Välj en sida

Studsmatta med handtag

Studsmattan förknippas kanske framför allt till lek för barn men det är också ett underskattat och bra träningsredskap för vuxna. Studsmatta med handtag ger dessutom en helt ny nivå av olika övningar som går att göra på studsmattan och vi kommer gå igenom några av dem här nedan.

Det sägs att ungefär tio minuters hoppning på en studsmatta motsvarar ca 30 minuters löpträning. Då ska man också veta att träningen på studsmattan är inte alls lika slitsam för kroppen som löpträning utan motsvarar istället ungefär samma slitage som cykling ger, vilket är en väldigt skonsam träningsform, därför hoppas vi att fler ska få upp ögonen för träning på studsmatta.

Cross Jump 1,2 m

Avtagbart handtag

Hopp-punkter

Säkerhetsskydd

Uppblåsbar soffa blå

inSPORTline 1,22 m

Display

Justerbart handtag

Galvaniserad stålram

Abilica 1,12 m 

Gummiremmar 

Avtagbart handtag

Mjuk studs

Vi visar och sammanställer tre olika varianter på studsmattor med handtag. När det gäller studsmattor med handtag är det framförallt Sporttema som är den största och bästa återförsäljaren på det. Alla våra tre förslag är från Sporttema som har det största och bästa utbudet vad gäller studsmattor med hantag.

Cross Jump 1,2 m – Med smarta hopp-punkter

R

Avtagbart handtag

R

Smarta hopp-punkter

R

Säkerhetsskydd

R

130 kg viktbelastning

Produktbeskrivning

Med fyra smarta hopp-punkter och med gummiband istället för fjädrar kan du hålla ett rejält högintensivt samtidigt som hoppningen inte blir allt för högljud. Gummibanden gär nämligen att studsmattan inte ger ifrån sig lika mycket ljud som en studsmatta med fjädrar och hopp-punkterna hjälper till att orientera dina hopp och planera träningen på ett smartare sätt. Handtaget är justerbart och kan därför anpassas efter din längd för maximal effekt.

Storleken är 120 x 130 x 35 cm och viktbelastningen 130 kg.

» Mer information om studsmattan hittar du här.

Studsmatta 1,22 m från inSPORTline – Displayen räknar dina hopp

R

Display

R

Justerbart handtag

R

Galvaniserad stålram

R

110 kg viktbelastning

Produktbeskrivning

Med denna studsmatta från inSPORTline med handtag och display kommer träningen både vara roligt dokumenterad. Displayen hjälper nämligen till att hålla koll på antal hopp, tränad tid och förbrända kalorier. Handtaget är justerbart i fyra olika lägen för att passa din längd och studsmattan har en galvaniserad stålram för stabilare hoppning.

Diametern är på 122 cm och viktbelastningen på 110 kg.

» Mer information om studsmattan hittar du här.

Studsmatta 1,12 m från Abilica – Gummiremmar för tystare hoppning

R

Gummiremmar istället för fjädrar

R

Avtagbart handtag

R

Mjuk yta

R

Snabb montering

Produktbeskrivning

Med hela 36 separata gummiband och 6 vinklade ben kommer din träning både bli stabil, mjuk och tyst. Till skillnad från en studmatta med fjädrar som har en lite hårdare yta och ger mer ljud från sig kan du på den här studmattan från Abilica köra ett träningspass medans familjen sover. Handtaget går att justera eller plocka bort helt om du skulle önska det.

Diametern är 112 cm och viktbelastningen 120 kg.

» Mer information om soffan hittar du här.

Studmatta är en snäll och effektiv träningsmetod

Vi nämnde det redan i inledningen men träning som sker med studsmatta är en väldigt snäll träningsmetod för kroppen, dessutom väldigt effektiv också. De flesta vet om att allt för mycket löpträning inte är bra för kroppen. Det sliter alldeles för mycket på leder och kan ge åkommor längre fram i livet. Ändå är löpträning den absolut vanligaste träningsformen.

Däremot studsmattan med sin mjuka dämpning gör att knän och rygg får en betydligt mer skonsam belastning och det kommer ditt framtida jag tacka dig för. Träning på studsmatta med handtag ger dig inte bara bättre kondition och spänst utan samtidigt tränar du både balans och motorik också eftersom man måste försöka hålla sig kvar på mattan mellan hoppen. Även om du använder en studsmatta med handtag är det bra att ibland släppa handtaget och köra frihopp just av den anledningen.

