Välj en sida

Pizzastål eller pizzasten – vad är bäst?

Att baka egen hemmagjord pizza på lördagskvällen tillsammans med ett glas rödvin, det är få tillfällen på veckan som kan matcha den stunden. Men frågan är vad man ska använda sig av, ett pizzastål eller pizzasten? Vi gör ett försök att reda ut det här så du får till den där pizzan du annars bara hittar på finare Italienska restauranger.  

Vad är skillnaden på ett pizzastål och pizzasten?

Skillnaden på ett pizzastål och en pizzasten är egentligen inte jättestor. Det är framför allt materialet som är den stora skillnaden på pizzastålet och pizzastenen. Formen och storleken är ungefär densamma och båda alternativen ger ett fantastiskt resultat. Pizzastålet är däremot kraftfullare än vad en pizzasten är vilket kan vara bra för dig som inte har en ugn som kan komma upp i tillräckligt hög temperatur för att få dem där frasiga kanterna som man gärna vill ha. Ett pizzastål tål också betydligt högre temperaturer än en pizzasten och riskerar därför inte att spricka.

Pizzastål eller pizzasten – vilken är din favorit?

Inlägget innehåller annonslänkar.

Gourmestål Classic

Toppsäljare

Kan användas på grillen

Svensktillverkad

Pizzastål Premium

Massivt stål

Använd som stekbord på grill

Kan grädda flera pizzor i följd

Uppblåsbar soffa blå

Pizzastål med handtag

Handtag

Tillverkad i Sverige

Extremt hållbart

Pizzawares Exclusive

Medföljande underrede 

För ugn och grill

Fantastiskt resultat

Uppblåsbar soffa blå

Pizzakit, lavasten + spade

Ingår pizzaspade

Lavasten från Etna

För ugn och grill

Backaryd Pizzasten

Cordiertie-keramik

Praktiska handtag

Prisvärd

Vad är ett pizzastål?

Pizzastål, eller gourmetstål som det också kallas, är en stor plåtskiva som det går att baka både pizza och bröd på och få dem där fantastiskt goda kanterna och den där botten som du annars nästan bara ser på restauranger eller bagerier.

Pizzastålet är betydligt kraftfullare än pizzastenen och ger mer värme till degen snabbt. Faktum är att pizzastålet leder och lagrar energi nästan 20 gånger snabbare än vad pizzastenen gör.

Pizzastål går även att använda som stekbord på grillen och tillskilland från pizzastenen så finns det ingen risk för att pizzastålet spricker då det klarar så passa höga temperaturer som du förmodligen inte kommer komma upp till.

Vad är en pizzasten?

En pizzasten, eller baksten som en del väljer att kalla det, är precis som det låter en sten som är till för bakning och matlagning. Pizzastenen är ofta ganska tunn och rund så den passar bra i ugnen.

Pizzastenar finns i lite olika material, bland annat täljsten och terrakotta. Pizzastenar som är gjorda i terrakotta är bra att använda i ugnen, om du däremot ska använda stenen på exempelvis en grill som kan ge ännu mer värme än en ugn gäller det att vara försiktig. Till skillnad från pizzastålet kan pizzastenen faktiskt spricka om den blir för varm.

Pizzastenen håller en jämn och bra värme runt hela stenen så alla delar på din pizza får den där spröda och goda ytan som ger den där extra smakupplevelsen.

Pizzastål eller pizzasten – vad ska man välja?

Om man ska välja ett pizzastål eller en pizzasten beror på lite olika faktorer men över lag kan vi väl säga att pizzastålet faktiskt kommer ge dig det bästa resultatet. Det är många ugnar som inte klarar av att värma upp pizzastenen i tillräckligt hög temperatur för att på kort tid kunna grädda pizzan så som du vill ha den. Har du pizzan inne för länge i ugnen kommer ingredienserna inte bli bra i stället.

Pizzastålet lagrar som sagt energi nästan 20 gånger snabbare än pizzastenen så pizzastålet kan bli riktigt, riktigt varmt. Dessutom är pizzastålet betydligt mer hållbart.

Pizzastenen kanske mer uppfyller den där italienska drömmen om att stå med en varm mjölig sten som är uppvärmd över öppen eld och baka den där perfekta pizzan som inte går att få tag på någon annanstans.

Men som sagt, pizzastålet är ändå det mest användarvänliga alternativet när man står i valet och kvalet mellan ett pizzastål eller pizzasten så vår rekommendation är att den italienska drömmen får stå tillbaka och satsa på det som ger bäst resultat istället.  

