Välj en sida

20 prylar för vandring

På sista tiden är vi många som upptäckt vandring och vilken fantastisk friluftsaktivitet det är. Friheten att bara ge sig ut i naturen och uppleva allt som naturen har att erbjuda är oslagbar. Men vad handlar egentligen vandring om? Vilka vandringsleder finns det i Sverige? Hur packar man på bästa sätt och framför allt, vilken packning och vilka prylar för vandring bör du ha koll på?

Inlägget innehåller annonslänkar.

20 viktiga prylar för vandring du inte får glömma

1. Vandringsryggsäck

Vandringsryggsäcken kommer vara din bästa kompis ute på fjället. En ordentlig ryggsäck som rymmer alla nödvändiga prylar till vandring är ett måste för en lyckad vandringstur. Ventilation i ryggen, justerbara axelremmar och en stor packningsvolym är bara några av alla funktioner att ta hänsyn till när du väljer vandringsryggsäck. Gör en ordentlig research och välj din vandringsryggsäck med omsorg.

2. Tält

Tältet kommer vara ditt hem dom kommande dagarna och är det något man verkligen ska lägga extra mycket kärlek på så är det hemmet – tältet. Ett tält för vandring bör inte vara för tungt. Det är också bra med tält som har både inner- och yttertält så innertältet inte riskerar bli blött och att det finns en absid så det går att förvara packningen utanför själva sovdelen

3. Sovsäck

För att orka flera långa dagar och nätter ute i naturen är det viktigt med bra sömn. En ordentlig sovsäck som både håller värmen och är skön att ligga i kan självklart underlätta för att få några timmars god nattsömn. Måtten på sovsäcken är givetvis viktig att ha koll på så den inte blir för liten eller onödigt stor. I övrigt kan en sovsäck med ergonomiska delar vara fördelaktigt för att kunna ligga så skönt som möjligt i sovsäcken.

4. Liggunderlag

Ett bra och isolerande liggunderlag är det viktigaste för att hålla värmen under natten och inte en stor tjock sovsäck som de flesta tror. Markkylan är den största boven till att man fryser under natten och då är det liggunderlaget som skyddar bäst mot det. Ett isolerande, lagom stort och lättuppblåsbart liggunderlag är att föredra, då kommer du sova som en gud och vandra som en elitidrottare i flera dagar.

5. Skor

För att dina fötter ska klara flera mils vandring i vått och torrt gäller det ha ett par rejäla vandringsskor för att både undvika skavsår och blöta fötter. Att investera i ett bra vandringsskor kommer du själv och dina fötter tacka dig för i framtiden. Ett par ordentliga skor håller också flera vandringar och har du inte vandrat tidigare så kommer du få mersmak. Var så säker.

6. Kikare

Att vandra i fjällen med mycket öppna ytor och inte ha med sig kikaren kan vara en kostsam miss rent upplevelsemässigt. Riktigt klara dagar kan man se flera kilometer bort och det är fantastiskt att stå där med kikaren och spana på djur och natur på flera tusen meters avstånd. Glöm för gudsskull inte bort kikaren!

7. Packpåsar

Packpåsar är ett väldigt bra hjälpmedel för att hålla ordning och koll på vad och hur man packat sin prylar. Med hjälp av markeringsfärgerna på packpåsarna kan man snabbt och enkelt få tag i det man letar efter. Dela in din packning i olika kategorier och ge dem varsinn färg så kommer du inte behöva röja runt i ryggsäcken så fort du ska ha tag på en ny tröja.

8. Multisportklocka

En multisportklocka kommer ge dig massor av välbehövlig information i skogen eller ute på fjället. Förutom GPS så klockan kan  berätta för dig vart du är så går det exempelvis även se väder, höjdmeter, sömnkvalité och puls. En väldigt bra pryl för vandring som även går precis lika bra att använda utanför vandringen också.

9. Uppblåsbar kudde

En praktiskt uppblåsbar kudde som tar minimalt med plats är en given del av packningen inför vandringen. Att behöva rulla ihop en tröja eller sova på armen är helt onödigt när det finns smidiga och bättre lösningar.

