Välj en sida

Fällkniv Bäst i Test 2024

Inlägget innehåller annonslänkar.

Fällknivar är ett verktyg som har funnits i många år och som används för en mängd olika ändamål.

Dessa knivar är kända för sin portabilitet och mångsidighet, och de är ett vanligt verktyg för människor som arbetar utomhus eller för de som söker ett praktiskt verktyg att bära med sig i vardagen.

Men fällknivar har också en lång historia inom jakt, fiske och överlevnad, där de har varit en viktig del av utrustningen för att klara sig i tuffa förhållanden.

I detta inlägg kommer vi att titta närmare på fällknivar, deras historia, användningsområden, och vad man ska tänka på när man väljer en fällkniv.

13 bäst fällknivarna

1. EKA Swede 10 Fickkniv

Upptäck EKA Swede 10 Black, den ultimata följeslagaren för ditt friluftsliv. Med en bladlängd på 90 mm och en totalvikt på endast 130 gram, kombinerar denna fällkniv kraft och precision i en robust design. Tillverkad med PROFLEX™ handtag för optimalt grepp och levereras med ett slitstarkt Cordura-fodral. Denna kniv, erkänd för sin hållbarhet och funktionalitet, är perfekt för de mest krävande äventyren. Inkluderar 10 års garanti, vilket bekräftar dess kvalitet och tillförlitlighet. Välj EKA Swede 10 – en trogen partner som aldrig sviker.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2.Victorinox Hunter Pro Fickkniv

Victorinox Hunter Pro M är den ultimata fickkniven för den äventyrslystna. Designad i Schweiz med högsta kvalitetsstandarder, erbjuder denna kniv ett stort, enhandsöppnat låsblad, perfekt för jakt och utomhusaktiviteter. Med en bladlängd på 136 mm och ergonomiskt format handtag i orange, garanterar den stabilitet och greppsäkerhet. Inkluderar bältesfodral av konstläder, vilket gör den till en oumbärlig följeslagare för alla dina äventyr. Upplev schweizisk kvalitet med Victorinox Hunter Pro M.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Benchmade 940 Fällkniv

Bechmade 940 Osborne är en högkvalitativ fickkniv designad för EDC och utomhusbruk. Med en bladlängd på 86 mm och tillverkad av robust CPM S30V stål, erbjuder denna kniv exceptionell hållbarhet och pålitlighet. Dess svarta aluminium- och stålhandtag säkerställer en stabil och bekväm grepp. Perfekt för både vardagsanvändning och äventyr utomhus.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Hultafors SMV 20 Fällkniv

Smygvinkeln, med en bladlängd på 20 cm tillverkat i rostfritt stål och ett anslag av aluminium med frästa anläggningsytor, är ett oumbärligt verktyg för kopiering och överföring av vinklar till arbetsstycken. Dess precision och hållbarhet gör det till ett värdefullt tillägg i varje verktygslåda.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Opinel No 8 Fickkniv

Opinel fällkniven, med sin klassiska design och säkerhetsspärr, är perfekt både för hemmabruk och utflykter. Tillverkad sedan 1890 i Saint-Jean-de-Maurienne, Frankrike, med blad av Sandvik 12C27 stål och handtag i avenbok. Denna mångsidiga kniv finns i en mängd storlekar och är en symbol för fransk kultur och miljömedvetenhet, älskad av naturälskare och äventyrare världen över.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6.Gerber 1050261 Fällkniv 4L blister Fickkniv

Gerbers super smarta fällkniv är den ultimata följeslagaren för den som behöver en mångsidig och lättanvänd kniv. Trots sin kompakta storlek är denna vikbara kniv utrustad med funktioner som dubbelformat blad, en utlösare för smidig användning, en praktisk nyckelring för enkel fäste i bältet och ett säkerhetslås för ökad trygghet. Perfekt för den äventyrslystne som värderar funktionalitet och portabilitet.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

7. Opinel N 08 Pocket Knife Fickkniv

Opinel Garden Knife är en fällkniv skräddarsydd för trädgårdsentusiasten, kombinerar tradition med funktionalitet. Dess spetsiga blad på 8,5 cm, tillverkat i Sandvik 12C27 rostfritt stål, erbjuder hög korrosionsresistens och klarar lätt diverse trädgårdsuppgifter. Handtaget, gjort av franskt bokträ, ger ett behagligt grepp. Sedan 1890 har Opinel, ett familjeägt företag baserat i Chambéry, Frankrike, tillverkat knivar som är uppskattade världen över för sin kvalitet. Denna trädgårdskniv är en del av en bredare kollektion som tillgodoser behov inom hushåll, friluftsliv, och trädgårdsskötsel.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

