Välj en sida

20 nödvändiga prylar till hemmakontor

Vi lever i tider där det blir mer och mer vanligt att jobba hemifrån. Arbetsgivarna lockar nya rekryteringar med möjlighet att jobba hemifrån eftersom dem vet hur mycket flexibilitet betyder för dem anställda. Däremot har vi sällan dem rätta prylarna för att kunna utföra ett lika bra arbete hemma som på plats. Vi visar här ett gäng prylar till hemmakontor du inte får missa när det är dags för hemmaarbete.

20 prylar till hemmakontor du inte får missa

När du ska fixa till ditt hemmakontor finns det några prylar du absolut inte får glömma bort. Vi har sammanställt 20 prylar till hemmakontoret, några viktigare än andra, som du absolut inte får missa för att ditt hemmakontor ska bli så bra som möjligt. 

1. Kontorsstolen

Gör dig själv och kanske framför allt din rygg en tjänst och skaffa en kontorsstol idag om du inte redan har en. Skaffa inte kontorsstolen om tre månader när din rygg redan börjat se ut som en banan utan skaffa en NU! Ditt framtida jag kommer att tacka dig, var så säker.

2. Höj- och sänkbart skrivbord

Alla som har möjlighet och plats för ett höj- och sänkbart skrivbord till hemmakontoret bör överväga den investeringen. Det absolut bästa för vår hälsa är att variera ett sittande och stående arbete. Många tror att om man står och jobbar är det betydligt bättre än att sitta ner hela dagarna, men faktum är att det är precis lika illa. Variation är bäst, och då underlättar ett höj- och sänkbart skrivbord.

3. Dataskärm

En ordentlig dataskärm (tillsammans med kontorsstolen) är de i särklass viktigaste prylarna för hemmakontoret. Datorn är också viktig förstås, annars känns skärmen rätt onödig. Dina ögon kommer att tacka dig om du skaffar en större skräm och inte sitter och stirrar på den där lilla laptopskärmen hela dagarna.

4. Headset med mic

Med största sannolikhet kommer Teams eller Zoom vara din bästa vän under hemmaarbete. Det är din chans att få lite socialt umgänge trots att du inte lämnat ytterdörren och jobbar i pyjamasen. Ett ordentligen headset med mic är en bra investering både för dig och dina kollegor så slipper du svara sex gånger på samma fråga eftersom dom ”inte hör dig så bra..”

5. Skrivbordslampa med laddare

Belysningen slarvas det ofta med. Det räcker inte med skärmljuset eller någon trött taklampa som sitter alldeles för långt bort från din sittplats. Ögonen behöver ordentligt ljus för att orka en hel dag och då är bordslampan en ypperlig lösning. Den finns vissa prylar till hemmakontor som verkligen är ett måste. Bordslampan är en av dom.

6. Ergonomisk mus

En ergonomisk mus kan förhindra musarmen och onda handleder. Vi gillar prylar till hemmakontor som åtminstone kan hjälpa till att förhindra belastningsskador på ett eller annat vis. En ergonomisk mus är en sådan pryl och förtjänar definitivt en plats i hemmakontoret.

7. Ergonomiskt tangentbord

Ett ergonomiskt tangentbord är bra för att handleder och axlar ska ta så lite stryk som möjligt under långa arbetsdagar framför datorn. Tangentbordet är framtaget efter ergonomiska principer och kommer vara en viktig del i ditt hemmakontor för att du ska kunna arbeta så smärtfritt och effektivt som möjligt. 

8. Webkamera

En ordentlig kamera att fästa på din externa skärm gör att dina möten över Teams eller Zoom kommer kännas betydligt proffsigare. Den som har bäst bildkvalitet på det digitala mötet vinner, det vet du väl?

