Välj en sida

Ergonomisk kudde

Dålig nattsömn är ett hälsoproblem som det talas alldeles för lite om. Dålig sömn behöver inte bara innebära att man ligger vaken på nätterna och inte kan sova, det kan också vara att vi får ont i muskler och leder när vi sover. En ergonomisk kudde kan vara lösningen på både dem här problemen, men kanske framför allt de sistnämna.  

Oavsett om du har ont i nacke och rygg nu, börjar få lite känningar eller inte har något problem alls så kan en ergonomisk kudde lindra värk och belastningsskador, alternativt hjälpa till att förhindra att skadorna ska uppstå.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Tempur medium

Formbar

Optimal komfort

Tvättbart kuddfodral

Uppblåsbar soffa blå

Tempur Millennium

Teraputiskt stöd

För rygg och sida

Mot allergier

apohem

Vad är ergonomi?

Ergonomi handlar om att man ska använda kroppen på ett sätt som gör att man undviker belastningsskador. Ergonomi och hur vi använder kroppen vid stillasittande arbete har varit väldigt mycket på tapeten under den sista tiden i och med att fler och fler har börjat jobba hemifrån. Vi har skrivit lite mer om ergonomiska prylar för hemmakontoret här.  Arbetsgivarna är mer eller mindre skyldiga  att se till så vi har så bra ergonomiska förutsättningar som möjligt under arbetstiden, däremot pratas det sällan om ergonomi i vårt privatliv. Att sova ergonomiskt är så klart inte det lättaste men det finns hjälpmedel för att klara av att sköta ergonomin även under sömnen, exempelvis med hjälp av en ergonomisk kudde.

Vad är en ergonomisk kudde?

En ergonomisk kudde är en kudde som är lite hårdare och formar sig efter huvud och nacke för att minimera risken för belastningsskador under sömnen. När vi sover kan vi ibland ligga flera timmar i samma position och det kan belasta muskler och leder vilket kan göra att värk i nacke och rygg uppstår.

En ergonomisk kudde är mer formbar än en vanlig kudde vilket gör att kudden blir mer anpassad efter dig och din kropp. Med sina tryckavlastande cylindrar och ofta lite vinklade kant ger den ergonomiska kudden stöd åt nackkotorna så att din kropp ska ta så lite skada som möjligt under sömnen.

Välj rätt ergonomisk kudde

Att köpa rätt kudde som passar just dig och dina behov är inte alltid det lättaste eftersom vi alla har olika sätt att sova på. Däremot finns det några punkter man kan tänka på för att köpet och kudden ska bli så bra som möjligt. Vi går igenom 4 saker här som kan underlätta ditt väl så du väljer rätt ergonomisk kudde. 

1. Sovposition
De ergonomiska kuddarna kan vara lite olika utformade och anpassade för vissa sovpositioner. Vet du om att du sover väldigt mycket på sidan så är det bra innan du skaffar en ergonomisk kudde att se till så den är anpassad för just det. Det är inte så att kudden tappar sin ergonomiska del bara för man sover i ”fel” position, däremot är det inte säkert att kudden upplevs som lika skön vilket i sin tur kan påverka sömnen negativt.

2. Hårdhet
Ergonomiska kuddar är i regel lite hårdare än vanliga kuddar och här kan det vara bra att stämma av hur pass hård kudden verkligen är. En del är känsla för allt för hårda kuddar och då spelar det ingen roll hur bra kudden är ergonomiskt, den kommer i alla fall inte bidra till en bättre nattsömn.

3. Temperatur
Några av dem ergonomiska kuddarna har olika temperaturer beroende på vilken sida du väljer att sova på. Det finns alltså en sval sida och en lite varmare sida. Detta för att du exempelvis ska kunna välja den svala sidan under varma sommarnätter och den varmare delen när du tycker det är lite kallare.

4. Tvättbar
Att kunna hålla sin kudde ren och fräsch är också viktigt för att sömnen ska bli så bra som möjligt. Se till så att den ergonomiska kudden har ett tvättbart överdrag som går att tvätta och göra rent så kommer din sömn påverkas åt det positiva hållet.

 

Sammanfattning

En ergonomisk kudde är väldigt bra för att förhindra muskel och ledvärk i nacke och rygg. Kudden är lite hårdare än normala sovkuddar men den är också formbar och anpassas automatiskt just för dig när du lägger huvudet på den. Tänk på att de ergonomiska kuddarna kan vara anpassade efter vissa sovpostioner så att du inte köper en kudde som är till för dem som sover väldigt mycket på sida eller rygg om du själv vet med dig att du sover väldigt mycket på mage exempelvis. Hårdhet, temperatur och om kudden är tvättbar är tre andra delar vi tyvker du ska ha i åtanke innan du köper en ergonomisk kudde. 

En ergonomisk kudde kan vara en väl värd investering för din nacke och ryggs skull och har du aldrig sovit med en ergonomisk kudde tidigare så kommer det vara en ny upplevelse åt det postivit hållet. Var så säker.