Den mjuka ytan tillsammans med den snälla belastning för kroppen gör också att studsmattan är ett väldigt bra redskap när det gäller rehabövningar. Här gör också handtaget på studsmattan väldigt stor nytta då det går att avgöra själv hur mycket man vill stödja sig mot handtaget eller inte. Den klassiska balansplattan är väldigt vanligt förekommande inom rehab och med hjälp av studsmattan går det att ta den övningen ett steg längre. Att hoppa på en studsmatta i sig ger ökad balans och motorik som vi tidigare varit inne på, men vill du öka upp balansen ännu mer eller har kommit långt i din rehab och vill ta nästa steg så går det att försöka stå på balansplattan samtidigt som du har den på studsmattan. 

Att träna på studsmatta är alltså en väldigt snäll och effektiv träningsmetod som vi tycker fler borde testa på. Det går att variera allt från högintensiv pulsträning till lugna rehabövningar och med tanke på att studsmattan oftast tar väldigt lite plats så finns det möjlighet att använda den oavsett hur stort eller litet du bor. Det är verkligen ett träningsredskap som passar alla. 

 

Läs också: Pussel 1000 bitar

Studsmatta med handtag ger säkrare träning

Handtaget på studsmattan gör så att träningen och hoppningen blir säkrar än studsmattor som saknar handtag. Tränar man högintensivt (se exempel via filmerna nedan) är det lätt att trampa fel, få en så kallad ”dubbelstuds” eller helt enkelt bara tappa balansen och hamna utanför studsmattan. Att kunna stödja sig genom att hålla i handtaget eller i alla fall ha möjlighet att ta tag i det om olyckan skulle vara framme ger en extra säkerhet så du kan känna dig lugn under hela träningen. Handtagen går nästan alltid att justera och ställa in så det passar just dig och din längd för maximal säkerhet.

Hantaget är en bra säkerhetsåtgärd framförallt för nybörjare. Har du ingen större erfarnhet av att träna på studsmatta tidigare så kommer det vara lite ovant och läskigt i början. Då är det bra att kunna ta hjälp av handtaget för att träna upp vanan och stabiliteten ordentligt innan du börjar ge dig på mer avancerade träningsövningar.

En säkrare träning kommer också vara en effektivare träning. Känner du säkerhet i det du gör kommer du kunna slappna av mer och enbart fokusera på att genomföra ett så bra träningspass som möjligt. Precis som med allt annat så ger övning färdighet och tillslut kommer du inte tänka på när du använder handtaget och inte. 

Studsmatta med handtag – träningsövningar

Den bästa inspirationen för att hitta övningar till studsmatta med handtag är att se andra träna på precis det sättet och sedan försöka göra samma sak själv eller åtminstone dem övningar så passar just dig. 

Många av dem som tränar fitness på studsmattor med handtag använder inte själva handtaget konstant utan det finns mer där som ett komplement till andra övningar. Är du inte redan en rutinerad studsmattehoppare och har använt studsmattan som träningsmetod tidigare så kommer du se i videorna här nedan vad vi menar.

Istället för att lista en rad olika punkter och försöka förklara hur man ska göra olika övningar och vad man bör tänka på så har vi letat reda på några inspirationsvideos istället. Det blir ett tydligare sätt att visa tips på övningar till studsmatta med handtag på så du kan köra igång direkt istället för att fundera på vad det är vi egentligen menar.

Så tränar du på studsmatta med handtag

De två första klippen är för nybörjare och för dig som vill ha en lite mer grundläggande och lugn genomgång vad träning på studsmatta med hantag kan innebära. Det är jättebra att samtidigt stå på sin egen studsmatta och följa med i övningarna samtidigt som man utför dem.

De andra två klippen är för lite mer avancerad träning där tempot går upp rejält.

OBS! Ibland måste klippen öppnas genom att klicka på ”Visa på Youtube”. 

Träning och genomgång för nybörjare

Självklart finns det mängder av fler videos och klipp när det gäller träning på studsmatta med hantag så det är bara söka runt på Google eller Youtube för att hitta fler träningsvideos att inspireras av. Det kommer granterat något som passar dig utmärkt oavsett om du är nybörjare eller proffs. Internet är en fantastisk inspirationskälla och många gånger även helt gratis, då gäller det att försöka utnyttja det för att lära sig så mycket som möjligt. 

Läs också: Uppblåsbar soffa

Sammanfattning

För att sammanfatta inlägget om studsmatta med handtag så är det en träningsform vi verkligen rekommenderar och tycker att alla bör testa på. Det är en lekfull, smidig och framförallt effektiv träningsform som passar dem allra flesta. Att träning på studsmatta nästan är 70% effektivare än löpträning är det inte många som vet om.

Handtaget ger lite extra säkerhet för dig som kanske har dålig balans, är ovan eller helt enkelt rädd att trilla av studsmattan, Handtagen ofta justerbara och går att plocka bort så det är lätt att ställa undan studsmattan när du är färdig sen.

Fler fördelar med träning på studsmatta är att det är skonsam träningsform för kroppen och du kommer ha mycket större chans att klara dig från skador tillskillnad från exempelvis löpträning.

