Välj en sida

Smarta saker 2024

Vad är smarta saker?
Smarta saker är dom där sakerna som gör att livet blir lite enklare. Smarta saker kan vara allt från en liten klämma till stora självvattnande krukor eller digitala lösningar. Allt mellan himmel och jord som underlättar vardagen lite grann – det är smarta saker.

Våra 5 favoriter 2024

1. Smart skärbräda

Inbyggd timer, köksvåg, knivslipare och UV-lampa. Du kan med andra ord lägga en hel del köksredskap åt sidan, nu har du flera funktioner inbyggd i en och samma. Skärbrädan är i 100% bambu och laddar fullt batteri på ca en timme. Väldigt bra och praktiskt hjälpmedel till köket! Pris ca 1200 kr och du hittar den på Kitchentime.se

2. Solcellsdriven trädgårdsbevattning

Ännu ett miljövänligt val och här behöver du bara sätta upp installationen en gång sedan sköter den sig mer eller mindre själv. Med hjälp av regnvattnet portionerar systemet ut den mängd vatten som dina växter och rabatter behöver. Bevattningssystemet känner av vädret och vattnar mer när det är soligt och mindre när det är molnigt. Pris ca 1800 kr och du hittar det på Smartasaker.se

3. Soluppvärmd utedusch

Det blir förmodligen extra mycket häng i trädgården i år också på grund av pandemin och vad passar då bättre än en skön utedusch att svalka sig i? Vattenbehållaren rymmer 20 liter och det finns ett reglage så du själv kan bestämma temperatur på vattnet. Pris ca 1500 kr och du hittar den på Coolstuff.se

4. Snabbsläckare

En smart, snygg och snabb liten brandsläckare som drivs av kolsyrepatroner. Denna smidiga brandsläckare är designad för att kunna stå framme i köket eller bredvid kaminen utan att den stör övrig inredning och snabbt kan användas om olyckan skulle vara framme. Pris ca 800 kr och du hittar den på Kitchentime.se

5. Bokashi 2.0 startkit

Med ett startkit Bokashi 2.0 får du alla förutsättning för att enkelt kunna kompostera med Bokashi-metoden. Med Bokashi 2.0 omvandlar du matavfall till näringsrik jord och som så mycket andra smarta saker är det här en metod som har sitt ursprung i Japan. Startkitet innehåller två komposthinkar och 1 kg kompostströ. Pris ca 1600 kr och du hittar det på Smartasaker.se.

Smarta saker som underlättar vardagen

Dygnet har 24 timmar. Vi svenskar sover i genomsnitt 6 timmar och 51 minuter av dessa 24 timmar och då har vi ca 17 vakna timmar per dag. På dessa 17 timmar fattar vi tusentals av olika beslut, medvetna och omedvetna, och det är inte konstigt om det blir kaos i hjärnan ibland. Det finns några teoretiska knep att ta till för att fatta rätt beslut och minimera antal felbeslut, men det är inte alltid teorin räcker till för att underlätta vardagen så mycket som vi vill. 

Smarta saker är ett bra hjälpmedel och komplement till dom teoretiska delarna för att vi ska fatta rätt beslut, men den riktigt stora fördelen med smarta saker som underlättar vardagen är tidsbesparingarna. Finns det något mer irriterande än att varje dag behöva lägga onödig tid på en massa tråkiga måsten?

Att hitta bra prylar som gör att du kan spara lite tid här och lite tid där kommer på sikt göra att du sparar flera timmar i veckan som du istället kan lägga på familj, träning eller andra saker som du tycker är roligare. Smarta saker som underlättar vardagen löser sällan de absolut största problemen, utan här är det mycket bättre att tänka “många bäckar små”. 

Smarta saker till hemmet är väldigt populärt

Det kanske inte är så konstigt att smarta saker till hemmet är väldigt populärt, det är ju ändå där vi spenderar mest av vår tid. Smarta lösningar till köket, trädgården eller digitala prylar som löser de mest vardagliga problemen är några exempel där vi med rätt saker kan få det mest komplicerade arbetet att bli väldigt enkelt. Det kan till och med vara så att det tråkiga arbetet helt plötsligt blir ganska roligt faktiskt. 