Gör pizzabakningen till en social matlagning

Baka pizza på ett pizzastål eller pizzasten görs allra bäst tillsammans med andra. Gör några olika pizzor där var och en får bestämma sin egen variant som ni sedan slicar och delar på så alla får äta en bit av varje pizza.

Social matlagning där hela umgänget är involverat är en väldigt rolig variant på matlagning som man gör alldeles för sällan. Att baka pizza tillsammans är ett perfekt tillfälle för social matlagning. Samla vänner eller familj och ha en trevlig italiensk afton tillsammans!

Köp hem lite olika typer av ingredienser som ni vet att alla gillar eller för den delen inte gillar. Det går faktiskt jättebra att ha på ingredienser som alla inte gillar, det är bara lägga det på ena sidan av pizzan eller på en speciell del så är det problemet löst. Förbered sedan degen ett par timmar innan ni ska laga pizzorna, alternativt köp färdig deg vid någon pizzeria (förslagsvis på någon lite finare pizzeria där degen verkligen är av högsta klass), sedan är det bara börja plocka ihop era egna favoriter så kommer pizzastålet eller pizzastenen sköta resten för att få till den där pizzan du tidigare bara kunnat drömt om.

Läs också: Pussel 1000 bitar

Så bakar du pizza på pizzastål eller pizzasten

Att baka sina egna pizzor på ett pizzastål eller pizzasten är inte alls så svårt som man faktiskt kan tro utan tvärtom så är det väldigt enkelt.

Här är 7 lätta steg att följa för att lyckas med den där perfekt hemmagjorda pizzan:

1. Gör egen deg
Börja med att gör din egna pizzadeg. Vi rekommenderar att göra Napoliansk pizzadeg för att få till dem där goda kanterna på pizzan. Mer om hur du gör Napoliansk pizzadeg kan du läsa här.
Ett alternativt är annars att du köper färdig deg från ett finare pizzeria. En deg på en pizzeria kostar ungefär mellan 20 – 45 kr beroende på vart du köper degen.

2. Värm pizzastålet eller pizzastenen
Minst en timme (helst längre) innan du ska tillaga pizzan bör du börja värma pizzastålet eller pizzastenen. Dra upp ugnen på max antal grader, över/under värme och låt sedan pizzastålet eller pizzastenen värmas upp i ugnen medan du förbereder tomatsåsen.

3. Gör egen tomatsås
En bra tomatsås är A och O för att få till en riktigt bra pizza så lägg några minuter på att göra din egna tomatsås istället för att köpa en färdig, det är det definitivt värt. Mer om hur du gör egen tomatsås kan du läsa om här.

4. Hacka och förbered tillbehören
Nu är det dags att hacka och förbereda tillbehören som du vill ha på pizzan så dem är redo att bara lägga på när det är dags för gräddning sen. Det viktigaste är att se till så tillbehören inte är för blöta. Mozzarella kan t.ex. vara bra att låta rinna av ordentligt och vill du ha tomater på pizzan så välj gärna några tomater med mycket kött som inte är så blöta, exempelvis plommontomater.

5. Gör pizzan
Att göra själva pizzan är det roligaste steget förutom det sista! Tryck eller kvala ut degen så den blir tunn, rund och jämn. Kanterna kommer bli fluffiga av sig själva i ugnen så dem behöver du inte oroa dig för. Börja sedan med att lägga på tomtatsåsen och osten och därefter är det bara lägga på valfria tillbehör efter önskemål.

6. Grädda
Grädda pizzan i ugnen max 1,5 – 2 minuter beroende lite på hur varm ugn du har. Det absolut viktigaste är att inte låta pizzan gå för länge så tillbehören på toppen blir alldeles förstörda. Du kommer kanske behöva göra ett par pizzor innan du hittar den tid som är bäst anpassad efter den ugn du använder, det där får man testa sig fram till lite grann.

7. Ät och njut
Ät pizzan direkt medan den är varm och glöm för all del inte bort att njuta.

Lycka till med pizzabaket!

Pizzastål eller pizzasten – sammanfattning

Vi har i den här artikeln gått igenom vad som är skillnaden mellan ett pizzastål och en pizzasten, vad det är för något, vad vi rekommenderar samt hur du bakar den där egna hemmagjorda pizzan. Det bästa sättet för att lära sig baka bra pizzor är att öva, öva och öva. Det tar tid innan du hittar den där exakta tiden som pizzan ska vara inne i ugnen eller den där degen som du tycker är helt perfekt. 

Ge inte upp bara för att första, andra eller tredje pizzan kanske inte blir exakt så som du tänkt dig. Förr eller senare sitter den där och då kommer det bli pizza minst ett par gånger i veckan!