Välj en sida

Present till friluftsmänniska

Presenter till friluftsmänniskor kan vara allt från nya kläder till smarta och praktiska prylar som underlättar friluftslivet. Vi har samlat ett gäng saker här som passar perfekt som present till friluftsmänniska. 

25 roliga presenter till friluftsmänniska

Vad köper man för present till friluftsmänniska egentligen? Självklart beror det helt och hållet på vilken typ av friluftsmänniska det är och vad han eller hon tycker om att göra ute i det fria. Här är 25 roliga presenter som passar olika typer av friluftsmänniskor.

Trangia stormkök

Proffsigt stormkök för ensamvandraren eller till två personer. Tar minimalt med utrymme så den smidigt kan tas med ut i naturen.

Friluftskurs

En rolig present till friluftsmänniska kan vara en friluftskurs där han eller hon får lära sig mer om skogs- och vildmarksvandring.

Svampset med namn

Väska + svampkniv med personligt namn på är en bra present till friluftsmänniskan. Alla friluftsmänniskor älskar att plocka svamp, eller?!

Multiverktyg

Alla som är mycket ute i skog och natur vet hur användbart ett bra och ordentligt multiverktyg kan vara. Multiverktyget kommer alltid till användning när man minst anar det.

Ryggsäck

Lagom stor och praktiskt friluftsryggsäck som passar utmärkt både för övernattning eller längre dagsturer.

Pop-up tält med toa

Nöden har ingen lag. Ibland hugger det till och man har max 1 minut på sig.. Med ett snabbt och smidigt pop-up tält med toalett kan du dock vara lugn, oavsett var du befinner dig någonstans.

Kraftfull ficklampa

Med en räckvidd på 175 meter och en batteritid på upp till 24 timmar är ficklampan perfekt att ha med sig ut i vildmarken. Självklart är den även vattentät.

Överlevnadsarmband

Överlevnadsarmband är en utmärkt present till friluftsintresserad. Här finns bl.a. kompass, SOS-lampa, visselpipa, skruvmejsel och mycket mer. 

Solcellsladdare

När man rör sig på ställen där eluttag saknas är det perfekt att ha en praktiskt solcellsladdare med sig utifall batteriet i mobiltelefonen skulle börja ta slut. 

Värmeväst

En smart värmeväst för friluftsmänniskor som älskar vara ute de kallare årstiderna. Tre temperaturlägen som sträcker sig mellan 30-50 grader.

Lättanvänt myggskydd

Extremt effektivt och lättanvänt myggskydd som passar precis lika bra i trädgården som ute i skog och mark. Ett måste för alla friluftsälskare.

Pop-up tält

Slipp jobbiga tältpinnar och klumpiga tältdukar. Med det här smidiga pop-up tältet kommer tältet att sättas upp på ett kick!

Kikare

När man ser en älg eller en björn på andra sidan älven kan man så klart känna sig lugn. Men visst hade det varit kul att kika lite närmre på vad de sysslar med. En kikare löser givetvis det bekymret. 

Friluftsbok

En friluftsbok är en fin present till den friluftsintresserade då han eller hon kan lära sig mer om djur och natur. Här finns massor av roliga friluftsböcker att välja på! 

Morakniv med tändstål & bryne

Ett måste för alla överlevnadsmänniksor där ute, en riktigt rejäl morakniv! Kniven håller hela livet om den tas hand om på rätt sätt, dessutom ingår tändstål så elden går att fixa i alla väder.

Sovsäck för två

Att ligga själv och frysa i en sovsäck mitt i natten ute i kylan är ingen hit. Det är mycket bättre att göra det tillsammans med någon annan också! 

Långfärdsskridskor

Långfärdsskridskor måste upplevas för att förstå njutningen med, det går inte att förklara. Friheten är maximal! 

Rejäla stövlar

Att bli blöt om fötterna 2 minuter efter man gått hemifrån är ingen höjdare. Ett par sköna, fodrade och vattentäta stövlar är en underskattad present till friluftsmänniskan.

Fler presenter till friluftsmänniska

Hoppfällbar vagn

Kokbok Friluftskockar

Fiskespö

Skor med dubb

Syntetunderställ

Braspanna

Bärbar bordsgrill

Bok Sthlm Outdoor

Vad är en bra present  till friluftsmänniska?

