Välj en sida

Svart elektrisk tandborste

Diskussionen har länge pågått mellan olika tandläkare om det är den elektriska tandborsten eller den manuella tandborsten som är mest effektiv för våra tänder. Båda sidorna har sina förespråkare men det är alla är överens om är att man ska välja den tandborste som kommer åt bäst. Då är ju nästa fråga, hur ska man veta det?

Att veta vilken tandborste som passar bäst just för dig kan vi inte svara på men vi kommer i den här artikeln gå igenom för- och nackdelar med el-tandborste och manuell tandborstning. Vi har även jämfört 3 olika svarta elektriska tandborstar för den som letar specifikt efter just det.

Oral-B Vitality 100

2D-rengöringsteknologi

Timer

Batteritid upp till 8 dagar

Uppblåsbar soffa blå

Foreo ISSA 2

16 olika rengöringslägen

Timer

3D-flexibelt borsthuvud

Oral-B PRO 2 2500 CrossAction

2 olika bortslägen

Timer

Ingår resefodral

En svart elektrisk tandborste som passar just dina behov är inte jättelätt att hitta. Eltandborstarna är oftast vita så utbudet är helt klart större där. Oral-B har tillsammans med Braun tagit fram några alternativ som är bra, sen har Foreo tagit fram en svart elektrisk tandborste som vi bara måste visa upp. 

Oral-B Vitality 100 – Stilig svart-vit elektrisk tandborste

R

2D-rengöringsteknologi

R

Timer

R

Batteritid upp till 8 dagar

Foreo ISSA 2 – en svart elektrisk tandborste för proffs

R

16 olika rengöringslägen

R

Timer

R

3D-flexibelt borsthuvud

Oral-B PRO 2 2500 – Svart elektrisk tandborste för resan

R

2 olika borstlägen

R

Timer

R

Ingår resefodral

Svart elektrisk tandborste eller manuell tandborste?

Som vi skrev i inledningen råder det delade meningar om vad som faktiskt är bäst. Vi är definitivt inga tandläkare men vad vi har kunnat tolka efter den research som vi har gjort tror vi att det är högst individuellt vad som passar bäst just för. En svart elektrisk tandborste eller en grön manuell tandborste spelar ingen roll så länge den rengör tänderna och förhindrar uppkomsten av tandkötts- och tandsjukdomar.

Elektrisk tandborste

Enligt Oral-B är dock svaret givet (föga förvånande kanske), eltandborsten är ett bättre val än den manuella tandborsten. Dem menar på att det finns kliniska studier som visar att en elektrisk tandborste tack vare sin rotation och rörelser är betydlig mer effektiv för att ta bort plack och ge en fräschare munhygien.

De svarta elektriska tandborstarna vi visar här ovan har sina fördelar också just på grund av den tekniska aspekten. En elektrisk tandborste har ofta en timerfunktion som ser till så man borstar tänderna tillräckligt länge. Det finns även elektriska tandborstar som har larm som piper till när det är dags att byta område i munnen. Dessa tekniska delar försvinner vid användandet av en manuell tandborste.

Den elektriska tandborsten kan även ha inställningar för djuprengöring, tandköttsvård, rengöring av tungan och vitgörande rengöring.

Manuell tandborste

Den klassiska manuella tandborsten behöver ingen närmare presentation. Alla vet hur den fungerar (med det sagt är det inte säkert alla gör rätt) och det som förespråkarna för den manuella tandborsten menar på är att med rätt borstteknik så fyller den manuella tandborsten precis samma funktion som exempelvis en svart elektrisk tandborste.

Läs också: Pussel 1000 bitar

Sammanfattning

En svart elektrisk tandborste fungerar precis lika bra som andra eltandborstar, det kanske bara är lite svårare att hitta någon som passar just dig. Eltandborstarna är oftast vita men dem finns även i svart och andra färger också bara man gör lite research.

Huruvida elektriska tandborstar är bättre än manuella tandborstar låter vi vara osagt, det viktigaste är att du använder en tandborste så att du kommer åt överallt i munnen. Även längst bak vid visdomständerna.

Men du är förmodligen inte här för att lära dig borsta tänderna, det finns det andra sidor som förklarar mycket bättre. Du är förmodligen här för du letade efter en svart elektrisk tandborste och det hoppas vi att vi har kunnat hjälpt till med. 

Köpguide – bra att tänka på innan du köper en svart elektrisk tandborste

Borsthuvudet

När du ska köpa en svart elektrisk tandborste är det bra att ha koll på borsthuvudet och hur det fungerar. Det viktiga är att borsthuvudet är litet så att du kommer åt på alla ställen i munnen, även längst bak vid kindbenet. Det är även bra om borsthuvudet inte är allt för hårt så att det sliter för mycket på tandköttet och att det dessutom går att byta ut efter en tid. Att slita för mycket på samma borsthuvud kommer göra att effekten avtar allt eftersom.

Funktioner

Vi har tidigare gått igenom en mängd olika funktioner som den elektriska tandborsten har och det är värt att tänka ett varv extra på funktionerna inför ett köp så man inte ångrar sig när köpet redan är gjort. Timer, varningslarm, bytespåminnelse av borsthuvud, funktion för borttagning av ytfläckar, vitrengöring och djuprengöring är bara några exempel på funktioner som man bör ta i beaktning innan man bestämmer sig för vilken svart elektrisk tandborste som passar just dig.

Batteritid

Att stå inne i badrummet och inse att det är slut på batteri precis innan läggdags är ingen höjdare direkt. Det finns svarta elektriska tandborstar med väldigt bra batteritid, men det finns även dem med lite sämre batteritid. När du ska köpa en svart elektrisk tandborste är det väldigt viktigt att se till så att batteritiden är bra. Det finns svarta eltandborstar med en enda laddning räcker upp till två veckors användning.

Priset

Det är alltid bra att väga in priset oavsett köp men när det gäller tandborstar så finns det ju som sagt två sidor. Den ena som förespråkar manuella tandborstar och andra som föredrar den elektriska tandborsten. De som står på den manuella tandborstens sida använder många gånger just priset som argument och menar på att det är ett onödigt köp. Huruvida det är ett onödigt köp eller inte tycker vi är helt upp till var och en däremot har vi sett efter vår research att när det gäller svarta elektriska tandborstar får man verkligen vad man betalar för. Det brukar ofta vara så och eltandborsten är inget undantag. Det är bättre borsthuvud, funktioner och batteritid på dem lite dyrare varianterna. Däremot kan en elektrisk tandborste vara en väldigt långvarig investering och det finns ingenting du kommet tacka dig själv för när åren kryper på som en bibehållen munhälsa.