Välj en sida

Trädgårdsspel: Roliga utomhusspel för barn och vuxna 2024

Inlägget innehåller annonslänkar.

Snart är sommaren här och vi får förhoppningsvis spendera många fina semester- och sommarlovsdagar i solen! Vad passar då bättre än att samla familjen och spela ett roligt utomhusspel i trädgården? Lägg telefoner och datorer åt sidan en stund och tävla i frisbeegolf, kubb, fotbollsdart eller varför inte i det populära Cornhole-spelet?

Vi visar här 15 roliga trädgårdsspel för vuxna och barn. Flera av spelen passar även utmärkt att ta med sig till parken, badstranden eller på utlandssemestern.

15 roliga utomhusspel för barn och vuxna

sovorm-long-dragon

Cornhole Sea är ett superkul och enkelt utomhusspel för hela familjen! Reglerna är lätta. Varje lag har ett bräde och fyra ärtpåsar. Sedan gäller det att kasta mot varandra. 3 poäng om påsen sitter i hålet, 1 poäng om påsen ligger kvar på brädan. Svårare än så är det inte! Perfekt för sommarens fester. 

sovorm-long-dragon

Spikeball är det actionfyllda utomhusspelet som passar lika bra för badstranden som trädgården. Det är lätt att lära sig men kräver både bollsinne och taktikt. Ett spel för 4 personer. 

sovorm-long-dragon

KanJam – de roliga frisebee-spelet som tagit USA med storm. Och snart även Sverige? Här gäller det att pricka motståndarens mål samtidigt som din lagmedlem får försöka slå ner frisbeen i målet. Pricka du den lilla springan vinner ni direkt! Kul utomhusspel som passar alla.

sovorm-long-dragon

En blandning mellan beachtennis och badminton – Waboba Voli. Ta med dig polaren, sätt på er varsin handske (som liknar ett rack) och försök slå fjäderbollen så många gånger mellan er som ni kan. Enkelt, kul och beroendeframkallande!

sovorm-long-dragon

Kubb är en riktig klassiker bland trädgårdsspel och behöver knappast någon närmare beskrivning. Funkar lika bra på grillkvällen, födelsedagskalaset eller sommarfesten. Ingen sommar utan kubbspel, så är det bara!

Cornholespel

Ytterligare en variant på det omåttligt populära Cornhole! Kasta ärtpåsar och försök pricka hållen. Ett älskvärt spel av både tjejer och killar, vuxna som barn. 

Boxbollen spel

Sommarens mest medryckande och fartfylla trädgårdsspel? Här gäller det att vara träffsäker och pricka bollen som du boxar på samtidigt som du ska räkna hur många träffar du har.

sovorm-long-dragon

Nu blir det tivoli i trädgården! Det klassiska tivolispelet kasta-burk finns nu i en rolig upplaga som passar utmärkt till sommarens 5-kamp.

sovorm-long-dragon

Frisbeegolf-set mini är det ultimata trädgårdsspelet för barn som älskar spel där det gäller att vara pricksäker. Med de klassiska metallkedjorna fångar korgen upp frisbeen när det blir mitt i prick! 

sovorm-long-dragon

Helt klart ett av sommarens roligaste utomhusspel för barn och vuxna – fotbollsdart! Blås upp den stora måltavlan, bestäm avstånd och sedan kan tävlingen börja. En kul blandning mellan fotboll och dart.

sovorm-long-dragon

Ett uppblåsbart yxkastarspel för hela familjen. Helt ofarligt givetvis då yxorna har kardborre istället för en vass egg. Högst poäng vinner, svårare än så är det inte.

sovorm-long-dragon

Roligt kortspel i XXL för barn i alla åldrar. Här ska man hoppa från kort till kort för att hitta det matchande motivet på nästa kort. Perfekt för barnkalaset eller vid kompishäng.

sovorm-long-dragon

Minns du det klassiska spelet Kasta Gris? Nu finns det i en uppblåsbar variant som passar bra att spela i trädgården, parken eller på badplatsen.

sovorm-long-dragon

Yatzy är ett spel som nästan alla spelat – men har du testat spela de utomhus? Nu finns ett XL-Yatzy för utomhusbruk som passar hela familjen! Samla gänget och kör en omgång i trädgården. Perfekt vid ljumna sommarkvällar. 

sovorm-long-dragon

Krocket känner du säkert igen och det här fungerar på precis samma sätt men man använder fötterna istället för en klubba. Underhållande utelek för både barn och vuxna där det gäller att vara både pricksäker och taktisk.

