Välj en sida

Stormkök Bäst i test 2024

Inlägget innehåller annonslänkar.

Att välja det bästa stormköket kan vara avgörande för en lyckad friluftsupplevelse. Ett bra stormkök ska vara pålitligt, lätt att använda och effektivt.

Det finns många olika typer av stormkök på marknaden, och det kan vara svårt att veta vilket man ska välja. I det här inlägget kommer vi att gå igenom några faktorer att tänka på när man väljer ett stormkök, samt ge tips på några av de bästa modellerna på marknaden just nu.

Oavsett om du är en erfaren friluftsentusiast eller en nybörjare på camping, kommer du att ha nytta av att läsa vidare.

7 Bästa Stormköken

1. Trangia 25-3 UL

Trangia Stormkök 25-3 UL erbjuder en optimal lösning för matlagning utomhus för 3-4 personer.

Med två ultralätta kittlar, en non-stick stekpanna, och effektivt vindskydd, möjliggör detta set enkel och smidig tillagning av måltider i naturen. Det inkluderar även en spritbrännare och tånghandtag, perfekt för äventyrare och naturälskare.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. BioLite CampStove Complete Cook Kit

Biolite CampStove 2+ med Complete Cook Kit är den ultimata lösningen för matlagning utomhus.

Detta innovativa utekök använder ved för att skapa en rökfri eld och omvandlar värme till elektricitet för att ladda mobila enheter.

Med tillbehör som grill, vattenkokare, kaffepress och en LED-lampa, erbjuder det allt du behöver för måltider och drycker i naturen.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Trangia Mini 28-T

Trangia Mini är ett kompakt och lättviktigt friluftskök perfekt för enskilda äventyrare.

Med en aluminiumpanna, lock/stekpanna med non-stick-beläggning, och en effektiv spritbrännare med vindskydd, erbjuder det en enkel lösning för matlagning utomhus.

Vikten på endast 330 g gör det enkelt att bära med sig.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Omnia Mini Oven

Omnia Miniugn revolutionerar utomhusmatlagningen genom att möjliggöra bakning och ugnsmatlagning på gasolspisar, spritkök eller elplattor.

Denna portabla ugn, som inte kräver någon installation, är kompatibel med en mängd värmekällor inklusive gasol, sprit, diesel och el.

Omnia är enkel att använda och perfekt för alla som vill njuta av ugnslagade måltider utomhus.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Primus Atle II

Primus Atle II Stove är ett robust campingkök med två brännare, designat för att hantera större kastruller och stekpannor, perfekt för matlagning för familj eller vänner.
Dess kraftfulla brännare, med en effekt på 3360W, kokar vatten på endast tre minuter. Utrustad med inbyggd Piezo-tändare för enkel tändning och vindskydd som garanterar jämn låga även i blåsigt väder.
Köket är enkelt att transportera tack vare sitt fällbara och låsbara system samt integrerat handtag. Kräver påfyllningsbara gasflaskor med M14x1.5-anslutning, vilket bidrar till enkel användning i olika utomhusmiljöer.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6. Primus Mimer Stove Kit

Primus Mimer Stove Kit är det idealiska valet för den som värdesätter enkel, robust och klassisk utomhusmatlagning.

Kitet innehåller en Mimer Stove och ett Classic Set med två aluminiumkastruller (1,7 och 2,1 liter), en stekpanna och griptång, vilket gör det perfekt för familjeutflykter, samt bil- och båtäventyr.

Kärlstöden erbjuder effektivt vindskydd för snabbare och mer pålitlig matlagning. Observera att gas inte ingår.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

7. SOTO WindMaster Stove

SOTO WindMaster 4-Flex spis är en högkvalitativ och lättviktig lösning för friluftskocken, med en vikt på endast 87 gram.
Denna butandrivna spis levererar en imponerande effekt på 3260 watt, vilket gör det möjligt att koka vatten och tillaga mat snabbt och effektivt.
Den kompakta designen och det innovativa 4Flex grytstödet erbjuder stabilitet och flexibilitet för olika kokkärl, vilket gör WindMaster idealisk för bergsklättrare och äventyrare som värdesätter både prestanda och portabilitet.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

 

Vad är ett stormkök?