9. Wifi-förstärkare

Finns det något värre än en seg dator eller ett långsamt internet som står och snurrar och snurrar och snurrar? Ja, det gör det så klart. Det finns till och med jättemycket mer saker som är värre än det. Hur som helst, irriterande är det i alla fall. Men till ett segt internet finns det oftast en lösning. Nästan alltid är det wifi-anslutningen som är för svag. En wifi-förstärkare löser den svaga punkten.

10. Kabelgömma

Datorladdaren har sladd, skärmen har sladd, telefonladdaren har sladd, bordslampan har sladd. Sladdar, sladdar, sladdar… Nej, en kabelgömma kommer inte trolla bort varenda j*vla sladd men den gör åtminstone eländet lite snyggare.

11. Balanskudde

En balanskudde är väldigt bra pryl för hemmakontoret som hjälper till att stabilisera bålen och inte få dig ramla ihop som en påse mjöl när det är dags att fylla på kaffekoppen. Allt som påverkar din hälsa i positiv riktning bör du investera i vad gäller hemmakontoret.

12. Laptopbord

Jättebra prylar till hemmakontor om du inte har en extern skärm och datorskärmen behöver komma upp en bit från bordet så du inte får ont i nacken eller rygg. Laptopbordet är också ett bra stöd om du skulle behöva flytta på dig en stund och exempelvis behöva jobba från soffan eller sängen.

13. Förvaringslådor

Se till att ha ordning och reda kring dig så det inte blir kaos runt dig. Förvaringssaker är underskattade prylar till hemmakontor som hjälper till med lite lugn och ro i själen. Har du heller inget ”riktigt” hemmakontor utan sitter vid köksbordet när du jobbar hemma är den är punkten ännu viktigare.

14. Vetevärmare

Mycket stillasittande arbete kommer göra att det börjar spänna i nacke eller rygg förr eller senare. Upp och gå ett varv, rör lite på armar och huvud och ha en vetevärmare redo för att få igång blodcirkulationen. Det finns massor av olika värmeprylar som t.ex. vetevärmare, värmekudde eller värmeplatta för fötterna. Väldigt skönt att använda i kallare tider.

15. Bordsfläkt

Det är 30 grader+ ute, datorn alstrar värme, du har dålig isolering i ytterväggarna och glömt stänga av elementen sen i vintras. Då skadar det inte jättemycket att plocka fram den där prylen till hemmakontoret du aldrig trodde du skulle få användning för.

16. Grenuttag med USB

Nu är vi här igen, i sladdvärlden. Ett grenuttag med usb-portar är en av prylarna till hemmakontoret som hjälper till så man har lite koll på sladdkaoset i alla fall. Istället för ett gäng skarvsladdar dragna kors och tvärs över hela lägenheten går det att försöka samla allt på en plats åtminstone.

17. Skrivare

Även om saker och ting börjar bli mer och mer digitialt så finns det tillfällen där man verkligen är i behov av en skrivare och det är något som alla seriösa hemmakontor bör ha. 

18. Hållningssele

En hållningsele kommer hjälpa dig att sträcka på ryggen när din axlar börjar falla framåt. Detta är ytterligare en underskattad pryl att använda sig av vid mycket stillasittande jobb för att slippa ryggont och dåligt hållning. 

19. USB-kyl/värmare

9,58 sekunder. Det är inte bara världsrekordet i 100 meter sprint utan också tiden det känns för kaffet att bli kallt precis efter man hällt upp en ny kopp. Som tur är finns det lösningar för det. En USB kyl/värmare är en sådan där pryl till hemmakontoret du kanske först skrattar åt, men efter en enda användning inte förstår hur du klarade dig utan.

20. Miniräknare

Men det finns ju kalkylator både i datorn och telefonen tänker du och det är ju sant. Men är dom jätteenkla att använda samtidigt som man pratar i telefon och har tre andra dokument uppe undrar vi? Ja, det kanske dom är men alla som jobbar hemma är inga supertekniker. Här gäller det att underlätta för sig själv också och vissa ”omoderna” prylar är faktiskt fortfarande dom bästa.

