Välj en sida

Löpband hemma 2023

Att ha ett löpband hemma och bara kunna köra ett träningspass när man känner för det oavsett väder och vind har verkligen sina fördelar. Vi visar här 6 bra löpband för hemmaträning men går även igenom för- och nackdelarna med löpbandsträning samt tar upp några bra träningspass att köra på löpbandet.

Löpband för hemmaträning är ofta lite mindre och billigare löpband än dom du hittar på gymmet. Att ha ett löpband hemma behöver varken kosta speciellt mycket eller ta särskilt mycket plats. Däremot är löpbanden som passar bra för hemmaträning lite enklare så vissa funktioner du kanske är van vid kan saknas. Med det sagt går det givetvis att ha precis hur stort och avancerat löpband som helst hemma bara det finns något bra ställa att placera det på. Vi kommer här gå igenom några bra löpband att ha hemma både för dig som bort stort och för dig som har lite mer begränsad yta att ha löpbandet på.

6 bra löpband för hemmaträning

Här hittar du 6 bra löpband för hemmaträning med olika funktioner och i olika prisklasser. Vissa av löpbanden är fällbara vilket kan vara bra för dig som bor lite mindre. 

1. Treadmill Horizon T101

Ett riktigt bra löpband för hemmaträning som klarar de flesta olika typer av träningsupplägg. Löpbandet har en tydlig display som bland annat visar distans, hastighet, tid och lutning. Det finns även inbyggda högtalare med bluetooth så det är bara att koppla på sin favoritmusik via telefonen. Ett prisvärt och komplett löpband för hemmaträning!

  • Hastighet: 0,8-16 km/h
  • Lutning: 0-10%
  • Träningsprogram
  • Pulshandtag
  • Fläkt
  • Inbyggda högtalare

Ca pris: 13.000 kr

Mer information hittar du här.

2. BE12 – vikbart

Ett smidigt och bra löpband som knappt tar någon plats alls där hemma eftersom det är vikbart och kan enkelt ställas undan när det inte används. Löpbandet har stötdämpning så fötter och knä inte ska ta skada. Det finns även inbyggda högtalare med bluetooth så det är enkelt att koppla upp sin favoritmusik. Snyggt, smidigt och praktiskt löpband för hemmet.

  • Hastighet: 1-12 km/h
  • Vikt: 43 kg
  • Hastighetsprogram
  • Vikbart
  • Inbyggda högtalare

Ca pris: 8 000 kr

Mer information hittar du här.

3. Löpband TM750S – färdigmonterat

Ett löpband för hemmet som levereras helt färdigmonterat. Du kan alltså börja springa på det så fort det anlänt, ingen montering behövs. Detta löpband går att fälla ihop så det tar ingen plats alls när det inte används. Väldigt smart och smidigt!

  • Hastighet: 1-16 km/h
  • Vikt: 43 kg
  • Träningsprogram
  • Vikbart
  • Hållare för surfplatta

Ca pris: 8 000 kr 

Mer information hittar du här.

4. Löpband, Sprint 150

Sprint 150 är ett komplett löpband för hemmaträning som passar både nybörjare och proffs. Här finns alla funktioner du behöver för ett hårt träningspass. Löpbandets display har ett tydligt gränssnitt och det finns smarta transporthjul på löpbandet så du enkelt kan flytta på det om du vill.

  • Hastighet: 0,8-16 km/h
  • Vikt: 51 kg
  • Lutning: 0-15%
  • Trådlös pulsmottagning
  • Transporthjul

Ca pris: 13.000 kr 

Mer information hittar du här.

5. Fällbart löpband

Ett lite enklare löpband för dig som är motionär och kanske tränar mer för hälsans skull än för att sätta personbästa på milen var och varannan vecka. Ett prisvärt fällbart löpband för hemmaträning som passar även i mindre utrymmen då löpbandet är väldigt litet och smidigt.

  • Hastighet: 1-12,8 km/h
  • Vikt: 44 kg
  • Fällbart
  • Gåband i fällt läge
  • Mobilhållare

Ca pris: 6.000 kr 

Mer information hittar du här.

