Välj en sida

Fidget toys – Vad är det och hur gör man egna?

När Fidget spinnern kom och slog ner som en bomb bland ungdomarna i Sverige och i övriga världen fick Fidget toys över lag ett rejält uppryck och nu kommer det nya varianter på löpande band som framför allt barn och ungdomar avlastar sina rastlösa fingrar på. Men vad är fidget toys egentligen? Vart finns dem att få tag på och hur gör man egna fidget toys? Vi ger dig svaren på frågorna här och avslöjar även 5 saker du garanterat inte vet om fidget toys.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är Fidget Toys?

Fidget toys är leksaker som hjälper till att stärka fokus, minska stress och hålla koncentrationen uppe längre. Fidget toys skulle på svenska kunna översättas till stressleksaker. Fidget toys är mest vanligt bland barn och ungdomar men dem kan användas av personer i alla åldrar för att minska rastlöshet eller stress.

Fidget toys finns i olika former, storlekar och material och det finns oftast specifika namn på alla fidget toys, exempelvis Pop-it fidget, Fidget spinner eller Tangle fidget.

Ordet ”fidget” är en förkortning på engelskans ”fidgeting” vilket betyder att göra olika rörelser på grund av rastlöshet och inte för att uppgiften egentligen kräver det. Alla har vi någon gång klottrat i en bok samtidigt som vi lyssnat till lärarens föredrag om första världskriget, snurrat en penna mellan fingrarna under långa möten eller studsat med benet upp och ner så hela rummet skakar. Alla dessa tre exempel är olika ”fidgeting” som vi gör utan att egentligen tänka på det. En ”fidget” är alltså något vi gör vid sidan om för att bättre kunna fokusera på den primära aktiviteten.

 5 populära fidget toys i Sverige 2024

Listan över fidget toys 2024 kan göras hur lång som helst. Det dyker upp nya varianter hela tiden och det är helt omöjligt att veta vilka som ska göra succé som till exempel Fidget spinnern gjorde. Här är i alla fall 5 populära fidget toys 2024 som är aktuella just nu. Först ut är den otroligt populära Pop it fidget.

1. Pop It Fidget

Pop it fidget är kanske den populäraste bland fidget toys 2024 och påminner om det klassiska bubbelplasten. Tryck ut plopparna på ena sidan, vänd och tryck sedan tillbaka plopparna igen. Plopparna ger ifrån sig ett ljud som kan liknas vid bubbelplast. Det går även att spela ”pop it-spelet” mot någon annan.

Spelare 1 börjar med att välja en rad och trycker ner så många ploppar den vill.
Spelare 2 väljer också en rad och trycker ner så många ploppar den vill.
Sedan fortsätter det så fram och tillbaka. Den som trycker ner den sista ploppen förlorar spelet.

2. Fidget Spinner

Fidget spinner är fortfarande den starkast lysande stjärnan bland fidget toys och den leksak som på riktigt satte fidget toys på kartan. En roteringsbar leksak gjord med kullager och små blad som får hela leksaken att snurra.

3. Quick Rings

Med hjälp av tre eller fyra magnetringar kan man trixa och leka för att dels träna upp fingerfärdigheten, dels i avslappnande syfte. Magneterna gör så att ringarna håller sig kvar och det är riktigt roligt att trixa och försöka lära sig olika konster med ringarna.

4. Fidget Cube

Ersätt klickandet på pennan med en Fidget Cube i stället. Här kan man klicka, trycka och flippa på olika delar för att lugna nerver och rastlöshet. Varje sida har olika funktioner så det går att variera sitt ”fidgeting”.

5. Braided Tube

Skjut kulan fram och tillbaka, vik, flippa eller böj hela leksaken för att stilla kliande fingrar. Braided Tube är tillverkade i nylon och kula är gjord av glas.

Det finns massor av andra varianter på fidget toys och det kommer nya uppstickare titt som tätt. Vissa butiker säljer även hela fidget toy set med massor av olika fidget toys.

Fler Fidget Toys hittar du här:

Hur gör man Fidget Toys?