Vi har också visat några träningsvideos för att ge lite inspiration på vad som gör att göra med en studsmatta med handtag. Vårt tips är verkligen att titta på videos och försök göra likadant snarare än försöka läsa sig till hur övningarna går till. En bild säger mer än tusen ord sägs det och det är knappast någon som orkar läsa tusen ord för att lyckas med en övning. Ett alternativ är också att starta någon av träningsfilmerna och träna samtidigt som filmen är igång, försöka hänga med i samma tempo och köra samma sorts pass. Det finns massor av träningsfilmer att inspireras av så det är bara att söka runt lite på internet när du tröttnat på dem vi visar här.

Köpguide – bra att tänka på innan du köper en studsmatta med handtag

0

Storlek och belastning

Det är bra att ha koll på storleken när man köper en studsmatta med handtag dels för att veta så man får plats med studsmattan, men även så att hoppytan är så stort som du tänkt dig. En större hoppyta ger så klart fler möjligheter till hoppövningar både fram- och baklänges och i sidled. Har du begränsat med plats att ha studsmattan på är en mindre variant naturligtvis ett bra alternativ, tack vare handtaget går det att göra mycket övningar i sidled i alla fall men har du möjlighet till en studsmatta med relativ stor hoppyta är det att föredra. Då är det du som sätter gränserna för vilka övningar du kan göra och inte studsmattan. Maximal användarvikt är en annan bra faktor att ha koll på så studsmattan håller för stenhård träning och många hopp. De flesta studsmattorna med handtag har en maxbelastning på ca 100 – 130 kg.

Display

En stark rekommendation är att skaffa en studsmatta med handtag som har display. Din hoppning kommer bli dubbelt så kul! Displayen visar bland annat antal hopp, tränad tid och hur mycket kalorier du bränt. Det är ett jättebra instrument för att hålla koll på sin träning, sätta upp mål och utmana sig själv. Att se siffrorna framför dig när du hoppar kommer öka din motivation till att hoppas både mer och snabbare vilket i sin tur ger en bättre träning.

Handtaget

En annan viktigt faktor när man köper en studsmatta med handtag är huruvida det går att justera eller plocka bort handtaget från studsmattan. Justeringen av handtaget är väldigt viktigt då du helst ska kunna anpassa höjden på handtaget efter din längd. Är handtaget alldeles för kort och inte går att justera tappar handtagets funktion hela poängen. Det är också bra att se till så att handtaget enkelt går att plocka bort från studsmattan. Det kan vara så att vissa träningspass helt enkelt gör sig bättre utan handtag och då är det bra att det alternativt finns lättillgängligt.

Priset

Precis som mycket annat så får man ofta vad man betalar för. I regel är det ju så att ju dyrare saken är, en studsmatta i det här fallet, ju bättre och mer funktionell är den. Studsmattorna med handtag är inget undantag och vill du ha en stabil studsmatta med handtag med gummiremmar och andra bra detaljer och funktoner får du vara beredd att betala några kronor extra, men det kan det vara värt. Stabiliteten hänger ihop med säkerheten och det är A och O så det inte uppstår några onödiga skador.

Vanliga frågor om studsmatta med handtag

Kan alla hoppa på en studsmatta med handtag?

Ja, i princip vem som helst kan hoppa på en studsmatta med handtag så länge man inte har några handikapp som påverkar så klart. Studsmattorna har ofta en maxbelastning  på vad man kan väga också så att inte en för tung person använder studsmattan. Då finns det risk att gummibanden eller fjädrarna inte håller och studsmattan går sönder.

Hur länge håller en studsmatta med handtag?

Hur länge studsmattan håller beror delvis på vilken kvalité det är på studsmattan som du köper och delvis på hur mycket du använder den. Precis som med allt annat så slits och töjs studsmattan ju mer du använder den. Däremot är hållbarheten väldigt bra och lång på dem flesta studsmattan så ett par år kommer studsmattan definitvit att hålla. 

Finns det någon risk med att träna på studsmatta?

Eftersom träning på studsmatta innebär en del balans så finns det risk att man då och då tappar balansen och hamnar utanför studsmattan. En studsmatta med handtag minimerar den risken eftersom det finns en chans att ta tag i handtaget om du skulle tappa balansen. Förutom att hamna utanför studsmattan så finns det väldigt lite risker med träning på studsmatta. Det är en skonsam träningsform som vi rekommenderar alla. 

Hur underhåller jag studsmattan?

Det bästa för att få studsmattan att hålla så länge som möjligt är att hålla den ren, fräsch och torr. Att ha studsmattan stå ute i regnet är till exempel absolut inte bra för hållbarheten. Se till att gör rent studsmattan då och då och använder du studsmattan mycket utomhus så ställ in den under tak när du är klar.