Välj en sida

Bästa utomhusleksaker: Roligaste uteleksaker för barn 2024

Inlägget innehåller annonslänkar.

Ett bra sätt för att få barnen slita sig från datorer och mobiltelefoner är roliga uteleksaker! Nu när våren och sommaren är här behöver varken vuxna eller barn sitta inne och häcka längre. Det är bättre att spendera tiden ute tillsammans med roliga utomhusleksaker istället.

Vi visar här de 10 bästa uteleksakerna för barn just nu! Utomhusleksaker för barn i alla åldrar i form av sparkcykel, elbilar, vattenglidbanor, fotbollsmål och mycket mer.

sovorm-long-dragon

Gå-vagn, Åkleksak och sparkcykel – här lär sig barn motorik och balans i tre steg av en och samma produkt! Dessutom har de väldigt roligt på vägen. Zoo Ride on toy är designad för att växa tillsammans med ditt barn så den kommer att användas många år fram över. 

En smart 3-i-1 lösning som går att göra mer och mer avancerad ju duktigare barnet blir. 

sovorm-long-dragon

Alla barn, oavsett ålder, älskar att leka med och i vatten. Att denna supersnabba vattenglidbana dessutom ser till att barnen kommer glida snabbt genom trädgården kommer inte göra saken sämre. 

Uppblåsbara madrasser med handtag ingår så det är bara koppla glidbanan till trädgårdsslangen och ge sig iväg! 

sovorm-long-dragon

En kul lektunnel som sprutar vatten kommer alla barn älska i sommar! Det är både roligt och svalkande på samma gång. Lektunneln har ett mått på 183 x 45 cm och rekommenderas från 3 år. 

sovorm-long-dragon

Hur tuffa är inte dessa små elbilar att glida runt med i kvarteret? Det finns massor av roliga elfordon som barnen själva kan köra. Polisbilar, traktorer, lastbilar, fyrhjulingar, motorcyklar och mycket mer. Fräna modeller som Audi, BMX, Volvo och Lamborghini för att nämna några exempel.

sovorm-long-dragon

Att gräva med spade i sandlådan tycker de flesta barn om. Men att ha en helt egen liten grävmaskin är att ta leken till nästa nivå! Det finns massor av fina grävmaskiner för barn som kommer göra leken mycket mer verklig.

sovorm-long-dragon

Ett stort uppblåsbart fotbollsdart som hela familjen kan ha roligt med! Precis som pilkastning fast med fotbollar istället. Hur roligt låter inte det?

sovorm-long-dragon

Slackers Zipline Linbana är en rolig uteleksaker för killar och tjejer i alla åldrar. Spänn fast linbanan mellan två träd eller mellan friggeboden och huset sedan är det bara glida runt som Tarzan i trädgården.

sovorm-long-dragon

Ett gulligt hoppdjur i form av zebra som passar de allra yngsta barnen. Till zebran medföljer födelsebevis där man kan fylla i namn och datum för att fira varje födelsedag. Rekommenderas till barn över 1 år.

sovorm-long-dragon

Ett stiligt leksakskök med fullt fungerande vatten! Koppla på trädgårdsslangen sedan kan du beställa in en riktig trerätters som barnen kan laga.

sovorm-long-dragon

Ett fotbollsmål med medföljande målvaksduk så du slipper agera målvakt kväll efter kväll. Här kan barnen öva upp sin pricksäkerhet alldeles själva och vem vet. Kanske är det nya Zlatan du har i trädgården?

Vad är uteleksaker för barn? 

Uteleksaker är precis som det låter – leksaker som används utomhus. Utomhusleksaker kan vara i princip vad som helst. Allt från vattenleksaker och hoppborgar till radiostyrda bilar, linbanor, hink och spade. Produkter som tål att användas utomhus helt enkelt. 

Det finns roliga uteleksaker för alla årstider och på vintern brukar pulkan, stjärtlappen och andra leksaker som kan användas på snön vara populära för barn att leka med. 

Utomhusleksaker finns i alla olika typer av storlekar, former och utföranden så det kan vara stora saker som kräver mycket yta till mindre produkter som passar bra för sandlådan. 

Leksaker som är tillverkade för utomhusbruk finns för barn i alla åldrar.

SE OCKSÅ: ROLIGA UTOMHUSSPEL FÖR BARN OCH VUXNA

Varför ska barn ha uteleksaker?

