Välj en sida

Bäst i test: Bästa svampväska 2024

Inlägget innehåller annonslänkar.

Snart är svampsäsongen här och vad passar då bättre än en superbra och praktiskt svampväska. Men vilken är egentligen den bästa svampväskan, vad utmärker svampväskor och vad är bra att tänka på när man ska skaffa sig en ny väska inför svampsäsongen. Det är frågor vi reder ut här samt visar några av våra favoriter. 

Svampväskan är ett praktiskt hjälpmedel när man ska ta sig ut för att leta reda på skgens guld! Väskan som är till för svamp har ofta en nätbotten och även delvis väggar av nät så svampen kan ventilera ordentligt. 

Väskorna har ofta praktiska fickor för förvaring av knivar, vattenflaskor eller andra tillbehör som kan vara bra att ha med sig ute i skogen.

3 bra svampväskor

svampväska-kantarell

En praktiskt hopvikbar svampkorg/svampväska som får plats i jackfickan. Aldrig mer behöver du stå utan svampkorg när du väl springer på skogens guld! Den hopvikbara funktionen gör att alltid kan ha med dig väskan i jackan, cykelkorgen eller ryggsäcken. 

Med de ventilerade delarna kan svampen andas och risker inte att bli dåligt under tiden de ligger i väskan. Väskan fungerar precis lika bra för bär eller växter som för olika typer av svamp.

Rymmer 10 liter.

svampväska-med-kniv

Ett riktigt snyggt kit innehållande svampväska och svampkniv. Väskan har ventilerad botten och sidor vilket gör att svampen luftas ordentligt. Kniven har flera funktioner med ett knivblad i ena änden och en borste i den andra änden. 

Väskan har ett justerbart axelband och praktiska fack för förvaring av alla möjliga nödvändigheter.

usb-tändare

Stor bär- och svampväska med praktisk karbinhake så det går att fästa väskan på ryggsäcken eller i byxlinningen. Nätbotten och nätsidor gör att skörden håller sig fräsch hela vägen hem. Väskan går att vika ihop så den tar minimalt med utrymme och får plats i ryggsäcken eller i jackfickan.  

Rymmer 12 liter.

Varför ska man använda en svampväska?

Att använda sig av en svampväska har många fördelar. En av fördelarna är att svampväskorna ofta har en nätbotten och även nätdetaljer på sidorna vilket gör att svampen, bären eller vad som än förvaras i väskan kan ventilera och håller sig på så vis fräscht längre. 

De praktiska fördelarna med svampväskan är att den ofta är hopvikbar och tar minimalt med plats vilket gör att den är enkel att plocka med sig även om skogspromenaden inte är tillägnad svampplockning. Vem vet, förr eller senare kanske du springer på det där gula täcket som alla drömmer om. Då är det bra att kunna plocka fram sin svampväska. 

Svampväskorna har också praktiska fack och andra smarta funktioner som kan vara bra att använda sig av i skogen. Att använda sig av rätt saker kommer göra hela svampplockningen mycket roligare och svampväskan är en sådan typ av tillbehör som förhöjer hela upplevelsen.

SE OCKSÅ: SKÖNA FILTAR MED ARM

Köpguide – Bra att tänka på

Storlek 

Att köpa en svampväska i rätt storlek är A och O för att den överhuvudtaget kommer att användas. Framförallt vad gäller de mindre storlekarna. Att köpa en för liten svampväska kan leda till att man lätt börjar ta med sig påsar eller några andra typer av förvaring eftersom att svampväskan snabbt blir full. Brukar du plocka mycket svamp på samma gång så se till att skaffa en stor svampväska som uppfyller dina behov. 

 

Funktioner och design

Funktioner och design vad gäller svampväskor kan vara allt från praktiska sidofack till justerbara remmar eller om väskan är hoppfällbar eller inte. Det är bra om väskan har de praktiska lösningarna som du önskar så den kan användas på rätt sätt fullt ut. 

 

Betyg och recensioner

Vad tycker tidigare köpare och hur upplever dom produkten? Försök hitta betyg och recensioner för att få en bra bild över hur användare av väskan upplever kvalité, funktion och hållbarhet.

fallfrukt-äpple

Svampväskan har många användningsområden

Det är inte bara till svamp som svampväskorna är väldigt användbara utan de fungerar precis lika bra till exempelvis bärplockning. Gillar du att plocka litervis med blåbär, lingon eller hallon så är väskan precis lika bra till det. 

Förutom svamp- och bärplockning kan väskan användas om du vill plocka lite blommor till midsommar eller bara ha någonstans att förvara kaffetermosen och smörgåsen till fisketuren. 

Eftersom de flesta svampväskor är stora och rymliga så går det utmärkt att använda de till i princip vad som helst. Det breda användningsområdet gör att väskan inte bara kan användas vid svampsäsong utan den går bra att använda året om.

Kul present till svampplockare

Har du någon i din närhet som tycker om att vara ute i skogen och plocka svamp så är svampväskan en kul present att ge bort. Ett tips är att köpa till en svampkniv (om det inte ingår) så det blir som ett litet svamp-kit att ge bort. 

Oavsett om det är en rutinerad svampplockare eller någon som precis hitta tjusningen med långa skogspromenader så är svampväskan något som passar alla. 

En svampväska är en liten udda och otippad present som garanterat kommer att överraska. Förhoppningsvis på ett positivt sätt. 

Massor av fler presenttips hittar du här.