Välj en sida

Bäst i test: Bästa Bihotell 2024

Inlägget innehåller annonslänkar.

Är du på jakt efter bihotell så har du hittat rätt! Här visar vi 2 snygga bihotell samt ett bi/insektshotell för dig som vill bygga ditt egna bihotell. Bihotell är främst användbara för våra solitärbin som är vår bästa biart när det kommer till att pollinering av blommor och fruktträd. 

Att hjälpa bina att ha någonstans att övervintra kan faktiskt handla om liv och död. Vissa arter av solitärbin riskerar att utrotas och då kan bihotellet vara en hjälpa hand för överlevnad.

3 bra bihotell

svampväska-med-kniv

Snyggt bihotell tillverkat i furuträ med plats för många flygande gäster. Här finns kryphål i olika storlekar och ett stabilt tak som skyddar mot både vind, regn och snö. 

Detta gulliga bihotell placeras med fördel en bit upp från marken och gärna i läge där solen lätt kommer åt för att värma bihotellet – helst under hela dagen. 

Med ett praktiskt nyckelhålsfäste på baksidan är monteringen fixad på kick!

svampväska-kantarell

Detta urläckra bihotell är som klippt och skuret för dig som vill ge bina en lyxig plats att vila på. Genom att placera ett bihotell i närheten av trädgården så solitärbin hittar dit kommer du automatiskt få en mycket vackrare trädgård i sommar! Solitärbin är nämligen proffs på att pollinera blommor och träd. Det blir med andra ord en win win – Bina får någonstans att bo, du får en mer välmående trädgård!

usb-tändare

För dig som vill testa på och bygga ditt egna bihotell har du något bra att börja med. I detta kit ingår allt du behöver för att bygga ett fint bihotell till dina trädgårdsgäster.

En komplett byggsats för ett insektshotell – det går med andra ord att använda till fler insekter än bara bin.

 

Vad är ett bihotell?

Ett bihotell är en holk med ihåliga rör i olika storlekar som solitärbin kan bo och övervintra i. I de ihåliga rören kan bina krypa in och lägga sina ägg samtidigt som de vistas i en skyddad miljö. 

Bihotell är ofta tillverkade i trä eller annat naturmaterial och har precis som många andra holkar ett tak som skyddar mot regn. 

Bihotell monteras enkelt med nyckelhålsfäste på baksidan eller hängs upp via en ögla från taket.

SE OCKSÅ: BÄSTA EKORRMATAREN

Varför ha ett bihotell?

Bihotellen är främst till för solitärbin som är en av de viktigaste pollinatörerna vi har i Sverige idag till blommor och fruktträd. Solitärbin har idag svårt att hitta någonstans att övervintra vilket hotar att utrota flera av dem. Just därför behövs bihotell. 

Genom att hjälpa solitärbin att övervintra i bihotell minskar vi också risken för utrotning. 

Som tack för hjälpen kommer bina att pollinera blommor och fruktträd i trädgården och du kommer få en trädgård som blomstrar mer än någonsin! 

En win win där du ger bina någonstans att bo och i gengäld får du en vacker trädgård där du kan spendera mycket ledig tid.

fallfrukt-äpple

Placering av bihotellet

Placeringen av bihotellet är viktigt för att lyckas locka dit dina nyinbjudna trädgårdsgäster. Det finns några saker som är bra att tänka på när det gäller placeringen av bihotell: 

Höjden – För bäst resultat bör du placera bihotellet ca 1 – 2,5 meter ovanför marken. 

Varmt och vindstilla – Försök hitta en varm plats där solen ligger på så många timmar som möjligt under dagen samt att det är vindskyddat så bina kan vistas i bihotellet i lugn och ro.

Växtlighet – För att bina enkelt ska kunna komma åt näring så är det bra med så mycket naturliga växter som möjligt i nära anslutning till bihotellet.

Bygg ditt egna bihotell/insektshotell

Att bygga ett eget bihotell är ett bra alternativ till att köpa ett färdigt och det är inte speciellt svårt alls. Det finns bland annat färdiga kit som gör det superenkelt att bygga sitt egna bi/insektshotell: 

Här hittar du ett kit för att bygga eget bihotell.

Att bygga ett eget bihotell helt från grunden går att göra på lite olika vis. Men allt som behövs är egentligen bara en bit trä och en borr. 

Borra små hål i träbiten, som förslagsvis kan bestå av ek, bok eller ask. Se till så att de flesta hålen är mellan 2-4 mm men variera med aningen större hål också. Viktigt är också att inte borra igenom träbiten så det blir hål rakt igenom.

Placera sedan träbiten enligt placeringsbeskrivningen ovan sen är det bara vänta på att hotellet ska fyllas med glada och flygande gäster.

Enkelt va?