Vill man inte köpa fidget toys går det även bra att göra egna med saker och prylar som man har hemma. Det går att göra egna hemmagjorda stressleksaker med allt från utslitna tröjor till korkar och glasspinnar, bara fantasin sätter gränser.

Men då till frågan, hur gör man fidget toys?

Att göra fidget toys kräver lite pyssel men det behöver inte alls vara svårt för det. Vi visar här 5 enkla fidget toys som du själv kan göra hemma.

Obs! Videoklippen är inte våra utan vi länkar till andra duktiga kreatörer som visar hur man gör olika fidget toys.  

Stressboll av ballong
Stressboll är en klassisk fidget toys som är väldigt lätt att göra hemma med hjälp av en ballong, mjöl, flaska, tratt och en sax.

Fidget Spinner av plastkorkar
Gör din egen hemmagjorda fidget spinner med hjälp av en limpistol, tandpetare, möbeltassar, magneter, plastkorkar och en kniv. Kul pyssel att göra tillsammans med någon annan för att sedan tävla om vem som lyckas snurra längst!

Stol-fidget av T-shirts
Är du också en av alla som sitter och studsar med benet upp och ner under lektionerna i skolan? Du är långt ifrån ensam. Här kan du göra en hemmagjord fidget toy av gamla t-shirtar som du kan ha mellan stolsbenen och använda benen att leka med i stället för att sitta som en studsboll hela dagarna.

Evighetskub
Den svåraste av alla hemmagjorda fidget toys vi visar här är evighetskuben. Det här är en rejäl utmaning även för dig som är riktigt duktig på pyssel. Evighetskuben är en rolig och fascinerande leksak som man aldrig tröttnar på.

Fidget Stick av pärlor och glasspinnar
Fidget stick är en enkel variant på en hemmagjord fidget toys som du kan göra med hjälp av bland annat pärlor, en glasspinne, piprensare och tejp. Med en Fidget stick kan du dra, snurra och skjuta pärlorna fram och tillbaka.

5 saker du inte visste om Fidget Toys

Alla har vi någongång sett, testat eller hört talas om en fidget toy. Men vad vet du om den egentligen? Här är 5 roliga fakta om fidget toys du förmodligen inte hade en aning om. 

1. Fidget Toys kan hjälpa personer med ADHD

Fidget toys är något som kan vara avkopplande och lugnande för alla personer men det finns studier som visar på att fidget toys kan vara extra bra för personer (framför allt barn) med ADHD. Enligt forskning påverkar kroppen hjärnan lika mycket som hjärnan påverkar kroppen och det är en av anledningarna varför fidget toys kan hjälpa barn i klassrummet att fokusera bättre. Genom att göra något med händerna som aktiverar ett visst sinne, hjälper det sinnet som ska fokusera på den primära uppgiften, exempelvis att lyssna på läraren i klassrummet. Eftersom ”fidgeting” mer eller mindre inte kräver någon tankeverksamhet tar det inte fokus från det som hjärnan behöver fokusera på.

Vanligtvis presterar vi människor bättre om vi gör en sak i taget. För vuxna och barn med ADHD är det många gånger tvärtom.

Källa: https://www.additudemag.com

2. Skolor i USA har förbjudit Fidget Toys

Även om fidget toys kan vara till stor hjälp för vissa att koncentrera sig bättre på lektionerna har skolor i USA förbjudit leksaken och menar att den ger motsatt effekt. Hypen kring Fidget spinners blev alldeles för stor och vartenda barn i skolorna hade en Fidget spinner eller någon annan form av fidget toy med sig in på lektionerna. Barnen tyckte det var roligare att byta leksaker med varandra än att skriva i skolboken vilket tillslut gjorde att lärarna förbjöd fidget toys i vissa skolor.

