Välj en sida

Bäst i test: Bästa ekorrmatare 2023

Inlägget innehåller annonslänkar.

Det minsta vi kan göra för våra gulliga små gnagare i skogen är att hjälpa till med föda – framförallt under vintertid. En ekorrmatare är ett bra alternativ för att hjälpa ekorrarna att mäta sina magar. Ekorrmatare kan fyllas med allt från nötter och frön till knäckebröd eller morotsbitar.

Med hjälp av det smarta plexifönstret ser ekorrarna in i holken, kan enkelt öppna taket och plocka på sig det som önskas. Kombinera gärna ekorrmataren med ett ekorrhus för attäven ge ekorrarna någonstans att vila och försvara sin mat.

3 fina ekorrmatare

svampväska-med-kniv

En liten fin ekorrmatare med stabilt zinktak som skyddar maten från regn och snö. Ekorrmataren är tillverkat av 100% FCS-märkt trä och monteras genom ett nyckelhålsfäste på baksidan. 

 

svampväska-kantarell

En riktigt stilig ekorrmatare som passar utmärkt att fästa på verandan, balkongen eller på äppelträdet i trädgården.

Ekorrarna kommer åt nötterna genom att öppna taket på ovansidan.

usb-tändare

Locka till dig massor av gulliga små gnagare med hjälp av denna ekorrmatare i massivt granträ. Det är framförallt under vintertid vi behöver hjälpa ekorrarna med lite extra föda och det görs bäst via ekorrmatare som denna.

Ekorrarna skjuter själva upp taket för att komma åt nötterna, morotsbitarna eller vaddu nu fyllt ekorrmataren med.

Vad är en ekorrmatare?

En ekorrmatare är en liten holk-liknande anordning som fylls med nötter eller frön som ekorrar kan äta av. Ekorrmataren består av golv, väggar och tak. Taket går att öppna och det är via taket som ekorrarna kommer åt maten. 

Väggen på framsidan består oftast av en plexiskiva vilket gör att både du och ekorrarna ser hur mycket mat som finns inuti ekorrmataren.

SE OCKSÅ: BÄSTA BIHOTELLET

Vad kan man fylla ekorrmataren med?

Ekorrar äter mer är än man tror med det är främst nötter och frön som står överst på önskelistan. Nötter och frön är också tacksamt att fylla ekorrmataren med då det håller väldigt länge utan att bli dåligt.

Ett tips är att testa lite olika saker för att se vad som lockar till sig ekorrarna bäst. Taket på ekorrmataren skyddar mot regn så du behöver inte vara orolig för att maten ska bli dålig på grund av regnet.

Här är några saker som är bra att fylla ekorrmataren med: 

  • Jordnötter
  • Hasselnötter
  • Solrosfrön
  • Morotsbitar
  • Hårt bröd
fallfrukt-äpple

Placera på höjden för att skydda ekorrarna

För att skydda ekorrarna och att de ska känna sig trygga när dom sitter och äter sina nötter är det bra att placera ekorrmataren minst ett par meter ovanför marken. Träd, staket eller på husknuten är några bra alternativ att placera ekorrmataren på men tänk på att placera den så att ekorrarna når dit på ett eller annat sätt.

Ekorrmatare – mer nödvändig vintertid

Ekorrar klarar sig bra både sommar- och vintertid men det är främst under vintertiden som det kan vara bra att fylla på och använda ekorrmataren extra mycket. 

På vintern när kylan och snön gör sig tillkänna minskar ekorrarnas utbud av mat och då uppskattar dom så klart lite extra hjälp för att kunna fylla magen.