Välj en sida

Kräftskiva 2023 – dekoration och pynt

Kräftskivorna 2023 närmar sig med stormsteg och kräftpremiären i år är precis som alla andra år i början på augusti, närmare bestämt den 7-8 augusti. Kräftskivorna håller i sig från början på augusti och långt in i september och här visar vi upp pynten och dekorationerna till kräftskivan 2023 du inte får missa.

kräftskiva

Inlägget innehåller annonslänkar.

Dekoration kräftskiva 2023

Att dekorera kräftskivan ordentligt och få hela hemmet att se ut som en nykokt kräfta kommer göra att både du och dina gäster uppskattar festen ännu mer! Det är viktigt att göra kräftskivan till en speciell fest så det inte blir som vilken fest som helst och det gör du bäst med hjälp av mycket dekorationer, pynt, kräftor och snaps!

Kräftmåne

Kräfthatt

Skaldjursknäckare

Skaldjurstång

Papperslykta

Ljusslinga LED

Papperstallrikar

Röd plastduk

Duktyngd

Kräftgirlang

Snapshäfte

Ballonger

Kräfthatt

Diadem

Kräftdräkt vuxen

Kräftdräkt barn

Komplett dukningsset

Snapsglas med gravyr

Ishink

Konfetti

Roliga glasögon

Kräftstrumpor

Ljus

Dekoration

Kräfttallrik

Servetter

Kräftknivar

Snapsglas

Haklapp

Bordslöpare

Pappersdekoration

Varningsskylt

Hänvisningsskylt

Bordstabletter

Folieballong

Dörrdraperi

Serpentiner

Kräfthatt

Uppläggningsfat

Kräftmåne

Vilken dekoration till kräftskiva 2023 får man inte missa?

Självklart finns det ingen bättre än dig som vet vilka dekorationer och pynt som passar på just din kräftskiva. Men det finns några riktigt klassiska dekorationer som förekommer på nästan alla kräftskivor. Vi går igenom dom här. 

Bordsduken
Kräftskal, bestick, dryck och andra tillbehör till kräftskivan gör ofta att det kan bli både kladdigt och stökigt på middagsbordet. En bordsduk i plast skyddar bordet mot det mesta och den är enkel att torka av dagen efter. Bordsduken är en klassisk dekoration och ett hjälpmedel till kräftskivan som gör städningen betydligt lättare.

Kräfthattar 
Kräfthattarna är några andra roliga tillbehör som livar upp stämningen på kräftskivan. Till och med den mest pryda gästen kan bli att se riktigt rolig ut. Skulle festen inte leva upp till era förväningar har ni åtminstone någon att ha roligt åt. Kul! 

Tallrikarna
De klassiska tallrikarna med kräftmotiv är ett måste på bordet. Ingen kräftskiva utan kräfttallrikarna. Det är svårt att sätta fingret på vad det är som gör kräftorna godare när dem ligger på en riktigt kräfttallrik men någonting är det ju allt. 

Servetter
Servetterna är givna på kräftskivan då det förmodligen inte finns någon annan middag där det går åt så mycket servetter. Lägg några stiliga servetter bredvid tallriken så gör dem sitt till dekorationen på kräftbordet. 

GirlangerGirlangen, en bortglömd stämningshöjare som numer nästan bara används vid just kräftskivan. Ska du låta girlangen delta på minst en fest varje år så är det definitivt kräftskivan du ska välja. 

Kräftmånen
Superklassiker när det kommer till dekoration till kräftskivan. Kräftmånen är en underskattad dekoration som finns massor av olika varianter.

Pynta kräftskivan 2023 – 5 bra saker att tänka på

Att planera, pynta och dekorera inför kräftskivan är många gånger precis lika roligt som själva festen. Det är kul att försöka få till den där perfekta dekorationen så kräftskivan känns genomtänkt och planerad in i minsta detalj.

Här är 5 bra tips att tänka på när du ska pynta kräftskivan 2023. 