8. Milwaukee 4932471356 Fällkniv kompakt Brytbladskniv

Milwaukee 4932471356 erbjuder en kompakt och slimmad fällkniv perfekt för fickan. Dess enhandsöppning och verktygsfria bladbyte effektiviserar användningen, medan bältesclip och ögla för upphängning bidrar till smidig förvaring. Designad för komfort och praktisk användning, är denna fällkniv kompatibel med standardblad och idealisk för den som värdesätter funktionalitet och tillgänglighet.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

9. EKA Swede 88 Jaktkniv

Swede 88 från EKA är en kraftfull fällkniv med skaft i kraton, vilket ger både lätthet och styrka. Med ett bladstålhärdat till HRC 57 – 59 och en eggvinkel på ca. 40°, erbjuder den en extremt vass och hållbar egg. Idealisk för den som värderar en lätt, men stark kniv.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

10. Gerber Remix Tactical Kniv

Gerber Remix är en robust fällkniv med ett delvis tandat tanto-blad av 7Cr17MoV, perfekt för precisionssnitt och tuff användning. Med ett skaft i slitstark G-10 komposit och en total längd på 20 cm, kombinerar denna kniv funktionalitet med hållbarhet. Vikten på 130,5g gör den till en praktisk följeslagare för alla utomhusäventyr.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

 11. Umarex Elite Force EF133 fällkniv Fickkniv

Elite Force utökar sin Delta Series med knivar som kombinerar premiumdetaljer som G10-grepp och stentvättade blad, vanligtvis förbehållna dyrare modeller, till överkomliga priser. Med förbättrad kvalitet och användning av högkvalitativt knivstål (440 C), representerar denna serie en utmärkt balans mellan prestanda och prisvärdhet, inklusive praktiska tillägg som bältesclip.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

 

12. Opinel N°12 Explore Fickkniv

Opinel modell 113120 är en klassisk fickkniv som framhäver schweiziskt hantverk, design och kvalitet. Med ett vikbart blad på 12,2 centimeter och handtag i kolstål, är denna kniv både praktisk och hållbar för utomhusbruk. Dess traditionella brunfärgade hårdträhandtag erbjuder en touch av elegans och komfort. En idealisk följeslagare för alla äventyrare.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Vad är en fällkniv?

En fällkniv är en sorts kniv som är konstruerad för att kunna fällas ihop när den inte används. Den består av en knivblad som är fäst vid handtaget med hjälp av en eller flera gångjärn. När kniven inte används kan bladet fällas in i handtaget, vilket gör den lättare att bära och hantera.

Fällknivar finns i en mängd olika storlekar och former, och de används för en mängd olika ändamål. De är ett populärt verktyg för utomhusaktiviteter som camping, fiske och jakt, eftersom de är lätta att ta med och använda. Många människor använder också fällknivar i vardagen för att öppna brev, skära mat eller öppna förpackningar.

Fällknivar har funnits i många år och har en lång historia inom militären, där de har varit ett viktigt verktyg för soldater och överlevnadsexperter. Idag tillverkas fällknivar av olika material, som rostfritt stål, titan eller keramik, vilket gör dem hållbara och lätta att underhålla.

När du väljer en fällkniv är det viktigt att tänka på vilket ändamål du ska använda den för, eftersom olika knivar är bättre lämpade för olika uppgifter. Det är också viktigt att välja en kniv som passar din handstorlek och som är bekväm att hålla i under en längre tid. Med rätt val av fällkniv kan du få ett användbart och pålitligt verktyg som kan användas för en mängd olika uppgifter.

Varför skall man en fällkniv och vem passar det?

Att ha en fällkniv kan vara användbart i många olika situationer. De är lätta att bära med sig och kan användas för en mängd olika uppgifter. Här är några av de vanligaste skälen till varför man bör ha en fällkniv:

 • Utomhusaktiviteter: Om du gillar att campa, fiska eller jaga är en fällkniv ett oumbärligt verktyg. Den kan användas för att skära rep, skala fisk eller för att skära upp mat.
 • Allmän användning: Fällknivar är användbara verktyg i vardagen, och kan användas för att öppna brev, skära mat eller öppna förpackningar.
 • Självförsvar: En fällkniv kan också användas som ett verktyg för självförsvar om du skulle hamna i en farlig situation.

