Välj en sida

Trädgårdsspel: Roliga utomhusspel för barn och vuxna 2023

Inlägget innehåller annonslänkar.

Snart är sommaren här och vi får förhoppningsvis spendera många fina semester- och sommarlovsdagar i solen! Vad passar då bättre än att samla familjen och spela ett roligt utomhusspel i trädgården? Lägg telefoner och datorer åt sidan en stund och tävla i frisbeegolf, kubb, fotbollsdart eller varför inte i det populära Cornhole-spelet?

Vi visar här 15 roliga trädgårdsspel för vuxna och barn. Flera av spelen passar även utmärkt att ta med sig till parken, badstranden eller på utlandssemestern.

15 roliga utomhusspel för barn och vuxna

sovorm-long-dragon

Cornhole Sea är ett superkul och enkelt utomhusspel för hela familjen! Reglerna är lätta. Varje lag har ett bräde och fyra ärtpåsar. Sedan gäller det att kasta mot varandra. 3 poäng om påsen sitter i hålet, 1 poäng om påsen ligger kvar på brädan. Svårare än så är det inte! Perfekt för sommarens fester. 

sovorm-long-dragon

Spikeball är det actionfyllda utomhusspelet som passar lika bra för badstranden som trädgården. Det är lätt att lära sig men kräver både bollsinne och taktikt. Ett spel för 4 personer. 

sovorm-long-dragon

KanJam – de roliga frisebee-spelet som tagit USA med storm. Och snart även Sverige? Här gäller det att pricka motståndarens mål samtidigt som din lagmedlem får försöka slå ner frisbeen i målet. Pricka du den lilla springan vinner ni direkt! Kul utomhusspel som passar alla.

sovorm-long-dragon

En blandning mellan beachtennis och badminton – Waboba Voli. Ta med dig polaren, sätt på er varsin handske (som liknar ett rack) och försök slå fjäderbollen så många gånger mellan er som ni kan. Enkelt, kul och beroendeframkallande!

sovorm-long-dragon

Kubb är en riktig klassiker bland trädgårdsspel och behöver knappast någon närmare beskrivning. Funkar lika bra på grillkvällen, födelsedagskalaset eller sommarfesten. Ingen sommar utan kubbspel, så är det bara!

sovorm-long-dragon

Ytterligare en variant på det omåttligt populära Cornhole! Kasta ärtpåsar och försök pricka hållen som ger 3, 4 eller 5 poäng. Ett älskvärt spel av både tjejer och killar, vuxna som barn. 

sovorm-long-dragon

Sommarens mest medryckande och fartfylla trädgårdsspel? Här gäller det att vara träffsäker och pricka motståndarnas hinkar innan dom hinner före! 

sovorm-long-dragon

Nu blir det tivoli i trädgården! Det klassiska tivolispelet kasta-burk finns nu i en rolig upplaga som passar utmärkt till sommarens 5-kamp.

sovorm-long-dragon

Frisbeegolf-set mini är det ultimata trädgårdsspelet för barn som älskar spel där det gäller att vara pricksäker. Med de klassiska metallkedjorna fångar korgen upp frisbeen när det blir mitt i prick! 

sovorm-long-dragon

Helt klart ett av sommarens roligaste utomhusspel för barn och vuxna – fotbollsdart! Blås upp den stora måltavlan, bestäm avstånd och sedan kan tävlingen börja. En kul blandning mellan fotboll och dart.

sovorm-long-dragon

Ett uppblåsbart yxkastarspel för hela familjen. Helt ofarligt givetvis då yxorna har kardborre istället för en vass egg. Högst poäng vinner, svårare än så är det inte.

sovorm-long-dragon

Roligt kortspel i XXL för barn i alla åldrar. Här ska man hoppa från kort till kort för att hitta det matchande motivet på nästa kort. Perfekt för barnkalaset eller vid kompishäng.

sovorm-long-dragon

Minns du det klassiska spelet Kasta Gris? Nu finns det i en uppblåsbar variant som passar bra att spela i trädgården, parken eller på badplatsen.

sovorm-long-dragon

Yatzy är ett spel som nästan alla spelat – men har du testat spela de utomhus? Nu finns ett XL-Yatzy för utomhusbruk som passar hela familjen! Samla gänget och kör en omgång i trädgården. Perfekt vid ljumna sommarkvällar. 

sovorm-long-dragon

Krocket känner du säkert igen och det här fungerar på precis samma sätt men man använder fötterna istället för en klubba. Underhållande utelek för både barn och vuxna där det gäller att vara både pricksäker och taktisk.

