Välj en sida

Bäst i test: Bästa ekorrmatare 2024

Inlägget innehåller annonslänkar.

Det minsta vi kan göra för våra gulliga små gnagare i skogen är att hjälpa till med föda – framförallt under vintertid. En ekorrmatare är ett bra alternativ för att hjälpa ekorrarna att mäta sina magar. Ekorrmatare kan fyllas med allt från nötter och frön till knäckebröd eller morotsbitar.

Med hjälp av det smarta plexifönstret ser ekorrarna in i holken, kan enkelt öppna taket och plocka på sig det som önskas. Kombinera gärna ekorrmataren med ett ekorrhus för attäven ge ekorrarna någonstans att vila och försvara sin mat.

7 fina ekorrmatare

ekorrmatare bäst i test

En liten fin ekorrmatare med stabilt zinktak som skyddar maten från regn och snö. Ekorrmataren är tillverkat av 100% FCS-märkt trä och monteras genom ett nyckelhålsfäste på baksidan. 

 

Esschert Design Ekorrmatare zinktak

Ge ekorrarna i din trädgård en plats att hitta sin mat med Esschert Designs ekorrmatare med zinktak.

Tillverkad av granträ, zink och plexiglas, är denna ekorrmatare en optimal lösning för att mata ekorrar. Den är särskilt utformad för att tillgodose ekorrarnas behov och har två öppningar som gör att ekorrarna enkelt kan komma åt maten från båda sidorna av trädet eller staketet. Detta gör att flera gnagare kan njuta av sin måltid samtidigt. Takluckan är justerbar och ekorrmataren kan fyllas med både nötter och annan ekorrmat.

Denna ekorrmatare är lätt att rengöra och uppmuntrar ekorrarna att hämta sin egen mat och besöka din trädgård oftare.

esschert design ekorrmatare två rum

Låt ekorrarna i din trädgård ha en plats att hitta sin mat med Esschert Designs ekorrmatare med två rum!

Tillverkad av granträ, zink och plexiglas, är denna ekorrmatare en optimal lösning för att mata ekorrar. Den är särskilt utformad för att tillgodose ekorrarnas behov och har två separata fack som tillåter flera gnagare att äta samtidigt. Takluckan är justerbar och ekorrmataren kan fyllas med nötter eller annan ekorrmat.

Denna ekorrmatare är också enkel att rengöra och främjar ekornas självständighet genom att låta dem hämta sin egen mat och besöka din trädgård oftare.

trixie ekorrmatare furu

TRIXIEs ekorrmatare ger vilda djur en säker plats att hitta mat i din trädgård, speciellt utformad för ekorrar som har svårt att hitta lämpliga gömställen.

Tillverkad av obehandlad furu, har denna fågelmatare en matt finish och ett lock med gångjärn.

Genom att erbjuda denna ekorrmatare kan du skapa en trygg miljö för små djur och samtidigt få möjlighet att observera dem i din trädgård.

esschert design ekorrmatare

Ge ekorrarna som besöker din trädgård en plats att hitta sin mat med Esschert Designs diapositiva ekorrmatare!

Tillverkad av granträ och plexiglas, har denna attraktiva ekorrmatare ett färgat tak med en ekorresilhuett och är särskilt utformad för ekorrar.

Det justerbara taket kan enkelt öppnas för att fyllas med nötter eller ekorrmat och gnagarna behöver inte mycket tid för att lära sig öppningsmekanismen.

Ekorrmataren är lätt att rengöra och uppmuntrar trädgårdsdjuren att besöka din trädgård oftare för att hämta sin mat själva.

usb-tändare

Locka till dig massor av gulliga små gnagare med hjälp av denna ekorrmatare i massivt granträ. Det är framförallt under vintertid vi behöver hjälpa ekorrarna med lite extra föda och det görs bäst via ekorrmatare som denna.

Ekorrarna skjuter själva upp taket för att komma åt nötterna, morotsbitarna eller vaddu nu fyllt ekorrmataren med.

Ekorrmatare bord

En lite roligare ekorrmatare, denna är uformad lite som en parkbänk vilket gör den lite mer rolig att placera. Dock har den kanske inte exakt lika bra funktion som de andra men ändå ett bra alternativ för den som vill ha en lite roligare ekorrmatare i sin trädgård.

Vad är en ekorrmatare?

En ekorrmatare är en liten holk-liknande anordning som fylls med nötter eller frön som ekorrar kan äta av. Ekorrmataren består av golv, väggar och tak. Taket går att öppna och det är via taket som ekorrarna kommer åt maten. 

Väggen på framsidan består oftast av en plexiskiva vilket gör att både du och ekorrarna ser hur mycket mat som finns inuti ekorrmataren.

SE OCKSÅ: BÄSTA BIHOTELLET

Vad kan man fylla ekorrmataren med?

Ekorrar äter mer är än man tror med det är främst nötter och frön som står överst på önskelistan. Nötter och frön är också tacksamt att fylla ekorrmataren med då det håller väldigt länge utan att bli dåligt.

Ett tips är att testa lite olika saker för att se vad som lockar till sig ekorrarna bäst. Taket på ekorrmataren skyddar mot regn så du behöver inte vara orolig för att maten ska bli dålig på grund av regnet.

Här är några saker som är bra att fylla ekorrmataren med: 

  • Jordnötter
  • Hasselnötter
  • Solrosfrön
  • Morotsbitar
  • Hårt bröd
Ekorrmatare - Ekorre äter

Placera på höjden för att skydda ekorrarna

För att skydda ekorrarna och att de ska känna sig trygga när dom sitter och äter sina nötter är det bra att placera ekorrmataren minst ett par meter ovanför marken. Träd, staket eller på husknuten är några bra alternativ att placera ekorrmataren på men tänk på att placera den så att ekorrarna når dit på ett eller annat sätt.

