Välj en sida

Bäst i test: Bästa sovormen 2023

Inlägget innehåller annonslänkar.

Sovormar har de senaste åren blivit väldigt populärt både bland barn och vuxna, även om de varianterna för vuxna burkar benämnas som kroppskudde. Sovormar används oftast av barn i sängen när dom ska sova som extra hjälp och trygghet vilket gör att barnen får en bättre sömn. Men sovormen kan också anvvändas som myskudde i soffan eller som amningskudde. Den har med andra ord flera bra användningsområden.

De bästa sovormarna som håller en hög standard har inte bara en bra kvalité och säkerhet, det är också mysiga att gosa med och har ett fint yttre. Vi visar här 10 mysiga sovormar som fått höga betyg av tidigare köpare.

Smallstuff Sovorm Giraff (Grå)

En söt sovorm i form av Giraff som passar lika bra som stöd och skydd för bebisen som en sovkompis för de äldre barnen. Sovormen har fått fina betyg av flera tidigare köpare vilket indikerar på god kvalité. Long Giraff är tillverkad i ekologisk bomull och har OEKO-TEX certifierad polyester som stoppning.

NG Baby Sovorm Mood Light Grey (Grå)

En klassisk sovorm av högsta kvalitet i väldigt fint utförande utan krusiduller. Den är lång kramgo och fin med enkelhet kan tvättas och formen för den även passar de äldre barnen som inte vill ha några krusiduller.

Little Louie Gabriel Sovorm Flätat Muslin (Grå)<br />

Superfin sovorm av snygg design. Denna fina sovorm har fördelen att den kan ligga framme i soffan som en fin designerkudde men även väldigt mysig att krama om.

sovorm-long-dragon

En formbar taxorm med multifunktion! Sovormen går att forma efter egna önskemål antingen som spjälskydd, sovnäste eller mysig leksak.

sovorm-long-dragon

Sovorm med motiv av en kanin som fungerar utmärkt som både gravidkudde, amningskudde eller sovkompis. Finns i färgerna rosa, grön och grå.

sovorm lång

Dundee är en snäll och färgglad krokodil som är lika rolig att leka med som trygg att sova med. Här får barnet en riktigt kompis både på dag- och nattetid! 

sovorm-long-dragon

En gullig sovande krokodil som man bara vill krama om. Krokodilen passar utmärkt i spjälsängen och kan fungera som skydd men också som förminskare av en stor spjälsäng.

vinter bloom nordic-leaf sovorm

En sovorm i designen Nordic Leaf från Vinter & Bloom med brett användningsområde. Funkar lika bra som ett mysigt spjälskydd i säng, support vid amning eller som en gravidkudde!

Kaxholmen sovorm minky grå

Mjuk och gosig sovorm från Kaxholmen. Fungerar utmärkt som spjälskydd och när barnet blivit större blir sovormen en rolig lekkamrat och mysig sovkompis.

sovorm-long-dragon

En multifunktionell sovorm/amningskudde som framförallt passar gravida. Kudden ger ett bra stöd både för mage och nacke beroende på hur man använder den och kommer bli din bästa kompis både framför tv:n och i sängen.

Vad är en sovorm?

En sovorm är en stoppad tygorm som kan användas av både barn och vuxna. Sovormen används främst som skydd i spjälsängen eller bara som ett mjukisdjur i sängen som hjälper barnet att sova gott om nätterna. Sovormen kan också användas som gravid- eller amningskudde av mammor. 

Sovormar finns i flera olika färger, motiv, storlekar och material. Det behöver nödvändigtvis inte vara ett motiv av en orm bara för det heter “sovorm”. Det kan lika gärna vara ett motiv på en hund, katt, krokodil eller något annat djur. Dock är det nästan alltid motiv på ett djur. 

Det finns massor av olika varianter att välja på och de flesta finns även i flera olika färger. Sovormar brukar vara mellan 180 cm – 200 cm långa och vara tillverkade i bomull med stoppning i polyester.

Läs också: 25 roliga sällskapsspel för barn

Varför ska man ha en sovorm?

Ja, varför ska man egentligen ha en sovorm och vad kan den hjälpa till med? Sovormen kan för både barn och vuxna betyda mycket mer än att det bara är ett mysigt gosedjur. Har man väl vant sig vid att sova med en sovorm kan det vara svårt att sluta med det. Men det är inte bara sömnen som den långa tygormen kan hjälpa oss med.

Här är några användningsområden:

  • Fungerar som skydd 

I framför allt spjälsängar kan en sovorm vara ett väldigt bra skydd för bebisen. Flera av ormarna är formbara och det går att göra som “mur” runt barnet så det blir mjukt och ombonat. Det är bra så att barnet inte fastnar eller slår sig i spjällen på sängen. 