Vad är utomhusspel för barn och vuxna?

Utomhusspel är olika typer av aktiviteter som barn och vuxna kan utföra utomhus i trädgården, parken eller på badstranden. Några av de mest kända utomhusspelen är Kubb och Krocket.

Det finns ett stort utbud av trädgårdsspel för både barn och vuxna med varierande svårighetsgrad och olika typer av utföranden. Spel som spelas utomhus har nästan alltid ett praktiskt utförande, men det finns även spel för utomhus som är mer teoretiskt lagda. 

Utomhusspel är som mest populärt under de varmare årstiderna. Det finns ett stort utbud av sommarspel, däremot är det mer begränsat vad gäller spel för utomhus som går att utföra vintertid.

SE OCKSÅ: BÄSTA UPPBLÅSBARA KYL- OCH ISHINK

Roliga sommarspel för trädgården

Sommarspel i olika former går naturligtvis att spela vart som helst där det finns en tillräckligt stor yta att vara på. Det kan vara på skolgården, badplatsen, fotbollsplan, parken – eller i trädgården. 

Har du förmånen att bo i ett hus med trädgård kommer med största sannolikhet utomhusspelen mest att användas just där i trädgården. Det är en lyx att kunna samla familj och vänner för en omgång kubb på baksidan samtidigt som grillen håller på att värmas upp. 

Det finns massor av roliga sommarspel både för barn och vuxna som går alldeles utmärkt att spela i trädgården. Det är snarare så att det är väldigt få av de spel för utomhus som finns just nu och som behöver en större yta än en normalstor trädgård. 

Det är med andra ord bara att välja och vraka bland trädgårdsspelen för att hitta det alternativ som passar dig och din familj bäst.

En kul aktivitet för hela familjen

Nuförtiden när datorer och mobiltelefoner tar upp mycket av den vakna tiden både för vuxna och barn är vi inte bortskämda med att göra saker tillsammans. Kanske kan lite roliga utomhusspel för ändring på det? 

Hittar man ett utomhusspel som alla i familjen tycker är kul och lagom svårt så är det definitivt något som kan få familjen att umgås lite extra. Klassiska sällskapsspel kan snabbt ge barn kryp i benen och de tröttnar ganska fort. Aktiva spel som spelas utomhus är oftast betydligt mer uppskattat av barnen. 

Här får man blanda teoretiska taktiker med praktiskt utförande vilket inte kräver lika mycket koncentration och stillasittande.

LÄS OCKSÅ: BÄSTA BIHOTELLET

Ingen 5-kamp utan sommarspel

Under sommarmånaderna är det inte helt ovanligt att det anordnas olika typer av trädgårdsfester. Det kan vara vid midsommar, examensfester eller i semesterperioden. 5-kamp är då ofta en ständigt återkommande aktivitet under festen. Årets vinnare måste utses! 

Tipspromenader och gissningslekar i all ära, men visst behövs det brytas av med ett ordentligt sommarspel för att 5-kampen ska kännas helt komplett. Och här finns det mycket roliga spel att välja på. 

Cornhole, Burk-kastning eller Fotbollsdart som vi har med i listan här ovanför är tre exempel som går alldeles utmärkt att ha som en del av 5-kampen för vuxna. Det är något annat än de vanliga praktiska lekarna som brukar vara med i somrarnas 5-kamp. Pilkastning, luftgevär eller spotta groda är några exempel på de vanliga lekarna vi tycker det är dags att byta ut. 

Varför utomhusspel och trädgårdslekar är så populära och saker som är bra tänka på vid köp

Utomhusspel och trädgårdslek är inte bara roliga aktiviteter utan kan också ha positiva effekter på vår hälsa och välbefinnande. Genom att spendera tid utomhus och delta i fysiska aktiviteter kan vi förbättra vår hälsa och minska stressnivåerna.

Varför utomhusspel/trädgårdslek är bra Det finns många fördelar med att spela utomhus och leka i trädgården. Fysisk aktivitet kan bidra till att minska risken för sjukdomar som hjärtsjukdomar och diabetes, samtidigt som det hjälper oss att förbättra vår styrka, kondition och balans. Dessutom kan utomhuslek bidra till att öka vår mental hälsa genom att minska stress och ångest, öka vårt självförtroende och förbättra vårt humör.