Vad är utomhusspel för barn och vuxna?

Utomhusspel är olika typer av aktiviteter som barn och vuxna kan utföra utomhus i trädgården, parken eller på badstranden. Några av de mest kända utomhusspelen är Kubb och Krocket.

Det finns ett stort utbud av trädgårdsspel för både barn och vuxna med varierande svårighetsgrad och olika typer av utföranden. Spel som spelas utomhus har nästan alltid ett praktiskt utförande, men det finns även spel för utomhus som är mer teoretiskt lagda. 

Utomhusspel är som mest populärt under de varmare årstiderna. Det finns ett stort utbud av sommarspel, däremot är det mer begränsat vad gäller spel för utomhus som går att utföra vintertid.

SE OCKSÅ: BÄSTA UPPBLÅSBARA KYL- OCH ISHINK

Roliga sommarspel för trädgården

Sommarspel i olika former går naturligtvis att spela vart som helst där det finns en tillräckligt stor yta att vara på. Det kan vara på skolgården, badplatsen, fotbollsplan, parken – eller i trädgården. 

Har du förmånen att bo i ett hus med trädgård kommer med största sannolikhet utomhusspelen mest att användas just där i trädgården. Det är en lyx att kunna samla familj och vänner för en omgång kubb på baksidan samtidigt som grillen håller på att värmas upp. 

Det finns massor av roliga sommarspel både för barn och vuxna som går alldeles utmärkt att spela i trädgården. Det är snarare så att det är väldigt få av de spel för utomhus som finns just nu och som behöver en större yta än en normalstor trädgård. 

Det är med andra ord bara att välja och vraka bland trädgårdsspelen för att hitta det alternativ som passar dig och din familj bäst.

En kul aktivitet för hela familjen

Nuförtiden när datorer och mobiltelefoner tar upp mycket av den vakna tiden både för vuxna och barn är vi inte bortskämda med att göra saker tillsammans. Kanske kan lite roliga utomhusspel för ändring på det? 

Hittar man ett utomhusspel som alla i familjen tycker är kul och lagom svårt så är det definitivt något som kan få familjen att umgås lite extra. Klassiska sällskapsspel kan snabbt ge barn kryp i benen och de tröttnar ganska fort. Aktiva spel som spelas utomhus är oftast betydligt mer uppskattat av barnen. 

Här får man blanda teoretiska taktiker med praktiskt utförande vilket inte kräver lika mycket koncentration och stillasittande.

LÄS OCKSÅ: BÄSTA BIHOTELLET

Ingen 5-kamp utan sommarspel

Under sommarmånaderna är det inte helt ovanligt att det anordnas olika typer av trädgårdsfester. Det kan vara vid midsommar, examensfester eller i semesterperioden. 5-kamp är då ofta en ständigt återkommande aktivitet under festen. Årets vinnare måste utses! 

Tipspromenader och gissningslekar i all ära, men visst behövs det brytas av med ett ordentligt sommarspel för att 5-kampen ska kännas helt komplett. Och här finns det mycket roliga spel att välja på. 

Cornhole, Burk-kastning eller Fotbollsdart som vi har med i listan här ovanför är tre exempel som går alldeles utmärkt att ha som en del av 5-kampen för vuxna. Det är något annat än de vanliga praktiska lekarna som brukar vara med i somrarnas 5-kamp. Pilkastning, luftgevär eller spotta groda är några exempel på de vanliga lekarna vi tycker det är dags att byta ut. 

