Välj en sida

Kompass bäst i test 2024

Inlägget innehåller annonslänkar.

Välkommen till vår sida om kompass bäst i test! Här hittar du allt du behöver veta om kompasser och vilka som rankas som de bästa på marknaden idag. Kompasser är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha en pålitlig och praktisk navigationshjälpmedel som fungerar utan behov av el eller batterier.

Dessa navigationsinstrument använder jordens magnetfält för att hjälpa dig att hitta rätt riktning, oavsett om du är ute i skogen, på fjället eller i staden.

Vårt mål är att hjälpa dig att välja rätt kompass för dina behov genom att presentera en lista över de bästa modellerna på marknaden baserat på våra noggranna tester och recensioner.

Vi har tagit hänsyn till faktorer som noggrannhet, hållbarhet, användarvänlighet och extra funktioner för att ge dig en fullständig överblick över vad varje kompass har att erbjuda. Låt oss hjälpa dig att hitta den bästa kompassen för dig!

17 bästa kompasser 2024

1. Silva Ranger S

Compass Ranger från Silva är den optimala navigationspartnern för äventyrare. Med sin greppvänliga ring och deklinationsskala är den enkel att hantera. Dessutom gör självlysande markeringar den idealisk för mörkernavigering.

Utrustad med en linjalkompass, förstoringsglas, och mätskala i cm, är den både praktisk och lätt, vägandes endast 33 gram. Den stödjer skala 1:50 000 och 1:25 000, vilket gör den mångsidig för olika karttyper.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Silva Classic Compass

Silva Classic är en användarvänlig kompass, perfekt för nybörjare, skolor och fritidsnavigatörer, med en prisvänlig kostnad.

Denna modell är utrustad med en basplatta för kartmätning, kompatibel med 1:50k och 1:25k skalor, och inkluderar ett avtagbart säkerhetsfrigöringsband. Dess roterbara hus och snabba nålavveckling säkerställer enkel navigation med Silva 1-2-3 systemet.

Dessutom har den en inbyggd klinometer för att mäta sluttningar, vilket gör den idealisk för utbildningsändamål och fritidsaktiviteter.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Suunto MCB NH

Suunto MCB är en innovativ flytande kompass designad för äventyrare som värderar precision och användarvänlighet. Denna ergonomiskt utformade spegelkompass är balanserad för norra halvklotet och innehåller en fast deklinationsskala, juvellager för ökad hållbarhet, samt en avtagbar snäpplås med inbyggd visselpipa.

Den är idealisk för noggrann navigering och kartarbete, tack vare dess sikthål och hack. Med sin kompakta storlek (58 x 68 x 18 mm) och lätta vikt (36 g), är Suunto MCB en oumbärlig följeslagare på alla dina utflykter.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Coghlans Map Compass

COGHLAN’S KOMPASS är ett oumbärligt verktyg för den äventyrslystna, perfekt utformad för kartläsning med sin genomskinliga bas och roterande, vätskefyllt hus.

Denna kompass underlättar navigation i terrängen, vilket gör att du kan känna dig trygg på dina utflykter i skogen. Tillgänglig för omgående leverans, är den en smart investering för alla som vill utforska naturen med förtroende.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Silva Pocket

Silva Pocket Compass är en praktisk nyckelringskompass utrustad med en termometer, vilket gör den till en idealisk följeslagare för äventyrare som uppskattar funktion och bärbarhet.

Denna kompass från Silva inte bara prisvärd utan också tillgänglig både i webblager och butik i Hyltebruk. Perfekt för snabb orientering och temperaturkontroll under dina utflykter.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6. Silva Compass Starter

Silva Compass Starter 1-2-3, är en robust och vattentät kompass designad för enkel navigation. Den har en avböjningsskala inuti kapseln för att underlätta navigationsberäkningar, tåligt material för att motstå tuffa förhållanden, och röda/svarta N/S-linjer för säker och enkel avläsning.

Denna modell är även utrustad med en avtagbar snodd, vilket gör den till en praktisk följeslagare för alla utomhusaktiviteter.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

7. Silva Silva Map Measurer Path

Silva Map Measurer Path är en analog kartmätare designad för precision och användarvänlighet. Den stödjer 8 olika skalor, vilket gör den mångsidig för olika typer av kartläsning. Med en vikt på endast 43 g är den lätt och bärbar.

