Välj en sida

Cornhole spel bäst i test 2024

Inlägget innehåller annonslänkar.

Cornhole eller beanbag, även känt som kast med liten ärtpåse på svenska, är ett populärt utomhusspel som kommer ifrån Nordamerika som spelas med två brädbitar och små påsar fyllda med torkade bönor eller majs.

Spelet har vuxit i popularitet under de senaste åren, och har nu blivit en vanlig syn på familjepicknickar, grillfester och andra sociala tillställningar runt om i världen.

I denna artikel kommer vi att utforska spelets ursprung, regler och strategier, samt hur man kan förbättra sin teknik för att bli en bättre cornhole-spelare. Oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren spelare, finns det alltid något nytt att lära sig om detta roliga och underhållande spel.

Produkter i inlägget

Bästa cornhole spelet

Cornhole Premium

Detta Cornhole spel är enligt oss på Sakletaren det allra bästa. Det är ett premium Cornhole spel ifrån företaget Cornhole butiken. Denna variant uppfyller garanterat dina behov men även den dagen du vill börja spela mer seriöst och vara säker på att du har ett bord där du kan kasta dina ärtpåsar helt enligt spelet alla regler men också under lång tid. De finns i flera olika utföranden men detta är den absolut mest klassiska folk spelar med.

 

Cornhole Standard

Detta Cornhole spel har också en riktig klassisk design, men detta är en något billigare och deras standardversion på cornholebutiken. Den är fortfarande väldigthållbar och måtten stämmer överens med de officiella. Du kommer dock ner något i pris tack vare en lite tunnare träskiva vilket de flesta av oss lite mer hobbyspelare klarar oss bra med.

Rött och blått cornhole spel

Är du kanske ute efter ett lite mer färgglatt spel så kan detta vara något för dig. Dessa ärtpåsar är av olika färger och även bean bag spelplanen är målad i två olika färger. Detta spelet är en lite mer lightversion jämfört med de tidigare proffsspelen men även detta har sin charm och är ett bra spel.

Cornhole med fler hål

Detta Cornhole spel har flera hål men med olika poängräkninga för att spela. Detta är inte någon officiell spelplan enligt de väldigt tydliga regler som finns men de är mins lika roligt för de om du bara söker efter ett roligt och socialt spel där du kan kasta dina ärtpåsar utan de mest formella spelreglerna.

Special cornhole med eget tryck

Ja sist ut men kanske inte minst coolt för det är dessa specialmålade cornholebrädor där du kan få vilket tryck du vill på dem. Perfekt för företag som vill ha en rolig aktivitet på kontoret eller kanske du som skall ha. en speciell sommarfest som du vill branda. Hör av er till Cornholebutiken så hjälper de er.

Cornhole påsar

Att en Cornhole påse kan gå sönder, försvinna på många sätt är ingen hemlighet. Hunden kanske tar den, biter sönder dem eller kanske rent av gräver ner dem. Därför är de bra att man kan köpa till äkta Bornhole påsar i olika färger. Kanske vill du bara addera en färg till samlingen. Dessa är inte som på den klassiska tiden fyllda med bönor eller ärtor utan plastkulor som skapar den bästa hållbarheten för alla.

7. Sist men inte minst, snyggt Sport me Cornhole spel

Cornhole pricerunner

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Vad är cornhole? 

Cornhole är ett enkelt men underhållande sällskapsspel som spelas utomhus på en plan yta. Spelet består av två brädor som är 120 cm långa och 60 cm breda. Brädorna ställs upp mot varandra med en avstånd på 8-12 meter beroende på spelarnas nivå och preferenser.

Varje bräda har ett hål som är placerat i mitten av brädan och som mäter 15 cm i diameter. Spelet spelas av två personer eller två lag som står vid varsin ände av brädan. Varje spelare har fyra små påsliknande väskor som är fyllda med majs eller bönor.

Spelets mål är att samla poäng genom att kasta väskorna på brädan eller i hålen på brädan. Varje påse som landar på brädan ger en poäng och varje påse som hamnar i hålet ger tre poäng.

Spelet börjar med att en spelare eller ett lag kastar ut en påse mot den andra brädan. Därefter kastar motståndaren sina påsar. Sedan är det den första spelarens eller lagets tur igen. Spelet fortsätter på detta sätt tills alla påsarna har kastats.

Efter alla påsarna har kastats räknas poängen ihop. Poängen för varje spelare eller lag beräknas genom att subtrahera motståndarens poäng från ens egna poäng. Spelaren eller laget som får flest poäng vinner spelet.

