Välj en sida

Liggunderlag Bäst i test 2024

Inlägget innehåller annonslänkar.

Att ha rätt liggunderlag är avgörande för en bekväm och avkopplande campingupplevelse.

Det är dock lätt att känna sig överväldigad av det stora utbudet av olika typer av liggunderlag som finns på marknaden. Från uppblåsbara till självuppblåsande, från ultralätta till extra tjocka, det kan vara svårt att veta vad man ska välja.

Men oroa dig inte, i det här blogginlägget kommer vi att lista massvis med olika förslag på liggunderlag för att hjälpa dig att hitta det perfekta liggunderlaget för dina campingbehov.

Oavsett om du är ute efter ett budgetalternativ eller vill ha det mest avancerade liggunderlaget på marknaden, så har vi dig täckt. Så läs vidare för att ta reda på vilket liggunderlag som passar dig bäst!

7 bästa liggunderlagen

1. Therm-a-Rest RidgeRest Classic Regular

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Therm-a-Rest NeoAir Xlite NXT Liggunderlag Solar Flare Regular

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Robens ZigZag Slumber

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Therm-a-Rest Trail Pro Regular

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Klymit Insulated Static V 183cm

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6. TrendRehab Inframadrass med jade och turmalinstenar

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

7. Therm-a-Rest Z Lite Sol Regular

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

 

Vad är ett liggunderlag?

Ett liggunderlag är en viktig del av campingutrustningen som ger en mjuk och bekväm yta att sova på. Det ligger mellan sovsäcken och marken för att isolera sovplatsen från kyla och fukt.

Liggunderlaget kan vara tillverkat av olika material, inklusive skum, luftkamrar och uppblåsbara luftceller.

Det finns också olika tjocklekar och storlekar att välja mellan beroende på dina behov och preferenser. Att välja rätt liggunderlag kan göra en stor skillnad i hur väl du sover och hur avkopplande din campingupplevelse blir.

Varför ska man ha ett liggunderlag?

Att ha ett liggunderlag är en viktig del av campingupplevelsen, oavsett om du är en erfaren friluftsentusiast eller en förstagångscampare. Det finns flera anledningar till varför det är viktigt att ha ett liggunderlag under din sovsäck när du sover ute i naturen.

 • För det första, ger ett liggunderlag en mjuk och bekväm yta att sova på. När du sover på marken utan någon typ av isolering kan det kännas obekvämt och hårt, och du kan uppleva stelhet och smärta i kroppen när du vaknar på morgonen. Ett liggunderlag ger en mjuk och dämpande yta som kan hjälpa till att minska tryckpunkter och ge bättre stöd för din kropp när du ligger ner.
 • För det andra, hjälper ett liggunderlag till att isolera din sovplats från kyla och fukt. När du sover direkt på marken utan någon typ av isolering kan kylan från marken tränga igenom din sovsäck och göra dig kall och obekväm under natten. Ett liggunderlag hjälper till att isolera din sovplats från marken och hålla dig varm och torr under natten.
 • För det tredje, skyddar ett liggunderlag din sovsäck från smuts och slitage. När du sover direkt på marken kan smuts och fukt tränga in i din sovsäck och orsaka slitage. Ett liggunderlag fungerar som en barriär mellan din sovsäck och marken och hjälper till att hålla din sovsäck ren och skyddad.
 • När du väljer ett liggunderlag finns det flera faktorer att tänka på, inklusive tjocklek, vikt, material och komfortnivå. Olika typer av liggunderlag passar olika campingbehov, så det är viktigt att välja ett liggunderlag som passar dina personliga behov och preferenser.

Sammanfattningsvis, är ett liggunderlag en viktig del av campingutrustningen som kan göra en stor skillnad i hur väl du sover och hur avkopplande din campingupplevelse blir. Det ger en mjuk och bekväm yta att sova på, isolerar din sovplats från kyla och fukt, och skyddar din sovsäck från smuts och slitage. Så se till att ta med ett liggunderlag på din nästa campingtur och få en god natts sömn utomhus.

Bästa Liggunderlag

Liggunderlag, en perfekt present

Om du letar efter en unik och användbar present till en vän eller familjemedlem som är en utomhusentusiast, så kan ett liggunderlag vara den perfekta presenten. Ett liggunderlag är en viktig del av campingutrustningen som ger en bekväm och isolerad sovplats under natten. Men det är också en produkt som många kanske inte tänker på att köpa själva, vilket gör den till en speciell och uppskattad gåva.

En av fördelarna med att ge bort ett liggunderlag som present är att det finns många olika typer och modeller att välja mellan. Det finns liggunderlag i olika tjocklekar, storlekar, material och komfortnivåer som passar olika behov och preferenser. Så oavsett om mottagaren är en erfaren friluftsentusiast eller en förstagångscampare, så kan du hitta ett liggunderlag som passar just deras behov.