1. Pynta mycket – men överdriv inte

Det är lätt att få feeling när man är i planeringsstadiet. Allt som är rött och har en kräfta på sig känns givet att lägga på bordet men här gäller det att lugna ner sig lite. Vi är absolut för mycket pynt och dekorationer så kräftfesten sticker ut ordentligt mot andra högtider men det får inte bli för mycket av det goda utan försök hitta en lagom nivå. Det ska trots allt få plats mat, dryck och gäster runt bordet också. 

2. Går saker att återanvända nästa år?

Finns det dekorationer till kräftskivan som går att återanvända vid flera tillfällen? Mycket av dekorationerna och pynten till kräftskivan är engångsgrejer tyvärr, men det finns lite återanvändningsbar dekoration att hitta. Ett ekonomiskt och miljösmart val som du inte kommer ångra.

3. Finns det saker till kräftskivan du kan göra själv?

Allt behöver man inte köpa. Är du lite kreativ så finns det en hel del saker till kräftskivan som du kan göra själv. Här kan du till exempel läsa om hur du gör egna kräftlyktor eller kräftmånar. Egna hattar och girlanger är andra saker till kräftskivan som går alldeles utmärkt att göra själv där hemma med lite fantasi, papper, tejp och en sax.

4. Slå två flugor i en smäll

Många förknippar kräftskivan med lek och snapsvisor. Utnyttja dekorationen och pynten du har för att skriva snapsvisor på insidan av kräfthatten eller under tallriken. Du behöver alltså inte dels ha dekoration för syns skull och dels andra prylar för snapsvisor och lekar. Slå två flugor i en smäll och kombinera dessa två! 

5. Pynt för barnen 

Har ni med barn på kräftskivan så kan lite mer “barnanpassad” dekoration vara ett bra tips för att få barnen att också tycka kräftskivan är en rolig högtid att fira. Det finns massor av roliga maskeraddräkter och annat kul som barn uppskattar.

5 kul fakta om kräftor och kräftskiva

Hur en kräfta ser ut och smakar har du säkert redan full koll på vid det här laget. Men hur ser man egentligen skilland på en hona och hane och vad kommer order kräftskiva från? Här hittar du 5 roliga fakta om kräftor och kräftskiva.

1. Skiva i ordet kräftskiva syftar på en bordsskiva som är dukad med mat och dryck. Kräftskiva som uttryck användes första gången i tidningen DN 1931.

2. Hur ser man egentligen skillnad på en hona och en hane? Jo, honorna har bredare stjärt medan hanarna har större klor.

3. Det är inte bara i Sverige vi firar kräftskiva utan även finnländarna är duktiga på att hålla högtiden vid liv.

4. Kräftor är kannibaler och äter varandra om det är ont om mat.

5. Kräftornas skal växer inte utan de måste själva se till att byta skal så dom får plats i sin egen kropp. Unga kräftor kan byta skal upp mot 8 gånger per år medan vuxna kräftor byter skal ca 1-2 gånger per år.

Källa: Expressen och Mitt Kök 

kräftor

Pynt & dekoration kräftskiva 2023 – sammanfattning

Kräftskivan är en svensk tradition som är rolig att pynta upp och dekorera ordentligt för att fira in sensommaren och välkomna hösten med en rejäl fest. Det finns en hel del klassisk dekoration till kräftskivan som har används under flera år men det dyker även upp nya roliga dekorationer till kräftskivan varje år.

Några av de klassiska pynten till kräftskivan som bör finnas där kräfthattarna, girlanger och kräftmånen. Men även tallrikar och servetter med fina kräftmotiv är kul och höjer stämningen kring bordet. En bordsduk är också att rekommendera då kräftskivorna har en tendes att bli lite stökiga.

Vi har även gått igenom 5 tips som är bra att tänka på när du ska pynta kräftskivan 2023 där bland annat saker som kan återanvändas och saker som går att göra själv tas upp. Det är ett bra sätt att både vara ekonomisk och miljövänlig. Mer om det kan du läsa här ovan.

Vi hoppas du fått lite inspiration på pynt och dekoration till kräftskivan och att du får till en riktigt trevlig och uppskattad kräftfest. Kanske är du bortbjuden på kräftskiva? Missa isåfall inte vår presentsida där du bland annat hittar present till ölälskare, vinälskare, hemmet och mycket mer!