Välj en sida

25 roliga sällskapsspel för två 2024

Ett roligt sällskapsspel för två att spela tillsammans med sin partner, kompis eller syskon är en utmärkt aktivitet att umgås kring istället för att fördriva tiden framför tv:n eller scrolla på telefonen. Vi har hittat 25 roliga sällskapsspel för två som passar både vuxna och barn.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är roliga sällskapsspel för två?

Roliga sällskapsspel för två är spel som du kan spela tillsammans med din partner, kompis, kollega eller någon annan som också uppskattar sällskapsspel. Många spel är utformade för att vara fler än två personer då det ofta behövs för att göra spelet mer intressant. Men det finns även duell-liknande spel som passar utmärkt att spela två personer, enklare kortspel, snabba strategispel eller tur- och tärningsspel som också är roliga att spela två.

25 roliga sällskapsspel för två 2023

1. Konario

Konario är ett unikt sällskapsspel som aktiverar alla våra fem sinnen – syn, lukt, smak, hörsel och känsel. Här gäller det med hjälp av alla dina sinnen att samla kuber. Flest kuber när spelet är slut vinner!

 

 • 1-6 spelare

2. Sequence

En blandning mellan tur och strategisk skicklighet behövs för att vinna i Sequence. Här gäller det att skapa rader och kolumner, precis som fem-i-rad, för att ta hem segern! Ett riktigt roligt sällskapspel för två eller fler personer som sålts i mer än 300 000 exemplar i skandinavien.

 

 • 2-8 spelare 

3. Bezzerwizzer Original

Kunskap är inte allt i Bezzerwizzer Original utan här gäller det även att vara taktisk lagd. Frågor uppdelade i 20 olika kategorier som du själv kan påverka, samtidigt som du även kan stjäla favoritkategorier från din/dina motståndare. Ett kul spel som uppskattas av alla som älskar frågesport.

 

 • 2+ spelare 

4. Kluster

Ett enkelt och kul sällskapsspel där det gäller att ha rätt strategi och fingrarna i styr. Magnetiska stenar ska placeras ut i begransade områden och det gäller att bli av med sina magneter så fort som möjligt.

 

 • 1-4 spelare

5. Last man standing (sv)

Ett otroligt roligt och underhållande dansspel där det gäller att lägga upp rätt strategi för att överleva. Spärra in dina motståndare men se till så att du inte går i din egna fälla!

 

 • 2-4 spelare 
last man standing sällskapsspel

6. EXIT

Årets vuxenspel 2018!
Många känner säkert till Escape Room där ett gäng deltagare blir instängda i ett rum sedan har man 60 minuter på sig att ta sig därifrån. EXIT är som Escape Room fast i brädspelsformat. Här gäller sammarbete för att lösa pussel, mystiska böcker, kodskivor och spelkort. Finns i 9 olika varianter och svårighetsgrader.

 

 • 1-4 spelare 

7. Backgammon

Ett klassiskt brädspel för två personer som knappast behöver någon närmare presentation. Backgammon har hundratals år på nacken och är lika populärt än idag!

 

 • 2 spelare 
backgammon mini

8. Mastermind

Ännu en riktig gammal klassiker – Mastermind! Här gäller det att klura ut motståndarens färgkod och samla poäng. Ett spel som kräver både tur och skicklighet!

 

 • 2-5 spelare 

9. Älskling

Älskling är ett spel för dig och din partner som kommer ge många roliga skratt och diskussioner. Med 160 frågor och ett spel som är gjort med glimten i ögat är det som upplagt för succé. 

 

 • 2+ spelare 

10. Vuxenpoäng

Hur mycket vuxenpoäng har du hunnit samla på dig egentligen? Har du börjat spara på gamla presentpapper eller blir du överlycklig av att få visa legitimation på Systembolaget? 

 

 • 2+ spelare 

11. Pandemic (Sv)

Dödliga virus sprider sig och tillsammans ska ni få fram ett botemedel. Här är det ni mot spelet. Ett sällskapsspel som kräver samarbete för att överleva helt enkelt. 

 

 • 2-4 spelare 

12. Hållbara Hushållet

Det Hållbara hushållet är spelet för den miljömedvetna. Här är det samarbete som gäller för att hålla nere på koldioxidutsläppen. Det går att spela i olika svårighetsnivåer men samarbete är nyckeln till framgång. Ett strategispel där ni tillsammans får gnugga geniknölarna.

 

 • 1-6 spelare 

13. Carcassone

Ett klurigt brickspel för alla åldrar. Utveckla området runt den franska medeltidastaden Carcassone och samla poäng genom att bygga vägar, kloster eller bondgårdar. Ett kul sällskapsspel för två till fem personer.

 

 • 2-5 spelare

14. Ubongo

I Ubongo gäller det verkligen ha huvudet på skaft. Genom att klara olika typer av uppgifter samlar man juveler. Flest juveler vid spelets slut vinner! Ett klurigt spel för alla åldrar.

 

 • 2-4 spelare
ubongo

15. Othello

Ett klassiskt duellspel för två personer där det gäller att låsa in motståndarens färg för att göra den till din egen. Othello är ett av världens kändaste strategispel där det arrangeras både EM- och VM-mästerskap.