För vem passar det bra att ha en fällkniv? Det är en fråga som är svår att besvara på ett entydigt sätt, eftersom det beror på vilken situation man befinner sig i. Men i allmänhet är fällknivar ett bra val för personer som gillar utomhusaktiviteter, eller som behöver ett praktiskt verktyg för vardagsbruk.

Det är också viktigt att komma ihåg att fällknivar är vassa verktyg, och att det finns en risk för skador om de inte används på rätt sätt. Därför är det viktigt att lära sig att använda en fällkniv på rätt sätt och att alltid hantera den med försiktighet.

Fällkniv bäst i test

Polaren som jagat den perfekta fällkniven

Jag har en kompis som älskar att vandra och som alltid bär med sig en fällkniv. Han har länge letat efter den perfekta fällkniven för att använda under sina vandringar, och har provat många olika modeller genom åren.

När han letade efter den perfekta fällkniven, var hans huvudsakliga krav att den skulle vara lätt och bekväm att bära med sig, men ändå vara tillräckligt robust för att klara av de tuffa förhållanden som han möter under vandringen. Han ville också ha en kniv med ett bra handtag, som var ergonomiskt utformat och som inte skulle bli glatt när det var blött eller fuktigt.

Efter många månader av letande och forskning hittade min kompis till slut den perfekta fällkniven för sina behov. Han valde en kniv som var tillverkad av högkvalitativt stål och som hade ett ergonomiskt handtag med bra grepp. Knivbladet var tillräckligt stort för att klara av de uppgifter han behövde under sin vandring, men ändå tillräckligt litet för att vara lätt att bära med sig.

Sedan han hittade den perfekta fällkniven har min kompis använt den på varje vandring han har gjort. Han är nöjd med valet och säger att det är den mest användbara kniven han någonsin har ägt. Han har också rekommenderat kniven till andra vandringsentusiaster och säger att den är ett oumbärligt verktyg för alla som gillar att utforska naturen till fots.

Vanliga frågor om Fällkniven?

Här är några vanliga frågor och svar om fällkniven:

 • Vad är en fällkniv? En fällkniv är en kniv som kan fällas samman för att bli mer kompakt och lätt att bära med sig. Kniven består av ett handtag och ett blad som kan fällas in i handtaget när den inte används.
 • Vad är fördelarna med att använda en fällkniv? Fällknivar är lätta att bära med sig och kan användas för en mängd olika uppgifter. De är praktiska verktyg i vardagen och är oumbärliga för personer som gillar utomhusaktiviteter som camping och vandring.
 • Vilka är de vanligaste användningsområdena för en fällkniv? Fällknivar kan användas för en mängd olika uppgifter, inklusive att skära rep, öppna brev och förpackningar, skala fisk, öppna burkar och för att klippa material som tyg och läder.
 • Hur väljer jag rätt fällkniv? När du väljer en fällkniv är det viktigt att tänka på dina behov. En bra fällkniv bör vara lätt att bära med sig, men ändå vara tillräckligt robust för ditt användingsområde.
 • Vad är nackdelarna med en fällkniv? En nackdel med fällknivar är att de kan vara mindre robusta än andra typer av knivar, eftersom det fällbara bladet kan utgöra en svag punkt. Dessutom kan fällknivar vara svåra att rengöra och underhålla på grund av den fällbara mekanismen.

 • Vad är skillnaden mellan en fällkniv och en vanlig kniv? Den största skillnaden mellan en fällkniv och en vanlig kniv är den fällbara designen. Detta gör fällknivar lättare att bära med sig och tar upp mindre utrymme när de inte används. Fällknivar kan också ha andra funktioner, såsom verktyg som kan fällas ut från handtaget.

 • Vilka olika typer av fällknivar finns det? Det finns många olika typer av fällknivar, inklusive:

  • Traditionella fällknivar: Dessa har oftast ett blad på varje sida av handtaget som kan fällas ut.

  • Enbladsfällknivar: Dessa har ett enda blad som kan fällas ut från handtaget.

  • Multiverktygsfällknivar: Dessa inkluderar olika verktyg som kan fällas ut från handtaget, såsom tänger, skruvmejslar och saxar.

  • Fällknivar med fast blad: Dessa har ett fast blad som inte kan fällas in i handtaget, men som ändå kan vara lätta att bära med sig tack vare deras kompakta storlek.