Enkel att använda utan behov av IT-kunskaper, har denna kartmätare fått positiv feedback för sin enkelhet och effektivitet. Silva erbjuder också utmärkt kundservice och experthjälp för navigationsfrågor, vilket gör denna produkt till ett värdefullt verktyg för alla som ägnar sig åt navigation och utomhusaktiviteter.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

8. Silva 16DCL-6400/360 Compass

SILVA Kartkompass 16DCL-6400/360, är ett avancerat orienteringsverktyg för erfarna navigatörer och används av NATO-styrkor globalt. Den är idealisk för infanteri med funktioner som mätningsskalor för GPS-positionering, gradering i mil och grader, justerbar magnetisk deklination, förstoringslins, och gummifötter för noggrann kartarbete.

Med självlysande ring och markeringar för läsning i mörker, erbjuder kompassen upp till 4 timmars ljus efter aktivering. Inkluderad skallinjal och lutningskort underlättar snabb distansbedömning och ruttplanering. Dess robusta design tål tuffa förhållanden och är vattentät, vilket gör den till en oumbärlig följeslagare i alla miljöer.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

9.Silva 3NL

Silva Compass 3NL-360, är en linjalkompass som är perfekt för diverse friluftsaktiviteter. Den erbjuder stabilt grepp, enkel avläsning och patenterade norr/syd-linjer för pålitlig navigering. Dess unika design inkluderar ett förstoringsglas för detaljerad kartläsning och en avtagbar gradskiva.

Det medföljande nyckelbandet med avståndsmarkeringar underlättar avståndsbedömning. Denna helt vattentäta kompass är byggd för att motstå tuffa väderförhållanden, vilket speglar Silvas långa erfarenhet och dedikation till kvalitet sedan 1933.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

10.Silva Arc Jet 360

Silva Arc Jet 360 är en avancerad tumkompass designad för snabb och precis orientering. Den har en vridbar kapsel för enkel navigation med Silvas 1-2-3-system® och den nya JET 2.0-nålen för optimal balans mellan hastighet och stabilitet.

Anpassningsbar med fixeringsbar tumplatta och utbytbara tumband, erbjuder denna kompass en skräddarsydd upplevelse för varje användare. Dessutom medföljer självhäftande skalor för exakt mätning på kartan.

Utvecklad och godkänd av världsmästaren Tove Alexandersson, och tillgänglig i både höger- och vänsterutförande, möter Silva Arc Jet 360 de högsta kraven för orienterare.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

11. Silva Spike Jet Classic

Silva Spike Jet Classic är en högpresterande orienteringskompass med en vridbar kapsel och 360° gradering för exakt navigering. Dess utbytbara skal-linjaler, med totalt sex olika skalor, gör den idealisk för noggrann planering och mätning av avstånd på kartan. Kompassen inkluderar Silva’s Jet 2.0-nål för snabb insvängningstid och stabil riktning, samt markeringar för enkel kursutläggning.

Den har även en justerbar handledsrem och friktionselement för stabilt grepp mot kartan.

Tack vare sitt tåliga material är den byggd för att uthärda de tuffaste förhållandena, vilket gör Silva Spike Jet Classic till ett oumbärligt verktyg för alla orienterare.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

12. Silva Spike Jet

Silva Spike Jet utgör den mest kompakta modellen inom Spike Jet-serien, designad för maximal renhet och lätthet. Med sin mindre basplatta och avskalade detaljer prioriterar den enkelhet och effektivitet.

Den vridbara kapseln med klara markeringar och greppvänlig yta, tillsammans med Silva’s Jet 2.0-nål, garanterar enastående prestanda i hastighet och stabilitet. En skala på basplattans framkant möjliggör exakt avståndsmätning, perfekt för orienteringsloppsförberedelser.

Dess justerbara handledsrem och friktionselement säkerställer komfort och stabilitet under navigering, medan dess tåliga material står emot de mest krävande förhållandena.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

13. Easy Camp Venture

Easy Camp Venture är en klassisk hopfällbar kartkompass, perfekt för utomhusäventyrare som värderar precision och bärbarhet.

Dess transparenta design, med en vikt på endast ca 50 g, gör den till en lätt och praktisk följeslagare. Utrustad med en självlysande nål, kartmåttsindikator, bärsnodd, och oljefyllning för pålitlig navigering.

Dessutom innehåller den en förstoringslins för att enkelt kunna läsa detaljer på kartan. Med en packstorlek på 5,7 x 8 cm är den både kompakt och hopfällbar, idealisk för alla typer av orientering och utforskning.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

14. Easy Camp Compass Mirror

Denna kompass med spegelsikte är en idealisk följeslagare för den seriösa orienteraren eller äventyraren. Med en packstorlek på 10,5 x 6 x 1,8 cm och en vikt på ca 74 g, kombinerar den portabilitet med funktion. Utrustad med en självlysande nål, kartmåttsindikator, bärsnodd och oljefyllning för stabilitet och precision.