Smarta saker till köket är förmodligen det området vi har störst behov av att hitta lite smarta lösningar till för att göra det lite lättare för oss helt enkelt. Köket är en plats där vi använder mycket olika redskap och det händer mycket i köket när när vi är där och grejar till skillnad från vardagsrummet där vi mest bara sitter i soffan. Smarta saker till köket kan vara allt från praktiska förvaringslådor till knivar och slevar. Skillnaden på dessa prylar jämfört med de “vanliga” varianterna är att dom smarta prylarna ofta har en liten fiffig funktion också som de vanliga prylarna saknar. 

Trädgården är en annan plats i hemmet där vi spenderar mycket tid, framför allt under sommarhalvåret. Att göra fint på uteplatsen med växter och lite snygg belysning, rensa i trädgården och plocka fram grillen. Det är något speciellt med den känslan. Vissa älskar fixa och greja i trädgården medan andra hatar det – men det finns hjälp att få av smarta saker till trädgården. Eller vad sägs om solcellsdriven trädgårdsbevattning, sladdlös bordslampa eller kanske en expanderande vattenslang som inte tar onödig plats när den inte används. Det är dom små detaljerna som kommer göra den stora skillnaden och smarta saker till trädgården finns det massor av. 

Att vi blir mer och mer digitala av oss råder det inga som helst tvivel på och det är både på gott och ont. Nackdelen är att vi träffas mindre fysiskt och har mer digital kontakt, samtidigt som den digitala världen ger oss massor av nya möjligheter. Digitaliseringen kommer också hela tiden med nya smarta lösningar på saker och ting och här kan det faktiskt vara svårt att hänga med och vara uppdaterad på allt nytt som dyker upp titt som tätt. Men digitaliseringen har gjort det möjlighet för oss att automatisera saker på ett mycket bättre sätt och flera av det absolut bästa smarta sakerna till hemmet är nuförtiden digitala.

Nya påhittiga prylar dyker upp hela tiden

Det som kan verka som världens smartaste lösning idag, kanske är helt värdelös imorgon. Allting går väldigt snabbt i dagens samhälle och det dyker upp nya smarta prylar hela tiden. Som vi skrev ovan så är det nästan omöjligt att ens hänga med i de digitala uppdateringarna som avlöser varandra på löpande band. Med det sagt behöver man självklart inte vara uppdaterad med det senate hela tiden, men det kan vara bra att försöka hänga med lite grann i svängarna. Det blir så mycket att ta ifatt sen när man väl bestämmer sig för att förnya sig lite annars.

I slutet av 2017 hade vi i Sverige i snitt 13 uppkopplade enheter per hushåll, idag kan vi gissa att den siffran är högre än så. Att vi redan är galna i digitala prylar råder det inga som helst tvivel på och vi blir dessutom mer och mer beroende av dom. I takt med att det dyker upp nya prylar titt som tätt så lär antalet uppkopplade prylar inte blir färre med åren heller och hur mycket olika smarta prylar och uppkopplade enheter vi kommer snitta per person och hushåll får framtiden utvisa. 

När du tycker att det borde finnas en bra lösning på ett problem så gör det nästan alltid det

Smarta saker kan som vi tidigare varit inne på vara allt från en liten krok till avancerade digitala produkter – vad som är “smart” ligger helt i betraktarens ögon. 

Du kanske har stått inför ett problem eller så gör du något regelbundet och alltid tänker att “varför har ingen kommit på en bra lösning för det här?”. Då kan vi säga att det med största sannolikhet finns en lösning för det problemet, du vet bara inte om det än. 

Vi människor har en tendens att inte kolla upp saker och ting om inte problemen är tillräckligt stora. Saknar du exempelvis en smart disktrasehållare och tycker att det så klart bör finnas en sådan så kanske du inte kastar dig in på Google eller springer till närmsta butik för att ta reda på om det finns eller inte. Det går ju trots allt bra att fortsätta hänga disktrasan över vattenkranen även fast du egentligen inte vill det. Då hade du inte funderat över den där disktrasehållaren. 

Börja bli en sådan (om du inte redan är det) som kollar upp om det finns lösningar på problem och saker du stör dig på. Det kommer 9 gånger av 10 göra det och då kan du ta ett beslut om det är värt att investera i den här smarta saken för att slippa massor av vardagliga problem eller inte. 

Vi hoppas du hittat lite inspiration här på nya smarta saker som kan underlätta din vardag och om inte så kommer du garanterat hitta det någon annanstans.

Du har väl inte missat vår samling av roliga prylar?