Välj en sida

Frystorkad mat Bäst i test 2024

Inlägget innehåller annonslänkar.

I detta inlägg kommer vi att titta närmare på frystorkad mat och dess fördelar.

Frystorkning är en process som används för att bevara livsmedel på ett effektivt sätt genom att avlägsna vattnet.

Resultatet är mat som är lätt och bekväm att lagra och transportera, samtidigt som den behåller sin smak, näringsvärde och konsistens längre än färsk mat.

Vi kommer att utforska olika typer av frystorkad mat, dess användningsområden och vad man ska tänka på när man köper och använder den.

Så om du är intresserad av att lära dig mer om frystorkad mat, följ med oss på denna matresa!

13 bäst Frysmaträtterna

1. Blå Band Stroganoff with Rice & Mushroom 430g

Blå Band Stroganoff med Ris & Svamp, 430g, erbjuder en utsökt och praktisk måltidslösning. Denna välbalanserade rätt kombinerar den krämiga rikedomen av stroganoff med välkokt ris och aromatiska svampar. Perfekt för den som söker en snabb, näringsrik och smakfull måltid. Passar utmärkt för alla, från studenter med bråttom till familjer som önskar en enkel middagslösning. Enkel att förbereda, och en fröjd för smaklökarna – ett idealiskt val för ett aktivt och hälsomedvetet liv.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2.Real Pasta Bolognese 122g

Denna måltid är en smakfull resa till Italien i ett kompakt format. Real Pasta Bolognese levererar en rik och autentisk smak av bolognese sås, blandat med perfekt kokt pasta. Med bara 122g är det en idealisk lösning för snabba luncher eller som ett energigivande mellanmål. Det är enkelt att tillaga och perfekt för den som uppskattar god mat även på språng.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. 24 Hour Meals Meatballs with Pasta 400g

Perfekt för äventyrslystna, denna måltid från 24 Hour Meals erbjuder en hjärtlig och näringsrik middag. Med saftiga köttbullar och välsmakande pasta i en rik sås, ger denna 400g-rätt en tillfredsställande och bekväm måltid. Den är utformad för att tillfredsställa stora aptiter och ge energi under hela dagen, oavsett om du är på vandring, camping eller bara behöver en snabb och enkel middagslösning.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Klippex Garden Croquet

Klippex Garden Croquet är det ultimata utomhusspelet för alla åldrar. Det kombinerar fysisk aktivitet med strategiskt tänkande. Detta spel är perfekt för familjefester, picknickar eller bara en rolig dag i trädgården. Med sin robusta kvalitet och enkla setup, erbjuder Klippex en utmärkt möjlighet att njuta av traditionella spel och skapa varaktiga minnen. En utmärkt investering för alla som älskar att kombinera lek och friluftsliv.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Blå Band Skinnarmo’s Pasta Carbonara 545g

Denna rikliga portion av Pasta Carbonara från Blå Band är en perfekt fusion av krämig sås, läckra bitar av rökt skinka och al dente pasta. Med 545g är den idealisk för att stilla en stor hunger. Den är enkel att tillaga och levererar en äkta italiensk smakupplevelse, perfekt för dig som sklal vandra, eller kanske skapa din egen beredkapsväska med lite mat.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6. Barocook Heat 50g 10-pack

Barocook Heat-pack är en revolutionerande lösning för matlagning på språng. Varje 50g-pack levererar tillräckligt med värme för att snabbt och effektivt tillaga måltider utan eld eller elektricitet. Detta 10-pack är perfekt för camping, vandring eller nödsituationer, och erbjuder en pålitlig och säker värmekälla för alla dina äventyr.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

7. Blå Band Chicken Curry with Rice 430g

Upptäck den exotiska smaken av Blå Bands Chicken Curry with Rice. Denna måltid kombinerar saftiga kycklingbitar med en kryddig och aromatisk curry, serverad över fluffigt ris. Med 430g är den en fyllig och tillfredsställande måltid, perfekt för kvällar då du önskar en snabb, men smakrik och näringsrik och perfekt att ha i beredskap.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

8. Blå Band Swedish Meatballs with Creamy Potatoes 430g

Blå Band tar fram det bästa av svenska smaker med deras Swedish Meatballs with Creamy Potatoes. Denna 430g måltid består av saftiga köttbullar, serverade med krämiga potatisar och en rik sås. Det är en tröstrik och hjärtlig rätt som ger en känsla av hemlagad mat, idealisk för kyliga kvällar eller när du längtar efter en smak av traditionell svensk husmanskost.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