 

 • 2 spelare

16. Codenames

Blir spion för en kväll och håll dig undan från lönnmördaren som är efter dig. Kul sällskapsspel att utmana partnern eller vännerna i. 

 

 • 2-8 spelare 

17. Monopol – Super Electronic Banking (Sv)

Glöm dom gamla papperspengarna! I Monopol – Super Electronic Bankning tilldelas alla varsitt bankkort istället. Bankkortet håller koll på ditt saldo så du vet vilka fastigheter du har råd med. Precis som i Monopol Original gäller det ha en näsa för affärer. Och givetvis en hel del tur också.

 

 • 2-4 spelare 

18. Nova Luna

Nova Luna är ett abstrakt brickspel där det gäller att tänka flera steg framåt för att kunna ta hem segern. Ett klurigt spel som kräver mycket hjärna, tålamod och strategi.

 

 • 1-4 spelare 

19. Vem där?

Vem där? Kan det vara världens roligaste gissningsspel? Förmodligen är det så. Här ska du med hjälp av ja- och nej-frågor lista ut vilken person motspelaren har. Ett kul sällskapsspel för två vuxna eller barn.

 

 • 2 spelare

20. Catan – Duellen

Ett fartfyllt kortspel för två personer. Det gäller att själv erövra ön Catan genom strategi och list. Snabbt tempo, smarta drag och kluriga lösningar behövs för att ta hem segern i Catan – Duellen.

 

 • 2 spelare 

21. 50 Clues

Escape Room-spelet 50 Clues är en trilogi av spel där det gäller verkligen ha huvudet på skaft. Det gäller att lägga ihop ledtrådar, gåtor och knäcka koder för att komma vidare i spelet. Spelen spelas i ordning och det gäller att ha tillgång till Smartphone eller liknande.

 

 • 1-5 spelare 

22. Yatzy

Det klassiska tärningsspelet Yatzy är ett utmärkt spel för två personer. Enkla regler, enkelt att plocka fram och väldigt enkelt att packa med sig på resan. Perfekt spel för både barn och vuxna.

 

 • 2+ spelare 
spel yatzy

23. 4 i rad

4 i rad är ett roligt duellspel där det gäller att först få 4 i rad helt enkelt. Du ska få dina färger 4-i-rad antingen horisontellt, vertikalt eller diagonalt men kom ihåg att det sitter en motståndare på andra sidan som försöker hinna före med precis samma sak. 

 

 • 2 spelare 

24. Idiotkunskap

”Idiotkunskap – Spelet om allt det där du inte fick lära dig i skolan..” och precis så är det. Frågekort med den mest idiotiska kunskapen du kan tänka dig. Ett kul spel som garanterat kommer ge många ”aha-upplevelser” och skratt.

 

 • 2+ spelare 

25. Quiznödig, hemma

Precis som namnet antyder.. Blir ni riktigt quiznödiga är det här ett perfekt spel att plocka fram. Lagom svåra, roliga och underhållande frågor som passar alla. Även smidigt att plocka med på resan.

 

 • 2+ spelare 

Enkla och avancerade spel

Att hitta riktigt roliga sällskapsspel för två är inte alltid det lättaste. Många sällskapsspel bygger på att det ska vara minst 3-4 spelare för att det ska gå att spela om man inte ska behöva ändra på regler och ta till begränsningar. Spelet är alltså inte anpassat för två personer men det går att genomföra med vissa ändringar. Sådana typer av spel är sällan speciellt roliga. 

Det vi valt att kalla “avancerade spel” här är sällskapsspel för två personer som är lite mer seriösa än andra typer av spel. Spelet har en spelplan, utförliga regler och det finns ett tilltänkt sätt att spela spelet på. Ett helt vanligt sällskapsspel med andra ord. De “enkla” spelen vi nämner här är dom här snabba, enkla rese- och pocketspelen som ofta bara består av frågekort och går att spela på lite olika vis. Det är tacksamma typer av spel som är lätta att bara plocka fram eller ta med sig på semestern. 

Dom mer seriösa sällskapsspelen som fungerar bra för endast två spelare kan vara lite kluriga att hitta om man inte är en riktig sällskapsspelsnörd. Utbudet, framför allt på svenska, är ganska begränsat, men har man inga språkliga begränsningar så finns det faktiskt en hel del roliga sällskapsspel för två som passar både vuxna och barn. 

Enklare typer av sällskapsspel för två finns det ett stort utbud av och det har blivit allt populärare de senaste åren med olika typer av fråge- och kortspel. Du känner säkert igen Idiotkunskap, Vuxenpoäng eller Quiznödig som är exempel på sådana typer av spel. Dessa typer av spel läggs även ofta i kategorin “partyspel” eftersom dom är lätta att plocka fram, spela och avsluta vid middagar eller andra festligheter. Spelen bjuder ofta på mycket skratt och roliga diskussioner.

