Välj en sida

Bästa fågelmatare 2024

Inlägget innehåller annonslänkar.

Det minsta vi kan göra för våra gulliga små fåglar i skogen är att hjälpa till med föda – framförallt under vintertid. En fågelmatare, fågelbord eller fågelbad är några sätt för oss att hjälpa dem att må bättre både under vinter och sommartider.

Produkter i inlägget

10 fina fågelmatare, fågelbord och ett fågelbad

Mellanstor fågelmatare

Att placera en fågelmatare på fönstret är mycket populärt, och fint sätt mata fåglarna. På detta sätt får du se dem på nära håll och får själv en positiv upplevelse av att se maten försvinna du bidrar med. Denna fyrkantiga fågelmatare som är genomskinlig rymmer mycket mat och ger bra insyn både för dig och fågeln som vill äta.

 

klassisk fågelmatare

Den mest klassiska fågelmataren är denna runda med ett pyramidformat tak. Denna rymmer mycket mat och smälter in fint i naturen. Den är klassisk och diskret och passar lika bra i trädgården som i skogen.

Fågelmatare fönster

Ytterligare en fågelmatare för fönstret. Denna modell är något mindre och i ett runt format. Den rymmer inte lika mycket mat som tidigare men är smidigare och snyggare och tar inte lika mycket plats.

Fågelmatare torn

En fågelmatare som kan mata många fåglar är denna avlånga fågelmatare som har flertalet hål och på så sätt rymmer mycket med mat och behöver inte fyllas på lika ofta. Samtidigt som fler fåglar får avnjuta din givmildhet.

Fågelmatare för fönster

En fin klotformad fågelmatare som ger de minsta fåglarna en fördel. Denna är lätt och smdig och passar flertalet olika ställen och är lätt att placera. Den är vanlig och börjar nästan bli en klassisk fågelmatare på marknaden idag.

Fågelmatar bord

Traditionellt sätt så matar man fåglarna ifrån fågelbord, detta fågelmatar system är lite enklare och svårare skydda ifrån andra djur men också ett fint alternativ. Denna variant är rejäl och stor och syns bra.

Fågelbord för mat

Vill du ha något som funkar året runt så skulle vi rekommendera detta. Då det är ett fågelbad på sommaren och en fågelmatare på vintern. Det är också designmässigt väldigt snyggt och tilltalande så det passar perfekt i sommarstugan eller i trädgården på villan eller innergården.

Stor fågelmatare

En annan variant på fågelmataren för fönstret med enkel access för fåglarna som skall äta maten. Denna fästs med sugproppar på fönstret så du kan skåda fåglarna som kommer för att festa på din mat.

Fågelmatare torn

Kanske inte den mest snygga fågelmataren, men den är diskret och passar den som vill att mataren smälter in i naturen på ett bra sätt och även en stor fördel är att den lagrar rejält med mat så du kan låta den stå länge utan att behöva känna någon press att fylla på den.

Exklusiv fågelmatare

Den sista på listan men kanske den snyggaste av dem alla. Fågelmataren är riktigt snygg ur ett designperspektiv och är av hög kvalitet. Det speglas i priset men är du villig att investera lite extra i din fågelmatare och har höga designkrav. Ja då är denna rätt för dig.

Vad är en fågelmatare?

En fågelmatare är en anordning som används för att mata fåglar i trädgårdar, parker eller andra utomhusområden. Fågelmataren kan ha olika former, storlekar och material, men de vanligaste typerna är formade som små hus, skålar eller rör där man kan fylla på mat. Fågelmataren kan vara konstruerad för att mata olika typer av fåglar, beroende på vilken typ av mat som används och hur den placeras. Vanliga matvaror som används i fågelmataren inkluderar frön, nötter, frukt och insekter. Fågelmatare är populära bland fågelskådare och trädgårdsentusiaster som vill locka till sig fåglar och uppleva naturen på nära håll.

SE OCKSÅ: BÄSTA BIHOTELLET

Vad kan man fylla fågelmataren med?