5 roliga utomhusspel/trädgårdsspel

Kubb

Ett klassiskt svensk spel där två lag kastar träklossar på varandras klossar för att försöka välta dem och sedan försöka träffa kungen i mitten av spelplanen.

Bocce

Ett italienskt spel som liknar boule där spelarna kastar stora bollar och försöker få dem närmast en mindre målboll.

Horseshoes

Ett amerikanskt spel där man kastar hästskor mot en stolpe i marken för att försöka träffa den.

Frisbee golf

Ett spel där spelarna kastar frisbees på en bana med mål i form av korgar som spelarna ska försöka träffa.

Croquet

Ett klassiskt engelskt spel där spelarna använder klubbor för att slå bollar genom olika hinder och till slut slå dem genom målportarna.

Bästa förberedelserna för trädgårdsspel

Tips för att skapa en trädgård som är idealisk för utomhusspel/trädgårdslek För att skapa en trädgård som är idealisk för utomhusspel och trädgårdslek är det viktigt att tänka på layout och design. Se till att ha tillräckligt med utrymme för spel och aktiviteter och välj en plan yta med en mjuk underlag som gräs eller sand för att minimera skaderisken. Se också till att ha tillgång till skuggiga områden och sittplatser för att undvika överhettning under varma dagar.

Utomhusspel och trädgårdslek är ett fantastiskt sätt att förbättra vår hälsa och välbefinnande. Genom att skapa en trädgård som är idealisk för dessa aktiviteter kan vi uppmuntra oss själva och våra familjer att komma ut och njuta av det fina vädret samtidigt som vi förbättrar vår hälsa och vårt humör. Så varför inte prova några av de ovan nämnda spelen eller hitta på dina egna utomhusaktiviteter och se hur det kan påverka din hälsa och glädje i vardagen! Kom ihåg att utomhusspel och trädgårdslek är inte bara för barn, utan kan vara lika roligt för vuxna också. Så ta med dig din familj och vänner ut i trädgården och ha en rolig och aktiv dag tillsammans!

1

Yta

Vissa utomhusspel kräver en större yta att vara på för att kunna utföra spelet så som det är tänkt. Har du en liten mindre trädgård kan det vara så att just sådana typer av spel inte går att spela där. Så om du misstänker att spelet behöver en stor yta, dubbelkolla då alltid måtten.

}

Tid

Tid som behövs för att spela spelet: Tänk på hur lång tid det tar att spela spelet. Om du vill ha ett snabbt spel kan du välja något som tar bara några minuter att spela. Om du vill ha ett längre spel som kan ta flera timmar eller en hel dag, finns det också alternativ för det.

Pris

Priset är en faktor som alltid är bra att väga in i dina beslut oavsett vad du köper. Många gånger är det ju faktiskt så att man får vad man betalar för och desamma gäller de utomhusspelen, men det beror såklart vad det är ut är ute efter. Vissa spel har alla samma kvalitet, men skall du kanske köpa en klassiker som kubb kan vi ändå rekommendera spendera lite mer första gången så du får ett trädgårdsspel som håller länge.

Hållbarhet

Hållbarhet på spelet: Ett utomhusspel eller trädgårdsspel är oftast utsatt för elementen, så det är viktigt att välja ett spel som är tillverkat av hög kvalitet och kan stå emot väder och vind. Kolla efter spel som är tillverkade av robusta material som kan hålla länge.

Antal spelare

Ska du bjuda över grannarna på lite spel och lek är det bra om alla kan delta i spelet samtidigt. Det blir snabbt långtråkigt att behöva stå och titta på när andra spelar och energin kommer dö sakta men säkert. 

Rekommenderad ålder

Nästan alla utomhusspel har en rekommenderad lägsta ålder vilket är bra att kika på om du är på jakt efter ett trädgårdsspel för hela familjen. Det är inte superkul för 8-åringen att spela något där rekommenderad lägsta ålder är 12 år exempelvis. 

Att hitta ett spel som inte är för enkelt för vuxna, men samtidigt inte för svårt för barn är inte lätt. Men det utbudet är stort och självklart finns det något som kommer passa alla! 

utomhusspel

Att spela trädgårdsspel, den perfekta avkopplingen.

Att spela trädgårdsspel är ett perfekt sätt att njuta av trädgården och samtidigt ha kul med vänner och familj. Trädgårdsspel är ett sätt att få utlopp för kreativiteten och samtidigt utmana varandra på ett roligt sätt. Det finns så många olika trädgårdsspel att välja mellan, allt från de klassiska spelen som kubb och krocket, till mer moderna och utmanande spel som frisbee-golf och höghöjdsspel.