Bra att tänka på när du köper trädgårdsspel

Att skaffa sig ett nytt utomhusspel är kanske inte världens största investering som man behöver ligga sömnlös över om det skulle råka blir en miss. Däremot är det ju alltid roligare om det blir rätt istället för fel. Och det finns några saker som är bra att tänka på just för att det ska bli rätt och inte fel.

Rek. ålder 

Nästan alla utomhusspel har en rekommenderad lägsta ålder vilket är bra att kika på om du är på jakt efter ett trädgårdsspel för hela familjen. Det är inte superkul för 8-åringen att spela något där rekommenderad lägsta ålder är 12 år exempelvis. 

Att hitta ett spel som inte är för enkelt för vuxna, men samtidigt inte för svårt för barn är inte lätt. Men det utbudet är stort och självklart finns det något som kommer passa alla! 

Antal spelare 

Ska du bjuda över grannarna på lite spel och lek är det bra om alla kan delta i spelet samtidigt. Det blir snabbt långtråkigt att behöva stå och titta på när andra spelar och energin kommer dö sakta men säkert. 

Yta 

Vissa utomhusspel kräver en större yta att vara på för att kunna utföra spelet så som det är tänkt. Har du en liten mindre trädgård kan det vara så att just sådana typer av spel inte går att spela där. Så om du misstänker att spelet behöver en stor yta, dubbelkolla då alltid måtten.

Vanliga frågor och svar

Vilket utomhusspel är roligast för vuxna?

Eftersom de flesta redan har testat dom klassiska utespelen som kubb och krocket vill vi slå ett extra slag för Cornhole. Det är ett spel som passar hela familjen! Här krävs pricksäkerhet och en gnutta tålamod. Roligaste utomhusspelet för vuxna just nu är alltså Cornhole! Har du inte testat det tidigare är det hög tid att göra det nu.

Vilket utomhusspel är roligast för barn?

Yxkastning är för vuxna och ingenting som barn ska hålla på med. Men nu har det kommit ett uppblåsbart yxkastarspel som är helt ofarligt och perfekt för barn. Äntligen får dom testa på den klassiska 5-kampsleken som de sett vuxna göra sommar efter sommar.

Vad kostar utomhusspel?

Priset på utomhusspel varierar väldigt mycket beroende på vilka tillbehör som behövs, kvalité, storlek och material. Det finns väldigt billiga utomhusspel men också betydligt dyrare alternativ. 

Spel för utomhus kostar allt mellan 200 kronor – 2000 kronor.

Kan man spela trädgårdsspel året om?

De flesta trädgårdsspel går att spela året om, även om vissa spel inte är anpassade för en viss årstid. Det kan till exempel vara svårt att spela Krocket vintertid eftersom marken är fryst och det blir svårt att sätta ner hindren.

Kan alla spela trädgårdsspel, oavsett ålder?

För de allra yngsta barnen är trädgårds- och utespel som vi har visat i det här inlägget inte lämpligt, men så fort barnen blivit ett par år äldre kan dom självklart vara med och spela. Det finns endast rekommenderad ålder på utomhusspel, så så fort barnen förstår reglerna och kan utföra själva spelet är det bara tuta och köra!

Så genomfördes bäst i test-listan av utomhusspel för barn och vuxna

  • Vi börjar med att leta runt bland olika onlinebutiker för att först och främst se vilka som har utomhusspel i sitt sortiment. Därefter väljer vi ut de utomhusspel vi tycker uppfyller de kriterier som vi har vad gäller exempelvis utförande, funktion och pris.

  • Vi försöker sedan hitta kundrecensioner och betyg för att se hur tidigare köpare upplevt produkten och på så vis få en bättre helhet av produkten. Har en produkt fått flera dåliga recensioner platser den givetvis inte på listan.

  • Till sist sammanställs en bäst i test-lista för att besökare snabbt och enkelt ska hitta de enligt oss bästa utomhusspelen just nu och på så vis öka chansen till ett lyckat köp.