Välj en sida

Bäst i test: Bästa grönsaksstrimlare 2024

Inlägget innehåller annonslänkar.

Att byta ut den klassiska pastan mot grönsaksspaghetti istället är inte bara nyttigt, det är gott också!
Här hittar du 3 bra grönssaksstrimlare som gör det enkelt att få långa fina strimlor av grönsakerna som man kan använda till matlagning eller dekoration. Att dekorera salladen med grönsaksstrimlor är supersnyggt! 

Grönsaksstrimlare finns i lite olika varianter och här visar vi allt från en grönsakssvarv med vev till två enklare alternativ.

Bästa grönsaksstrimlare

filt-tröja

En bra grönssakssvarv från Spiralizer som kommer strimla dina grönsaker till perfektion! Med hjälp av den kraftiga sugkoppen på grönsakssvarvens undersida kommer den stå stabilt när du strimlar dina grönsaker. 

Här finns det tre olika stålblad att välja på för att kunna strimla grönsakerna precis som man vill ha dom. Som strimlor, breda band eller fettuccineform.

Delarna på grönsaksstrimlaren är enkla att plocka bort vilket för rengöring väldigt lätt.

tändare-usb

Satake har här tagit fram en bra grönssaksstrimlare för dig som snabbt och enkelt vill göra grönsaksspaghetti eller bara dekorera fint på tallriken. 

Grönsaksstrimlaren från Satake finns i två varianter – finstrimlare och grovstrimlare.

usb-tändare

Liten praktisk spaghettislicer för grönsaker som gör att du snabbt och enkelt kan få fina strimlor till zuzzhinipastan eller att dekorera salladen med. 

Med en kombination av hårdplast och rostfritt stål gör att slicern kan göras rent i maskin.

Vad är en grönsaksstrimlare?

En grönsaksstrimlare, eller grönsakssvarv som man också kan säga, är ett köksredskap som hjälper dig strimla grönsaker, frukt och rotfrukter. Grönsaksstrimlare kommer ofta med olika blad så det går att anpassa form och storlek på strimlorna efter önskemål.

Det finns både manuella och elektriska grönsakssvarvar där det senare alternativet oftast är en funktion tillhörande köksassistenter. Manuella grönsaksstrimlare kan fungera på lite olika sätt. Antingen som endast ett handtag med blad likt en osthyvel, eller som en mer köksmaskin-liknande produkt med vev.

Grönsaksstrimlare med vev kommer alltid med en tillhörande sugpropp på undersidan så att grönsaksstrimlaren står stabilt på köksbänken utan att du behöver hålla i strimlaren.

Vad gäller de enklare manuella grönsaksstrimlare så finns det två olika varianter; Finstrimlaren och grovstrimlaren

Finstrimlare gör ca 2 mm tjocka skivor och är perfekta för sallader, tårtor och dekorationer. 

Grovstrimlare gör ca 4 mm tjocka strimlor och pass

SE OCKSÅ: BÄSTA DONUT MAKER

När behöver man använda en grönsakssvarv?

Det finns många tillfällen då en grönsakssvarv kan komma till användning och det är ett utmärkt hjälpmedel när man vill byta ut kolhydrater och ersätta det med nytta grönsaker istället.

Vill du äta lite nyttigare under en period eller bara testa byta ut pastan för variation kan zucchininudlar vara ett bra komplement. Eller varför inte strimla lite potatis och göra goda mättande potatisplättar?

När du får middagsgäster och vill lyxa till måltiden lite extra är strimlade grönsaker i salladen ett bra tips. Att strimla morötter och gurkan ger salladen genast en ny nivå och det blir både roligare att äta, en finare sallad och kul att lägga upp på tallriken. 

Barn älskar att äta strimlade grönsaker. De långa spiralerna är mycket roligare än en klassisk gurkskiva. Mer om det längre ner i inlägget. Men har du svårt att få barnen äta grönsaker, testa en grönsaksstrimlare. 

Vid högtider och fest är det också roligt att servera lite mer udda, genomtänkta och genomarbetade saker och bara att strimla grönsakerna istället för att skiva dem inger den känslan direkt. 

Som du märker finns det många tillfällen då en grönsakssvarv kan komma till användning även om den kanske inte alltid används till vardags.

fallfrukt-äpple

Bra att tänka på när du väljer grönsaksstrimlare

Ska du köpa en grönsaksstrimlare så finns det några saker som är bra att kolla lite extra på så köpet blir så bra som möjligt.  

Funktioner 

Vad gäller funktioner är det främst möjligheten att byta ut eller att använda fler blad på strimlaren. För att få olika tjocklek och former på grönsakerna krävs olika typer av stålblad som formar dessa. Det är alltid bra att kunna variera tjocklek och form på strimlorna då man vissa typer av strimlor passar till olika saker. 

Manuell / Elektriskt 

Är det en manuell eller elektrisk grönsaksstrimlare gäller? Fördelen med en manuell grönsaksstrimlare är att den dels är billigare, men också betydligt enklare att ta med sig om man ha med den på resan eller till sommarstugan. 

Elektriska grönsaksstrimlare kräver ofta en köksassistent vilket både är dyrare och otympligare. Men samtidigt går de snabbare att använda och kräver mindre jobb av dig. 

Det finns med andra ord både fördelar och nackdelar med båda varianterna och vilken som passar dig bäst har så klart du bäst koll på. 

Betyg och recensioner 

Ett tips är alltid, oavsett vad du köper, läsa betyg och recensioner noggrant för att få en uppfattning om vad tidigare köpare och nuvarande användare tycker om produkten. Det kan vara saker som varken vi eller du tänker på som kan vara positiva eller negativa när det gäller grönsakssvarvar men som någon annan lagt en kommentar om som kan vara tänkvärt.

Att äta med ögonen

Visste du att när man erbjuds mat med mycket olika färger och former tenderar vi att lägga på mer mat på tallriken? Det är även så att när vi ser mat som tilltalar ögat ökar aptiten och salivutsöndringen ökar.
Mer om det kan du läsa här.

Vad har det här med en grönsaksstrimlare att göra då?
Det har du säkert redan räknat ut! 

Genom att använda strimlaren och göra salladen, pastan eller något annat som du tänkt ställa fram vid matbordet lite roligare än vanligt så kommer du få mer intresserade matgäster. 

Har du barn som behöver äta mer grönsaker kan grönsakssvarven vara till stor hjälp. Barn blir extra nyfikna över nya färger och former så skulle en gurka komma in som långa strimlor istället för skivor som man brukar använda kan det räcka för att gurkan plötsligt äts utan protest. 

Att strimla sina grönsaker, frukter eller rotfrukter ger maten en extra touch. Det blir snyggare att servera och lägga upp, men det kan också upplevas som godare då vi “lurar” ögat lite grann genom att strimla vissa ingredienser istället för att skiva dom.

Vanliga frågor och svar

Vilken är den bästa grönsaksstrimlaren?

Vilken som är den bästa grönsaksstrimlaren är lite av en smaksak då det finns lite olika varianter att välja på. Den grönsaksstrimlare som vi rekommenderar är Spiralizers grönsakssvarv som erbjuder lite olika sätt att strimla (eller svarva) sin grönsaker på med tanke på de utbytbara stålbladen som medföljer.

Vad kostar en grönsaksstrimlare?

Priset på grönsaksstrimlare kan variera ganska mycket beroende på hur avancerad strimlare det är man vill ha. Priset på en enklare grönsaksstrimlare ligger på ca 150 kronor medan de dyrare varianterna kostar upp mot 800 kronor.