9. Tactical Foodpack Weekpack Alpha 2080g

Tactical Foodpack Weekpack Alpha är den ultimata matlösningen för längre utomhusäventyr. Med en total vikt på 2080g innehåller detta pack en diversifierad meny av måltider som är både näringsrika och smakrika. Perfekt för vandrare, klättrare eller överlevnadsexperter, ger detta pack en veckas värt av mat som är lätt att förbereda, energigivande och tillfredsställande.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

10. Real Thai Red Curry 113g

Real Thai Red Curry ger en exotisk smakupplevelse i ett kompakt format. Denna 113g måltid är en symfoni av kryddig röd curry, blandad med autentiska thailändska kryddor. Den är idealisk för de som uppskattar globala smaker och söker en snabb, smakrik och lättillagad måltid. 

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

 11. Real Bidos 54g

Real Bidos är en traditionell samisk rätt som erbjuder en unik smakupplevelse. Med en vikt på endast 54g, är denna måltid en närande blandning av renskav, potatis och rotgrönsaker, kokad i en rik buljong. Den är perfekt för dem som uppskattar nordiska smaker och söker en lätt och näringsrik måltid som är enkel att tillaga.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

 12.Blå Band Taco Stew 143g

Blå Band Taco Stew är en fest för smaklökarna. Denna 143g måltid kombinerar kryddig tacoköttfärs med rika grönsaker och balanserade kryddor. En utmärkt måltid för alla som älskar mexikanska smaker, men vill ha bekvämligheten av en snabb och enkel tillagning. Med ett datum som håller otroligt länge.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

13. Blå Band Mexican Casserole with Lentils & Potatoes 430g

Upptäck den smakrika världen av mexikansk mat med Blå Bands Mexican Casserole. Denna 430g måltid kombinerar saftiga linser och mjuka potatisar i en rik och kryddig sås som för tankarna till Mexikos hjärta. Den är perfekt för dem som söker en vegetarisk måltid med en distinkt och tillfredsställande smak. Enkel att tillaga, erbjuder den en snabb och näringsrik lösning för en hektisk dag eller en avkopplande kväll.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Vad är frystorkad mat?

Frystorkning är en bevarande process som används för att ta bort vatten från livsmedel. Genom denna process kan maten bevaras i sin naturliga form, smak och näringsinnehåll under en längre tid. Maten fryses först till mycket låga temperaturer och sedan utsätts den för vakuum och låg temperatur i en frystorkningskammare. Vattenmolekylerna sublimerar, det vill säga går direkt från fast form till gasform utan att gå igenom vätskeform. Detta avlägsnar nästan all fukt från maten och gör den torr och lätt.

Frystorkad mat är idealisk för personer som behöver bevara sin mat under långa perioder eller som vill ha mat som är lätt att transportera och lagra. Det är också en populär typ av mat för utomhusaktiviteter, t.ex. camping och vandring, då den inte kräver kylning och har en låg vikt och volym.

De flesta livsmedel kan frystorkas, inklusive kött, grönsaker, frukt, mejeriprodukter och fullkornsprodukter. Det finns även specialiserade företag som tillverkar och säljer frystorkad mat för alla typer av behov och smaker. Maten kan också vara i olika former, från hela frukter och grönsaker till pulver eller bitar.

En fördel med frystorkad mat är att den behåller sitt näringsinnehåll och smak under en längre tid. Dessutom behöver den inte kylas ner, vilket gör den lättare att transportera och lagra. Nackdelen är att det kan vara dyrare än färsk mat och att processen kräver speciell utrustning.

Sammanfattningsvis är frystorkad mat en bevarande process som används för att ta bort vatten från livsmedel. Det är idealiskt för personer som behöver bevara mat under långa perioder eller som vill ha mat som är lätt att transportera och lagra. Det finns många olika typer av frystorkad mat som kan vara lämpliga för olika behov och smaker.

Varför skall man ha frystorkad mat?

Det finns flera anledningar till varför man skulle vilja köpa frystorkad mat. En av de största fördelarna är att det är enkelt och bekvämt att förvara och transportera. Eftersom vattnet avlägsnas från maten under frystorkningsprocessen, så blir den mycket lättare och mindre volymiös. Detta gör det till en perfekt typ av mat för camping-, vandrings- eller överlevnadssituationer, där vikt och utrymme är viktiga faktorer.