6. Gilavar löpband

Ett riktigt proffsigt löpband för hemmaträning med en maxhastighet på hela 22 km/h och en maxlutning på 22%. Det går med andra ord träna både snabbhet och styrka på detta prisvärda löpband från Insportline.

  • Hastighet: 0,8-22 km/h
  • 99 st träningsprogram
  • Lutning: 0-22%
  • Inbyggd fläkt
  • Trådlös pulsmätning

Ca pris: 13.500 kr 

Mer information hittar du här.

Löpband hemma – fördelar och nackdelar

Precis som med det mesta så finns det både fördelar och nackdelar med träning på löpband. Här går vi igenom de vanligaste för- och nackdelarna med träning på löpband. Kom ihåg att det här är generella antaganden och inget facit.

Fördelar

Vädret
En av de bästa fördelarna med ett löpband hemma och löpbandsträning över lag är att vädret inte kan stoppa dig från att träna. Det spelar ingen roll om det spöregnar eller vräker ner snö, du kommer med säkerhet i alla fall kunna utföra ditt löppass. Löpbandet gör alltså att du kan träna året om precis när du vill.

Löpteknik
Springa på löpband med en spegel framför sig gör att du kan se vilken teknik du har och om det är någonting du behöver försöka förbättra. När du springer ute på vägarna kan du tänka på hur du springer och försöka se det genom att kolla ner på dina ben men faktum är att det kan vara väldigt missvisande. Att se sig själv springa i en spegel är ett mycket bättre sätt för att se vilken löpteknik just du har.

Intensiv träning
Ibland kan man hålla igen lite på tempot så man vet att man orkar hela vägen hem. Har du ett löpband hemma så är inte det något bekymmer utan då går det att köra ett högintensivt träningspass tills man är så slut att man får trycka på nödstopp. Löpbanden har funktioner som det är bra att försöka använda sig av. Tryck upp hastigheten och testa kör lite hårdare än du brukar.

Rehab
Löpbanden är väldigt bra att rehab träna på, framför allt för deras tacksamma underlag men också för att det går att anpassa hastighet och lutning som man vill. Det är också bra att stegvis kunna öka sin träning under rehab och då är ett löpband ett utmärkt hjälpmedel att använda sig av.

Nackdelar

Vindmotstånd
En nackdel med löpband är att du inte får något vindmotstånd. Vinden är en underskattad del i löpningen och en bidragande sak till varför löpning på löpband många gånger kan kännas mycket lättare. Det sägs att 1-2% lutning på löpbandet motsvarar ungefär det vindmotstånd som brukar finnas utomhus. Ett tips är att alltid luta upp löpbandet någon procent så det kompletterar för vindmotståndet.

Underlag
När vi springer utomhus är det hela tiden ojämna underlag vi utsätts för. Det är stenar, stigar, trottoarer, grus osv som gör att vi hela tiden måste tänka på vart och hur vi sätter ner fötterna samtidigt som det stärker våra fotleder och muskler i fötter och ben. Underlaget på löpbandet är väldigt snällt men samtidigt tappar vi mycket av den viktiga delen i träningen som kan förhindra skador på ett effektivt sätt.

Motsvarar inte löpning utomhus
Tyvärr är det så att träning på löpband inte motsvarar utomhuslöpning då vi dels missar dom två punkterna ovan, dels andra saker som utomhusträningen ger oss. Att träna på löpband är över lag mycket lättare så räkna inte med att du kommer göra samma tider ute på vägarna som på löpbandet.

4 bra träningspass på löpband hemma

Det finns väldigt mycket olika typer av löpträning man kan göra med ett löpband hemma. Här är fyra bra träningspass du bör testa:

Intervaller

Intervallträning på löpband är en effektiv träningsmetod för att snabbt få upp ett bättre flås. Varva snabba tempoökningar med lite lugnare jogging och växla upp allt eftersom. För att ge intrevallträningen en extra kick så är det fördelaktigt att luta bandet lite för att få lite mer motstånd.

Stegvis ökning

Börja med lite lugn jogging och öka tempot exempelvis var 500 meter. Efter ett par tempohöjningar kan du öka tempot lite tätare tills dess att det börjar bli jobbigt och sedan ligga kvar i det tempot så länge du orkar. Det går även öka lutningen i takt med tempoökningarna för att göra träningen ännu hårdare.