10. Multiverktyg

Ett multiverktyg är en given pryl att ha med sig på vandring då det finns väldigt många användbara funktioner samlade på ett och samma ställe. Kniv, nagelfil, skruvmejsel, kapsylöppnare och sax är bara några av funktionerna som finns på multiverktyget.

11. Stormkök

Årets julklapp 2020 blev stormköket. Tack vare covid-19 blev svemester ett vedertaget uttryck och alla skulle ge sig ut på fjällen för att vandra. Stormköket blev årets julklapp och ja, stormköket är en given pryl för vandring och det självklara köket i ute i naturen!

12. Ficklampa

Är du uppåt i Sverige och vandrar och inte är van att vistas där kommer du, beroende på vilken månad du är där så klart, märka hur snabbt mörkret kan tillta. Det blir kolsvart på ett par minuter och ficklampan på telefonen kommer hjälpa föga. En ordentlig ficklampa är alltid bra att ha nära till hands. Den tar även minimalt med plats.

13. Handskar

Glöm inte handskarna innan du ger dig i väg! Ska du vandra under höst och vintertid är handskarna självklara eftersom dom hjälper till att hålla värmen. Men handskarna är även ett bra hjälpmedel för bättre grepp osv om du skulle behöva bära tungt mellan vissa etapper.

14. Tändstål

Tändstålet är en underskattad och bortglömd pryl för vandring som alltid gör nytta när man minst anar det. Tändstål fungerar i alla väder så även om det är blåser storm kan du räkna med att kunna göra upp en eld om du så skulle önska.

15. Termos

Ska du ut på en kortare dagsvandring och vill hålla kaffet varmt eller vattnet kallt är termosen ett bra verktyg till det. Att ge sig ut i skogen på en dagsutflykt och vandra ett par kilometer för att sedan slå sig ner i solen med en god picknick är det få tillfällen som kan slå.

16. Hoppfällbara vandringsstavar

Hoppfällbara vandringsstavar är ett praktiskt hjälpmedel att ta med sig ut på vandringen. Vandringsstavar är väldigt skönt att ta till när ben och axlar börjar värka, samtidigt är det ingenting du vill släppa runt på medan du är fit for fight.

17. Solcellsladdare

I skogen eller på fjällen finns det sällan eluttag att utnyttja och skulle din telefon behöva laddas mellan etapperna kan det vara bra med en reservladdare. En solcellsladdare är det miljövänliga och självklara valet av laddare för alla vandrare. En av många prylar för vandring som lätt glöms bort.

18. Vattentäta påsar

När du minst anar det slår ovädret till och då är det bra att kunna lägga ner telefon, pengar etc. i vattentäta påsar så du vet att dem klara regnet. Att ha med sig vattentäta påsar på vandringen är en extra trygghet och dessutom väger dem i princip ingenting och tar väldigt lite plats.

19. Frystorkad mat

För att palla långa dagar på vandringsleden behövs det energi. Vad sägs då om att riva av en Chicken Curry på fjälltoppen? Inte helt fel va? Du vet att äta bör man, annars..

20. Första hjälpen

Är olyckan framme är det bra att vara förberedd med ett första hjälpen-kit. Ett lätt och smidigt första hjälpen-kit som förhoppningsvis aldrig kommer till användning är en självklar del av packningen inför vandringsturen.

3 värdefulla tips när du ska packa prylar för vandring

  • Strukturera

Se till att strukturera din packning så du vet vart saker och ting ligger. Är du nybörjare så gör direkt ett system för vart du har vissa saker så kommer du inte behöva tänka på vart du lagt något till slut. Lägg exempelvis alltid vattenflaskan i höger ytterfack, hygienartiklarna till vänster inuti ryggsäcken osv. Precis som att du har dina mattallrikar på en speciell plats i hemmet bör du på samma vis inreda din ryggsäck.

  • Använd packpåsar

Dela upp din packning i olika kategorier och använd färgade packpåsar för att enklare hitta det du letar efter i ryggsäcken. Packpåsar är ett väldigt praktiskt hjälpmedel för att hålla koll och dela upp din packning på ett bra sätt. Använd förslagsvis alltid den röda packpåsen till mat, den gula till underkläder osv. Du förstår poängen.