Att välja rätt trädgårdsspel-

Att välja rätt trädgårdsspel kan dock vara en utmaning. Det finns många faktorer att ta hänsyn till, inklusive antal spelare, åldersgrupp, yta som behövs och tidsåtgång. Men det viktigaste är att hitta ett spel som passar tillfället och de personer som ska spela. Oavsett om det är en lugn eftermiddag med familjen eller en fest med vänner, så finns det trädgårdsspel som passar alla tillfällen.

Ett trädgårdsspel som håller många sommrar

Det är också viktigt att välja trädgårdsspel som är av hög kvalitet och som kommer att hålla länge. Ett bra trädgårdsspel ska vara robust och tåla att användas om och om igen, så att det kan vara med och skapa roliga minnen under många år framöver.

Trädgårdsspelen, ett sätt skapa roliga minnen

Men det som verkligen gör trädgårdsspel så speciella är möjligheten att skapa minnen och ha roligt tillsammans utomhus. Att spela trädgårdsspel är ett fantastiskt sätt att koppla av, umgås och ha kul med människor som man bryr sig om. Det är en chans att komma bort från vardagens stress och bekymmer och bara njuta av solen och umgänget.

Så oavsett vilket trädgårdsspel man väljer, så är det viktigt att ha en personlig och rolig approach till spelet. Att skratta och ha kul är det viktigaste av allt, och det är det som skapar minnen som kommer att vara med oss för alltid. Så plocka fram trädgårdsspelet och skapa roliga minnen tillsammans med nära och kära i trädgården!

Trädgårdspel

Vanliga frågor och svar

Vilket utomhusspel är roligast för vuxna?

Eftersom de flesta redan har testat dom klassiska utespelen som kubb och krocket vill vi slå ett extra slag för Cornhole. Det är ett spel som passar hela familjen! Här krävs pricksäkerhet och en gnutta tålamod. Roligaste utomhusspelet för vuxna just nu är alltså Cornhole! Har du inte testat det tidigare är det hög tid att göra det nu.

Vilket utomhusspel är roligast för barn?

Yxkastning är för vuxna och ingenting som barn ska hålla på med. Men nu har det kommit ett uppblåsbart yxkastarspel som är helt ofarligt och perfekt för barn. Äntligen får dom testa på den klassiska 5-kampsleken som de sett vuxna göra sommar efter sommar.

Vad kostar utomhusspel?

Priset på utomhusspel varierar väldigt mycket beroende på vilka tillbehör som behövs, kvalité, storlek och material. Det finns väldigt billiga utomhusspel men också betydligt dyrare alternativ. 

Spel för utomhus kostar allt mellan 200 kronor – 2000 kronor.

Kan man spela trädgårdsspel året om?

De flesta trädgårdsspel går att spela året om, även om vissa spel inte är anpassade för en viss årstid. Det kan till exempel vara svårt att spela Krocket vintertid eftersom marken är fryst och det blir svårt att sätta ner hindren. Och ett spel som vi gillar lite extra är just Cornhole spelet, det går nämligen spela både inne och ute men passar nog ’ndå allra bäst i trädgården.

Kan alla spela trädgårdsspel, oavsett ålder?

För de allra yngsta barnen är trädgårds- och utespel som vi har visat i det här inlägget inte lämpligt, men så fort barnen blivit ett par år äldre kan dom självklart vara med och spela. Det finns endast rekommenderad ålder på utomhusspel, så så fort barnen förstår reglerna och kan utföra själva spelet är det bara tuta och köra!

Så genomfördes bäst i test-listan av utomhusspel för barn och vuxna

  • Vi börjar med att leta runt bland olika onlinebutiker för att först och främst se vilka som har utomhusspel i sitt sortiment. Därefter väljer vi ut de utomhusspel vi tycker uppfyller de kriterier som vi har vad gäller exempelvis utförande, funktion och pris.

  • Vi försöker sedan hitta kundrecensioner och betyg för att se hur tidigare köpare upplevt produkten och på så vis få en bättre helhet av produkten. Har en produkt fått flera dåliga recensioner platser den givetvis inte på listan.

  • Till sist sammanställs en bäst i test-lista för att besökare snabbt och enkelt ska hitta de enligt oss bästa utomhusspelen just nu och på så vis öka chansen till ett lyckat köp.