Förstoringslinsen och silikonfötterna förbättrar användarupplevelsen genom att underlätta kartläsning och säker placering på släta ytor. Dess hopfällbara design gör den till en praktisk och värdefull del av din utrustning för alla utomhusaktiviteter.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

15. Suunto A 10 NH

Suunto Kompass A-10 NH är en hållbar och exakt navigeringshjälp speciellt utformad för äventyrare på norra halvklotet.  Denna kompass gjord i Finland och erbjuder pålitlig orientering för alla typer av fritidssporter.

Den är utrustad med en justerbar skala för avvisningskorrigering, en högkvalitativ rostfritt stål nål med jullager, och en vätskefylld kapsel för stabil användning.

Dess plastinfattning och avtagbara bärsladd med snäpplås gör den användarvänlig och praktisk, utan behov av batterier. En perfekt följeslagare för snabb och enkel navigering i terrängen.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

16. Brunton TruArc 10

Brunton TruArc10 är utformad för snabba äventyr där pålitlig navigation är avgörande. Med egenskaper som TruArc™ Global pekvisare, Ever-North magnet och reversibel glidskala erbjuder den en klar och direkt syn på väderstrecken.

Dess kompakta och ergonomiska design gör den till en pålitlig följeslagare med förstorad avläsning och 1° upplösning. Mått: 13,2 x 7,1 x 1,2 cm, Vikt: 48 gram.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Vad är en kompass?

En kompass är ett navigationsinstrument som hjälper dig att hitta rätt riktning genom att använda jordens magnetfält. Den består vanligtvis av en magnetisk nål som är fäst vid en skala eller en karta, och nålen pekar alltid mot jordens magnetiska nordpol.

Kompasser är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha en pålitlig navigationshjälpmedel som fungerar utan behov av el eller batterier, exempelvis vid vandring, camping eller andra utomhusaktiviteter.

De är också ett miljövänligt val eftersom de inte kräver engångsbatterier eller andra energikällor som kan ha en negativ påverkan på miljön. Kompasser finns i olika storlekar och modeller, från små och bärbara till större och mer avancerade enheter med inbyggda kartor och funktioner.

Varför ska man ha en kompass?

Det finns flera anledningar till varför man skulle vilja ha en kompass:

 • Driftsäkerhet: En kompass är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha en pålitlig navigationshjälpmedel som fungerar även utan tillgång till el eller batterier. En kompass är oberoende av batteriliv och signalstyrka, vilket gör den till en säker och pålitlig källa för navigering.
 • Miljövänlighet: Kompasser är ett miljövänligt val eftersom de inte kräver engångsbatterier eller andra energikällor som kan ha en negativ påverkan på miljön. Genom att använda en kompass bidrar du till att minska mängden avfall och påverkan på miljön.
 • Portabilitet: Kompasser är oftast små och bärbara, vilket gör dem lätt att ta med sig på camping, vandringar eller andra utomhusaktiviteter där det inte finns tillgång till el eller batterier.
 • Flera funktioner: Många kompasser har flera funktioner, såsom inbyggda kartor, spegel för nödsignaler, linjaler och förstorningsglas, vilket gör dem ännu mer mångsidiga och praktiska.
kompass

Kompassen, en perfekt present till en äventyrare

Om du letar efter en perfekt present till en äventyrare eller friluftsentusiast, så kan en kompass vara ett utmärkt val. En kompass är en viktig del av en vandrings- eller överlevnadsutrustning och kan hjälpa till att navigera i naturen, även när GPS och mobiltelefoner inte fungerar.

En kompass är en enkel men kraftfull navigationshjälpmedel som kan hjälpa till att hålla en person på rätt kurs och förenkla orienteringen. Dessutom är kompasser lätta att bära med sig och kräver ingen elektricitet eller batterier, vilket gör dem till en hållbar och pålitlig källa för navigering under alla typer av äventyr.

Kompassen är inte bara en perfekt present till äventyraren

En kompass är inte bara en produkt för äventyrare och friluftsmänniskor, den är också användbar för alla som vill ha en pålitlig och oberoende källa för navigation. Detta beror på dess enkla och robusta design samt dess oberoende av batterier och elektricitet.

När du befinner dig i en situation där du behöver hitta rätt riktning, oavsett om det är i stadsmiljö eller i naturen, kan en kompass vara ovärderlig. En kompass kan hjälpa dig att navigera när du är på väg till ett möte, försöker hitta en adress eller helt enkelt vill utforska nya platser.