Vilken typ av mat du ska fylla fågelmataren med beror på vilka fågelarter du vill locka till dig. Här är några vanliga matvaror som kan användas i fågelmataren för att locka olika typer av fåglar:

 • Solrosfrön: Solrosfrön är en populär mat för många fågelarter, inklusive finkar, grönsiskor, nötväckor och talgoxar.
 • Nigerfrön: Nigerfrön är små svarta frön som lockar till sig finkar, sparvar och siskor.
 • Jordnötter: Hela eller hackade jordnötter kan användas för att locka hackspettar, nötväckor och kråkor.
 • Frukt: Fåglar älskar frukt, så du kan fylla fågelmataren med skivade äpplen, bananer eller bär för att locka till dig t ex starar och finkar.
 • Insekter: Många fågelarter, inklusive blåmesar, äter också insekter, så du kan använda t ex torkade mjölmaskar eller getingar för att locka till dig dem.
 • Sockerlösningar: Kolibrier lockas till sockerlösningar som är en blandning av vatten och socker. Detta kan du erbjuda genom att hänga en liten kolibriflaska i närheten av din fågelmatare.

Oavsett vilken typ av mat du väljer att använda, se till att hålla fågelmataren ren och byt ut maten regelbundet för att undvika ansamling av smuts och bakterier.

Stor fågelmatare

Mat att undvika att ge fåglar

Det finns vissa livsmedel som inte är lämpliga att mata fåglar med, eftersom de kan vara skadliga eller till och med dödliga för dem. Här är några saker som du inte bör mata fåglar med:

 • Salt: Salt är giftigt för fåglar och kan orsaka allvarliga hälsoproblem, så undvik att mata fåglar med saltade nötter, chips eller andra livsmedel som innehåller höga halter av salt.
 • Bröd: Trots att bröd kan vara en lockande mat för fåglar, är det inte särskilt näringsrikt och kan ge dem en falsk känsla av mättnad. Dessutom kan gammalt bröd mögla och innehålla bakterier som kan skada fåglarnas hälsa.
 • Processade livsmedel: Processade livsmedel, som t ex godis eller chips, innehåller höga halter av socker, fett och andra tillsatser som inte är bra för fåglars hälsa.
 • Matrester: Matrester kan innehålla kryddor, salt eller andra ingredienser som kan vara skadliga för fåglar.
 • Avokado: Avokado innehåller persin, ett ämne som kan vara giftigt för fåglar och orsaka allvarliga hälsoproblem.
 • Alkoholhaltiga drycker: Alkohol är giftigt för fåglar och kan orsaka allvarliga hälsoproblem eller till och med döden.

Det är viktigt att tänka på att ge fåglar en varierad och hälsosam kost, och undvika att ge dem livsmedel som kan skada deras hälsa. Om du är osäker på vad du ska mata fåglar med, är det alltid bäst att rådfråga en expert eller en veterinär som är kunnig inom fågelmatning.

Behövs verkligen en fågelmatare?

Fåglar kan hitta mat och skydd på naturliga sätt, såsom genom att söka efter frön, insekter och andra naturliga källor av föda i området.

Men fågelmatare är ett bra tillägg till din trädgård eller balkong för att locka till sig fåglar och ge dem extra mat när naturliga källor är knappa. Fågelmatare kan också ge dig möjlighet att observera fåglar på nära håll och lära dig mer om olika fågelarter. Dessutom kan fågelmatare bidra till att skapa en mer levande och varierad trädgårdsmiljö.

Om du väljer att använda en fågelmatare är det viktigt att använda rätt typ av mat och placering för att locka till sig lämpliga fågelarter och undvika att locka till sig skadedjur som råttor eller andra oönskade djur. Du bör också rengöra och desinficera fågelmataren regelbundet för att undvika spridning av sjukdomar och bakterier.

även Naturskyddsföreningen skriver om detta som ett bra tillägg för våra svenska fåglar.

Fågelmataren

Vilka fåglar brukar besöka våra fågelmatare?

Det finns många olika fågelarter som kan besöka en fågelmatare i Sverige, och vilka arter som lockas beror på många faktorer, inklusive vilken typ av mat som erbjuds och var i landet du befinner dig. Här är några av de vanligaste fågelarterna som man kan se vid en fågelmatare i Sverige:

 • Talgoxe: En liten och vanlig fågel som är känd för sin vackra fjäderdräkt och sina söta lockljud.

 • Grönfink: En fink som är större än talgoxen, och har en grön färg på sin fjäderdräkt.

 • Blåmes: En vanlig fågel med en blå ovansida och gulaktig undersida.

 • Nötväcka: En annan liten fågel som är känd för att klättra längs stammarna på träd och söka efter insekter och frön.

 • Korsnäbb: En mer ovanlig fågel som har en unik näbbform som hjälper dem att ta loss frön från kottar.

