Välj en sida

Vinprovning i Stockholm 2024

Vinprovning Stockholm

Är du på jakt efter en vinprovning i Stockholms stad har du kommit rätt. Vi hjälper dig kolla bland de olika alternativen när det kommer till vinprovningar i staden Stockholm.

Att gå på vinprovning i Stockholm

Att gå på vinprovning är ett av de bästa sätten att lära sig mer om viner, antingen är det första gången och du vill lära dig grunderna, eller så kanske du är på nivån att du vill gräva dig djupare i ämnet och förkovra dig i vinets goda värld. 

Oavsett har vi nedan listat en hel del olika alternativ på typer av sätt du kan prova viner på.

Vilken typ av av vinprovning vill du gå på?

Vinprovning i Stockholms län

 

En klassisk vinprovning

Här lär du dig grunderna eller fördjupar dig om du redan kan det enklaste. Detta är det säkraste kortet om du skall gå på provning. 

Vinprovning i Stockholms med dina vänner

 

Vinprovning med mat

Om du vill göra något mer än bara dricka och testa viner är detta ett bra alternativ. Här får du mer kunskap i två områden.

Vinprovning i Stockholms för att lära sig massor om vin

Glas och vinprovning 

Att viner smakar olika ur olika typer av glas är en väl bevarad hemlighet. Passa på lära dig mer om både vilka glas som passar vilka viner bäst och vin samtidigt.

Vinprovning i Stockholm via Liveit

Liveit har massvis med olika typer av vinprovningar, här kan du prova viner tillsammans med mat, ost eller lakrits.

Provningarna finns på massvis olika ställen i Stockholm så följ länken nedan för att hitta vilket ställe som passar dig bäst.

Vinprovning alla hjärtans dag

Vinprovning i Stockholm hos Upplevelser

Hos Upplevelser så finns otroligt många olika alternativ på vinprovningar. Till och med vinprovningar i Stockholm tillsammans med kändisar. Här kan du bläddra bland massa olika alternativ för att hitta vilken provning du tror skulle passa dig böst.

Vinprovning i Stockholm för att lära sig

Vinprovning i Stockholm via GreatDays

Greatdays har också massivis med olika vinprovningar samlade i Stockholm. Det som vi har sett hos dem är också en hel del olika Champagneprovningar vilket är en rolig typ av vin att lära sig mer om under en provning.

Champagne provning i Stockholm

Att vinprovning är en upplevelse är ingen tvekan om. Det är ett sätt att förkovra sig i ett ämne som i princip inte har något slut på vad. dukan lära dig. Och som vi visat ovan finns massvis med olika inriktningar på vad man kan rikta in provningen på.

Eftersom det ofta kan vara svårt att hitta en vinprovning som inte är fullbokad och är på rätt plats tycker vi att enklaste sättet att hitta de bästa är att följa våra tips ovan för att hitta vilka olika ställen runt om i Stockholm som har lediga platser just de datumen som ni vill gå på vinprovning.

Fler upplevelser hittar du här:

Greatdays
Upplevelser.com
Box Experience
liveit.se

Vilket vin vill du lära dig mer om?

Champagne provning i Stockholm med vänner

Vinprovningar är ett utmärkt sätt att upptäcka nya viner och utveckla sin smakpalett. När det gäller vinprovningar finns det olika typer av viner att välja mellan. Här är några tips för att utforska vita viner, röda viner och mousserande viner under vinprovningar.

Prova vita viner:

Vita viner finns i många olika stilar och kan ha varierande smaker och aromer. Chardonnay, Sauvignon Blanc och Riesling är några vanliga druvor som används i vita viner. När man provsmakar vita viner är det bra att börja med de ljusare och enklare vinerna och sedan fortsätta med mer komplexa viner. En bra vinprovningsteknik är att hålla vinet mot en vit bakgrund för att se dess färg och konsistens. Sedan doftar man på vinet och identifierar dess aromer. Slutligen smakar man på vinet och bedömer dess smak, kropp och syrlighet.