En annan fördel med frystorkad mat är dess långa hållbarhetstid. Eftersom fukten har avlägsnats från maten så minskar risken för bakterietillväxt och försämring av smaken, vilket gör det möjligt att lagra maten i flera år. Detta gör det till ett bra val för personer som vill ha en backup-plan för nödsituationer, eller för personer som vill ha mat till hands för längre tidsperioder.

Frystorkad mat finns i många olika former och kan användas på olika sätt. Det kan användas som en snabb och enkel måltid på språng eller som ett tillbehör till en måltid. Det kan också användas som en ingrediens i matlagning, t.ex. i soppor, grytor eller som fyllning till wraps eller burritos.

Flera företag erbjuder också specialiserade frystorkade matprodukter som är avsedda för specifika behov eller dieter, t.ex. glutenfritt eller vegetariskt. Detta gör det möjligt för personer med specifika kostbehov att ha ett enkelt och bekvämt alternativ tillgängligt.

Sammanfattningsvis kan frystorkad mat vara ett praktiskt och bekvämt alternativ för personer som vill ha en enkel och långvarig matlösning till hands. Det finns många olika typer av frystorkad mat som kan användas på olika sätt, från en enkel måltid på språng till en ingrediens i matlagning. Det är också en bra lösning för personer med specifika kostbehov eller för personer som vill ha en backup-plan för nödsituationer.

Bästa frystorkade maten

Frystorkad mat passar olika tillfällen.

Det finns många olika tillfällen när frystorkad mat kan vara användbart och praktiskt. Här är några exempel:

 • På camping- eller vandringsresor: Frystorkad mat är lätt att bära med sig, tar upp minimalt med utrymme och kräver inte kylning, vilket gör den till en populär matkälla bland utomhusentusiaster.

 • I nödsituationer: Frystorkad mat kan också vara ett värdefullt alternativ under nödsituationer och katastrofer, när färsk mat inte är tillgänglig eller när strömavbrott eller andra problem gör det svårt att laga mat.

 • För personer med specifika kostbehov: Frystorkad mat kan vara användbart för personer med specifika kostbehov, som veganer eller personer som har glutenintolerans eller andra allergier. Det finns frystorkade alternativ för de flesta dietrestriktioner.

Personligen har jag använt frystorkad mat på flera camping- och vandringsresor, och jag har uppskattat bekvämligheten och lättheten att laga till en snabb måltid utan att behöva bära med mig färsk mat eller stora kylboxar. Det är också en trygghet att ha något att äta i reserv om det skulle behövas. Men samtidigt föredrar jag ändå färsk mat i min vardagliga kost och anser att det är viktigt att äta en balanserad och näringsrik diet med färsk mat som huvudsaklig källa till näring.

Vanliga frågor om frystorkad mad

Här är några vanliga frågor och svar om frystorkad mat:

 

 • Vad är frystorkad mat? Frystorkad mat är mat som har torkats genom en process som kallas frystorkning. Under denna process fryses maten till mycket låga temperaturer och sedan utsätts den för vakuum och låg temperatur, vilket avlägsnar nästan all fukt från maten och gör den torr och lätt.

 • Vilka typer av livsmedel kan frystorkas? De flesta livsmedel kan frystorkas, inklusive kött, grönsaker, frukt, mejeriprodukter och fullkornsprodukter.

 • Hur länge kan frystorkad mat förvaras? Frystorkad mat har en lång hållbarhetstid eftersom vattnet har avlägsnats från maten. Förvarad på ett torrt, svalt och mörkt ställe kan den hålla i flera år.

 • Hur tillagar man frystorkad mat? Frystorkad mat kan tillagas på olika sätt beroende på typen av mat. De flesta frystorkade rätter kräver bara varmt vatten, men det kan också vara nödvändigt att tillsätta kryddor och andra ingredienser för att få till en fullständig måltid.

 • Vilka är fördelarna med frystorkad mat? Fördelarna med frystorkad mat är att det är enkelt och bekvämt att förvara och transportera, har en lång hållbarhetstid, behåller sitt näringsinnehåll och smak under en längre tid och kan vara ett praktiskt alternativ för personer med specifika kostbehov.