Ekorrmatare – mer nödvändig vintertid

Ekorrar klarar sig bra både sommar- och vintertid men det är främst under vintertiden som det kan vara bra att fylla på och använda ekorrmataren extra mycket. 

På vintern när kylan och snön gör sig tillkänna minskar ekorrarnas utbud av mat och då uppskattar dom så klart lite extra hjälp för att kunna fylla magen.

Ekorrmatarstation

Ekorren och dess mat

Ekorrar är små gnagare som vanligtvis lever i träd och är kända för sina livliga och underhållande aktiviteter. De är också kända för att vara riktigt skickliga på att samla mat. Deras kost består främst av frön, nötter, frukt och insekter, men de äter också grönsaker och ibland kött om de har tillgång till det.

Hösten en svår tid för ekorrarna

Under hösten och vintern är det svårt för ekorrarna att hitta tillräckligt med mat eftersom många av deras vanliga källor är antingen borta eller försvinner under dessa årstider. Detta är där människor ofta kommer in i bilden genom att placera ut ekorrmatare. Ekorrar kommer till mataren för att fylla på sin energi och för att överleva under de kalla månaderna. Att ekorrarna kan behöva hjälp med både skydd och vila är ett faktum och enligt naturskyddsföreningen är de vanligt att man också bygger ekorrskydd eller ekorrmatare själv

Vad ska man ladda ekorrmataren med?

Ekorrar äter en mängd olika frön, till exempel solrosfrön, pumpafrön och jordnötter. De är också kända för att vara stora fans av nötter, inklusive valnötter, hasselnötter och mandlar. Ekorrar kan också äta frukt som äpplen, apelsiner och bananer. Grönsaker som morötter och squash kan också ingå i deras kost, särskilt när deras vanliga matkällor inte är tillgängliga.

Protein i Ekorrmataren?

När det gäller protein kan ekorrar äta insekter som myror, skalbaggar och fjärilar. De kan också äta fågelmat om de har tillgång till det. Ekorrar kan även äta ägg och små däggdjur, men detta händer mycket sällan och är inte en stor del av deras kost.

Olika föda för olika ekorrar

En annan faktor som påverkar ekorrars kost är deras livsmiljö. Ekorrar i stadsmiljöer kan ha tillgång till mat som inte är tillgänglig för deras motsvarigheter på landsbygden, till exempel mat från trädgårdar och parker. Samtidigt kan ekorrar på landsbygden ha tillgång till mat som är ovanlig i staden, som bär och frukt från träd.

Sammanfattning om ekorren, dess föda och ekorrmataren.

Sammanfattningsvis är ekorrar skickliga på att hitta sin mat och anpassa sin kost efter årstid och miljö. Men på grund av de utmaningar de står inför under höst- och vintermånaderna kan det vara nödvändigt för människor att placera ut ekorrmatare för att hjälpa dem att överleva. Genom att placera ut ekorrmatare kan människor hjälpa till att säkerställa att dessa underbara små djur har tillräckligt med mat för att överleva och fortsätta sprida sin livliga energi i vår omgivning.

Ekorren och dess mat i ekorrmataren

Ekorren varför den är så viktig för oss.

Ekorren har en mycket speciell plats i mångas hjärtan, den anses vara söt och charmig liten gnagare. Men varför gillar vi dem så mycket att vi vill hjälpa dem med mat under vinterperioder etc? 

Vi kommer nedan förklara mer om ekorren, dess olika arter men också lite om dess vikt för ekosystemet.

Fakta om ekorren

Ekorrar är en grupp av små däggdjur som finns i många delar av världen. De är kända för sin fluffiga svans och snabba, kvicka rörelser. Det finns många olika typer av ekorrar, med olika färger, storlekar och beteenden.

Olika sorters ekorrar

En av de vanligaste typerna av ekorrar är den röda ekorren, som är vanlig i Europa och Asien. Dessa ekorrar har en rödaktig päls och är kända för sin förmåga att klättra högt upp i träd. De är också viktiga för ekosystemet, eftersom de hjälper till att sprida frön och pollen från träd till träd.

En annan vanlig typ av ekorre är den grå ekorren, som finns i Nordamerika och Europa. Dessa ekorrar har en grå päls och är också skickliga klättrare. Tyvärr har den grå ekorren blivit en invasiv art i många områden, och konkurrerar med den inhemska röda ekorren om resurser.

Båda dessa ovan arter kan matas med samma typ av mat som vi pratat om tidigare i inlägget på era olika ekorrmatar stationer. 

Icke europeiska ekorrarter

En annan typ av ekorre som är vanlig i Nordamerika är jordekorren. Dessa ekorrar lever på marken och gräver små hålor där de kan lagra mat och skydda sig från rovdjur. Jordekorrar är också viktiga för ekosystemet, eftersom de hjälper till att sprida frön och skapa markförbättringar.

En annan intressant typ av ekorre är flygekorren. Dessa ekorrar har förmågan att flyga genom luften med hjälp av en speciell hudflik mellan deras bakben och svans. Flygekorrar är vanliga i Nordamerika och Asien, och är viktiga för att sprida frön och pollen från träd till träd.

Dessa vet vi inte så mycket om när det gäller föda etc, men dessa har vi inte i Sverige så de kommer ej behöva matas med hjälp av våra ekorrmatare.

Ekorrens del i ekosystemet i världen

Sammanfattningsvis är ekorrar en viktig del av många ekosystem runt om i världen. De hjälper till att sprida frön och pollen, och fungerar som en viktig matkälla för många rovdjur. Tyvärr hotas vissa typer av ekorrar av habitatförstörelse och andra mänskliga aktiviteter, vilket gör det viktigt att skydda dessa viktiga djur.