En annan fördel med att ge bort ett liggunderlag som present är att det är en användbar produkt som kan användas under många campingturer och utomhusäventyr. Varje gång mottagaren använder liggunderlaget kommer de att tänka på dig och uppskatta den tanke och omtanke som låg bakom presenten.

Att köpa ett liggunderlag som present kan också visa att du bryr dig om mottagarens säkerhet och bekvämlighet under deras utomhusäventyr. Ett liggunderlag är en viktig del av campingutrustningen som kan hjälpa till att hålla mottagaren varm, torr och bekväm under natten, och därmed bidra till en bättre och mer avkopplande campingupplevelse.

Sammanfattningsvis, är ett liggunderlag en unik och användbar present till en utomhusentusiast. Det finns många olika modeller att välja mellan, och det är en produkt som kan användas under många campingturer och utomhusäventyr. Att ge bort ett liggunderlag som present kan visa att du bryr dig om mottagarens säkerhet och bekvämlighet under deras utomhusäventyr, och är en present som definitivt kommer att uppskattas.

Min kompis som ej hade ett liggunderlag men ändå campade.

Jag hade en vän som älskade att campa, men som alltid var lite snål när det gällde utrustning. Han hade alltid en billig sovsäck och sovmadrass som gjorde att han aldrig riktigt kunde sova bekvämt under natten. Jag visste att han aldrig skulle köpa ett liggunderlag själv eftersom han inte ville lägga ut pengarna på det, men jag ville verkligen ge honom en gåva som skulle förbättra hans campingupplevelser.

Efter att ha gjort lite research, bestämde jag mig för att ge honom ett riktigt bra liggunderlag. Jag valde ett som var lite tjockare än genomsnittet och tillverkat av högkvalitativt material som skulle hålla honom varm och torr under natten. Jag var säker på att han skulle älska det, men jag var också orolig för att han skulle tycka att jag hade spenderat för mycket pengar på presenten.

När jag gav honom presenten såg han först lite överraskad ut, men sedan började han skratta och tackade mig. Han sa att han aldrig skulle ha köpt ett så här fint liggunderlag själv, men att han verkligen behövde det. Han var verkligen tacksam och sa att han skulle använda det på nästa campingtur.

Ett par veckor senare fick jag ett meddelande från honom där han berättade att han hade använt liggunderlaget under en campingtur och att han hade sovit så bekvämt som aldrig förr. Han sa att det var den bästa campingupplevelsen han någonsin hade haft och att han aldrig skulle gå tillbaka till sin gamla sovmadrass igen.

Det kändes så bra att se hur mycket min vän uppskattade presenten och hur den hade förbättrat hans campingupplevelse. Ibland kan en bra present verkligen göra en stor skillnad, och det här var definitivt ett av de tillfällena.

Fler användnigsområden för liggunderlagen än camping

Även om liggunderlaget ofta förknippas med camping och övernattning utomhus, kan det ha flera användningsområden. Förutom att vara en ovärderlig del av campingutrustningen, kan liggunderlaget användas på olika sätt både inom- och utomhus.

En vanlig användning av liggunderlaget inomhus är som extra säng. Det kan vara praktiskt att ha ett liggunderlag till hands om man har gäster som behöver sova över. Det kan också vara användbart för småbarnsfamiljer som behöver en extra sovplats för barnen på en resa eller semester. Liggunderlaget tar upp minimalt med utrymme när det inte används, men det kan vara ovärderligt när det behövs.

Förutom att fungera som en extra säng kan liggunderlaget användas som en mjuk och bekväm plats att sitta på. Om du har hårda eller obekväma stolar kan ett liggunderlag placeras på stolen för att göra den mer bekväm. Det kan också användas som en kudde eller stöd för att luta sig mot när du läser eller tittar på TV.

Liggunderlaget kan också användas som en isolerande och stötdämpande yta för olika sporter eller aktiviteter. Till exempel kan det användas som en skyddande yta när du gör yoga eller stretchövningar på golvet. Det kan också användas som en bekväm yta att sitta eller ligga på när du picknickar, tältar eller deltar i utomhusaktiviteter.

Vanliga frågor om att köpa liggunderlag

Här är en lista med svar till de vanliga frågor som kan uppstå när man ska köpa ett liggunderlag:

