Välj en sida

Bästa studentskylt 2024 – Gör egna studentplakat billigt online

Inlägget innehåller annonslänkar.

Snart är studententiden här och det börjar bli dags att planera och göra studentskylten som ska vara den allra finaste på skolgården i början på juni. Men hur gör man egentligen den bästa studentskylten 2024? Hur designar man ett eget studentplakat och vart går det att göra online?

Smartphoto

På Smartphoto kan du hitta massor av fina studentprylar – däribland studentskyltar i olika storlekar och design. Det går snabbt och enkelt att designa studentskylten och leverans är inom 1-3 dagar.

Partykungen

Partykungen har ett stort sortiment av olika studentsaker, allt från nallar till studentplakat. Här kan du enkelt designa ditt egna plakat och få det hemskickat till dörren inom några dagar.

Vad är en studentskylt?

Studentskylten är en av de absolut mest förknippade sakerna med studentexamen tillsammans med studentmössorna. Studentskylten, eller studentplakatet som det också kallas, är ett plakat som sitter fast på en träpinne med en bild på studenten tillsammans med en grattistext.

Bilden på studentplakatet är ofta från studentens tidiga barndom och man brukar välja en bild där personen i fråga är någonstans mellan 2-4 år. 

Storleken på studentskylten kan variera och vissa föredrar ett stort och tydligt plakat medan andra gillar det lite mindre och mer hanterbara studentplakatet. Den vanligaste förekommande storleken är 50 x 70 cm vilket ses som en normalstorlek.

SE OCKSÅ: BÄSTA STUDENTPRESENTERNA TILL KILLAR OCH TJEJER

Varför göra ett studentplakat online?

Att göra ett studentplakat online är både billigt och smidigt. Det går snabbt att fixa och det finns bra alternativ för att själv kunna designa studentskylten efter eget tycke och smak. 

Fördelen med att göra en studentskylt online är att du direkt ser resultatet på skärmen. Du kan välja typsnitt, färger och om texten ska vara fet eller kursiv. Det går även själv att designa vart man vill ha texten och hur pass in/ut-zoomad bilden ska vara. 

Du kan alltså på egen hand sitta och testa dig fram tills du får ett resultat som du känner dig nöjd med. Och det bästa av allt? Själva designvyn nuförtiden är så enkel och bra uppbyggd att nästan vem som helst kan designa ett eget studentplakat. 

Man behöver med andra ord varken vara IT-intresserad eller en designer för att klara av att fixa en egen studentskylt 2022. 

Välj rätt bild till studentplakatet

Vilken bild ska man ha på studentskylten? Ska det vara en pinsam, gullig eller rolig bild? Vad behöver man tänka på? Frågorna kan vara många när det det gäller att välja rätt bild till studentplakatet. 

I en intervju som P4 Kronoberg gjort med ett tryckeri reder dom ut dessa frågor och vi sammanfattar lite av svaren här.

Välj en bild där ansiktet är stort och tydligt

Det är viktigt att välja en bild där ansiktet på studenten syns stort och tydligt. Att välja en bild med för litet ansikte kommer inte göra sig speciellt bra på plakatet eftersom man knappt kommer se vem det är. Bilden ska förstoras upp ca 25-50 gånger och då gäller det ha så bra förutsättningar som möjligt så inte bilden blir suddig.

Bilden ska inte ha skavanker och skador

Se till så det inte är några skador eller skavanker på fotot. Eftersom bilden förstoras kommer skadan på fotot bli väldigt stort på plakatet vilket så klart inte ser särskilt snyggt ut.

Ta en bild från 2-årsåldern

En bild från 2-årsåldern när han eller hon ser lite löjlig ut, det är den typ av bild som gör sig allra bäst på en studentskylt enligt intervjun och vi är beredda att hålla med. Det är precis sådana bilder som oftast uppskattas allra bäst. När det blir en blandning av löjlighet, humor och charm.

Undvik nakenbilder

Det är inte läge att komma med en nakenbild på studenskylten 2022. Det kan även vara så att tryckeriet retuscherar bort det mest opassande så undvik det redan från början – framför allt för studentens skull.

Hela intervjun angående att välja rätt studentbild kan du höra här.

Bestäm storlek

Efter du valt en passande bild gäller det att bestämma storlek. Det finns fördelar och nackdelar både med stora och små skyltar. 

De mindre skyltarna är betydligt mer lätthanterliga och är praktiska på så vis att de är enkla att ta med sig till studentfirandet. Även efter utspringet när studenten själv bär runt på studentplakatet är det lätt att hantera i vimlet. 

Nackdelen med den mindre studentskylten är att den lätt kan försvinna bland de större plakaten och bli att kännas lite löjlig bredvid dem stora studentskyltarna. 

De stora studentskyltarnas för- och nackdelar blir då såklart vice versa. 

De är betydligt mer omständiga att bära på och förflytta bland alla andra hundratals studentplakat, samtidigt är det ett stort och tydligt plakat som känns generöst och påkostat. 

Vilken storlek som är bäst låter vi vara osagt utan det är helt upp till dig själv att bestämma. Den vanligaste storleken på studentskyltar är dock 50 x 70 cm.

Vanliga frågor och svar

Vad ska det stå på studentskylten?

Det man brukar se till att få med är förnamn, klassens förkortning och en grattishälsning. Vissa väljer även att lägga till årtalet som gäller på studentdagen. 

Exempel:
Lisa FE19, Grattis till stundenten! 2022 

Det är bilden som ska vara i fokus, inte texten. Men det blir självklart väldigt tomt med endast en bild så någon form av text ska alltid ingå.

Hur stor ska ett studentplakat vara?

Storleken på ett studentplakat avgör du själv. De mindre studentskyltarna brukar ha ett mått på 35×50 cm, de mellersta 50×70 cm och de stora studentskyltarna 700×100 cm. 

Det är vanligast att använda mellanmåttet på 50×70 cm.

Vart kan man göra egna studentskyltar online 2024?

Vi har tidigare i inlägget visat några bra onlinebutiker där man kan göra sina egna studentplakat. De vi rekommenderar är: 

Smartphoto

Partykungen

Vad kostar det att göra ett studentplakat?

Priset på ett studentplakat varierar lite beroende på storlek, text och om du vill ha ett enkelsidigt eller dubbelsidigt plakat. Men priset ligger någonstans mellan 300 kr – 700 kr för en studentskylt.

Hur lång är leveranstiden vid beställning av studentskylt online?

Leveranstiden varierar lite från butik till butik men de flesta onlinebutiker brukar ha en leveranstid på 1-3 dagar för studentskyltar. Leveranstiden avgörs också mycket på när du gör beställningen. Är du ute i god tid brukar det ta max 2 dagar medans ju närmare studenttiden man kommer kan leverans dröja någon dag till eftersom det oftast då är högtryck.

Ska skylten vara enkelsidig eller dubbelsidig?

Om skylten ska vara enkelsidig eller dubbelsidig är en smaksak. Det bestämmer du själv. Det finns egentligen inga större fördelar med en dubbelsidig skylt så vår rekommendation är att gå på den enkelsidiga skylten.