 • Vad är nackdelarna med frystorkad mat? En nackdel med frystorkad mat är att det kan vara dyrare än färsk mat och att processen kräver specialiserad utrustning. Dessutom kan frystorkad mat vara begränsad när det gäller variation i smak och textur.

 • Kan frystorkad mat användas som en ersättning för färsk mat? Frystorkad mat kan vara ett praktiskt och bekvämt alternativ för personer som behöver mat som är lätt att transportera och förvara under längre perioder. Men det är viktigt att komma ihåg att färsk mat oftast är den bästa källan till näringsämnen.

  Preppers och dess matvanor

  Prepping, eller förberedelse inför eventuella kriser och katastrofer, har blivit allt vanligare i dagens samhälle. En viktig del av prepping handlar om att ha en tillräcklig mängd mat och vatten i händelse av en kris. Preppers är personer som ägnar sig åt att förbereda sig på olika scenarier som kan uppstå, såsom naturkatastrofer, ekonomiska krascher eller andra störningar i samhället. Ett begrepp även MSB snappat upp men som Wikipedia kallar survivalism.

  Mat är en av de viktigaste aspekterna inom prepping, och preppers tar ofta till olika metoder för att förbereda och lagra mat inför en eventuell kris. Dessa metoder kan variera från att skapa egna trädgårdar och lagra mat i källare till att köpa frystorkad mat och konservburkar.

  Preppers använder ofta en kombination av olika matlagringsmetoder för att säkerställa att de har tillräckligt med mat i händelse av en kris. De kan till exempel investera i frystorkad mat, som är en populär lösning på grund av dess hållbarhet och långa livslängd. Frystorkad mat är också lätt att lagra och transportera, vilket gör den till en utmärkt matlagringslösning för preppers.

  Preppers kan också använda sig av konservburkar, som är en annan långvarig matlagringsmetod. Konservburkar är lätta att lagra och kan hålla i flera år, vilket gör dem till en pålitlig källa till mat under en kris. Preppers kan lagra allt från grönsaker och frukt till kött och fisk i konservburkar.

  En annan populär metod bland preppers är att skapa egna trädgårdar och odla sin egen mat. Detta gör det möjligt för preppers att ha en pålitlig källa till färsk mat under en kris. De kan odla allt från grönsaker och frukt till nötter och frön.

  Utöver att lagra mat är preppers också ofta väl förberedda när det gäller matlagning. De kan till exempel investera i en portabel gasspis eller en gasgrill, vilket gör det möjligt för dem att laga mat även om strömmen går eller gasledningarna stängs av.

  Sammanfattningsvis är mat en viktig del av prepping, och preppers tar ofta till olika metoder för att förbereda och lagra mat inför en eventuell kris. Frystorkad mat, konservburkar och egna trädgårdar är bara några av de metoder som preppers använder sig av för att säkerställa att de har tillräckligt med mat i händelse av en kris. Genom att förbereda och lagra mat på ett lämpligt sätt kan preppers säkerställa att de har en tillförlitlig källa till mat under en kris.

  Läs också vår inlägg om krocketspel något som kan vara användbart

  Bra att tänka på när du köper Frystorkad mat

  När du ska köpa frystorkad mat finns det flera viktiga faktorer att tänka på. Här är sex av de viktigaste sakerna att överväga:

  >

  Hållbarhet

  Kontrollera utgångsdatumet för produkten. Se också till att förpackningen är intakt och oöppnad.

  1

  Ingredienser

  Läs noggrant igenom ingredienslistan och se till att du inte har några allergier eller intoleranser mot någon av ingredienserna.

  Näringsinnehåll

  Se till att frystorkad mat ger tillräckligt med näring och energi för dina behov. Läs näringsinformationen på förpackningen och jämför med dina näringsbehov.

  Smak och konsistens

  Prova olika smaker och konsistenser av frystorkad mat för att hitta vad som passar dig. Tänk på att smak och konsistens kan variera beroende på märke och produkt.

  Pris

  Jämför priser mellan olika märken och se till att du får valuta för pengarna. Frystorkad mat kan vara dyrare än färsk mat, så tänk på att jämföra priser och välja det som passar din budget.

  Användiningsområde

  Tänk på hur du planerar att använda frystorkad mat och välj en produkt som passar dina behov. Till exempel kan vissa frystorkade rätter vara mer lämpade för camping eller vandring medan andra kan vara mer lämpade för nödsituationer.