Prova röda viner:

Röda viner är vanligtvis mer tanninrika och fylliga än vita viner. De används ofta i kombination med mat och kan ha en mängd olika smaker och dofter. Cabernet Sauvignon, Merlot och Pinot Noir är några av de mest populära druvorna som används i röda viner. Vid en rödvinprovning kan man också använda samma teknik som för vita viner. Färgen på röda viner kan variera från ljust röd till mörkt lila eller brun och man kan identifiera dess aromer och smaker genom att dofta och smaka på vinet.

Prova mousserande viner:

Mousserande viner, som champagne och prosecco, är perfekta för speciella tillfällen och festligheter. Vid mousserande vinprovningar kan man använda samma teknik som vid vita och röda viner. Det finns många olika typer av mousserande viner, som brut, extra brut, demi-sec och doux, som varierar i sötma. Mousserande vin är ofta serverade kylt och kan ha smaker som inkluderar gröna äpplen, citrusfrukter och brödiga toner.

Oavsett vilken typ av vin som man väljer att prova är en vinprovning en utmärkt möjlighet att upptäcka nya smaker och förbättra sina vinprovningstekniker. Med lite övning kan man upptäcka och bedöma de olika smakerna och aromerna som finns i vinet och njuta av denna utsökta dryck på ett helt nytt sätt.

Olika typer av vinprovningar.

Det finns många olika typer av vinprovningar, nedan är några vanliga exempel:

Tematiska vinprovningar:

Dessa vinprovningar fokuserar på ett visst tema eller område, såsom ett specifikt vinland eller region, en druva eller en årgång. De kan också fokusera på specifika stilar av vin, som exempelvis mousserande vin eller ekfatslagrade viner.

Vertikala vinprovningar:

Vid en vertikal vinprovning, provas olika årgångar av samma vin från samma producent. Detta ger en möjlighet att upptäcka hur vinet utvecklas över tiden.

Horisontella vinprovningar:

En horisontell vinprovning inkluderar flera olika viner från samma årgång och region. Detta ger en möjlighet att jämföra olika producenter och deras stil.

Blind vinprovning:

I en blind vinprovning serveras vinet utan att deltagarna vet vilken flaska som provas. Detta kan hjälpa till att eliminera förutfattade meningar och fokusera mer på vinets smak och kvalitet.

Kursvinprovningar:

Vinprovningar kan också kombineras med kurser där deltagarna lär sig mer om vinets historia, produktion och om hur man matchar mat med vin.

Privata vinprovningar:

Privata vinprovningar kan arrangeras för grupper eller enskilda personer, där man kan prova och lära sig om viner i en avslappnad och informell miljö.

 

Dessa är bara några exempel på de olika typerna av vinprovningar som finns. Det finns många fler varianter och kombinationer av dessa och det kan vara en rolig och lärorik upplevelse att delta i en vinprovning.

Vad är en bra present till vinälskare?

När det är dags att köpa en present till vinälskaren så finns det massor av roliga och fina vinrelaterade produkter på marknaden att välja bland. Det dyker hela tiden upp nya varianter på vinglas, öppnare och vinställ. Du vet dom där klassiska produkterna som nästan alla har hemma men blir lika glada över att få i nya upplagor. Men sen finns ju även de där mindre kända vintillbehören som vinälskare förmodligen skulle uppskatta ännu mer att få i present. Vi tänker främst på vinställ för bag-in-box, vinglashållare eller kanske en kul vintavla.

En bra present till vinälskare är givetvis någon fin vinrelaterad present som han eller hon kommer ha mycket nytta av och som förmodligen gör det där glaset med vin på fredag kvällen extra gott. Det viktigaste är att försöka hitta något som du tror personen i fråga kommer uppskatta och inte försöka hitta någon vinrelaterat present ”bara för att”.