Så, om du letar efter en pålitlig och oberoende källa för navigation som fungerar under alla omständigheter, kan en kompass vara en användbar och praktisk produkt för dig. Och med sina många funktioner och användningsområden kan den vara en värdefull följeslagare under dina vardagliga äventyr, oavsett om du är i stan eller ute i vildmarken.

Vanliga frågor om kompasser

Här är några vanliga frågor och svar om kompasser som kan hjälpa dig att få en bättre förståelse för dessa navigationsinstrument:

Hur fungerar en kompass?

En kompass fungerar genom att använda en magnetisk nål, som är fritt roterande och alltid pekar mot jordens magnetiska nordpol. När du håller kompassen plant och stilla, kommer nålen att rikta sig mot magnetiska nord och därmed hjälpa dig att orientera dig i förhållande till de fyra väderstrecken (nord, syd, öst och väst).

Hur använder man en kompass?

För att använda en kompass, följ dessa steg:

 1. Håll kompassen plant och stilla i din hand.
 2. Låt den magnetiska nålen stabilisera sig och peka mot magnetiska nord.
 3. Vrid kompasshuset så att markeringen för nord (ofta en pil eller en linje) på kompasshuset ligger i linje med den magnetiska nålen.
 4. Du kan nu läsa av riktningen mot de andra väderstrecken genom att titta på markeringarna på kompasshuset.

Vad är skillnaden mellan magnetisk nord och geografisk nord?

Magnetisk nord är riktningen mot jordens magnetiska nordpol, medan geografisk nord är riktningen mot jordens geografiska nordpol. På grund av jordens magnetfält är dessa två punkter inte exakt samma, och skillnaden mellan dem kallas för den magnetiska deklinationen. Den magnetiska deklinationen varierar beroende på var du befinner dig på jorden och kan ändras över tid. För att få en exakt riktning mot geografisk nord med en kompass, behöver du justera för den lokala magnetiska deklinationen.

Hur kalibrerar man en kompass?

De flesta kompasser behöver inte kalibreras, eftersom den magnetiska nålen automatiskt justerar sig efter jordens magnetfält. Men om du misstänker att din kompass är inkorrekt på grund av magnetiska störningar, kan du försöka kalibrera den genom att placera den nära en känd magnetisk nordriktning och se om nålen pekar korrekt. Om inte, kan du försöka justera nålen manuellt eller konsultera tillverkarens instruktioner för kalibrering.

Vilka är de viktigaste faktorerna att tänka på när man köper en kompass?

När du köper en kompass är det viktigt att tänka på faktorer som noggrannhet, hållbarhet, användarvänlighet och eventuella extra funktioner som kan vara användbara för dina behov. Det kan också vara en bra idé att välja en kompass från en välkänd tillverkare för att säkerställa kvalitet och pålitlighet.

  Bra att tänka på när du köper en kompass

  När du ska köpa en kompass är det viktigt att tänka på några faktorer som hjälper dig att hitta den bästa kompassen för dina behov:

  u

  Noggrannhet

  En högkvalitativ kompass bör ha en noggrann och snabbt reagerande magnetisk nål. Kontrollera att nålen är välbalanserad och att den snabbt stabiliseras efter att du har rört kompassen.

  1

  Storlek och vikt

  Beroende på dina behov kan storlek och vikt vara viktiga faktorer att överväga. Om du planerar att använda kompassen för vandring eller andra utomhusaktiviteter, kanske du vill ha en lätt och kompakt modell som enkelt kan bäras med dig.

  Hållbarhet

  Välj en kompass som är byggd för att tåla de förhållanden du kommer att använda den i. Det kan innebära att den är vattentät, stöttålig eller har ett skyddande hölje.

  Användarvänlighet

  En bra kompass bör vara enkel att använda och läsa av. Titta på kompassens design och se till att den har tydliga markeringar och en lättläst skala. Vissa kompasser har även inbyggd belysning för att underlätta avläsning i mörker.

  Pris

  Kompasser finns i olika prisklasser. Bestäm din budget och jämför olika modeller inom den prisklassen för att hitta den bästa kompassen för dina behov. Kom ihåg att en dyrare kompass inte alltid innebär bättre kvalitet, så det är viktigt att göra en noggrann jämförelse.

  Extra funktioner

  Vissa kompasser kommer med extra funktioner, såsom inbyggda kartskalor, linjaler, spegel för nödsignaler, förstorningsglas eller en siktring för mer exakt navigering. Tänk på vilka extra funktioner som kan vara användbara för dig och se till att välja en kompass som har dem.