Bra att tänka på när man köper prylar till hemmakontor

Alla har vi olika förutsättningar för hur vi kan planera och inreda vårt hemmakontor. Vissa har ett helt rum avsatt för kontor med stol, skrivbord, dator och allt därtill medan andra får använda köksbordet som hemmakontor och jobba från. Oavsett vad så gäller det att planera lite så man får ut det mesta och bästa av situationen.

I och med covid-19 är det många som fått känna på hur det är att jobba hemifrån under en längre tid och vissa gillar det mer än andra. Många tycker det är skönt att inte behöva pendla tidiga mornar medan andra saknar kollegorna och blir galna på att vara hemma hela dagarna.

Hur som helst gäller det att försöka anpassa sig till situationen, både fysiskt och mentalt. Att ha rätt prylar till hemmakontoret kan underlätta dem bitarna. Det är betydligt lättare att jobba med rätt grejer och inte behöva bli begränsad bara för att du jobbar hemifrån.

Vi har varit inne på det tidigare men det absolut viktigaste att tänka på när du köper prylar till hemmakontor tycker vi är prylar som underlättar för din hälsa i positiv bemärkelse. Rygg, axlar och nacke tar väldigt snabbt skada om vi blir att sitta allt för krokigt. Ögonen är också något som ofta glöms bort men att sitta framför en skräm hela dagarna är inte superbra för ögonen.

Dem tre viktigaste sakerna för ditt hemmakontor:

  • Stolen
  • Skärmen
  • Skrivbordet

 

Stolen

En hård gammal köksstol kommer varken du, din rygg eller rumpan vara väldigt glad på efter två dagar av hemmaarbete. En riktigt kontorsstol med justerbar rygg och som är höj- och sänkbar är den absolut viktigaste investeringen du behöver göra när du ska jobba hemma från ditt hemmakontor. Kontorsstolen kan vara ryggens räddning i framtiden och är det någonting du absolut inte vill ha på grund av för mycket hemmaarbete så är det långsiktiga ryggproblem. Förutom den klassiska kontorsstolen kan det även vara bra att kika lite på olika gamingstolar. E-sporten har vuxit enormt senaste åren och många timmar framför datorspelen kräver bra stolar vilket gör att gamingstolarna ligger i framkant vad gäller ergonomi.

Skärmen

Din näst viktigaste investering på lång sikt är en ordentlig dataskärm. Vi sitter redan tillräckligt mycket framför små skärmar idag tack vare mobiltelefonerna och ögonen behöver få så mycket avlastning det går från små skärmar där vi behöver koncentrera oss till fullo för att se vad det står. En stor extern skärm att ansluta din laptop till är väldigt viktigt både för dina ögon och för din arbetsinsats. Du kan dessutom sitta betydligt rakare och en lite bit längre från skärmen samtidigt som du får två skärmar att kunna jobba på. Det blir en win-win åt alla möjliga håll.

Skrivbordet

Ett höj- och sänkbart skrivbord är förstås det ultimata skrivbordet och den perfekta arbetsytan att jobba på från ett hemmakontor, däremot förstår vi om alla inte har plats för ett. Till dig som kanske avsatt ett helt rum i huset eller lägenheten för ett hemmakontor bör det höj- och sänkbara skrivbordet vara en självklarhet. Att kunna variera sittande och stående arbete är det absolut bästa för att inte få fysiska komplikationer i framtiden. Och till dig som har ditt hemmakontor på köksbordet. Försök hitta andra lösningar så du kan stå och jobba några timmar per dag. Laptopbord eller andra ställningar för datorn går att hitta. Lite kreativitet så går allt att ordna!

Läs också: Vit tv

Tänk långsiktigt – tiderna har förändrats

När vi tittar tillbaka om några år kommer det förmodligen vara så att år 2020 blev året då tiderna för att vara stationerad på sin arbetsplats fem dagar i veckan förändrades. Arbetsgivarna har insett att det faktiskt går att utföra väldigt många arbeten även utanför företagets väggar. Av den anledningen tycker vi att man ska tänka långsiktigt när man ska köpa nya prylar för hemmakontoret. Dem kommer att användas flera år framöver, både på och utanför jobbet.

