Välj en sida

Bäst i test: Bästa nattlampan för barn 2024

Inlägget innehåller annonslänkar.

En nattlampa kan vara ett bra hjälpmedel att ha i barnrummet för att barnen ska både somna och sova gott under nätterna. Det är många barn som är väldigt mörkrädda och då kan en nattlampa skapa lite extra trygghet i mörkret. Nuförtiden finns det nattlampor för barn med massor av praktiska funktioner som sömntränare, med timer och fjärrkontroll.

Vi visar här de 9 bästa nattlamporna för barn just nu. Olika modeller som den vanliga klassiska nattlampan till den sagolika stjärnhimmeln som många barn uppskattar väldigt mycket.

sovorm-long-dragon

Pingvinen Pam tycker vi är den bästa nattlampan för barn just nu! Pam har massor av fina funktioner och kommer garanterat bli ett tillskott i barnrummet. Eller vad sägs om sömnträning, trådlös högtalare och andra roliga funktioner för att anpassa lampan efter dina och ditt barns behov. 

Nattlampan Pam kan hjälpa till med smart sömnträning, spela musik, ändra färg och ställas in på timer om så önskas. En riktigt bra nattlampa för barn som är så mycket mer än just bara en lampa. 

sovorm-long-dragon

Denna gulliga björn har en inbyggd färgsensor och kan skifta färg automatisk efter underlaget den står på. Ställ björnen på en blå bok och den ger ifrån sig ett härligt blått sken! Fränt va? Dessutom är den sladdlös och laddas via USB med en batteritid på 24 timmar. Det finns även en inbyggd timer.

 

krabban cody nattlampa för barn

Skapa en magisk undervattensvärld med denna rörliga havsprojektor med 3-stegs sömnprogram!

Med hjälp av krabben Cody kan du förvandla ditt barns rum till en spännande undervattensvärld med simmande fiskar och rullande vågor på taket, samtidigt som lugnande havsljud spelas i bakgrunden.

stor-nalle-gosedjur

En söt liten nattlampa i silikon som kommer lysa upp i mörkret. Nattlampan har en fjärrkontroll där man bland annat kan välja olika färger och ljusstyrka. Lampan har även en smart sovtimer och det går naturligtvis att slå på/av lampan med hjälp av fjärrkontrollen.

På bilden här ovanför ser du nattlampan i hundmotiv men den finns även som uggla, kanin, björn och räv.

sovorm-long-dragon

Sladdlös natt- och läslampa i form av ett får som laddas upp via USB. Lampan har två olika ljusstyrkor att välja på samt automatisk avstängning.

sovorm-long-dragon

Ett sött litet lamm som kan skifta mellan fasta färger eller ha en variation av regnbågens alla färger.  Lammet har en kall LED-lampa vilket innebär att det aldrig kan bli varmt. Automatisk avstängning eller av/på-knapp, det avgör man själv.

sovorm-long-dragon

Slå två flugor i en smäll och skaffa en snygg dekorationslampa till barnrummet som även kan fungera som en nattlampa. Lampan är tillverkad i trä och rostfritt stål. 

sovorm-long-dragon

Förvandla barnrummet till en magisk stjärnhimmel med denna söta lilla kompis. Samtidigt som kaninen sprider ett vacker sken spelar den även lugnande melodier som får ditt barn att somna sött.

stor-spindel-gosedjur

En batteridriven nattlampa med stjärnhimmel från populära Babblarna. Nattlampan skapar en sagolik stjärnhimmel i barnrummet samtidigt som den spelar Babblarnas vaggvisa. 

Stjärnhimmel stänger av sig själv efter 45 minuter och då sover förhoppningsvis ditt redan väldigt gott.

Vad är en nattlampa?

En nattlampa är en lampa som är tänd under natten för att det inte ska bli total mörker i rummet. Nattlampor ger ifrån sig ett svagt ljus för att inte störa sömnen, samtidigt som det hjälper tillräckligt för att man ska kunna se sig omkring i sovrummet. 

Nattlampor används främst av barn, men det finns även vuxna som somnar och sover bättre med hjälp av nattlampan. 

Nattlampan finns i en mängd olika utföranden, storlekar och med olika funktioner. För barn är djurmotiv populärt medans det för vuxna bara brukar vara en enkel lampa. 

Funktionerna på nattlamporna för barn varierar men vanliga funktioner brukar vara justering av ljusstyrka, timer eller om man vill att en låg musikslinga ska spela i bakgrunden.

Läs också: Roliga sällskapsspel för barn

Varför är en nattlampa för barn bra att ha?

Det finns mycket bra produkter för barn som hjälper dom små att somna och sova bättre under nätterna vilket så klart är skönt för barnet, men även för föräldrarna. Vi har tidigare skrivit om sovormar och stora gosedjur som är två produkter som kan hjälpa till för en bättre sömn – nattlampan är ett tredje alternativ. 

Men vad kan en nattlampa egentligen göra för att barnet ska sova bättre? Vi går igenom några fördelar med nattlampa för barn här. 

1. Lättare att somna

Även om du som vuxen finns vid barnets sida medan han eller hon försöker sova och på så vis ger barnet ett lugn kan också en nattlampa hjälpa till ytterligare för att barnet ska somna. Genom sin dova belysning skapar den en mysig harmoni i hela rummet som barnet definitivt känner av. Det kan vara den känslan av lugn och harmoni som är a och o för att barnet ska ha lätt att somna eller inte. 