Reglerna för cornhole är enkla och tydliga.

En spelare får bara kasta en påse i taget. Kastet måste göras inom 20 sekunder och påsarna får inte röra marken innan de når brädan. Om påsen landar på brädan men sedan glider av innan poängen har räknats så räknas inte poängen. Om en påse landar i hålet och samtidigt ramlar av brädan så räknas det som ett trepoängs kast.

Om en spelare eller lag kastar påsen och träffar motståndarens påsar på brädan, kan det räknas som en blockerande manöver och poängen räknas inte. Om en spelare eller lag kastar påsen och den landar på brädan eller i hålet men störs av något annat, till exempel en vindpust eller ett djur, så kan spelet stoppas och omkastning kan tillåtas.

Cornhole är ett roligt och underhållande spel som kan spelas av alla åldrar och nivåer. Reglerna är enkla att följa och spelet är en perfekt aktivitet för grillfester, strandutflykter och andra sociala evenemang.

Läs på mer om Cornhole hos Svenska Cornhole föreningen

Historian bakom Cornhole är lång

Cornhole är ett populärt amerikanskt sällskapsspel som spelas med två brädor och åtta små påsliknande väskor fyllda med majs eller bönor. Spelet är vanligtvis utomhus och spelas av två spelare eller två lag som står vid varsin ände av brädorna. Målet är att kasta påsarna så att de landar på brädan eller i hålen på brädan för att samla poäng.

Historiskt sett har cornhole en lång historia i Amerika och spåren kan spåras tillbaka till 1800-talets Midwest. Spelet kallades då ”Baggo” eller ”Bean Bag Toss” och var populärt bland bönderna som använde det för att underhålla sig själva under långa arbetsdagar.

Under 1900-talet spred sig spelet till andra delar av landet och utvecklades till vad vi idag känner som cornhole. Namnet ”cornhole” sägs ha sitt ursprung från att spelarna tidigare använde påsar fyllda med majs (corn) istället för de moderna påsarna fyllda med bönor.

Idag är cornhole ett mycket populärt sällskapsspel i USA och spelas ofta på grillfester, familjehögtider och andra sociala evenemang. Det finns även nationella mästerskap och tävlingar som lockar både amatörer och professionella spelare.

SE OCKSÅ: Frystorkade maten

Cornhole beskrivning med mått etc

När passar det att spela cornhole?

Cornhole är ett populärt utomhusspel som vanligtvis spelas under sommar- och höstperioderna. Det är en enkel men underhållande aktivitet som kan spelas av alla åldersgrupper och kunskapsnivåer. Spelet består av två målbräden (vanligtvis gjorda av trä eller plast) som är placerade på motsatta ändar av en plan yta, vanligtvis en gräsmatta. Målen har en liten hål i mitten och är placerade på en vinkel mot marken. Spelarna delas vanligtvis upp i två lag, och varje lag har fyra kastpåsar.

Spelets syfte är att kasta påsarna i hålet på motståndarens målbräda eller att få dem att landa på målbrädan och stanna kvar. Varje påse som landar på målbrädan ger en poäng, och varje påse som landar i hålet ger tre poäng. Spelet spelas vanligtvis till 21 poäng eller tills ett lag vinner med en marginal på två poäng.

Cornhole passar för alla tillfällen där människor vill ha kul och umgås samtidigt. Det kan spelas vid stranden, på en picknick eller en grillfest, vid en släktträff eller en födelsedagsfest. Spelet är lätt att sätta upp och ta ner, vilket gör det till en praktisk aktivitet för evenemang av alla storlekar.

Släktträffens höjdpunkt blev Cornhole

Cornhole blev höjdpunkten vid en släktträff var när min familj samlades för en utomhuspicknick under sommaren. Min familj har alltid varit väldigt tävlingsinriktad, så det var naturligt att någon drog fram en cornhole-uppsättning. Det var en blandning av unga och gamla på träffen, så vi blandade lagen så att varje lag hade en mix av åldrar.

Trots att några av oss aldrig hade spelat cornhole tidigare, var det roligt att se alla göra sitt bästa för att kasta påsarna på målet och träffa hålet. När spelet fortskred blev det allt mer konkurrensinriktat, och vi började heja på våra lagkamrater och motståndare. Även om vissa av oss missade målet helt och hållet var det skratt och glada tillrop hela tiden.