Ett långsiktigt tänk vad gäller prylar till hemmakontor har sina fördelar både ekonomiskt och funktionellt. Det sägs att man ofta får vad man betalar för och prylar till hemmakontor är inget undantag.

En ordentlig och påkostad kontorsstol kommer exempelvis kunna användas i tio år framöver om du sköter om den väl. Däremot en billig variant som till och med är ranglig innan användning kommer du tröttna på väldigt snabbt. Så även om prisskillnaderna kan vara rätt stora så är det värt med dem lite mer påkostade produkterna till hemmakontoret. Att du dessutom 99 gånger av 100 sitter bättre i en lite dyrare variant kommer du tjäna ekonomiskt på i längden mot att behöva besöka kiropraktorn fem dagar i vecka.

Långsiktigt tänk kommer alltså löna sig på många sätt och vis men med det sagt finns det givetvis prylar till hemmakontoret som varken är lika viktiga eller kommer att hålla längre bara för att produkten är dubbelt så dyr jämfört med den billigaste inom samma kategori.

En billig kabelgömma eller en dyr designad kabelgömma uppfyller ju mer eller mindre samma funktion. Här handlar det mer om vad som är mest praktiskt och passar bäst in på ditt hemmakontor. Långsiktigt tänk vad gäller exempelvis kabelgömman kan vi lägga åt sidan. Den kanske inte heller är riktigt så ekonomiskt avgörande som en kontorsstol eller dataskärm.

Prylar till hemmakontor med begränsad yta

Exakt vad som definieras som ett hemmakontor är så klart väldigt olika. Precis som vi tidigare har skrivit så har alla olika förutsättningar att kunna skaffa sig ett hemmakontor som man faktiskt trivs med. Många bor lite mindre och har inte ett helt rum över att kunna använda som hemmakontor, men det finns några tips och trix för att åtminstone få till känslan av ett kontor där hemma.

Först och främst, att sätta sig vid matbordet med sin laptop kommer inte inge någon speciell kontorskänsla. Inte heller om du använder soffan som kontorsstol. Vi har nämnt tidigare i inlägget att kontorsstolen, dataskärmen och skrivbordet är dem tre viktigaste delarna för ett hemmakontor, men det gäller så klart om det finns plats för alla dem tre prylarna. Bor du exempelvis i en tvåa på 50 kvm så förstår vi om du inte vill tvinga in det skrivbord där, däremot bör en ordentlig kontorsstol och en extern skärm fortfarande vara givna.

Så hur får man till den där kontorskänslan i ett hem med begränsad yta?

Börja med att göra en speciell plats där ditt ”hemmakontor” ska vara. Det kan vara vid matbordet, skrivbordet eller vid vardagsrumsbordet (även om det absolut inte är att föredra), det viktigaste är i alla fall att du har en bestämd plats. Se till att göra ordentligt med plats för dator, skärm, mus och tangentbord så att inte prylarna till ditt hemmakontor behöver slåss om utrymmet. Försök sedan att göra det lite mer ombonat runt i kring. Gör en plats där kaffemuggen ska vara, ställ dit en liten blomma, penna och papper eller andra kontorsinspirerade prylar du kan tänka dig. Se bara till att inte samla för mycket prylar. När helgen kommer kan det vara skönt att packa ihop allt och låta hemmet vara ett hem i några dagar för att sedan packa upp allt på måndag morgon igen.

Prylar till hemmakontor – sammanfattning

Det finns mer eller mindre obegränsat med prylar till hemmakontor och det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vilka prylar det går att använda sig av i hemmakontoret. Det viktigaste är att prylarna du skaffar för hemmakontoret faktiskt fyller en funktion och inte finns där ”bara för att”.