  • Packa vattentätt

Okej, allting kommer inte gå att packa vattentätt. Skulle det regna flera dagar i rad kommer vissa av dina prylar och din utrustning att bli blöt. Däremot går det att med hjälp av vanliga plastpåsar eller speciella packpåsar se till att hålla dem viktigaste prylarna torra. Elektronik, tändstickor och papper är exempel på saker som kan bli förstörda om dem inte hålls torra.

Låt onödiga prylar för vandring stanna hemma

Vikten på din packning kommer vara väldigt avgörande för hur länge du orkar vandra, fram för allt om vandringen är över flera dagar. Låt onödiga prylar och saker som fyller samma funktion stanna hemma. Det är inte värt att plocka med något ”bara för att”.

Med onödiga prylar för vandring menar vi saker du inte vet att du kommer använda. Är inte syftet med vandringen att fiska, är det väldigt onödigt att ta med sig ett fiskespö bara utifall du skulle få ett infall att fiska vid någon vacker sjö. Nu väger inte ett fiskespö speciellt mycket. Men att bygga på sig flera olika onödiga saker att släpa runt på i vandringsleden kommer i slutändan ändå göra ett par extra kilon. Det blir snabbt många bäckar små och du kommer göra av med onödig energi.

Prylar, utrustning och kläder som fyller samma typ av funktion är också onödigt att packa ner i vandringsryggsäcken. Du behöver till exempel inte ha med både ett tändstål och en tändsticksask eller två olika långärmade tröjor, det finns det sällan plats för.

Se till att packa så smart som möjligt, det kommer du tacka dig själv för när orken börjar tryta.

Vad är vandring?

Vandring är en sport och friluftsaktivitet som handlar om att förflytta sig till fots på markerade vandringsleder eller genom terräng och mark som inte har någon upptrampad vandringsled eller markering.

Vandring sker oftast på landsbygden eller i fjällmiljö där naturen är i fokus snarare än pulsen från storstadslivet.

Beroende på vilken typ av vandring, hur länge man tänkt vandra och vilka ambitioner man har med sin vandring gäller det att prioritera rätt prylar för rätt vandring. Vandring kan ske genom dagsturer eller kortare utflykter, då är rätt prylar inte så avgörande. Är det däremot en längre vandring med övernattning, krävande natur och högt tempo som står på agendan är utrustningen och packningen betydligt viktigare.

Vandring sker ofta parvis eller en grupp på flera stycken men det förekommer även ensamvandrare. Många använder vandring som en form av avkoppling och meditation samtidigt som det är en bra träningsform.

Vandring sker även i guidade turer där ofta nybörjare medverkar för att få hjälp av en rutinerad vandringsguide med vägledning och tips inför och under vandringen.

Läs också: Vit tv

Olika typer av vandring

Fjällvandring

Fjällsvandring är kanske den vanligaste typen vandringstyperna och den vandringsform som folk i allmänhet främst förknippar med vandring. Precis som namnet antyder sker fjällsvandring i fjällmiljöer. Fjällsvandringen är så populär främst för sin härliga natur men det finns också många fina och uppmärkta vandringsleder just i fjällen. Vandring i fjällen kan ske både med dagsutflykter och längre vandringar med övernattning. Terrängen i fjällmiljö är väldigt varierande och bra SKOR är ofta nyckeln till framgång då marken kan vara både hård, lös, kuperad och blöt. 

Motionsvandring

Motionsvandringen sker främst i syfte om att få ökad puls samtidigt som man vistas i naturen, antingen på uppmärkta vandringsleder eller i omärkt terräng. Motionsvandringen inkluderar sällan övernattning utan är främst en dagstur med begränsad packning.

Bergsbestigning

Vandring som inkluderar bergsbestigning är oftast främst något som rutinerade och vana vandrare tar sig an och ingenting att rekommendera för nybörjaren. Att vandra och ta sig upp mot en bergstopp och vara både väldigt krävande och ibland även farligt. Ger man sig ut på vandring med bergsbestigning kan man stöta på hinder som man måste försöka ta sig förbi med hjälp av exempelvis lättare klättring. Till skillnad från motionsvandring där ett pulshöjande tempo är förekommande är tempot oftast betydligt lägre inom bergsbestigning då terrängen, hindren och lutningen är krävande nog.