När telefoner, datorer och tv:n tagit över både barns och vuxnas liv behövs det något annat att sysselsätta sig med. Att leka med någon fysiskt, något som inte enbart syns på en skärm och finns i den digitala världen, är barn inte superduktiga på idag.

Uteleksaker är bra av flera anledningar och något som kan få barnen att slita sig från skärmen. 

Utomhusleksaker gör så barnen kommer ut och får frisk luft vilket naturligtvis är en fördel. Men den största fördelen är ändå den fysiska leken. Idag är det alldeles för mycket stillasittande och forskning visar på att barn sedan 2000-talet fått sämre motorik och rör sig allt mindre

Om roliga uteleksaker kan få barnen både att röra sig mer och vistas mer utomhus är det inte bara en investering för skojs skull, utan även för ett bättre välmående.

Utomhusleksaker för barn i alla åldrar

Oavsett om du har en 2-åring, 5-åring eller 12-åring där hemma så finns det roliga utomhusleksaker för barn i alla åldrar. Det finns även massor av bra leksaker även för vuxna att använda utomhus om så skulle önskas. 

För de yngsta barnen brukar lite enklare saker som cyklar, bollar, kritor, figurer och dockor av olika slag vara det som de tycker är roligast att leka med. 

Ju äldre barnen blir ju mer avancerade leksaker brukar behövas som exempelvis radiostyrda produkter, vattenleksaker, studsmattor och hoppborgar. 

För vuxna är det mer olika typer av trädgårdsspel som gäller. Det kan vara allt från kubb till pilkastning. 

Bra att tänka på när du letar utomhusleksaker

Att köpa utomhusleksaker är kanske inte världens största investering och något som behöver övervägas jättemycket. Men det finns några bra saker att ha i åtanke så köpet blir så lyckat som möjligt. 

Åldersrekommendation 

Mer eller mindre alla uteleksaker har någon form av åldersrekommendation. Detta både för barnet ska vara tillräckligt gammalt för att kunna leka med leksaken, men också för att barnet inte ska vara för gammal och tycka det är barnsligt. Sedan handlar det om säkerhet. 

Hur som helst är det viktigt att försöka hitta någon uteleksak som passar i den åldern barnet är i. Det kommer inte bli ett lyckat köp och leksaken inte matchar barnets ålder. 

Tillbehör och funktion 

Vissa utomhusleksaker kräver att det finns vissa tillbehör för att de ska kunna gå att använda. De finns vattenspridare som behöver anslutas till en trädgårdsslang och linbanor som måste kunna spännas fast mellan två träd eller stolpar. Alla utomhusleksaker passar inte alla trädgårdar tyvärr. 

Kvalité 

Leksaker som används utomhus behöver vara slittåliga och hållbara, annars kommer dom snabbt gå sönder. Var noga med att dubbelkolla vilket material leksakerna är tillverkade i och om tidigare köpare kommenterat kvaliteten.

Vanliga frågor och svar

Vilka uteleksaker är bäst under sommaren?

På sommaren brukar vattenleksaker vara väldigt populärt. Det är allt från vattenspridare och uppblåsbara vattenland till badmadrasser och roliga utomhusspel som kan utföras i vattnet. 

Uteleksaker finns i ett betydligt större utbud under sommaren än vinter, men det är de vattenbaserad leksakerna som barn uppskattar allra bäst.

Vilka utomhusleksaker är populärast på vintern?

Under vintertid är det framför allt leksaker som går att köra med på snön som är väldigt populärt. Pulkor, snowracer och stjärtlappar är några exempel. På vintern blir utbudet av utomhusleksaker lite mindre eftersom vi vistas mer inomhus men att leka i snön är något som alla barn älskar! Och snön i sig räcker många gånger.

Vart kan man köpa roliga leksaker för utomhus?

Alla leksaksbutiker har uteleksaker, sedan har butikerna så klart ett varierande  utbud. Vissa har ett stort utbud medans andra har mindre. Men där kan du absolut kika för att hitta massor av roliga leksaker för utomhusbruk. 

Men vi vill även slå ett slag för några andra butiker som har massor av roliga utomhusleksaker. 

Coolstuff

Partykungen

Partyhallen

Det här är prylbutiker som till skillnad mot leksaksbutikerna har lite udda, mer sällsynta uteleksaker och annat kul för trädgården och utomhus som kan vara uppskattat.