Vi har i det här inlägget tipsat och skrivit en del om ergonomiska produkter och produkter som kan vara bra för att kroppen ska klara mycket stillasittande arbete. Balanskudden och hängsele är två exempel på sådana produkter. Mycket stillasittande arbete är inte bra för kroppen på lång sikt, det vet alla. Därför är det bra att försöka tänka på dem delarna på en gång när man skaffar prylar till hemmakontoret så det inte är något man kommer på i efterhand då inköpet redan är gjort. 

Avslutningsvis vill vi bara påminna om att arbete hemifrån kommer förmodligen vara det nya normala om ett par år, framförallt vad gäller kontorsjobb. Därför är det bra att ha ett långsiktigt tänkt när du planerar, inreder eller skaffar nya prylar till hemmakontoret för det kommer vara ett rum du använder väldigt ofta. Covid-19 kommer ha förändrat mycket runt om i världen när vi summerar det hela någon gång och att arbeta hemifrån är en av dem förändringar, tillsammans med resandet, som vi tror kommer vara allra tydligast. 

Vanliga frågor om prylar till hemmakontor

Vad är det viktigaste att tänka på när man köper prylar till hemmakontor?

Det viktigaste att tänka på när du köper prylar till hemmakontor är att du faktiskt kommer att använda prylen. Det är helt onödigt att köpa en bordsfläkt om du ändå inte kommer att använda den. Fyll inte hemmakontoret med en massa onödiga prylar, det kommer förmodligen finna saker så det räcker och blir över iallafall. Det som också är viktigt att tänka på är att försöka hitta prylar som förhindrar kroppsliga skador, exempelvis musarm eller ryggproblem. Mycket stillasittande arbete kommer förr eller senare börja slita på kroppen om du inte tänker dig för hur du sitter eller vilken hållning du har. 

Vilka prylar får man absolut inte glömma bort?

Det beror så klart på vilka prylar du redan har men ska du inreda ett hemmakontor från grunden så tycker vi at ett höj- och sänkbart skrivbord, en extern skärm, kontorsstol och en ordentlig mus och tangentbord är dem sakerna till hemmakontoret som alla borde ha för bästa resultat. Det är väldigt lätt hänt att bara slå upp sin laptop och arbeta med en liten skärm och musplattan hela dagarna, det kommer inte din kropp må bra av i längden. De prylarna som inte får glömmas bort de prylarna du är mest beroende av för att kunna utföra ditt arbete på ett så bra och hälsosamt sätt som möjligt. 

Vilka prylar till hemmakontor är viktiga förutom dem ni rekommenderat?

Som vi sagt tidigare är det högst individuellt vilka saker vi har möjlighet att placera i vårt hemmakontor så det är lite svårt att svara på. Vissa kanske har ett väldigt litet, trångt och varmt hemmakontor, då kan en portabel AC vara ett förslag. En stationär dator för någon som jobbar med väldigt mycket och stor data är ett annat exempel. Det klara sällan bärbara datorer av. Ett tredje förslag är datorhögtalare för den som gillar att lyssna på musik och tycker högtalarna från laptopen eller skärmen är alldeles för dåligt. Det finns alltså väldigt mycket mer nödvändiga prylar för hemmakontor än dem vi tagit upp, frågan är bara vad som är viktigast för just dig. 

Vilka prylar är onödiga för hemmakontoret?

De onödigaste pyrlarna för hemmakontoret är dem prylarna som inte används. Saker som bara står och tar plats och distraherar ska du försöka göra dig av med så fort som möjligt. Saker som uppfyller samma funktion behöver du inte inreda hemmakontoret med. Det är till exempel helt onödigt att ha en radio på skrivbordet om du ändå lyssnar på radion via webläsaren. Desamma gäller miniräknaren. Prylar som inte används eller fyller samma funktionen är alltså dem mest onödliga prylarna för hemmakontor.