Vinnarna blandades

Efter flera omgångar var det min mammas och min systers lag som stod som vinnare, men det var inte själva resultatet som var viktigt. Det var den gemensamma upplevelsen och möjligheten att delta i en aktivitet som kunde samla hela familjen som gjorde cornhole till höjdpunkten på vår släktträff.

Efter att vi hade spelat cornhole i flera timmar, blev det tydligt att spelet hade en förmåga att förena generationer och skapa en gemensam upplevelse. Även om vi alla hade olika erfarenheter och färdigheter i spelet, var det något med att kasta påsarna på målet som gjorde oss alla glada och entusiastiska.

Det var också intressant att se hur olika personer använde olika tekniker för att kasta påsarna. Vissa använde en överhandskast, medan andra använde en underhandskast. Vissa föredrog att stå nära målet, medan andra gick längre bak på planen för att få bättre kraft och träffsäkerhet.

En annan fördel med cornhole är att det är en aktivitet som kan spelas både inomhus och utomhus. Det gör det till en mångsidig aktivitet som kan spelas året runt, oavsett vädret. Det är också relativt enkelt att bygga egna cornhole-brädor, vilket gör det möjligt för personer att anpassa spelet efter sina egna preferenser och behov.

Sammanfattning av släktträffen är

Att cornhole är ett underhållande och lättillgänglig aktivitet som passar för en mängd olika tillfällen och evenemang. Spelet har en förmåga att förena människor i olika åldrar och skapa en gemensam upplevelse som kan bidra till glädje och roliga minnen.

cornhole kast med ärtpåse

Alternativa benämningar på spelet Cornhole.

Cornhole är känt under olika namn runtom i USA och andra delar av världen. Här är några av de vanligaste alternativa namnen för cornhole:

  • Bean Bag Toss – Detta är en av de vanligaste namnen som används för cornhole. Namnet kommer från påsarna som spelarna kastar, som ofta kallas ”bean bags” på engelska.

  • Baggo – Baggo är ett varumärke som tillverkar cornhole-brädor och påsar, men namnet har också blivit synonymt med spelet i vissa delar av USA.

  • Tailgate Toss – Namnet ”Tailgate Toss” kommer från traditionen att spela cornhole vid fotbollsmatcher och andra evenemang som tailgates (festliga sammankomster som hålls på parkeringsplatser utanför arenor eller stadioner).

  • Corn Toss – Namnet ”Corn Toss” är självförklarande och beskriver det faktum att spelarna kastar påsarna mot ett mål.

  • Bags – ”Bags” är ett kort och enkelt namn för cornhole som är vanligt förekommande i vissa delar av landet, särskilt i Midwest.

  • Sack Toss – ”Sack Toss” är ett annat namn som ibland används för cornhole. Namnet härstammar från det faktum att påsarna som används i spelet också kallas för ”sacks” på engelska.

  • Corn Filled Bags – I vissa delar av södra USA kallas cornhole för ”Corn Filled Bags”. Namnet beskriver påsarna som är fyllda med majs (corn) som används i spelet.

  • Kast med liten ärtpåse – är en av de svenska benämningar som kommer ifrån att man fyllde påsarna med torkade ärtor efter skörden.

Sammanfattningsvis är det vanligt att cornhole har flera alternativa namn beroende på var man befinner sig i landet. Oavsett vad det kallas är spelet en rolig och social aktivitet som kan spelas av människor i alla åldrar och färdighetsnivåer.

cornhole kast med ärtpåsen

Cornhole community 

Cornhole är ett enkelt men beroendeframkallande spel som har fått enorm popularitet i Sverige under åren. Spelet går ut på att kasta påsar fyllda med majs mot en upphöjd plattform med ett hål i. Målet är att få påsarna i hålet eller landa dem på plattformen för att få poäng. Cornhole är ett inkluderande spel som kan spelas av personer i alla åldrar och på alla skicklighetsnivåer.

Den svenska Cornhole-föreningen har arbetat outtröttligt för att främja spelet och ge spelare en plattform att visa upp sina färdigheter på. Föreningen har haft framgång med att organisera årliga Swedish Open Cornhole Championships sedan 2016. Detta evenemang är en av de mest efterlängtade händelserna på Cornhole-kalendern och lockar spelare från hela Sverige och utomlands.

Swedish Open Cornhole Championships

Detta är en händelse som är öppen för alla. Oavsett om du är en erfaren Cornhole-spelare eller någon som aldrig har spelat spelet tidigare är du välkommen att delta i detta evenemang. Mästerskapen hålls vanligtvis under en helg och omfattar både singel- och dubbelspel.