Trekking

Trekking är en vandringstyp som är betydligt mer utmanade än t.ex. motionsvandringen. Trekking handlar framförallt om att vara ute i naturen under längre perioder och utforska svårare och mer krävande mark. Inom Trekking gäller det att packa rätt och verkligen prioritera vilka prylar för vandringen som är värt att ta med då Trekking i normalfall inkluderar flera övernattningar i naturen, oftast i tält.

Stadsvandring

Vi har tidigare skrivit att vandring främst sker ute i naturen men det finns även olika typer stadsvandringar också. Den vanligaste formen av stadsvandring är guidad turer i större grupper där man tillsammans utforskar olika typer teman. Det vanligaste förkommenade temat inom stadsvandring är historia där gruppen besöker olika historiska byggnader och platser samtidigt som guiden berättar och informerar om dessa. Stadsvandring är ofta kortare dagsturer där syftet är att se och lära känna staden och dess historia mer. 

Vad är skillnaden på vandring och promenad?

Det finns ingen direkt uttalad skillnad på vad som är vandring och vad som är promenad. Däremot förknippar nog många, precis som vi, vandring med mer planering, packning och eventuell övernattning medan en promenad sker mer spontant.

Oavsett om vandringen endast görs över dagen eller innefattar flera nätter så är det ändå under planerade former där man väljer ut rätt prylar för vandring, mål och start- och sluttid. En promenad är mer något man gör till mataffären eller runt elljusspåret.

Vad som är skillnaden mellan vandring och promenad är alltså upp till var och en att bestämma men uttrycken går hand i hand och ibland är skillnaden antingen självklar eller hårfin.

Vandringsleder – vad är det och vart finns dom?

En vandringsled är en uppmärkt gångstig som är avsedd för vandring och motionering. Vandringsstigar har varierande längd och svårighetsgrad beroende på vilken vandringsstig man väljer att gå på.

Det finns en mängd olika vandringsleder i Sverige att välja mellan. Sverige är ett fantastisk land att vandra i tack vare vår fina natur men även med hjälp av allemansrätten. Skulle du av någon anledning gå vilse eller ta ett sidospår utanför vandringsleden begår du inget brott även om du skulle råka hamna på privat mark. I flera länder runt om i världen anses det vara olagligt och där måste man se till att hålla sig på den uppmärkta vandringsleden.

Som sagt finns det massor av fina vandringsleder i Sverige och oavsett om du vill vandra i fjäll, längst kusten, i skogen eller på andra ställen runt om Sverige så finns det något för alla.

Några av våra mest kända vandringsleder är:

Massor av fler vandringsleder hittar du på Svenska turistföreningen.

Svenska Turistföreningen har en jättebra sida med översikt över svenska vandringsleder.

Där hittar du bland annat: 

–  Total längd
– Antal etapper och dess längd
– Vatten och mat längs vägen
– Alternativa boenden under vandringen

Vi rekommenderar verkligen att du besöker Svenska Turistföreningens hemsida för mer information om vandring och vandringsleder.

Prylar för vandring – sammanfattning

Att vandra för många är inte bara en hobby, det är en livsstil. Frihetskänslan att bara kunna ge sig ut i naturen är oslagbar. Vi har i det här inlägget försökt ge dig som inte har så mycket tidigare erfarenheter inom vandring en inblick i vad vandring egentligen är, vad man bör tänka på och vilka prylar för vandring man bör ha eller åtminstone känna till. 

Självklart är vi inte proffs från början utan när det gäller allt från vandringsleder, prylar för vandring eller vilken typ av vandring vi ger oss på så måste vi börja försiktigt och sakta men säkert bygga på oss mer och mer erfarenhet och saker som gör att vandringen hela tiden utvecklas för oss. Du kommer för varje vandring du gör bli mer och mer självsäker, lära av misstag och inse vad som passar dig bäst. 

Vandring är något som nästan alla kan syssla med och det är det som gör vandringen så fantastikt. Ta med dig din partner, en kompis eller syskon och bara ge dig ut! Du kommer snabbt inse vad skönt det är att komma bort från tv, mobiltelefoner och det vardagliga livet en stund och istället njuta av Sveriges vackra natur.