 • Domherre: En färgglad fågel med en röd färg på bröstet och en grå ovansida.

 • Större hackspett: En större fågel som är känd för sin förmåga att hacka sig in i trädstammar för att hitta insekter.

Dessa arter är bara några exempel på de många olika fågelarter som kan besöka en fågelmatare i Sverige, och vilka arter som besöker din fågelmatare beror på många faktorer, inklusive vilken typ av mat som erbjuds och var i landet du befinner dig.

Fågelmatare Sverige

Bra att tänka på när du köper en fågelmatare

Att köpa en fågelmatare kan vara en rolig och givande aktivitet för alla som vill uppleva naturen och ge tillbaka till den. Men det kan också vara en överväldigande uppgift med tanke på antalet valmöjligheter och olika typer av fågelmatare som finns tillgängliga på marknaden. Här är några saker att tänka på när du ska köpa en fågelmatare.

u

Vilka fåglar vill du mata?

Det första du behöver tänka på är vilka fåglar du vill mata. Vissa fåglar föredrar frön, medan andra gillar nötter, frukt eller insekter. Det är viktigt att veta vilka fåglar som finns i ditt område och vad de gillar att äta, så att du kan välja rätt typ av mat och matare för dem.

"

Placering

När du har bestämt vilka fåglar du vill mata är det viktigt att tänka på var du ska placera fågelmataren. Placeringen påverkar både vilka fåglar som kommer att besöka maten och hur lätt det är för dem att komma åt den. En hög placering kan locka till sig större fåglar, medan en låg placering kan vara säkrare för mindre fåglar som kan vara skygga. Tänk också på att fåglar behöver skydd och en plats att fly till om de känner sig hotade, så se till att placera fågelmataren i närheten av träd eller buskar.

Material och konstruktion

Fågelmatare finns i olika material och konstruktioner. Trä- och metallfågelmatare är vanliga, men det finns också många plastfågelmatare tillgängliga. Tänk på att en högkvalitativ fågelmatare kan vara en investering som håller i många år. Välj en fågelmatare som är enkel att rengöra och fylla på mat i, så att du kan upprätthålla en god hygien och minimera risken för sjukdomar.

Design och funktion

När det kommer till fågelmatare eller fågelbord så sitter design och funktion ofta ihop tight. Tänk därför ut innan vad du är ute efter. En snygg trädgårdsateralj, eller något du bara gör för att mata fåglar i skogen. Vill du kunna se dem är också det bra tänka på de finns varianter man placerar emot glasrutan.

u

Säkerhet för fågeln

Säkerhet är en viktig faktor att tänka på när du köper en fågelmatare. Se till att fågelmataren inte har några vassa kanter eller andra farliga delar som kan skada fåglarna. Undvik också att använda giftiga eller farliga material i maten eller fågelmataren. Tänk också på att placera fågelmataren på en säker plats, där den inte kan välta eller tippa över i blåsiga förhållanden eller om större fåglar landar på den.

1

Storleken och Kapacitet

Storleken och kapaciteten på fågelmataren påverkar hur många fåglar som kan besöka den samtidigt och hur ofta du behöver fylla på maten. Tänk på att en för liten fågelmatare kan bli trång och orsaka bråk mellan fåglar, medan en för stor fågelmatare kan vara svår att fylla på och rengöra. Välj en fågelmatare som passar din trädgård och antalet fåglar du vill mata.

Pris

Priset på en fågelmatare kan variera mycket, från några få dollar till flera hundra. Innan du köper en fågelmatare är det viktigt att bestämma din budget och vad du är villig att betala för en högkvalitativ fågelmatare. Tänk på att en högre pris kan innebära bättre kvalitet och hållbarhet, men det är inte alltid nödvändigt att betala mer för att få en bra fågelmatare.

Städning och underhåll

Att hålla din fågelmatare ren och fräsch är viktigt för att minimera risken för sjukdomar och locka till sig fler fåglar. Se till att välja en fågelmatare som är enkel att rengöra och fylla på mat i. Tänk också på att byta ut maten regelbundet och rengöra fågelmataren minst en gång i månaden för att undvika ansamling av smuts och bakterier.

Slutligen är det viktigt att tänka på att mata fåglar är en viktig del av att skydda och bevara våra naturliga ekosystem. Genom att köpa en lämplig fågelmatare och mata fåglar på ett ansvarsfullt sätt, kan du inte bara ge tillbaka till naturen utan också njuta av vackra fågelbesök i din trädgård.