Ett stormkök är en bärbar spis som används för matlagning utomhus, vanligtvis under camping- eller vandringsutflykter.

Stormkök är utformade för att fungera på ett säkert och effektivt sätt även i extrema väderförhållanden, som stark vind eller regn.

De flesta stormkök drivs av gas eller bensin, och de finns i olika storlekar och modeller för olika behov och ändamål. Ett bra stormkök kan vara en ovärderlig tillgång för friluftsentusiaster, eftersom det ger möjlighet att tillaga varma måltider och drycker under turen.

Varför ska man ha ett storm eller gaskök?

Det finns flera anledningar till varför man ska ha ett stormkök under friluftsliv. Här är några skäl:

  • Möjlighet till varma måltider: Med ett stormkök kan du tillaga varma måltider och drycker även när du befinner dig långt från civilisationen. Detta är särskilt viktigt under kalla och blåsiga dagar, då en varm måltid kan göra skillnaden mellan att känna sig trött och utmattad eller energifylld och redo att fortsätta.

  • Enkelhet och bekvämlighet: Att laga mat med ett stormkök är oftast enklare och bekvämare än att använda öppen eld eller andra metoder. Du behöver inte samla ved, tända en brasa eller vänta på att maten ska tillagas över lågorna. Istället kan du enkelt tända din stormkök och börja laga mat på några minuter.

  • Säkerhet: Ett stormkök är en säkerare alternativ för matlagning än öppen eld. Du minimerar risken för skogsbränder, eftersom du inte behöver använda öppen eld eller glödande kol. Dessutom är de flesta moderna stormkök utformade för att fungera på ett säkert sätt även i stark vind och regn.

  • Miljövänligt: Att använda ett stormkök är oftast mer miljövänligt än att bränna ved eller kol. De flesta stormkök drivs på gas eller bensin, som är mer effektivt och ger mindre utsläpp än traditionella bränslen.

Sammanfattningsvis kan man säga att ett stormkök är en oumbärlig utrustning för friluftsentusiaster som vill kunna tillaga varm mat och dryck på ett säkert, enkelt och bekvämt sätt.

Stormkök bäst i test

Stormköket, en perfekt present

Ett stormkök kan vara en toppenbra present till någon som gillar att campa eller vandra i naturen. Här är några anledningar till varför ett stormkök kan vara en utmärkt present:

  • Praktiskt: Ett stormkök är en praktisk och användbar present som kan hjälpa till att göra camping- eller vandringsturen mer bekväm och behaglig. Mottagaren kommer att uppskatta möjligheten att tillaga varma måltider och drycker, även när vädret är dåligt.
  • Långvarig användning: Ett bra stormkök är ofta tillverkat av högkvalitativa material och är utformat för att tåla tuffa förhållanden. Det betyder att mottagaren av presenten kan använda den under många år framöver.
  • Miljövänligt: Att använda ett stormkök istället för att bränna ved eller kol är mer miljövänligt. Genom att ge bort ett stormkök som present kan du också hjälpa till att sprida ett miljövänligare alternativ till utomhusmatlagning.
  • Uppmuntra till äventyr: Att ge bort ett stormkök som present kan uppmuntra mottagaren att utforska mer av naturen och ge dem motivationen att ge sig ut på fler camping- eller vandringsturer.
  • Passar för olika nivåer av erfarenhet: Oavsett om mottagaren är en erfaren friluftsentusiast eller en nybörjare på camping, kan ett stormkök vara en användbar present. Det finns många olika typer av stormkök på marknaden, från enkla och lätta modeller till mer avancerade med flera brännare.
  • Vevradion är inte bara perfekt present till preppern

 En vän som brukar sitt stormkök flera gånger i veckan

Jag har en god vän som älskar att vara utomhus, oavsett om det är sommar eller vinter. Han har alltid varit en friluftsentusiast och spenderar så mycket tid som möjligt i naturen. Hans stormkök är en av hans mest älskade prylar och han tar med det på alla sina äventyr.