Roliga sällskapsspel för par

Har du och din partner fastnat i “scrolla-på-mobilen”-träsket är roliga sällskapsspel för par räddningen! Hitta ett (eller flera) riktigt bra sällskapsspel som passar både dig och din partner så kommer ni ha betydligt trevligare kvällar framöver. 

Det viktigaste när man letar efter sällskapsspel för par är att båda två uppskattar samma typ av spel. Om den ena gillar quizspel och den andre turspel så gäller det att kompromissa eller hitta något mellanting. Alternativt att man växlar olika typer av spel. Det bästa är så klart att hitta ett spel som uppskattas av både dig och din partner, då är det störst chans att spelet faktiskt plockas fram. 

Vilka sällskapsspel för par är bäst då? Vi tycker att de lite enklare, snabba spelen är roligast att spela tillsammans med sin partner då man kan sitta och prata om lite annat under tiden och inte behöva fokusera 100% på spelet. Ett enklare kortspel eller ett lite lättare strategispel passar utmärkt efter fredagsmiddagen tillsammans med ett glas vin. 

Många av sällskapsspelen för två passar bra för par och få spel är begränsade till just två personer även som det finns spel som givetvis är det också. Hittar du och din partner ett sällskapsspel ni båda uppskattar väldigt mycket är det förmodligen även ett bra spel att plocka fram till parmiddagen då det ofta går att spela även fyra personer.

Läs också: Pussel 1000 bitar

Stäng av tv:n och mobiltelefonen några kvällar i veckan

Det finns mycket positivt med den digitalisering som pågår just nu men med det kommer även vissa negativa aspekter – exempelvis som att vi umgås mindre och mindre fysiskt med varandra och istället väljer de digitala formerna. Synd tycker vi, men här vill vi slå ett slag för sällskapsspelen som kan vara vägen tillbaka till ett delvis normalt sätt att umgås på igen. 

Att stänga av tv:n och lägga undan telefonen på kvällen låter säkert läskigt för många. Vad ska man då göra egentligen? Och vi förstår det, det gäller mer eller mindre alla nuförtiden att få just den reaktionen. Läsa en bok, måla, korsord, sticka eller spela sällskapsspel är några exempel på aktiviteter vi faktiskt kan göra utan digitala medel. Och det är riktigt skönt att vila ögonen från skärmarna ibland. 

Sällskapsspel för två (eller flera personer) är ett jättebra sätt att umgås på som inte behöver några digitala uppkopplingar och är en aktivitet som alla tycker om – vuxna som barn. Att byta ut tv:n någon enstaka kväll i veckan och istället plocka fram ett sällskapsspel att roa sig med kommer vara nyttigt både för själen och relationen. 

Läs också: Telefonen är en relationsdödare.

Köpguide – bra att tänka på när du köper sällskapsspel för två

Tiden

Hur lång tid tar spelet att spela? Är det ett spel man kan avverka på 30-60 minuter eller krävs det timmar av spelande för att hitta vinnaren? Vissa spel går väldigt snabbt att spela medan andra kan ta väldigt lång tid. Många tycker att 60 minuter är någon form av maxtak för hur lång tid spelet ska ta innan man börjar tröttna samtidigt som riktiga sällskapsspelsfantaster kan spela i timmar. Precis som med “antal spelare” så står ofta uppskattad speltid i beskrivningen

t

Svårighetsgraden

Är det ett sällskapsspel för två vuxna, barn eller båda två? Ska spelet kunna spelas av både vuxna och barn gäller det att hitta en lagom svårighetsnivå för att det inte ska bli för svårt för barn samtidigt som det inte får vara alldeles för lätt för vuxna. Vi skulle ändå rekommendera att hitta separata sällskapsspel för barn och vuxna när det gäller sällskapsspel för två. Det kommer vara svårt att hitta ett sällskapsspel för två som passar både vuxna och barn. Då är det bättre att samla hela familjen och hitta ett riktigt roligt familjespel istället. Svårighetsgraden är bra att ha i åtanke vilket som, det är sällan uppskattat med ett alldeles för svårt och avancerat spel.

Antal spelare

Är du på jakt efter roliga sällskapsspel för två är det här så klart en given punkt att hålla koll på. Det vore en riktig tabbe att hitta ett spel du gillar, beställa hem det och när det sedan är dags för match så inser du/ni att spelet kräver minst tre spelare. Dubbelkolla antal spelare även om det kan verka uppenbart. Det står alltid någonstans i återförsäljarens produktbeskrivningen eller specifikationen och skulle det mot förmodan inte göra det så googla. Det går alltid ta reda på hur många spelare som kan spela spelet samtidigt så det är alltid bra att kolla upp.

Avancerat eller enkelt

Vi har tidigare i inlägget förklarat uttrycken “avancerade” och “enkla” sällskapsspel för två. Är det ett snabbt och enkelt spel ni båda uppskattar eller är det mer “riktiga” sällskapsspel ni gillar? Hittar du ett spel som du tror skulle passa bra men inte riktigt vet hur avancerat det är så kolla om spelet finns på youtube, läs recensioner eller ta det steget längre och kontakta återförsäljaren, alternativt tillverkaren. Den mesta informationen går att hitta på nätet så gör lite research för att se vilken typ av spel det är du hittat.