En bra present till friluftsmänniska beror lite grann på vilken typ av friluftsmänniska du letar present åt. Vissa gillar att vandra i fjällen, andra tar det heller lugnt i skogen medan vissa är riktiga äventyrare. Det alla har gemensamt är i alla fall att de älskar vara ute i naturen.

Några bra presenter till friluftsmänniskor är:

  • Friluftskurs
  • Pop-up tält
  • Kikare
  • Friluftsböcker
  • Ryggsäck

Som sagt, vilken typ av friluftsmänniska personen är bra att tänka på men det finns ju också prylar som passar alla som älskar skog och natur. Exempelvis kommer ett multiverktyg eller ett stormkök till användning nästan alltid, oavsett vilken aktivitet naturmänniskan sysslar med. Sådana saker kan aldrig bli fel, samtidigt som det inte går att få för många av dem. Det går åt förr eller senare.

Present till friluftsmänniska – smarta och praktiska prylar uppskattas

Det kan vara lite klurigt att veta vilken typ av present som verkligen uppskattas och vilka som inte gör det. Mycket av de klassiska standardgrejerna, till exempel kläder, skor, ryggsäck osv. har givetvis friluftsmänniskan koll på och äger säkert både en och två uppsättningar. Med det sagt behöver det inte alls vara fel att köpa något nytt i present om du skulle hitta något som du tror skulle passa denne bra. Däremot är smarta och praktiska prylar nästan alltid ett säkert kort att gå på. En present till friluftsmänniska som gör att han eller hon får en betydligt trevligare upplevelse i naturen tack vare någon ny pryl som du hittat kommer definitivt uppskattas.

Många gånger tänker man alldeles för svårt och försöker hitta den där presenten som knappt finns. Man letar och letar och till slut vet man knappt vad det är man letar efter. Försök håll det enkelt men ändå men ändå att det finns en tanke bakom, det brukar kunna vara ett bra och vinnande koncept.

Presenter som underlättar friluftslivet

Vi har varit inne på det tidigare men har du kört fast i ditt tänk angående present till friluftsintresserad så försök leta bland saker som underlättar friluftslivet på ett eller annat vis. Vi människor är i grund och botten bekväma av oss och gillar inte när det krånglar för mycket.

Det är inte kul att försöka tända en eld med tändstickor i spöregn och hårda vindar, då finns tändstålet. Det kan vara jobbigt att släpa runt på ett tält med tältpinnar, då finns pop-up tältet osv. Det finns oftast smarta lösningar på de allra flesta saker vi tar oss för, det gäller bara att tänka lite utanför boxen och göra sin research.

Friluftsliv är ett väldigt brett begrepp och det kan innebära så mycket olika aktiviteter. Många som är friluftsintresserade varierar sina aktiviteter medan andra snöar in på något mer specifikt. Det kan dels vara bra att ha koll på vilka olika aktiviteter friluftsmänniskan uppskattar när man letar present så man håller sig inom rätt kategori, men det är också bra att tänka på vilken tid på året som detta utförs. Att ge bort ett underställ i present till någon som gillar friluftslivet endast på sommaren behöver inte vara fel, men frågan är om det verkligen underlättar friluftslivet.

Friluftsintresserad året om?

Den ”riktiga” friluftsmänniskan kommer säga att vara en utemänniska är en livsstil, det är inte något som varierar beroende på årstid. Och absolut är det så, vissa går mer all in än andra. Däremot finns det många som gillar att vara ute i fjällen under sommaren, men hellre sitter hemma och myser framför brasan på vinterhalvåret. En del älskar vintern och allt det har att erbjuda med skidor, skridskor osv. medan sommaren helst spenderas på badstranden.

Ett tips är alltså att fundera på när på året personen i fråga helst gillar att vara ute i naturen, eller är det kanske bara vissa delar på året? Om det nu är så att det bara är exempelvis på sommaren din kompis älskar friluftslivet ja, då behöver du inte titta bland vinterprylarna när du letar present. Det gäller att inte göra presentletandet för svårt för sig utan uteslut det som går.

Det finns så otroligt mycket kläder, prylar och hjälpmedel på marknaden för friluftsliv så lägger du bara ner lite tid och försöker hitta något som verkligen passar personen i frågan kommer du garanterat hitta något riktigt bra.

Friluftsliv är något som alla människor borde ägna mycket tid åt, det är något vi mår bra. Friluftsliv främjar både den fysiska och psykiska hälsan. Här kan du läsa vad Folkhälsomyndigheten säger angående detta.