Fällkniv bästa

Vad ska man packa inför en hike?

Att ge sig ut på en vandringsresa är en spännande och utmanande upplevelse. Att packa rätt utrustning är viktigt för att säkerställa att du kan hantera de utmaningar som du kommer att möta under vandringen. Nedan finns en lista över de viktigaste sakerna som du behöver packa för en hike.

Först och främst behöver du en ryggsäck. Det är viktigt att du väljer en ryggsäck som är av hög kvalitet och som passar dig bekvämt. Du bör välja en ryggsäck som har tillräckligt med utrymme för all din utrustning och som har justerbara axelband och höftbälte för att säkerställa en bra passform.

En annan viktig sak att ha med på din hike är en sovsäck och tält. Det är viktigt att välja en sovsäck som är lämplig för temperaturen som du kommer att möta under din hike. Du bör också välja ett tält som är lätt att sätta upp och ta ner, och som kan skydda dig från vind, regn och kyla.

Förutom sovsäck och tält, behöver du också en sovmatta för att ge dig extra komfort när du sover. En lätt sovmatta kan packas ner i ryggsäcken och ger dig en mjuk yta att sova på när du är ute i naturen.

När det gäller kläder är det viktigt att du väljer rätt kläder för den specifika hike som du ska göra. Du behöver välja kläder som passar för det väder du kommer att möta. Välj kläder som är lätta och som andas, men som samtidigt är varma och skyddar mot kyla och vind. Glöm inte att packa med extra kläder som du kan byta till om det skulle behövas.

Förutom kläder behöver du också skor som är bekväma och som ger dig tillräckligt med stöd för dina fötter. Välj vandringsskor som passar för det terräng du kommer att vandra i. Du bör också packa med extra strumpor och skavsårsplåster i fall dina fötter börjar skava eller skadas.

Mat och vatten är också viktigt under din hike. Packa med tillräckligt med vatten och mat för hela turen. Du bör välja mat som är lätt att bära och som ger dig tillräckligt med energi för att hålla dig uppe under din hike. Torkad frukt, nötter och energibars är bra alternativ.

Slutligen, glöm inte att packa med nödvändiga verktyg som kan vara användbara under vandringen. En fickkniv, ficklampa och en första hjälpen-kit är viktiga saker att ha med dig. Du kan också packa med en karta, kompass eller GPS för att hjälpa dig att navigera genom terrängen.

Att packa för en hike kan verka överväldigande, men genom att välja rätt utrustning och kläder kan du säkerställa en säker och rolig trip. Läs också på Svenska Turistföreningen.

Läs också vår inlägg om Regntunna  något som också är viktigt i ett krisläge

Bra att tänka på när du köper en Fällkniv

När du ska köpa en fällkniv finns det flera viktiga faktorer att tänka på. Här är sex av de viktigaste sakerna att överväga:

>

Kvalitet

En av de viktigaste faktorerna att tänka på när man köper en fällkniv är kvaliteten. Du vill välja en kniv som är tillverkad av högkvalitativt material och som har en stark konstruktion. En högkvalitativ fällkniv är mer hållbar och kommer att hålla längre än en billigare modell.

1

Storlek

Storleken på fällkniven är också viktig att tänka på. Du vill välja en kniv som är lätt att bära med dig och som passar dina behov. En mindre kniv är lättare att bära med dig medan en större kniv ger dig mer utrymme att arbeta med.

Bladet

Bladet är en av de viktigaste delarna av en fällkniv. Du bör välja en kniv med ett skarpt och hållbart blad. Ett bra blad bör vara tillverkat av högkvalitativt stål och ha en vass egg som håller länge.

Handtag

Handtaget är en annan viktig faktor att tänka på när man köper en fällkniv. Det är viktigt att handtaget känns bekvämt i handen och ger dig ett bra grepp. Du bör välja ett handtag som är tillverkat av hållbart material och som är lätt att rengöra.

Pris

Priset är också en viktig faktor att tänka på när man köper en fällkniv. Du vill välja en kniv som passar ditt budget och som ger dig bästa möjliga kvalitet för pengarna. Det är viktigt att undvika att välja en billig kniv som kan brytas eller gå sönder snabbt.

Säkerhet

Säkerhet är också viktigt när man använder en fällkniv. Du bör välja en kniv med en säkerhetsfunktion som hindrar kniven från att fällas ut av misstag. Du bör också vara noga med att hålla kniven borta från barn och oerfarna användare.