2. Ger ökad trygghet 

Många barn tycker det är läskigt med mörker och kan inbilla sig att det finns både monster och spöken i garderoben eller under sängen. Vaknar dom mitt i natten och det är mörkt i barnrummet så dom inte ser något kan dom lätt bli rädda och ledsna. 

Med en nattlampa som ger ifrån sig ett svagt ljus kan dom se sig omkring och se att det inte finns något i rummet vilket ger en ökad trygghet. Är lampan av något fint motiv som barnet gillar kan även lampan i sig ge barnet mer trygghet. 

3. Underlättar nattvandringen

Många barn vaknar av mardrömmar eller att dom behöver gå på toaletten på nätterna. Har drömmen varit riktigt otäck kan det vara svårt att somna om då brukar mamma och pappas sovrum vara det dom sätter sikte på. 

Oavsett om det är till föräldrarnas sovrum eller toaletten som behöver ett besök så känns det skönt om det inte är en promenad i totalt mörker. Det kan till och med vara så att barnet inte ens vågar gå utanför sängen och då kan olyckan snabbt vara framme. 

4. Hjälp till föräldrar

För dig som har småbarn och behöver titta till han eller hon lite då och då är nattlampan ett bra sätt för att inte behöva tända exempelvis taklampan. Att tända upp rummet skulle kunna göra så barnet vaknar och sedan får svårt att somna om. Nattlampan lyser tillräckligt mycket för att du ska kunna titta till barnet lite försiktigt.

Hur fungerar en nattlampa?

Nattlamporna fungerar på lite olika vis beroende på vilken du använder dig av eller funderar på att köpa. Det finns avancerade varianter och men också väldigt enkla alternativ. Gemensamt för de båda är att de är lättanvända båda två. 

De flesta nattlampor får sin energi via en vanlig stickpropp i väggen, men det finns även uppladdningsbara nattlampor genom USB. Vilket som är bäst är en smaksak och det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Den uppladdningsbara nattlampan blir mer portabel, samtidigt måste man komma ihåg att ladda upp den lite då och då. 

Nästan alla nattlampor för barn och vuxna nuförtiden har en LED-belysning. LED-belysning är bra av flera anledningar bland annat är det sparsamt för plånboken eftersom lampan ska stå på hela natten, men den blir inte heller särskilt varm vilket är bra så barnet inte kan bränna sig på den.

SE OCKSÅ: MYSIGA SALTLAMPOR FRÅN HIMALAYA

Olika varianter av nattlampor för barn

Klassiska lampor

De enkla och klassiska nattlamporna som du säkert sett tidigare har egentligen bara en lysdiod och ingång till vägguttag. Det går varken justera ljusstyrka eller ha timern på lampan. Möjligtvis att det finns en sensor på så den startar automatiskt när det blir mörkt och släcks när morgonljuset kryper sig på. 

Justerbara nattlampor 

De justerbara nattlamorna för barn är väldigt praktiska eftersom de går att bestämma själv hur stark belysningen ska vara. Vissa barn tycker om när det är ljust i hela rummet medan andra föredrar lite dovare belysning. Här kan man alltså välja styrka efter tycke och smak vilket är bra eftersom behovet kan ändras med åren. 

Nattlampa Sjärnhimmel 

Ett alternativ till nattlampan är en projektorliknande lampa som sprider en fin stjärnhimmel i rummet. Barnrummet blir sagolikt och det är även en kul belysning att visa för kompisarna. Det är effektfullt att släcka ner rummet och tända stjärnhimlen för att skapa sin alldeles egna lilla rymdfarkost. 

Melodi, timer och färgskiftningar

De mest avancerade nattlamporna för barn har funktioner som ljud, timer och färgskiftningar som fungerar som sömntränare. Du kan exempelvis ställa in orange färg när det är 30 minuter kvar att gå upp för att lampan sedan ska slå om till grön när det är okej för barnet att stiga upp. Tiden ställer du in själv, men det kan vara ett bra hjälpmedel för barnen att veta ungefär vilken tid det är på dygnet när dom vaknar. 

Återförsäljare med bästa nattlamporna för barn 2024

Nattlampor till barn går att hitta de flesta barn- och lampbutiker. Det finns mycket roliga alternativ och du kommer garanterat hitta någon lampa som ditt barn kommer älska om du kikar runt lite i de olika butikerna.

Här har vi hittat de bästa nattlamporna för barn 2024: 

Lampgallerian

BabyV 

Bonti 

Hoppas du hittar någon fin nattlampa som kommer underlätta nätterna framöver. Sömnen är lika viktig för barn som vuxna och det är viktigt att hitta en bra rutin och rytm i sömnen som fungerar varje natt – något som nattlampan förhoppningsvis kan hjälpa till med. 

Så gjorde vi bäst i test-listan av nattlampor

  • Vi har letat runt bland olika butiker för att först och främst se vilka som har olika nattlampor för barn i sitt sortiment. Därefter har vi valt ut några av de nattlampor vi tyckte uppfyllde de kriterier som vi har vad gäller exempelvis funktioner, design och pris.

  • Sedan försöker vi hitta kundrecensioner och betyg för att se hur tidigare köpare upplevt produkten. 

  • Till sist sammanställs en bäst i test-lista av nattlampor som enligt oss är de bästa nattlamporna till barn 2024.