Årets evenemang kommer att hållas från den 11 augusti till den 13 augusti på Härnösands arena, belägen vid ingången till Höga kusten. Turneringen börjar på fredagen den 11 augusti med singelspelen. Finalerna hålls på fredagskvällen. Dubbelspelen äger rum på lördagen den 12 augusti och finalerna hålls på kvällen. På söndagen den 13 augusti kommer det att finnas en Open Switchholio-turnering.

Den svenska Cornhole-föreningen är stolt över att meddela att evenemanget har sponsrats av flera företag och prispotten har ökats för att locka ännu fler spelare. Vinnarna i varje kategori kommer att få fantastiska priser, och det kommer också att finnas chans att vinna priser under hela evenemanget. Evenemangets framgång kan tillskrivas föreningens hårda arbete och det generösa stödet från sponsorerna.

Populariteten har vuxit

Cornhole-spelets popularitet har vuxit så mycket i Sverige att det nu finns klubbar i olika städer, inklusive Gotland, Hällesåker, Härnösand, Mora, Umeå och Östersund. Dessa klubbar ger en plattform för spelare att träffas, öva och tävla med varandra. Den svenska Cornhole-föreningen letar alltid efter nya klubbar att gå med i föreningen och främja spelet ytterligare.

Förutom de årliga mästerskapen erbjuder den svenska Cornhole-föreningen också företagsevenemang för företag som är intresserade av att arrangera en Cornhole-turnering. Dessa evenemang är ett annat sätt som Swedish Cornhole Association har bidragit till att främja spelet är genom att erbjuda utbildning och träning för spelare. De organiserar workshops och träningsläger där både nybörjare och erfarna spelare kan lära sig nya tekniker och förbättra sina färdigheter. Genom att främja en kultur av utbildning och utveckling av spelare, kan föreningen bidra till att höja nivån på spelet i Sverige.

Utöver det är Swedish Cornhole Association också engagerade i att främja spelet på internationell nivå. De är medlemmar i International Cornhole Federation, vilket ger dem möjlighet att delta i internationella turneringar och främja spelet över hela världen. Genom att öka medvetenheten om Cornhole på internationell nivå kan de också hjälpa till att öka intresset för spelet i Sverige.

Imponerande resa för detta sociala kastspel

Det är verkligen imponerande att se hur Cornhole-communityn har vuxit och utvecklats i Sverige under de senaste åren. Det är verkligen enkelt att förstå varför spelet har blivit så populärt – det är enkelt att spela, roligt för alla åldrar och kan spelas överallt. Med Swedish Cornhole Association som leder vägen ser framtiden för spelet i Sverige mycket ljus ut.

Bra att tänka på när du köper ett Cornhole spel

När du skall köpa ett Cornhole spel finns det många saker att ta hänsyn till. Här är sex viktiga delar att överväga när du skall handla, oavsett om det är det första spel eller om du skall köpa något mer professionellt.

Bordstorlek

Cornhole-spel består av två spelbräden, som är 4 x 2 fot i storlek. Detta är en standardstorlek som används i de flesta tävlingar, men det finns också mindre brädor tillgängliga för yngre barn eller för användning inomhus.

Konstruktion

Brädorna är vanligtvis tillverkade av trä eller plast, och valet beror på personliga preferenser och användningsområdet. Träbrädor ger en mer autentisk känsla och kan vara mer hållbara, medan plastbrädor kan vara mer lättviktiga och lättare att transportera.

u

Färg och design

Cornhole-brädorna finns i olika färger och mönster. Vissa människor föredrar att välja brädor som matchar deras favoritlag eller som har en rolig design, medan andra föredrar en mer traditionell utseende.

1

Bean bags

Cornhole-spel använder också bean bags, som är små säckar fyllda med bönor eller plastpellets. Vanligtvis innehåller ett set med cornhole-spel åtta bean bags, med fyra i varje färg. Bean bags finns i olika material, vikter och färger, så det är viktigt att välja de som passar dina behov.

Pris

Cornhole-spel kan variera i pris beroende på kvalitet, storlek, material och märke. Bestäm din budget och leta efter en bräda som uppfyller dina behov och din budget. Det finns också möjligheter att köpa tillbehör, som scoreboards och förvaringsväskor, så se till att ta med dessa i dina beräkningar när du köper ett cornhole-spel.

Vikt

Det är viktigt att välja en cornhole-bräda som är lätt att transportera och flytta runt. Brädans vikt beror på materialet som används för tillverkning, så se till att välja en bräda som är lätt att bära med dig.