Källa: https://www.chicagotribune.com

3. Fidget Spinner uppfanns redan år 1993

Vem uppfann egentligen Fidget spinnern?
År 1993 skickade Catherine Hettinger in ett patent på en ”snurrleksak” som kan liknas vid dagens Fidget spinner även om förlagan inte hade precis samma utseende. Efter godkänt patent skickade Catherine Hettinger in sin uppfinning till Hasbro, en stor spel- och leksakstillverkare i USA, men fick avslag. 2013 upphörde Catherines patent på sin snurrleksak då hon inte betalade in patentavgiften på 400 dollar vilket gav andra uppfinnare möjlighet att utveckla idén. Resten är som man brukar säga historia och idag finns det massor av tillverkare runt om i hela världen som gör denna typ av ”snurrleksak”.

Så även om Catherine Hettinger förmodligen gått lottlös rent ekonomiskt vad gäller hypen kring Fidget spinner så är det ändå henne man brukar hylla för uppfinnandet av Fidget spinner.

Källa: https://www.qualitylogoproducts.com

4. Världens längsta snurr med Fidget Spinner

Enligt Guinness World Records är världens längsta snurr med Fidget spinner på ett finger 25 minuter och 43 sekunder. Rekordet sattes i Singapore av William Lee den 1 maj 2019. Testa själv hur länge du kan snurra en Fidget spinner på ett finger. Kommer du över 2 minuter är vi imponerade!

Källa: https://www.guinnessworldrecords.com

5. Världens dyraste Fidget Toy

Det ryska lyxföretaget Caviar har tagit fram en Fidget spinner i guld som sägs vara världens dyraste fidget toy och kostar ungefär 150 000 svenska kronor. Så har du 150 000 kronor över som du inte vet vad du ska göra med så varför inte skaffa världens dyraste Fidget spinner att stoltsera med på jobbet eller i skolan. Helt onödigt givetvis, men ändå..

Källa: https://www.cnet.com

Sammanfattning

Fidget Toys, eller stressleksaker som det kan översättas till på svenska, har slagit stort de senaste åren och om det är en fluga eller ej lär visa sig med åren. Till skillnad från många andra leksaker som blir väldigt trendiga under en kortare period så fyller fidget toys faktiskt ett viktigt syfte i och med att de kan få barn och vuxna med ADHD att prestera bättre under vissa situationer. En fidget toy stimulerar ett sinne för att att vi bättre ska kunna fokusera på ett annat vilket gör att vi håller koncentrationsnivån upp längre.

De populäraste stressleksakerna 2024 är Pop It fidget, Fidget spinner, Quick rings, Fidget cube och Braided Tube. Däremot svänger det snabbt så det behöver inte alls se likadant ut i slutet på året.

Det är väldigt populärt att göra egna fidget toys och det bästa sättet att hitta inspiration på är att söka runt på nätet. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för vilka olika fidget toys du kan göra så det är bara att testa sig fram vilka leksaker som passar dig bäst.

 

Bra att tänka på när du köper Fidget Toys

Priset

En av fördelarna med fidget-leksaker är att priset ofta är relativt lågt. En bra fidget-leksak kostar sällan över 100kr så hittar du någon som är betydligt dyrare än så finns det förmodligen billigare varianter att hitta. Eftersom priset ofta är överkomligt går det köpa flera olika varianter utifall du skulle tröttna på att använda en och samma hela tiden.

Kvaliteten

Kvaliteten på Fidget toys kan variera väldigt mycket. Det finns så otroligt många tillverkare av den här typen av leksaker nu för tiden att priserna pressas och kvaliteten sjunker. Många leksaker är alldeles för plastiga och går lätt sönder. Försök hitta recensioner om produkten och tillverkaren innan du köper din stressleksak för att se hur andra användare upplever produkten.

Ljudnivå

Det är sällan meningen att en fidget toy ska göra höga ljud ifrån sig eftersom den bland annat bör kunna användas under en lektion i skolan.  En stressleksak som gör allt för höga ljud ifrån sig kan ge motsatt effekt. Se till att skaffa en fidget toy som håller en låg ljudnivå så du inte stör andra runt om dig medan du leker.

Materialet

Vilket material passar dig bäst? Vissa gillar plast, andra textiler eller metall. Fundera på vilket material du föredrar att leka med bäst så kommer åtminstone inte materialet vara fel om du skulle uppleva leksaken som tråkig eller meningslös.