Backträning

Har du ett löpband hemma där du har möjlighet att luta bandet relativt mycket så är backträning väldigt bra att varva ordinare löpträning med. Luta bandet max och gå/spring i kortare intervaller så kommer det börja bita rejält i låren efter ett tag.

Distanslöpning

Den mest klassiska löpträningen går givetvis även att träna på löpband hemma – distans. Värm upp i lite lugnare tempo och ställ sedan in tempot på den tid du siktar exempelvis springa milen på. Vill du springa milen på 50 minuter så är det 12 km/h tempot ska vara inställt på.

Här hittar du mer information om hur du omvandlar löptempo till hastighet.

Löpband hemma – träna framför Netflix

Att ha ett löpband hemma gör att du själv väljer vad, om, eller hur du fördriver tiden på bästa sätt under träningspasset. Vissa gillar att varken ha musik eller tv på när de tränar på löpband, det är fullt fokus på löpning. Andra gillar att bara köra musik via hörlurar precis som ett springpass ute på vägarna kan vara medan ett annat alternativ är att slå på en film, serie eller kolla på sport som tidsfördriv under träning. Med ett löpband hemma i källaren gör du precis det som passar dig bäst utan att behöva anpassa sig efter andra.

Att träna framför tv:n kan göra att tiden går väldigt snabbt samtidigt som det går att slå två flugor i en smäll. Har du väldigt lite fritid, kanske på grund av små barn eller jobb, så är ett löpband hemma en perfekt lösning för att på ett effektivt sätt hinna med både träning och tv-tittande.

Ett löpband hemma gör även att man kan kolla på precis vilken sport man vill samtidigt som man tränar. Du kanske känner igen att gymmen många gånger slår på exempelvis EuroSport och låter det stå på hela dagen så man behöver kolla på en trött cykeltävling från Portugal eller en gammal tyngdlyftningstävling från Ukraina. Med andra ord brukar det inte vara den mest lukrativa sporten att se.

Har du ett intresse av att kolla på sport är det en bra morot att använda sig när man tränar hemma på löpband. Bestäm dig för att börja springa när domaren blåser i pipan och avsluta inte passet förrän domaren blåser för slutsignal. Eller kör kanske ett lite längre intervallpass mellan halvlekarna eller perioderna och jogga lite försiktigt under pausvilan. Det går att lägga upp träningen på roligt sätt och anpassa upplägget efter sporten du tittar på.

För dig som hellre ser film eller serie går det att lägga upp träningen på precis samma sätt som för sportnörden. Att serieavsnitt är ju oftast mellan 30-45 minuter, precis som en halvlek i fotboll eller en period i ishockey (en period i ishockey är 20 minuter, men det är effektiv tid). Slå på ett avsnitt och kör så mycket du orkar under dem 45 minuterna eller använd serieavsnitten som en del i ett längre intervallpass. Självklart behöver du anpassa upplägget efter hur bra tränad du är men som sagt är sport och serie en bra morot för att köra lite längre träningspass än vanligt.

Bra att tänka på när du köper löpband hemma

Funktionerna

Innan du köper ett löpband till hemmet är det bra att fundera på vilka funktioner du tycker att du behöver. Lutning, pulsmätare och förinställda träningspass är framför allt de funktioner som kan skilja ett lite dyrare löpband jämfört med en billigare variant. 

-

Storleken

Ett löpband tar i regel ganska mycket plats, däremot finns det ihopfällbara löpband och mindre, smidigare varianter. Det går alltså hitta bra löpband som inte alls behöver ta så mycket plats så det känns som att det alltid ”står i vägen”. Se till så du verkligen har plats för löpbandet du skaffar och att storleken matchar den platsen.

Design

Designen på löpband hemma gäller allt från utseende till löpyta och display. Ska du investera dyra pengar i ett löpband är det också så klart kul om löpbandet är snyggt och känns tilltalande när det är dags för träning. 

Priset

Priset på löpband för hemmaträning kan skilja en hel del men över lag så är det faktiskt så att man får vad man betalar för. Med det sagt behöver det inte vara nödvändigt med det dyraste löpbandet eftersom du inte kanske inte alls behöver alla funktioner. Det är nämligen dom där extra funktionerna som ofta drar upp priset.