 • Vilken storlek ska jag välja? Storleken på liggunderlaget beror på din kroppsstorlek och personliga preferenser. Det är viktigt att välja en storlek som är tillräckligt stor för att du ska kunna röra dig bekvämt, men inte så stor att den blir för tung att bära med dig.
 • Ska jag välja en uppblåsbar eller en självuppblåsande modell? Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar. Uppblåsbara modeller är lätta och bekväma, medan självuppblåsande modeller är mer robusta och tåliga. Valet beror på dina personliga preferenser och användningsområdet.
 • Vilket material är bäst för mitt ändamål? De vanligaste materialen för liggunderlag är skum, luft och hybridmaterial. Skummaterialet är tåligt och prisvärt, luftmaterialet är bekvämt och lätt och hybridmaterialet kombinerar fördelarna med båda. Valet beror på din budget och personliga preferenser.
 • Vilken tjocklek ska jag välja? Tjockleken på liggunderlaget beror på hur mycket isolering och komfort du vill ha. Vanligtvis är tjockleken mellan 2,5 och 7,5 cm. Ju tjockare liggunderlaget är, desto mer isolerande och bekvämt kommer det att vara.
 • Vilken vikt är lämplig för mina behov? Vikten på liggunderlaget beror på dina personliga preferenser och hur du planerar att använda det. Om du planerar att bära med dig liggunderlaget långt på en vandringsled, är det viktigt att välja en lätt modell. Om du däremot inte behöver bära den med dig, kan du välja en tyngre modell med högre komfort och isolering.
 • Vilket prisområde är lämpligt? Priset på liggunderlaget varierar beroende på storlek, material och tillverkare. Det är viktigt att hitta en balans mellan kvalitet och pris som passar dina personliga behov och budget.
 • Vilka tillbehör behöver jag? De vanligaste tillbehören till liggunderlaget är en påse att förvara den i, en pump och en reparationssats. Det är viktigt att välja tillbehör som passar dina personliga behov och användningsområdet.
 • Vilket märke och modell är mest pålitlig? Det finns många tillverkare av liggunderlag på marknaden, och det kan vara svårt att välja den mest pålitliga modellen. Det är viktigt att läsa recensioner och jämföra olika märken för att hitta den mest pålitliga modellen.
 • Vilka recensioner och betyg har liggunderlaget fått från andra kunder? Att läsa recensioner och kundbetyg är ett bra sätt att få en uppfattning om liggunderlagets kvalitet och prestanda. Det finns många webbplatser där du kan hitta recensioner och betyg från andra kunder, som till exempel Amazon och Outdoorgearlab.
 • Hur lång livslängd kan jag förvänta mig på liggunderlaget? Livslängden på liggunderlaget beror på användningsfrekvensen och hur väl du tar hand om det. De flesta liggunderlag har en livslängd på flera år, men det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner för att förlänga livslängden.
 • Hur kan jag rengöra och underhålla liggunderlaget? Rengöring och underhåll av liggunderlaget beror på materialet. De flesta liggunderlag kan rengöras med en fuktig trasa och mild tvål. Det är också viktigt att lagra liggunderlaget torrt och skyddat från direkt solljus.
 • Kan jag använda mitt liggunderlag året runt? Det beror på tjockleken och isoleringen på liggunderlaget. Vissa liggunderlag är utformade för att användas året runt, medan andra är mer lämpade för varmare klimat. Det är viktigt att välja en modell som passar dina personliga behov och användningsområdet.
 • Kan jag använda mitt liggunderlag på olika underlag? De flesta liggunderlag kan användas på olika underlag, men det är viktigt att se till att underlaget är plant och fritt från skarpa föremål som kan punktera liggunderlaget.
 • Hur ljudligt är liggunderlaget?Ljudnivån på liggunderlaget beror på materialet. Skummaterialet är vanligtvis tystare än luftmaterialet. Om du vill undvika ljudnivåer kan du välja en självuppblåsande modell eller en modell med tystare material.
 • Hoppas detta hjälper till att besvara några av dina vanliga frågor kring att köpa liggunderlag. Tveka inte att söka mer information och jämföra olika modeller för att hitta det bästa liggunderlaget för dig och dina behov.

Bra att tänka på när du köper ett liggunderlag

När du köper ett första hjälpen kit är det viktigt att överväga dina behov och vad du kommer att använda det till. Här är sex saker du bör tänka på när du väljer ett första hjälpen kit

u

Komfort

Ett liggunderlag ska vara bekvämt att sova på. Tänk på tjockleken och stötdämpningen, samt om det är självuppblåsande eller om du behöver blåsa upp det manuellt.

1

Vikt & Storlek

Om du planerar att bära liggunderlaget med dig på vandringar eller campingturer, är vikt och storlek viktigt att tänka på. Tänk på hur mycket vikt du vill bära och hur mycket utrymme du har i din packning.

Material

Tänk på vilket material liggunderlaget är gjort av. Detta kan påverka både vikt och komfort. Många liggunderlag är tillverkade av skum eller luftmaterial.

Isolering

Om du planerar att använda liggunderlaget i kallt väder är isoleringen viktig. Tänk på isoleringsförmågan och vilka temperaturer liggunderlaget är utformat för.

Pris

Priset på ett liggunderlag kan variera mycket. Tänk på hur mycket du vill spendera och vilka funktioner som är viktiga för dig.

Hållbarhet

Du vill att ditt liggunderlag ska hålla länge. Tänk på materialkvaliteten och hur väl liggunderlaget tål slitning och punkteringar.