När barnet är lite äldre och inte längre använder en säng med spjäll eller kanter kan sovormen ändå fungera som ett litet skydd. För vissa barn kan det vara lätt att rulla över kanten i sömnen men har man en sovorm som ligger och skyddar där brukar det bli bättre.

Sovormen kan alltså fungera som ett gosigt mjukisdjur på dagarna och skydda på nätterna. Fler funktioner i en och samma produkt helt enkelt. 

  • Skapar trygghet 

Förutom att fungera som skydd så hjälper den även barn att skapa trygghet på nätterna. Det blir som en kompis att sova bredvid, dessutom hjälper den till att fylla upp sängen och göra den mer ombonad. Vissa tycker även om att krama om ormen under nätterna och får på så vis en bättre sömn. 

Sover ditt barn oroligt om nätterna eller har svårt att sova kan en sovorm absolut vara något att testa. Det är ett sömntips för både barn och vuxna. Testa någon form av kroppskudde/sovorm – det har hjälpt många tidigare. 

  • Sovormen är ett bra stöd

Ytterligare ett användningsområde för sovormen som framför allt är ett tips till gravida och mammor som ammar är att den kan fungera som ett bra stöd både för mage, nacke och rygg. Den kan vara skönt att använda den både när man sitter i soffan eller ligger i sängen som ett extra stöd.

Hur länge använder barn sovrum?

Det finns ingen speciell ålder då barn börjar eller slutar att använda en sovorm. Den kan användas även i vuxen ålder men då brukar man benämna det kroppskudde. Däremot kan motiven på tygormarna vara riktade mot bebisar, yngre- eller äldre barn så av den anledning kanske ditt barn vill byta ut sin sovorm efter något år till någon mer “vuxen” sovorm/kroppskudde.

Bra att veta när du ska köpa en sovorm

Är du på jakt efter en fin sovrum till dig eller ditt barn finns det några saker som kan vara bra att veta inför köpet. Det är så klart inte ditt livs viktigaste inköp. Men det är ändå en investering som kan vara ganska dyr om man väljer de allra lyxigaste varianterna.

Vad kostar en sovorm? 

Priset kan variera väldigt mycket beroende på storlek, material, kvalité och märke. De billigaste sovormarna kostar runt 200kr medan de dyrare alternativen ligger kring 800 kr. Precis som med mycket annat så kostar kvalité lite mer men det kan vara värt investeringen på sikt eftersom det förmodligen kommer hålla betydligt längre. 

Vilket material ska jag välja?

Vi rekommenderar att du tittar efter en sovorm i 100% ekologisk bomull och som är barnsäker. Att materialet är barnsäkert innebär att “sömmar är testade och dragsäkra samt att materialen är eld- och flamsäkra samt giftfria”.

Hur lång ska sovormen vara?

Längden är en smaksak men de brukar vara mellan 180 – 200 cm. Det som kan vara bara att tänka på är om du vill använda ormen som skydd i spjälsängen. Då gäller det att sovormen är tillräckligt lång för att täcka delar av båda långsidorna samt ena kortsidan.

Vilka skötselråd gäller?

Hur man tvättar och håller sovormen ren skiljer sig från produkt till produkt så här gäller det att läsa skötselråden på bruksanvisningen. Vissa kräver handtvätt medan andra kan köras i 30 grader maskintvätt. Men som sagt, läs vad som gäller eftersom det kan variera.

Återförsäljare med de bästa sovormarna

Utbudet av sovormar har blivit allt större de senare åren och dom går att hitta i allt från vanliga leksaksaffärer till inrednings- och sängbutiker. Men självklart finns de även i butiker som helt och håller inriktar sig på barn & familj-temat.

Här är några av de butiker där vi har hittat de bästa sovormarna 2024:

Åhléns

Jotex

BabyV

Det finns som sagt många butiker som säljer olika typer av sovormar. Skulle du inte hitta någon som faller dig i smaken på dom ovannämnda butikerna rekommenderar vi dig att göra en Googling för att hitta fler bra alternativ.

Så genomfördes bäst i test-listan av sovormar

  • Vi börjar med att leta runt bland olika onlinebutiker för att först och främst se vilka som har sovormar i sitt sortiment. Därefter väljer vi ut de sovormar vi tycker uppfyller de kriterier som vi har vad gäller exempelvis storlek, material, design och pris.

  • Vi försöker sedan hitta kundrecensioner och betyg för att se hur tidigare köpare upplevt produkten och på så vis få en bättre helhet av produkten. Har en produkt fått flera dåliga recensioner platser den givetvis inte på listan.

  • Till sist sammanställs en bäst i test-lista för att besökare snabbt och enkelt ska hitta de enligt oss bästa sovormarna just nu och på så vis öka chansen till ett bra köp.