Jag minns när vi var ute på en vintercampingstur för några år sedan och det var extremt kallt. Vi hade försökt tända en brasa, men det var så blåsigt att det var omöjligt att hålla elden vid liv. Min vän tog då fram sitt stormkök och började tillaga en varm måltid åt oss. Jag minns hur tacksam jag var för hans stormkök den dagen, eftersom det gav oss möjlighet att äta något varmt och få upp värmen igen.

Sedan dess har jag sett hur mycket min vän använder sitt stormkök för alla möjliga små och stora äventyr. Han tar alltid med det när han går på vandringar eller campingresor och han har till och med använt det för att tillaga mat under sina längdskidturer. Han är verkligen en mästare på att laga mat på sitt stormkök och jag har fått smaka på många goda måltider som han har tillagat utomhus.

Jag tror verkligen att min vän är en av de mest älskvärda och inspirerande personerna jag känner när det kommer till att vara utomhus. Han har en otrolig förmåga att hitta glädje och lugn i naturen och hans stormkök är en viktig del av hans utrustning för att kunna uppleva allt som naturen har att erbjuda.

Stormkök bäst i tests 2

Vanliga frågor om Stormköken 

Vilka bränslen kan användas i ett stormkök? De vanligaste bränslen som används i stormkök är gas (t.ex. butan eller propan) och bensin. Vissa modeller kan också använda diesel eller andra bränslen.

Hur fungerar ett stormkök? Ett stormkök fungerar genom att antända bränslet och sedan använda gasen eller bensinen för att producera en låga som används för att tillaga mat eller värma upp vatten.

Vilka faktorer ska man tänka på när man väljer ett stormkök? Några faktorer att tänka på när man väljer ett stormkök inkluderar storleken och vikten, antalet brännare, effektiviteten i olika väderförhållanden, bränsleeffektivitet och hållbarhet.

Är ett stormkök säkert att använda? Ja, ett stormkök kan vara säkert att använda så länge man följer tillverkarens instruktioner och tar nödvändiga säkerhetsåtgärder, som att hålla det borta från tält och andra brännbara föremål.

Kan man laga mat på ett stormkök inomhus? Nej, ett stormkök ska endast användas utomhus på grund av riskerna med kolmonoxidförgiftning och brand.

Hur rengör man ett stormkök? Ett stormkök kan rengöras med tvål och vatten eller med specialrengöringsmedel som är utformade för att ta bort bränsleavlagringar. Se till att läsa tillverkarens instruktioner för att rengöra ditt specifika stormkök.

Bra att tänka på när du köper ett stormkök

När du ska köpa ett stormkök finns det flera viktiga faktorer att tänka på. Här är sex av de viktigaste sakerna att överväga:

Bränsletyp

Vilken typ av bränsle vill du använda? De vanligaste bränslena är gas och bensin, men vissa modeller kan också använda diesel eller andra bränslen. Välj ett stormkök som fungerar med det bränsle som är enklast och mest lämpligt för dina behov.

1

Vikt och storlek

Om du planerar att använda ditt stormkök på vandringar eller backpackingturer, vill du ha en modell som är lätt och enkel att packa ner. Om du däremot planerar att använda det på en campingplats kan du välja en större och mer robust modell.

Antalet brännare

Vill du ha en eller flera brännare? Om du planerar att laga mat för flera personer samtidigt, kan en modell med flera brännare vara ett bra val.

Effektivitet i olika väderförhållanden

Tänk på vilka väderförhållanden du planerar att använda ditt stormkök i. Om du planerar att använda det i vindiga förhållanden, välj en modell som är utformad för att fungera bra i blåsiga förhållanden.

Bränsleeffektivitet

Tänk på hur effektivt ditt stormkök är när det gäller att använda bränslet. Ju mer effektivt det är, desto längre kommer ditt bränsle att räcka.

Hållbarhet

Välj ett stormkök som är tillverkat av högkvalitativa material och är robust nog för att klara av att användas i tuffa utomhusförhållanden. Se till att läsa recensioner och forskning om stormköket du är intresserad av för att försäkra dig om dess hållbarhet.