkera men som saknar backkamera i bilen hade nog gärna haft en backkamera för att underlätta parkeringen.

Nu för tiden finns det så otroligt mycket olika saker och prylar till det mesta så räkna med att är det någon du saknar till bilen så finns det förmodligen att köpa till om du gör lite research på nätet.

Nya smarta saker till bilen tillkommer hela tiden, mycket tack vare digitaliseringen och teknikens framfart så om det externa solskydd med Nalle Puh-tryck var dåtidens ”smarta sak” till bilen (och är delvis fortfarande väldigt populärt) så är mycket av dem nya sakerna mer tekniskt inriktade. Tekniken har så länge den funnits varit en del nya smarta lösningar till bilen och mycket av de tidiga lösningarna är högst aktuella även idag. 2014 skrev Expressen artikeln ”Smarta bilprylarna du inte visste att du vill ha” och nämnde då en mobiltelefonladdare där två samtidigt kunde ladda sin mobiltelefon via bilen, något som förmodligen är mer aktuellt idag än då.

Så även om många smarta tekniska saker till bilen har sin tid under en kort period så finns det saker som du kommer använda i bilen flera år framöver.

Vad är roliga saker till bilen?

Till skillnad från smarta smaker till bilen där funktion är en viktig del så är roliga saker till bilen något helt annat. Här är inte funktion A och O utan roliga saker till bilen skaffar vi för skojsskull och för att pynta bilen så den blir extra fin.

Wunderbaum, dekaler, flaggor och rattmuffen är klassiska roliga saker till bilen som återkommer år efter år och förmodligen aldrig gå ur tiden. Precis som med dem smarta prylarna så kommer det även nya tekniska saker till bilen som är roliga att använda i bilen för att förhöja åkturen.

Hur man väljer att använda roliga prylar till bilen och klä ut sin bil är så klart upp högst individuellt men det finns verkligen vissa som går all in medan andra tycker det räcker med något häftigt citat på bakrutan. Raggare brukar vara experter på att gå all in och använda roliga saker till bilen för att mer eller mindre göra om utseendet på bilen helt och hållet. Här är det inte ett litet citat på bakrutan eller en bara några tärningar bakom vindrutan som gäller.

Vilka saker som är roliga till bilen och passar just dig vet du givetvis bäst själv. Men precis som med dem smart prylarna så finns det väldigt mycket att välja bland bara man gör lite research så räkna med att har du någon kul idé hur din bil skulle kunna bli ännu finare så är det förhoppningsvis möjligt att få till det precis så som du vill ha det.

Varför ska man köpa roliga och smarta saker till bilen? 

För att förnya och förhöja bilresan utan att behöva köpa en ny bil så är det perfekt med externa prylar att kunna ta till för gör bilåkningen lite roligare. Roliga och smarta saker till bilen kommer fylla den funktionen, var så säker.

Är du inte själv speciellt intresserad av roliga saker till bilen så kanske du har någon vän eller familjemedlem som är väldigt bilintresserad. Roliga och smarta lösningar till bilen är en kul present att ge bort till den bilintresserade. Försök komma på något som denne stör sig väldigt mycket på i sin bil, antingen saker han eller hon har i bilen eller inte har och försök hitta någon pryl som löser det problemet. Det kan till exempel vara en promilletestare. Att inte veta när man får köra bil dagen efter en utekväll kan vara väldigt frustrerande. Självklart ska man helst inte köra bil alls dagen efter fest men ibland kan det vara så att man faktiskt måste. En promilletestare kan då vara skillnaden mellan liv och död eller mellan körkort och indraget körkort. En promilletestare borde vara standard i alla bilar men nu är det tyvärr inte så. Därför är det en väldigt smart smak att ge bort i present som mottagaren sedan kan ha i bilen för att alltid vara på den säkra sidan.

Det finns så klart fler anledningar till att skaffa roliga och smarta saker till bilen men det viktigaste är att sakerna används och inte bara blir liggandes. Då kommer dem smart och roliga sakerna snabbt förvandlas till tråkiga och onödiga i stället.

Undvik onödiga prylar till bilen

Precis som rubriken lyder så försök att undvik onödiga prylar till bilen. Onödiga prylar till bilen kommer bara skapa irritation och är slöseri på pengar. Det spelar ingen roll hur smarta och roliga sakerna till bilen är om dem faktiskt inte används.

Innan du slänger dig på köpknappen så fundera verkligen på om det är något som du faktiskt kommer att använda i bilen eller är det något som mest kommer ligga och ta plats?

Sladdar, tygfickor och burkhållare kan det snabbt bli för mycket av dom inte används. Bilen har ändå en ganska begränsad yta så det är bara onödigt att släpa in saker och prylar i bilen som inte används.

Inred bilen med smarta och roliga saker inför långturer

Det kanske är framför allt inför längre bilresor med hela familjen som vi har som mest användning för roliga och smarta saker till bilen. Det är telefoner som ska laddas, godispapper ska slängas, GPS:en ska sitta synligt, ritblock, spel och solglasögon måste ha sin plats och så vidare och så vidare. Du har säkert varit med om detta kaos själv någon gång.

Att sitta i ett totalt kaos med trötta ungar och en vansinnig sambo flera timmar i bilen är inte världens roligaste familjeaktivitet och det är här några prylar kanske kan hjälpa till att förhindra skilsmässa.

Se till att förbered förvaringsfickor, smidiga papperskorgar, magnet för GPS och trådlös laddning för mobiltelefoner och surfplattor. Bilresan kommer kanske inte gå helt fläckfritt i vilket fall men lite bättre kommer det definitivt att gå med några roliga och smarta saker till bilen som underlättar långa sträckor ute på vägarna.